суметролим - сироп, антибиотик ли е?
суметролим - сироп, антибиотик ли е? Мнения и колко дни се пие?

Спорният суметролим: лекува или разболява?

Какво е суметролим. Суметролим: колко време да се дава? Има ли странични ефекти от приема на суметролим?

Суметролим е един от актуалните медикаменти на сезона, в който настинките и инфекциите вилнеят и разболяват от деца до старци.

Много хора решават здравословните си проблеми със суметролим – лекарство с програмиран ефект върху инфекции и възпалителни процеси от различен характер.

При други за жалост са се проявили негативните странични ефекти на лекарството, което кара някои хора тотално да го отричат. Къде е истината?

Какво е суметролим, какво е лечението с него.

Суметролим съчетава активните компоненти сулфонамид и триметоприм и има антимикробно действие (виж framar.bg.).

Прилага се успешно при инфекции на дихателните пътища – бронхит, синузит и ушни възпаления, пневмонии, тонзилофарингит; още – при възпаления на отделителната система, инфекции в стомашно-чревния тракт, усложнения при СПИН и “диария на пътника”, венерически заболявания с остро протичащи възпаления, кожни инфекции и възпалени рани, бактериални инфекции при контакт с животни.

Най-често приложението е свързано с инфекции на дихателните пътища. Медикаментът се предлага под форма на таблетки или сироп.

Колко време може да се взема суметролим?

Важно е да се знаят две неща: първо, лечението със суметролим налага прием на много вода, това е задължително. И второ – дозата и продължителността на лечението се определят от лекар в зависимост от диагнозата. Възможно е например един цистит да бъде овладян чрез тридневно лечение със суметролим, но за проблем като бруцелозата са необходими поне четири седмици.

При продължителен прием на суметролим трябва периодично да се проверява кръвната картина за възможни отклонения, сигнализиращи за променени функции на важни органи.

Дайте мнение и Вие тук!

Стандартното лечение при проблеми със сливиците и бронхите е 5-7-дневен прием. Медикаментът обикновено се приема сутрин и вечер след хранене. В определянето на дозата при деца има значение теглото им (лекуващият изчислява мг или мл/кг).

Опасно ли е лечението със суметролим? Има ли странични ефекти?

Цитат от форума bg-mamma.com: “Синът ми направи алергия точно от бисептол и точно от суметролим….От него често се появява непоносимост, знам го и от други майки. Съветвам те да смениш сиропчето!”

“Демир

Както всеки медикамент – и суметролим може да прояви негативни странични ефекти. Освен типичното за непоносимост, алергия – кожни дразнения, усилване на кашлицата или поява – ако не е имало, задушаване и отоци, може да се проявят и други стряскащи признаци.

суметролим сироп
За малките деца е подходящ суметролим сироп

Регистрираните симптоми са прилошаване, подкожни кръвоизливи, пожълтяване на кожата и склерите на очите, температура, болки в ставите, безсъние, постоянно усещане на умора. Повечето от тези симптоми, с изключение на алергичните, обикновено се проявяват при по-продължителен прием на суметролим.                                                                                                        .

Имате ли опит в лечението със суметролим? Споделете как ви е подействал медикаментът, за чиито ефекти във форумите има доста спорни мнения!

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

рак на белия дроб - предразположени ли сме?

Рак на белия дроб: Основни симптоми, стадии, лечение и класификация (ПОДРОБНО)

Симптоми на рак на белия дроб и преживяемост. Откриване на петно. Стадии, последен стадий. Обичайна …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *