аутизъм
При аутизъм чрез терапия се развиват социални умения

Аутизъм и аутисти: защо се случва, откъде се вземат?

Диагнозата аутизъм вече е достатъчно популярна – отчасти заради “възвисяването” на болестта чрез героя на Дъстин Хофман от “Рейнмен”. За жалост по-вярното обяснение е, че хората с аутизъм стават все повече и не от вчера се говори за световна епидемия от аутизъм.

Какво е аутизъм и какви са причините за него?

Аутизъм е повече или по-малко точно – заболяване, свързано с психически нарушения, обясняват от medikforum.ru. Около тази диагноза са натрупани твърде много мисловни стереотипи, които пречат да я разберем.
По същество аутизъм – това е симптом за психически нарушения, свидетелстващи за патологични процеси в мозъка. Тези процеси могат да засегнат интелекта в различна степен. Хората с аутизъм могат да са гениални в една област – и напълно неразвити в друга; могат да са способни на концентрация и вглъбяване или да не са в състояние да извършват и елементарни неща.

Има скептици, които са убедени: аутизъм винаги е имало и едва ли сега се раждат повече деца аутисти. Просто науката се е развила, специалистите са станали повече, спектърът на проявите се е разширил. Аутизъм е сред най-изучаваните болестни проблеми на човека и все повече изследвания се насочват към начините на преодоляването му. Преди време хора с аутизъм, които сега спокойно могат да се квалифицират с тази диагноза, просто са били смятани за чудаци или за луди. За пример – т.н. синдром на Аспергер днес се счита за високофункционална форма на аутизъм. С този синдром са били например Айнщайн и Вирджиния Улф, както и звездата от “Британия търси талант” Сюзън Бойл. Аспергерите са хора с таланти и дори гениалност, но социалните им способности хич ги няма.

Психиатрите си признават, че патологията аутизъм е една от най-загадъчните и че много от теориите за генезиса на страданието са си чисти хипотези. Ето някои от най-разпространените твърдения:

 • аутизъм е генетично заболяване;
 • аутизъм е придобито заболяване – най-често провокирано от пренатални фактори като диабет на майката по време на бременността, или рубеола, контакти с пестициди, дефицит на фолиева киселина, преживян стрес;
 • аутизъм поради постнатални фактори – преживени болести или токсикози след раждането: отравяне с живак или олово, автоимунни заболявания, вирусни инфекции;
 • сред най-често спряганите фактори за отключване на аутизъм са ваксините в ранна детска възраст – особено комбинацията против заушка, варицела и морбили.

Може ли да се излекуваш от аутизъм?

Въпреки всички приказки за успешно лечение на аутизъм, търсене на модерни или забравени стари методики – от аутизъм не можеш да се излекуваш. Същевеременно има начини за оздравително въздействие върху хората и особено – децата с аутизъм, което ги прави по-самостоятелни и способни да се самообслужват, и в някаква степен ги социализира. Задачата е аутистът да получи известна сигурност и облекчение за живеенето си в свят, който той възприема като враждебен.

Кои са сигналите за аутизъм, как се разпознава?

аутизъм, лекува ли се, лечение
Едно дете с аутизъм може да има гениални способности и нулеви умения за комуникация

Аутизъм не може да се диагностицира в периода на бременността или непосредствено след раждането. Когато детето започне да се развива, да пораства, признаците на аутизъм се проявяват, но родителите и близките обикновено не си дават сметка за това. Сложното е не само поради спецификата им, но и различната комбинаторика: те са достатъчно широк набор и вариантите на комбинирането им са на практика безброй. Ето ви един уникален пример за разпознаване на аутизъм. Шведската психоложка Ирис Йохансон е аутистка. Тя обаче е успяла да се интегрира в социума: образована е, омъжена и майка. Принос за това има собственият й баща – обикновен фермер. Когато Ирис била на три месеца една пчела я ужилила по носа; бебето не издало нито звук. Фермерът ужасно се притеснил – човекът разбрал, че нещо с момиченцето не е наред. И потърсил помощ.

 • Нарушени емоционални връзки – това е един от сигурните признаци за аутизъм. Аутистите плачат и се смеят по някакви техни си причини, които нямат никаква връзка с реалността. Ето още признаци, които могат да се окажат предупреждение за аутизъм:
 • Неспособност за комуникация: аутистите не поставят стъклена стена между себе си и другите, при тях просто не работят психичните механизми, които осигуряват умението за комуникация. Ако едно малко дете не фиксира поглед върху лицето и очите на майка си, ако не се гушка и усмихва, това наистина е притеснително.
 • Детето-аутист реагира слабо или изобщо не реагира на слухови и зрителни дразнители – затова понякога родителите си мислят, че то е сляпо или глухо.
 • Особени двигателни стереотипи – движения с ръцете пред очите, тичане в кръг, разтърсване на пръстите и китките на ръцете, “цъкане” с език.
 • Страх от котки и кучета, от високото и тъмното – като страхът се преживява с много тежки емоционални реакции. Някои деца реагират с такъв страх на внезапна светлина, автомобилен клаксон, звук от включена прахосмукачка.
 • Специфично развитие на речта. Някои деца изобщо не говорят; други проговарят рано, но речта им е като на роботи – механична и без емоции. При много аутисти се проявява ехолалия – автоматично, неконтролирано повтаряне на чутите думи.
 • Патологична привързаност към навици и вещи. Всяка промяна в тези неща ги тревожи, хвърля ги в паника. За да се чувстват сигурни, аутистите си изработват ритуали и настояват винаги да ги изпълняват. Помислете дали детето ви не иска винаги да минава по един и същ маршрут по време на разходка, да сяда на една и съща пейка и да облича едни и същи дрешки. Ако това продължи твърде много – време е да се разтревожите.
аутизъм, лечение с билки
При аутизъм чрез терапия се развиват социални умения

По-добре специалистът да ви каже, че си въобразявате – отколкото да пропуснете момента за въздействие. Колкото по-рано започне то, толкова по-добри шансове за социализация има аутистът.

Какво лечение съществува за аутизъм?

Информацията, до която един лаик може да достигне, а на двата полюса: “това” не може да се лекува – или може, разбира се. Теориите за лечението на аутизъм тръгват от причините за проявата му, а тези причини – както вече знаем – са изключително много и разнородни. Така например учени от Япония са убедени, че аутизъм развиват деца, в чийто организъм не достига цинкът. Логично е да си помисли човек, че щом съответният дефицит бъде попълнен – здравословният проблем ще може да се реши.

Дайте мнение и Вие тук!
аутизъм
Българчетата с диагноза аутизъм са над 16 000

Други възгледи насочват усилията към развитие на личностния потенциал – така че детето да придобие поведенчески умения (виж zdrave.bg). Работи се също за развитие на речеви умения, лекуват се с познати медикаменти депресивни състояния, проблеми с качеството на съня. Коментира се дори лечение на аутизъм с билки – препоръчва се например популярната “Малка шведска горчивка”, комбинация от 11 лековити треви. Кинезитерапевтът Роберто Моралес популяризира комплексно лечение на аутизъм в няколко стъпки: изчистване на организма от тежки метали, фитотерапия, диети, рехабилитация и обучение на деца и родители ( от zdravnitza.com).

От megavselena.com пък съобщават за варианта лекарство, създадено преди сто години, да се използва за лечение на аутизъм. Въпросният сурамин е медикамент, създаден в началото на миналия век за лечение на африканска трипанозомоза (сънна болест). Това лекарство е почти забравено от десетилетия, тъй като болестта е рядка. В днешно време обаче някой го изтупва от прахта и обявява, че то може да извърши революция в лечението на аутизъм.
А ако наистина е вярно?!

Вижте и ТОВА:

Демир бозан за безсъние

https://www.lekar.bg/2016/08/09/%D0%B0%D1%83%D1%82%D0%B8%D0%B7%D1%8A%D0%BC-93-2/

За Марта Савова

Марта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: [email protected]За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Билка черен оман. Ползи, приложение на корен, противопоказания на зарасличе

Билка черен оман. Ползи, приложение на корен, противопоказания на зарасличе

За какво се използва билката черен оман (зарасличе) и как? За мазане, за пиене. Противопоказания …

Едно мнение

 1. Ваксината е за заушка, РУБЕОЛА и морбили,а не варицела.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

АБОНИРАЙ СЕ БЕЗПЛАТНО!

Получавай на мейла си новите публикации на Лекар.БГ

Публикуваме рядко, не пропускайте!АБОНИРАЙ СЕ!