лечение на цистит със сода и други начини
лечение на цистит със сода и други начини (интервю)

Лечение на цистит, включително със сода (интервю)

Въпроси, свързани с причините за развитието на цистит, както и за методите на лечението и профилактиката на цистит.

Отговаря доктор Костадин Карачоров – уролог-хирург.

– Известно е, че от цистит страдат основно жените. С какво е свързан този факт?

– Цялата вина е в уретрата (пикочния канал). При жените той е много по-къс, отколкото при мъжете – всичко на всичко 3-4 см. Вследствие на това женската уретра се превръща в “прав път” за микроорганизмите, осигурявайки им леко и бързо проникване в пикочния мехур. А пикочният мехур при мъжете е около 20 см.

Още по темата “цистит”:

  1. При цистит опитайте първо с билки!
  2. Лекувайте цистит с магданоз и семки от дюля;
  3. Стресът може да ви докара и цистит.

– Съществува мнение, че основният виновник за цистита е простудяването. Доколко е вярно това?

– Действително простудата играе роля при развитието на болестта. Най-малкото заради това, че всяко простудяване може да доведе до развитието на различни заболявания – ангина, тонзилит, остри респираторни вирусни инфекции. А те на свой ред провокират рязко понижаване на имунитета. По време на болестта ние приемаме антибактериални и антимикробни препарати, които още повече подриват имунната защита.

– Това е добра почва за стрептококите и стафилококите…

– А те са преките възбудители на цистити. Те постоянно живеят в нашия организъм и не се проявяват само благодарение на защитните механизми на имунитета. Но когато имунната система отслабне, бактериите активно атакуват пикочната система. Така се появява възпалението. Това е особено характерно за студеното време на годината и жените трябва да внимават с какво се обличат.

– Само жените ли? А мъжете – това не ги ли засяга?

– При мъжете възпалението на пикочния мехур най-често е свързано с други заболявания на пикочния тракт. Такава форма на цистита се нарича вторична. В този случай инфекцията прониква в пикочния мехур от огнищата на възпаление на съседните органи. Често циститът при мъжете възниква при уретрит, простатит, аденом и т.н. Причина за развитието на болестта може да стане и вродена патология на половите органи (например фимоза).

– Какви заболявания при жените могат да провокират цистит?

– Преди всичко различните гинекологични болести (възпаление на яйчниците и на маточните тръби), както и камъни в бъбреците. Възбудители на цистита могат да бъдат и рaзличните полови инфекции – хламидии, микоплазма, уреаплазмоза и т.н. Често захарният диабет, различните алергични реакции на организма, заболяванията на кръвта също спомагат за развитие на цистита.

– По какви признаци човек може да открие цистит у себе си?

– За съжаление или за щастие симптомите на цистита са толкова ясно изразени, че е невъзможно да не им се обърне внимание. Първо, при цистит едва ли ще ви се удаде възможност да се наспите, защото трябва да ставате няколко пъти през нощта да уринирате – понякога през 15-20 минути.

По-късно се появяват болки при уринирането.

И ако не се предприеме нищо, те бързо се увеличават. При цистита трябва да се полагат повече усилия, за да се стигне до уриниране. И не само това – в кръвта може да има и кръв, и гной, а когато човек успее да уринира, остава с усещането, че пикочният мехур е пълен. При някои жени циститът се съпътства с прилошаване, повръщане и повишаване на температурата. Ако сте забелязали у себе си дори един от горепосочените симптоми, е необходимо, без да отлагате, да се обърнете към лекар. Болестта не трябва да се оставя на самотек, тъй като, ако се занемари, може да се стигне до инфектиране на бъбреците. А това може да доведе до развитие на сериозното заболяване пиелонефрит.

– С какво трябва да започне лечението?

– Лечение на цистита се назначава само след провеждане на редица необходими изследвания. При това е необходимо жената да посети не само уролог, но и гинеколог, за да се изключат заболявания в половата сфера. Освен общ преглед от специалисти се налага общо изследване на урината, ултразвуково изследване на пикочния мехур и бъбреците за установяване на възможните причини за цистита. В занемарени случаи или обостряния на хроничния цистит се провежда по-обстойно изследване, след което лекарят назначава комплексно лечение с оглед характера на възбудителя.Ако при диагностиката са открити полови инфекции, се провежда и лечение от гинеколог.

Що се отнася до лекарствените средства, то днес лекарите разполагат с нови препарати, които ефикасно се справят с цистита. Такива се имунотропните препарати, антихистаминните средства, както и някои групи антибиотици. Те се назначават само от лекуващия лекар. Когато се стигне до възпаление, независимо дали то е първично, или рецидив, трябва да посетите лекаря, защото безконтролният прием на лекарствени препарати може не само да не даде положителни резултати, но и значително да влоши ситуацията.

“Демир

Продължителността на лечението е около 2-3 седмици.

Три месеца след лечебния курс се провежда профилактичен курс.

– Вярно ли е, че след лечението симптомите на цистита могат отново да се появят и с какво е свързано това?

– Действително, човек, прекарал цистит, може да се разболее повторно. Причините за обострянията на болестта могат да бъдат различни. Например невнимателното отношение към собственото здраве. Но най-често рецидивите се случват поради недобросъвестно отношение към терапията. Ако се прекрати лечението, преди от пикочния мехур да са изкарани всички бактерии, признаците на болестта изчезват, но бактериите живеят и се размножават. И в крайна сметка се случва връщане на симптомите. А новите бактерии вече ще притежават повишена съпротивляемост към лекарствата. Затова рецидивите се лекуват по-трудно. Причина за рецидив може да стане повишеното натоварване на долната част на гърба или травма. В подобни случаи страдат нервите, които предават импулсите в пикочния мехур и така се развива инфекцията. Във всеки случай за уточняване причините за обостряне на болестта и нейното лечение е необходима помощта на специалист.

Ако се случи заболяването да се прояви извън града, или когато човек пътува донякъде, може да си помогне и сам

  • Най-важното е да пиете колкото се може повече вода. И помнете – урината отмива бактериите, затова дайте на организма си шанс да се избави дори само от част от вредните микроорганизми.
  • Сипете в чаша вода чаена лъжичка сода (ако не страдате от хипертония или от сърдечносъдови заболявания) -това ще направи урината по-алкална и ще смекчи усещането за парене.
  • Избягвайте безконтролния прием на антибиотици, това може да доведе до развитието на усложнения. За премахване на възпалението и намаляване на болестните усещания помагат и билковите настойки.
  • Въздържайте се от консумация на лютиви, кисели и сладки ястия, не употребявайте газирани напитки.
  • Уринирайте колкото се може по-често.
  • При първа възможност се обърнете към лекар.

Както вече казахме, при лечение на цистита важно място заемат изследванията за откриване причините за заболяването.

Дайте мнение и Вие тук!

– Как да постъпят бременните жени, открили у себе си симптоми на цистит?

– По време на бременността се променя хормоналният фон на организма и намалява имунитетът, затова при тях често се случва обостряне на цистита. Лечението зависи от срока на бременност. През първите 3 месеца е желателно въобще да не се приемат лекарствени препарати, защото могат да предизвикат сериозни нарушения при формирането на плода.

Могат да се пият само витамини и билкови смеси

Единственото, което може да помогне на жената в такава ситуация, е вкарването на лекарства непосредствено в пикочния мехур. Тази процедура отстранява симптомите на заболяването, възстановява нормалното състояние на пикочния мехур, предотвратява възвръщането на симптомите за известно време и не крие никаква опасност за живота и здравето на бебето. През втората половина на бременността лекарят в зависимост от конкретната ситуация може да назначи антибиотици, тъй като органите на плода са вече оформени.

– Ще кажете ли няколко думи за профилактиката?

– Първото и най-важно – не се простудявайте. Не трябва да седите на влажната земя или на бордюра, да се къпете в студено време в реката или да носите много къси поли късно през есента и зимата.

Второ, правете си профилактика и на хроничните възпалителни заболявания. Честите ангини, хроничният тонзилит – всичко това силно понижава имунитета.

Трето, изпивайте по осем чаши вода на ден и своевременно изпразвайте пикочния си мехур. При седяща работа на всеки час ставайте по 5-10 минути да се разтъпчете. Носете памучно долно бельо. Ако ползвате тампони при менструация, сменяйте ги на всеки два часа.

Ето и няколко билкови рецепти за лечение на цистит:

  • Ефикасен за раздразнен пикочен мехур е чаят от стъбла на череши и вишни, към него можете да добавите и мед. Чаят се пие на гладно.
  • 10 г змийско мляко и 10 г семена от магданоз се смесват и също се приготвят като чай; може да се добави и мед.
  • Смесват се 20 г хвойнови плодчета, 15 г полски хвощ и 15 г стръкчета зелен фасул. 4 супени лъжици от тази смес се варят 10 минути в един литър вода, сместа престоява 10 минути и се прецежда. Изпива се през деня.

Едно интервю на Божидара КЪНЕВА

Първоначално публикувано на:07.12.2007 @ 17:58

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

655 402 Chervenata Borovinka Uvelichava Imuniteta Prez Zimata

Червена боровинка – всички истини за действието й

Действие. Антиоксидант. Диуретик. Ешерихия коли. Цистит. Отслабване. Алергии. Бъбреци. Високо кръвно. Гъбички. Гастрит, язва. Запек. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *