Вредата от шоколада, какаото и ползата от сушени смокини са силно преувеличени!

Вредата от шоколада, какаото и ползата от сушени смокини са силно преувеличени!

Разглеждаме основните митове за сладките работи като яденето на шоколад, сушени смокини и др. Ползи и вреди? Ето за какво става дума!

МИТ: Сладкишите разрушават витамините

ПОЛУИСТИНА: Действително, “предозирането” с шоколади, бонбони и тестени сладкиши увеличава потребността от витамин В1 и намалява неговите запаси в организма. Ако при даден човек има недостиг на този витамин, той бързо се уморява и усеща мускулна слабост.

От прекалената употреба на сладкиши могат “да се разстроят” и запасите от магнезий. Това предполага по-голяма раздразнителност, агресивност, плачливост, депресия, чувство за умора. Но всички тези неща се случват само ако човек яде наистина прекалено много сладкиши. Два бонбона или 2-3 чаени лъжички сладко на ден няма да нанесат особена вреда. Добре е чаят и кафето да не се подслаждат, особено ако пиете по няколко чашки на ден.

За да не се “разстроят” полезните витамини и минерали, заместете сладките неща с плодове. Например бананите са богати на магнезий. И тяхната редовна консумация няма да намали запасите от витамин В1.

МИТ: Сладкото предизвиква сънливост и отпуснатост. Затова е по-добре по време на работа да се откажете от въглехидратна храна.

ПОЛУИСТИНА: Това твърдение е вярно само отчасти. Диетолозите с основание не препоръчват постоянно “да подхранвате” организма с шоколади и бонбони. Но ако рязко лишите организма си от сладко, той може да започне да “протестира” – появява се непоносимо чувство на глад, виене на свят и разсеяност.

Вижте и ТОВА: Сваляне на високо кръвно с черен шоколад и какао!

Тези, които през деня се чувстват бодри, не трябва изцяло да ограничават въглехидратната храна. Особено що се отнася до хората, занимаващи се с умствен труд.

Мозъчните клетки се подхранват основно от глюкоза и са много чувствителни към падането на нивото й в кръвта. Но трябва да похапвате внимателно. Въглехидратите се делят на прости и сложни. Простите се съдържат най-много в захарта, меда, дините, гроздето, смокините, фурмите.

Те бързо се усвояват, но също така бързо се разпадат и предизвикат нежелани колебания в нивото на захарта в организма. Затова е необходимо да включите в менюто си така наречените сложни въглехидрати. Те се съдържат в пълнозърнестия хляб, в булгура, семките, макароните, кашите.

МИТ: Шоколадът е вреден, трябва да се яде по-малко от него.

РЕАЛНОСТ: В крайна сметка вредата от шоколада е силно преувеличена. Това лакомство съдържа много полезни вещества. Той е богат на съединения, отговарящи за изработването на “хормона на щастието”, както и на антиоксиданти. Особено полезен е черният, горчив шоколад.

На една от наскоро проведените кардиологични конференции била представена следната информация: 100 г горчив шоколад на ден подобрява работата на кръвоносните съдове. А “шоколадените” антиоксиданти предпазват организма от разрушителното въздействие на свободните радикали.

Шоколадът не е толкова вреден за зъбите, колкото се смята. Доста по-опасни са кисело- сладките захарни бонбончета и тестените сладки изделия. Единственото, което е важно да се има предвид, е високата калоричност на шоколада и най-вече вредата му за фигурата. Затова ако похапвате шоколад, постарайте се да намалявате количеството на другата приета храна.

МИТ: Най-полезните сладкиши са сушените плодове.

“Фигурин

РЕАЛНОСТ: В сушените плодове действително има много микроелементи, витамини и биологично активни вещества. Те са богати на пектини и прочистват червата.

Още нещо интересно ТУК: Лечение на кокоши трън със сок от смокиня!

Обаче е нужно да се знае, че сушените плодове са концентриран вариант на пресните. Затова едно от основните правила при употребата на сушени плодове е умереното количество. Иначе са възможни проблеми с червата – метеоризъм, диария. Трябва да се знае също така, че сушените плодове не отстъпват по калоричност на месото и хляба. Смята се, че за един ден е достатъчно да се изядат 4-5 плода сушени сини сливи или зарзали.

Дайте мнение и Вие тук!

Какаото е напитка за профилактика на различни заболявания

Оказва се, че сладката шоколадова напитка – какао, (а също и производното какаово масло) е чудесна профилактика за сърдечно-съдови заболявания, а също и за инсулт, рак и диабет.

Това съобщава Прес асосиейшън, който се позова на американски учени, направили наскоро проучване за качествата на какаото върху човешкия организъм.

Професор от Харвардския медицински институт – Норман Холенбърг, казва че в какаото се съдържа вещество, наречено епикатехин, което намалява значително риска от поява на сериозни заболявания до над 10% от сегашното ниво.

Професорът е абсолютно категоричен, че това съединение е в състояние да избави западната цивилизация от 4 от петте най-разпространени заболявания. Своите изследвания, професорът и неговият екип са направили над племето Куна, което живее в Панама.

Членовете на това племе, пият по 40 чаши чисто какао всяка седмица и живеят много по-дълго от останалите жители на Панама. Най-важното е, че те не страдат от старческа деменция.

Но има и вероятност освен на напитката, дълголетието и здравето им да се дължат и на гените и начина на живот, който водят, за който западния човек може само да мечтае покрай целия този стрес, който го заобикаля.

На дневен ред е проучване, което да провери дали същото съединение, което се намира и в чая, виното и шоколада има същото профилактични действие, или важи само за какаото.

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

Кремове за лице, грижи

Грижата за лицето с кремове за лице – основни напътствия

Заставайки пред някой човек, първото което се вижда, е неговото лице. То може да покаже …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *