колит
Възпаление на червата, Диета на Петър Димков, Диета при колит, колит, Лечение на колит, Симптоми на колит, Слуз в изпражненията, улцерозен колит

Колит. 20+ работещи народни рецепти и лекарства

Колит: народната медицина в помощ на страдащия; ефективни рецепти. Какво е значението на лечебната диета. Приготвяне на полезни сокове и отвари. Диета на Петър Димков. Доказани медикаменти

Колит – това е възпаление на лигавицата на дебелото черво. Заболяването има две форми, остра и хронична. Лечението е комплексно – с медикаменти и диета, но при умерени симптоми чудесна работа вършат народните средства. Дори и при тежките форми прилагането на работещи народни рецепти е от полза, стига да е избрана подходящата терапия.

Най-ефективните народни рецепти при колит

Народните целители признават, че един колит не може гарантирано да се излекува окончателно – но чрез изпитаните традиционни рецепти от различни билки състоянието може да се облекчи. Вижте как се изпълняват едни от най-ефективните народни рецепти при колит:

Рецепта №1: Приготвя се билкова смес в пропорции 1:2:1 от пача трева, живовлек и очиболец. Четири супени лъжици от сместа се заливат с литър вода; кипват се на огъня и се оставят за половин час настрана. Прецеждаме получената запарка; от нея се пие пет пъти на ден по 100 мл, един час преди хранене.

Рецепта №2: Смесваме билките овчарска торбичка, дъбова кора и лечебна динка в съотношение 2:1:1. Две супени лъжици от сместа се заливат с половин литър вряла вода и се оставят да се запарят за половин час. Приемът е три пъти дневно – по две чаени лъжички след хранене.

Тези рецепти помагат при болки и блокират възпалителния процес. С помощта на следващите две се овладяват неприятните последици от процесите на ферментация в дебелото черво. Ето как:

Рецепта №3: Смесват се равни части сушена мента, валерианов корен, семена от фенел и кимион. Две супени лъжици от сместа се заливат с половин литър вряла вода и сместа престоява половин час под капак. Прецежда се; два пъти дневно се пие по една чаша от настойката.

колит лечение
Диета и билки – това помага при лечението на колит

Рецепта №4: Вземаме равни части лайка, дъбова кора, шишарки от елша и птича череша. Една супена лъжица от сместа се залива с 250 мл вряла вода и след 4-5 минути течността се прецежда. Цялото получено количество се изпива за един ден на глътки.

  • Полезните билки, които могат да помогнат при колит, са доста. В различни комбинации те могат да имат кръвоспиращ ефект, да действат противовъзпалително и регенериращо. В списъка са такива растения като мента, лайка, бял равнец, жълт кантарион, мъртва коприва, живовлек, жълт смил, жълта комунига, пача трева.

Как лекуват колит у дома

Масова практика е при колит паралелно с препоръчаните медикаменти и процедури да се прилагат рецепти от народната медицина. Оправдано е изпълнението на проверените от поколения терапии тогава, когато болестта е в етап на ремисия и билковите продукти могат да подпомогнат лечението, да предпазят болния от рецидиви и обостряне. Фитотерапията е достъпен и ефикасен начин да си помогнем в домашното лечение, но при едно условие: това се прави само след консултация с лекуващия.

При колит могат да се приготвят и приемат различни отвари, настойки и билков чай. Ингредиентите във всеки цяр са естествени и при правилна подготовка и изпълнение очакваното подобрение не закъснява. И най-добрата рецепта обаче няма да помогне, ако не е съобразена с конкретната проява на колит.

Рецепти при остър колит

“Демир

Острият колит протича бързо и бурно; нерядко се развива паралелно с поражение на тънките черва – ентероколит, на правото черво – проктит, и гастрит. Вижте подходящи за случая билкови настойки:

  • Рецепта №1: Три супени лъжици сухи листа от малина се заливат с половин литър вряла вода. Сместа се вари на тих огън 15 минути, след което се оставя да престои един час и се прецежда. Пие се три пъти дневно по половин час преди хранене.
  • Рецепта №2: 100 г накълцани ситно и изсушени кори от диня се заливат с три чаши вряла вода. След час и половина запарката се прецежда; пие се по половин чаша 3-4 пъти дневно. Подходяща е и при хроничен колит.
  • Рецепта №3: 10 г семки от дюля заливаме с литър вряла вода в термос , затваряме и оставяме да престои 10 часа. следва прецеждане; общото количество е достатъчно за три дни – всяка част се пие на глътки.

При хроничен колит

Препоръчително е при хроничен колит да се приема сутрин на гладно по 50 мл масло от облепиха – морски зърнастец.

колит билки
Избираме подходящите рецепти за всяка форма на колит

Рецепта за настойка при хроничен колит: Смесваме равни количества шипки, коприва и френско грозде. Четири супени лъжици от сместа сипваме в термос и заливаме с половин литър вряла вода. След 5 часа трябва да се прецеди; пие се по половин чаша на ден – може наведнъж или на глътки.

При улцерозен колит

Облекчение при улцерозен колит дават билковите продукти, които овладяват кървенето и възпалителния – гноен – процес, и подпомагат регенерацията на чревната лигавица. Добре действат следните запарки и настойки:

  • Рецепта №1: Една супена лъжица натрошени семена от кимион се заливат с чаша вряла вода; киснат половин час и течността се прецежда. Приема се три пъти дневно по две супени лъжици.
  • Рецепта №2: Смесваме по една чаена лъжичка лайка и жълт кантарион; сместа заливаме с 250 мл вряла вода и след един час прецеждаме. Разделяме получената запарка на две – предвидени са два приема на ден. Преди всеки добавяме в чашата по малко мед.
  • Рецепта №3: Лечение със суров картофен сок. Пие се сутрин преди закуска и вечер преди сън по 100 мл сок, изстискан от настъргани сурови картофи. Сокът се приготвя пресен за всеки прием.

Пчелни продукти

Всички форми на колит се повлияват благоприятно от пчеларските продукти, в частност мед и прополис. Пчелните продукти съдържат много компоненти, които подпомагат оздравителните процеси в чревната лигавица и възстановяването на нормалните функции на тракта. Предлагаме няколко изпитани рецепти, които без много затруднения могат да се прилагат в домашни условия:

Рецепта №1: Разтваряме две супени лъжици мед в чаша вода; разтворът се пие половин час преди хранене, три пъти дневно в продължение на месец.

Рецепта №2: Към чаша прясно изцеден сок от ябълки добавяме две супени лъжици мед; сместа се приема 30-40 минути преди хранене.

Рецепта №3: Приемайте пчелен прашец – по половин чаена лъжичка, 15 минути преди хранене, 4 пъти дневно.

колит мед и пчелни продукти
Мед, прополис и цветен прашец – това също помага при колит

Рецепта №4: 100 г прополис се стриват на прах и се заливат в стъклен съд с един литър спирт. Сместа престоява 4 дни, като всеки ден съдът се разтръсква енергично. Приемът е по следната схема: 25 капки от разтвора се отброяват в половин чаша вода; дозата се изпива половин час преди хранене. Режимът се спазва един месец; следва почивка от 15 дни и лечебният модул се повтаря.

Лечебни клизми (микроклизми)

Лечението чрез микроклизми дава добър ефект, особено ако се използват подходящите билкови запарки и отвари. Микроклизмата се изпълнява след очистителна клизма; процедурата се изпълнява вечер преди лягане, а освобождаването на чревния сегмент се очаква на сутринта. Използва се специална гумена спринцовка, с чиято помощ разтворът се въвежда внимателно в дълбочина. По този начин се ускорява зарастването на наранената чревна лигавица, овладява се възпалението и се ускоряват регенеративните процеси.

Рецепта №1: Супена лъжица суха лайка заливаме с чаша вряла вода; оставяме билката да кисне 35-40 минути и прецеждаме. Разтворът се използва с температура, близка до телесната.

Рецепта №2: Въвеждат се в правото черво вечер по 30 мл масло от облепиха.

Рецепта №3: Приготвяме смес от равни части рибено масло, масло от шипково семе и настойка от лайка – по 50 мл от всеки компонент. Общото количество е достатъчно за две микроклизми.

Рецепта №4: Приготвяме 5 г нишесте – царевично, картофено или оризово; нишестето се размива в половин чаша студена вода. Добавя се при постоянно разбъркване 100 мл вряла вода. За една микроклизма е достатъчно да се вземе 50 мл от разтвора; преди въвеждане дозата се затопля.

Мумио

Популярната смола мумио върши чудесна работа и при лечението на колит. Полезните съставки на продукта съдействат за овладяване на възпалението и за регенерацията на увредената чревна лигавица. Въздействието е комплексно, тъй като лечебните процедури заради колита имат благотворно въздействие също  върху качеството на съня и емоционалното състояние.

  • За лечение на колит се приготвя разтвор от чаша вода и 10 милиграма мумио. От разтвора се взема два пъти дневно по една супена лъжица, в продължение на месец.
  • По-осезаем ефект има прилагането на смолата ректално. Една доза за микроклизма се приготвя от 0.3 г мумио и 30 мл вода. Изпълнява се вечер – преди лягане, в продължение на 8-12 поредни дни. Курсът се повтаря след прекъсване за 5 дни.

Прием на сода за хляб (бикарбонат)

Познатата сода бикарбонат или хлебна сода в народните традиции е средството, което бързо може да облекчи проблемите на стомашно-чревния тракт. Препоръчват я и при колит, тъй като подпомага възстановяването на алкално-киселинния баланс и здравословната среда в храносмилателната система. За да си помогнем с това просто средство, трябва сутрин на гладно да изпием чаша преварена вода, в която сме разтворили половин чаена лъжичка сода – това е всичко.

Настойки

Билковите настойки са сигурно средство за облекчаване симптомите на колита, но трябва да се пият продължително време; лечебните курсове могат да продължат до осем месеца. Те могат да са приготвени само от един компонент – мононастойки, или от “букет”. Вижте няколко популярни рецепти от единия и от другиа вид:

Рецепта №1: 100 г сушени корички от цитруси се заливат с 400 мл вряла вода. След 3 часа настойката се прецежда; пие се до пет пъти дневно по 50 мл.

Рецепта №2: Две чаени лъжички сух розмарин се заливат с чаша вряла вода; прецежда се течността след два часа – приема се 4 пъти дневно по 50 мл.

Дайте мнение и Вие тук!

Рецепта №3: Супена лъжица настърган свеж джинджифил се запарва  под капак в 200 мл гореща вода. След 4 часа се прецежда; приемат се по 3-4 супени лъжици преди хранене, 4 пъти на ден.

Рецепта №4: Смесват се равни части жълт кантарион и ароматна кализия. На една супена лъжица от сместа се налива половин литър вряла вода и се оставя да престои един час. Тогава към сместа се добавят 25 г листа от малина; изчаква се още един час преди да се прецеди. Пие се по една чаша три пъти дневно.

колит народна медицина
Народната медицина е наясно с лечението на колит

Рецепта №5: В чаша вряла вода сипваме по чаена лъжичка градински чай, лайка и червен кантарион; оставяме сместа да изстине, прецеждаме. Пие се по една  супена лъжица, седем пъти дневно, след което се хапва леко. Тази настойка помага при обострен колит.

Рецепта №6: Чудесна работа при колит вършат и спиртните настойки – тук предлагаме една лесна рецепта с добър ефект. В стъклен съд смесваме жълт кантарион и спирт/водка в съотношение 1:5. съдът престоява на тъмно две седмици, след което прецеждаме билковия спирт – от него се приемат по 40 капки два пъти дневно.

Отвари

Отварите също се приготвят с един ингредиент или с две и повече съставки. Лечението с тях продължава половин година, за да има траен резултат.

Рецепта №1: При остър колит помага отварата от малинови листа. Три супени лъжици листа се заливат с половин литър вода и се варят на тих огън 10 минути. След това съдът се отдръпва от огъня, увива се в дебела кърпа и се оставя да престои един час. Прецежда се; пие се три пъти дневно по половин чашка по време на хранене.

Рецепта №2: 100 г наситнен сух бял равнец се залива с литър и половина вода и се оставя да кисне под капак 8 часа или една нощ. След това се вари на умерен огън, докато течността се изпари до 80 мл. Прецежда се и се добавят по една супена лъжица спирт и глицерин. Пие се по една чаена лъжичка преди всяко хранене.

Рецепта №3: Смесваме равни количества градински чай, лайка и метличина. 30 г от сместа заливаме с 350 мл вода и варим 15 минути на умерен огън. Прецеждаме; пие се по 50 мл на всеки три часа.

Сиропи

Домашните сиропи за лечение на колит могат да се използват от 45 до 60 дни.

Рецепта №1: 2-3 листа от двугодишно алое се измиват, обелват и нарязват ситно. Смесват се с 300 мл затоплен мед от липа; сместа се оставя да престои едно денонощие, след което се подгрява до 40 градуса. От този цяр се взема една супена лъжица сутрин на гладно.

Рецепта №2: 3 супени лъжици суха лайка се заливат със 700 мл вряла вода; след пет минути прецеждаме и добавяме към запарката 100 мл течен домашен мед. Приема се 4 пъти дневно по 2-3 супени лъжици.

Рецепта №3: В 800 мл преварена и охладена вода сипваме 180 мл течен мед и 80 г пчелен прашец. Смесваме и оставяме да престои на стайна температура 2-3 дни. Приема се по 30 мл преди всяко хранене.

Сокове

Лечението със сокове може да продължи от един до четири месеца, в зависимост от формата на колита, общото състояние на пациента и избраните рецепти. Вижте няколко от най-популярните:

Рецепта №1: Сок от лук – приготвя се пресен за всеки прием; приемът е три пъти дневно по една чаена лъжичка.

Рецепта №2: Картофен сок – приготвя се за всеки прием. Суровите картофи се измиват и обелват, рендосват се и се изстискват до получаване на половин чаша сок. Пие се 2-3 пъти дневно преди хранене.

Рецепта №3: Спанак, краставица, моркови и червено цвекло: от този зеленчуков микс се изцежда сок с приблизително равно участие на всички компоненти. Общият обем трябва да е чаша на ден, разделя се на две и се пие след обяда и след вечерята.

Още ТУК: Билки при колит!

Диета при колит

Правилното хранене е част от лечението и гаранция за скорошното оздравяване от колит. Важно е храносмилателната система да не се претоварва, за да се намали ангажираността на възпаления чревен тракт. Правилата за диета при колит не са трудни и при правилна нагласа не е трудно да се спазват. Ето ги:

  • Забранени са храни от рода на пълнозърнест хляб от едро смлени зърне и хляб с трици; мазни червени меса – свинско, говеждо; салати, пресни зеленчуци със семена.
  • Течностите се ограничават;  концентрираните сокове се заменят с прясно изцедени, натурални.
  • Всяка сутрин да се пие на гладно по чаша топла вода, за да се “включи” забавеното през нощта храносмилане.
  • Храната не бива да е гореща или студена; пърженото е забранено. Готви се на пара, варено или най-много задушено.
  • Плодовете да се запичат на фурна.
колит диета
Диетата при колит е от решаващо значение

Какво е разрешено? Пилешко, овнешко, топли крем-супи, пюрета, зеленчуци без семена, вчерашен бял хляб, краве масло. Ограничават се солта и подправките. Иделно е да се яде чия (чиа) – вижте материала!

Специалната диета на Петър Димков

Консултирайте се с диетолог за подходящото хранене при колит! Мрежата изобилства от програми за хранене, приписвани на големия лечител Петър Димков. Има логика в т.н. морковена диета или в монодиетите, които препоръчват прием само на един продукт в рамките на деня – например варен ориз, картофи или нискомаслено кисело мляко, варени на пара зеленчуци, печена тиква. Добър вариант е лечебното хранене да бъде придружено от прием на доказан билков лек, който можем да си приготвим сами. Ето как:

  • Лесна рецепта: 6 супени лъжици пресен цвят от жълт кантарион се заливат с половин литър зехтин екстра върджин в стъклена бутилка. Оставяме я да престои 10 дни на слънце. След това добавяме към сместа още 6 лъжици билков цвят, отново престоява на слънце 10 дни. Тази операция се повтаря още два пъти – така от началото на заниманията ни минават 40 дни. Зрелият маслен извлек трябва да е тъмно червен на цвят. Прецеждаме; пие се при колит три пъти на ден, по една супена лъжица преди хранене.

Кои са добрите лекарства в България

Най-често прилаганите и ефективни лекарствени продукти при колит са пробиотиците, както и средства против интензивно газообразуване като еспумизан; при необходимост – антибиотици от типа на ципрофлоксацин; успешно подпомага възстановителните процеси цитросептът. Тези медикаменти не биха могли да постигнат ефект, ако не се спазва диета и здравословен начин на живот. Ценно лекарство е Дуспаталин!

Вижте и ТОВА:

Как се излекувах от колит. Банани, хомеопатия. Какво да сготвим?

Източници:

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Как да приемаме Дуспаталин 135 и 200? Мнения.

Мнения: Дуспаталин или Стомахон? Или Спазмомен? Странични ефекти. Преди или след хранене?

Как да приемаме Дуспаталин 135 и 200? Мнения. Преди или след хранене? Странични ефекти. За …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *