Kuhnya 01 Lekar Bg

Кухня по фън шуй – как концепцията за хармония се свързва с помещението

Говорейки за обзавеждане на дома, няма как да не споменем стремежа към хармония.

Веднага след това в съзнанието ни изниква образа на фън шуй – азиатската концепция за хармонизиране на енергията в жилището, постигана чрез специфично разположение на мебелите и включването на разнообразни елементи в дизайна на стаята.

Как фън шуй се свързва с нашата кухня?

Вероятно сте срещали многократно твърдението, че спалнята, банята и кухнята в дома сформират своеобразния сакрален триъгълник на енергията – именно това са стаите, които в най-пълна степен отговарят за вашето физическо и душевно благоденствие.

Банята използваме за снемане на натрупаното през деня напрежение посредством дълъг душ, употреба на етерични масла и наслаждаваща ароматерапия. В спалнята си пък се отдаваме на заслужени почивка и релакс в края на работния ден.
Нашата кухня е пространството, в което приготвяме храната си и се храним – ето защо мнозина я смятат за основополагащото пространство, що се отнася до обзавеждането на дома спрямо фън шуй концепцията.kuhnya-02-lekar-bg

Хранейки се, ние поемаме от енергията както на храната, така и от вложената от нас самите по време на готвене. Ето защо е важно помещението да ни предразполага към изпитването на положителни емоции, за да достигнем състояние на душевна хармония.

Така лесно сякаш „прехвърляме“ положителното си настроение и нагласи и на храната, която сме се заловили да готвим. Ритуалът по хранене е също от съществено значение – специалистите нутриолози и психолози споделят, че от решаващо значение за усвояване на всички необходими хранителни елементи е обстановката, която сме избрали за своята кухня. Колкото по на място и уютно се чувстваме в помещението, толкова по-лесно ще усвоим консумираната храна в мир и спокойствие.

Как да превърнем своята кухня във фън шуй оазис?

За щастие, съществуват някои наистина прости и семпли дизайнерски решения, които бързо и лесно ще ни помогнат да превърнем своята кухня в местенце-образец за фън шуй концепцията.

Цветовете са извънредно важни – спрете се на успокояващи такива като бяло, сиво, нюанси на синьо, бледозелено. Всички те имат доказано релаксиращо действие на психиката.

Интериорните дизайнери, специализирани във фън шуй обзавеждането, съветват кухнята ви да се намира близо до врата, независимо дали става дума за входна, задна или такава, отвеждаща към терасата. Това улеснява циркулацията на енергия – важно условие за постигането на хармония е непрестанното движение на въздуха и възможност на старата негативна енергия да бъде заменяна от нова и положителна такава.

Дайте мнение и Вие тук!

Не забравяйте да интегрирате повече осветление в своята кухня – достатъчното светлина, независимо дали идва от лампи или прозорци, положително завишава енергийните вибрации и сякаш озарява не само стаята ви, но и съзнанието ви.

Често внасяйте в кухнята си свежи цветя – живителната им енергия неимоверно много се отразява на излъчването и цялостното настроение на помещението.

Фигурин лесно отслабване диета 10 килограма

С тези няколко лесни съвета съвсем бързо и ефикасно ще се сдобиете с фън шуй кухня.

За Радост Ангелова

Радост Ангелова е редактор и репортер в множество национални и регионални вестници и електронни медии с над 30 години стаж в областта на здравеопазването, социалните политики и бизнеса.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *