фолиева киселина
Приемът на фолиева киселина гарантира здрава бременност и нормално бебе

Фолиева киселина – това НЕ Е само за бременни!

Фолиева киселина е другото име на витамин В9. Обикновено за фолиева киселина става дума по време на бременност.

Защо е важно да се приема фолиева киселина по време на бременност?

Фолиева киселина е едно от първите неща, които лекарят препоръчва на бъдещите майки. Справките сочат, че тя има важно значение за клетъчното деление; подпомага образуването на качествена плацента и създаването на костния мозък на плода в майчината утроба.

Когато фолиевата киселина е в необходимото количество, рискът от увреждания на ембриона намалява с до 70%. Дефицитът на фолиева киселина заплашва детския организъм с дефекти в развитието – проблемно структуриране на гръбначния стълб, т.н. спина бифида, отлепване на плацентата, спонтанно прекъсване на бременността.

Най-съществен е приносът на фолиева киселина за майчиното здраве и нормалното развитие на ембриона през първите месеци на бременността. Витамин В9 или фолиева киселина е компонент от правилното поддържане на кръвните параметри – предотвратява състоянията на анемия, подобрява адаптивността на организма при стрес, балансира емоционалното равновесие.

Кои храни зареждат с фолиева киселина?

Фолиева киселина съдържат доста от традиционните храни, но да се набави необходимото количество не е лесна работа. Особено при бременност, когато потребностите от фолиева киселина се удвояват: нормата за една бъдеща майка е 0.4 мг дневно.

фолиева киселина
Зелените храни зареждат с фолиева киселина

По принцип с фолиева киселина зареждат суровите зелени зеленчуци – грах, броколи, спанак, марули, магданоз. Има я също в хляба, овесените ядки, черния дроб, някои видове сирена, цитрусовите плодове. Тези продукти трябва да са неизменно в менюто на бременните, ако искат бебето им да се роди с нормален гръбнак, главен мозък и кръвни показатели.

Но само храненето не е достатъчно, затова и се налага да се пие фолиева киселина на хапчета. Каква точно профилактична доза – определя лекарят. Любопитна подробност е, че в някои страни фолиева киселина се добавя при производството на стандартни видове хляб!

Пийте фолиева киселина – така се спасявате от инсулт!

Приемът на фолиева киселина от хора в средна възраст не е глезотия, а разумно поведение! Вече е известно, че осигуряването на фолиева киселина в достатъчни стойности е елемент от здравословното хранене – изключително важно е за нормалното състояние и функциониране на кръвоносните съдове.

Поддържането на здрави, еластични, с добра пропускливост кръвоносни съдове е условие за добро здраве в напреднала възраст и за предотвратяване на рискови събития от рода на инсулт с 20-25%. Ето в три стъпки обяснението на този феномен според biopogled.com:

Дайте мнение и Вие тук!
 • приемът на фолиева киселина предотвратява удебеляването и втвърдяването на стената на сънната артерия, а това е доказан маркер за риска от инсулт;
 • правилно дозиране на приеманата фолиева киселина три пъти седмично без излишно превишаване;
 • таблетките витамин В9, т.е. фолиева киселина неутрализират трайно съдържанието на хомоцистеин в кръвта, а тъкмо това е причината за втвърдяването на артериите.

Разбира се – и в този случай приемът на фолиева киселина като дозировка и продължителност трябва да се определи от лекар: самолечението не се препоръчва!

С фолиева киселина се предпазвате от напълняване!

Не си измисляйте режим за редукция на теглото, основан на фолиева киселина! Витамин В9 наистина оптимизира метаболизма, като подобрява асимилацията на протеините. По-важното е, че ако наблегнете на храните с фолиева киселина – вие ще спазвате едно здравословно меню и естествено ще се предпазите от напълняване.

фолиева киселина
Внимателно с хапчетата – дори когато това е фолиева киселина!
Демир бозан 6 билки за нерви, които ще ви избавят от страхове и паник атаки

Високите дози фолиева киселина не топят излишните килограми. Организмът взема точно толкова фолиева киселина от дадената, колкото му е необходима. Излишното се изхвърля чрез отделителната система.

Ако например вземате фолиева киселина и забележите, че урината ви е оцветена в оранжево – значи сте прекалили. Не го правете, защото е възможно бъбреците ви да не се справят и тогава настъпва отравяне с фолиева киселина.

Това ще ви докара сериозни здравословни проблеми, предупреждават от zdrave.bg. Ето кои са признаците за отравяне с фолиева киселина:

 • гадене, подуване на корема, болки в стомаха, спазми и/или диария;
 • дразнене по кожата, косопад;
 • загуба на концентрация и други ментални проблеми;
 • влошено качество на съня, кошмари.
фолиева киселина
Приемът на фолиева киселина гарантира здрава бременност и нормално бебе

Последиците от подобна “диета” изискват медицинска помощ и дори болничен престой.

От всичко казано за важната фолиева киселина едно е ясно: тя е необходима не само на бременните жени и още неродените им деца! Важна е във всяка възраст и трябва да се внимава за набавянето й както чрез храната, така и в добавка с хапчета. Консултирайте се с личния си лекар как да го направите безопасно!

За Марта Савова

Марта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: [email protected]За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

активен въглен

Как се ползва активен въглен за отслабване? Кой е хубав?

Начини за използване на активен въглен за отслабване. Как да изберем добър черен въглен? Откъде …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

АБОНИРАЙ СЕ БЕЗПЛАТНО!

Получавай на мейла си новите публикации на Лекар.БГ

Публикуваме рядко, не пропускайте!  АБОНИРАЙ СЕ!
  АБОНИРАЙ СЕ БЕЗПЛАТНО!

  Получавай на мейла си новите публикации на Лекар.БГ

  Публикуваме рядко, не пропускайте!   АБОНИРАЙ СЕ!
   АБОНИРАЙ СЕ БЕЗПЛАТНО!

   Получавай на мейла си новите публикации на Лекар.БГ

   Публикуваме рядко, не пропускайте!    АБОНИРАЙ СЕ!
    АБОНИРАЙ СЕ БЕЗПЛАТНО!

    Получавай на мейла си новите публикации на Лекар.БГ

    Публикуваме рядко, не пропускайте!     АБОНИРАЙ СЕ!
     АБОНИРАЙ СЕ БЕЗПЛАТНО!

     Получавай на мейла си новите публикации на Лекар.БГ

     Публикуваме рядко, не пропускайте!      АБОНИРАЙ СЕ!
      АБОНИРАЙ СЕ БЕЗПЛАТНО!

      Получавай на мейла си новите публикации на Лекар.БГ

      Публикуваме рядко, не пропускайте!       АБОНИРАЙ СЕ!