Рецепта с небет шекер при дихателни проблеми на Петър Димков

Поради уникалния си състав, тази рецепта на Петър Димков с небет шекер дава невероятен ефект при проблеми с дихателните пътища!

Половин литър слаба бира се смесва с 400 грама небет-шекер, счукан на ситно, и 2 лимона, нарязани, изстискани и смлени на машинка за месо, заедно с корите.

Цялата тази смес ври на водна баня 30 минути и след като изстине, се прецежда през тънка кърпа или през марля, сгъната на няколко пласта.

Това нещо може да се изпие, а също така можете да се жабурите с тази смес или да си пречистите носа, ако е запушен. Но принципно е предназначена за пиене.

Също не пропускайте да пробвате ехинацея, лайка и сок от алое.

Ехинацея е световният имуностимулиращ хит в последните 15 години. Използва се за профилактика на инфекциозни заболявалия и активиране на имунната защита на организма. Оказва благоприятен ефект при остри простуди. Среща се в различни форми капсули, капки, чай, сиропи, таблетки.

Правете инхалации с лайка. Лайката действа успокояващо и отбъбва възпалените лигавици на носа и гърлото, помага при евентуално възпаление на бронхите. Желателно е инхалациите да се правят 2 пъти дневно по 10 мин.

Капвайте в носа по 5 капки сок от алое на всеки 2-3 часа в продължение на 2-3 дни.

В детството си често боледувах от бронхити. Кашлица, сополи, настинки.

Но тогавашния социалистически пазар не бълваше в такова количество и качество препарати за кашлица, а често ни лекуваха с бабини лекове, мазила, загрявки, разтривки и прочие природни средства, които, ако не помагат, то поне и не вредяха, поради натуралния си произход.

И аз като всяко дете обичах да смуча бонбони, докато четях книжки в кревата.

Помня, че ми даваха тогава от онези чудодейни пакетчета с небет шекер, особено любими ми бяха кафявите небет шекерчета.

Този вид бонбони облекчаваха гърлото ми, един вид вкусен ,,илач,, на който не се противях.

Демир бозан 6 билки за нерви, които ще ви избавят от страхове и паник атаки

Преглеждайки българските исторически данни и факта, че сме били векове в границите на Османската Империя прозира ориенталската нишка на тези бонбони за кашлица, които някога са се сервирали в шекерджийницата, заедно с локум, или баклава, пестил, в добавка към кафето на пясък, наричано “турско” и трайно навлезли в нашия бит.

Дори и сега, ако посетите реставриран етно комплекс (например във Велико Търново), където ще ви сервират кафето по турски, приготвено на пясък може да поискате и небетшекерче за подслаждане и ще бъде съвсем автентично, както е било преди 100 години.

Самата дума ,,небет,, е име на древноегипетска царица и вероятно е дошла при нас от турски език..

Като състав това е монокристална рафинирана захар.

Не е лекарствен продукт, но положително повлиява гърлобол, бронхит и асма .

Има бял и кафяв вид. Кафявият се прави от тръстикова захар.

В българската народна медицина се използва и в множество рецепти като съставка, добавя се към отхрачващи извлеци, билки и чайове. Ползва се също и като подсладител, вместо захар или мед.

Ако сте бременна, разумно е да избягвате химии и лекарства, за да не навредите на плода. Тогава при неразположение в гърлото може да смучете небет шекер (кафявия е без консерванти).

Продуктът е подходящ също и за диабетици.

По нашите земи небет шекера масово се добавя в рецепти за отхрачване, при кашлица, дихателни затруднения, за изчистване на натрупана слуз от гърлото.

Например можем да си направим следния чай, който да подсладим със небет шекер- половин литър вода, в която сме сварили няколко листа ароматно индрише, билка , изпитана при кашлица, няколко стръка босилек и два, три счукани ореха. Чаят се пие на няколко приема, прецеден в рамките на един ден.

Дайте мнение и Вие тук!

Друга лесна и бърза рецепта е по народния лечител Петър Димков.

500 мл бира, смесена с 400 гр. небет шекер, предварително счукан и два лимона, изстискани плюс корите наситнени – завира за около половин час, прецежда се и се пие.

Може и да жабуркате гърлото с тази смес при дихателни проблеми.

Вместо бира, друга подобна и ароматна рецепта е с мастика.

И така пакетче небет шекер се счуква, поставя се в неметален съд , добавя се 100 гр. мастика и се запалва, за да изгори алкохолът. Остава бяла каша, която се приема сутрин, обед и вечер по супена лъжица, а за деца чаена лъжичка.

Добре повлиява атеросклерозата следната натурална смес:

Литър домашно вино, килограм портокали нарязани с кората, 100 гр., хрян и 50 гр. небет шекер. Всичко наситнено и се вари на тих огън около час, прецежда се и се пие след хранене. А ако има и високо кръвно може да се добавят няколко зърна карамфил.

Друг лесен сироп за кашлица е супена лъжица подбел, запарен в половин литър вряла вода, прецеден и подсладен с небет шекер.

За жълтата гостенка- туберкулозата:

се взимат 4 ябълки, в които се слагат по една бучка небет шекер и зърно бял тамян, пекат се и се изяждат.

Рецепта за облекчаване на астма: 200 гр. бял тамян се начуква, добавяме му счукан 200 небет шекер и 200 гр. сладка дъвка, налива се и 200 мл зехтин, обърква се и се яде по 1 суп. лъжица сутрин.

Домашен сироп за кашлица, подходящ за деца е пакет небет шекер, 5-6 бонбони лукчета, четири обикновени локума, една глава лук, с люспите, 3 стръка индрише и литър вода, всичко ври, докато се овкуси добре и намали водата, прецежда се и се пие по 100 гр. три пъти на ден.

За сваляне на температура:

се пие 200 гр. кока кола, която е сварена и подсладена с лукчета или с небет шекер за гърлобол.

Небет шекера може да го откриете в здравословните магазини, билкови аптеки или в интернет магазини.

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *