Стресът убива. Ето как точно става тази работа!

Съществуват много механизми на възникване на заболявания в резултат на стреса. Ние ще ви предложим само няколко от по-важните

Сърдечните болести и ракът имат най-общо помежду си

Стресът играе голяма роля при развитието на сърдечни патологии. Известно е, че по време на стрес се повишава кръвното налягане и се увеличава честотата на пулса.Всичко това допълнително натоварва сърцето и повишава вероятността от патологични изменения. Стресът съществено влияе върху химичния състав на кръвта, като вследствие на това нараства нивото на холестерола, което помага за развитието на атеросклероза.

При това коронарните артерии, осигуряващи кръвоснабдяването на сърдечния мускул, се свиват и това намалява притока на кислород към сърцето. Същото може да се каже и за рака и стреса. Човек, изпитващ силен стрес, много повече рискува да се разболее от рак.

Това се случва заради отслабване на имунната система. Според много изследователи, занимаващи се с проблемите на рака, в организма на всеки човек от време на време се появяват ракови клетки, но ако имунната система работи нормално, тези клетки бързо се разрушават. Затова при отслабване на защитните сили на организма вероятността от развитие на рак се увеличава.

Инфекциозните заболявания и храносмилането

Силният стрес нарушава работата на имунните механизми, което естествено води до увеличаване на риска от инфекциозни заболявания. Стоматолозите например отдавна знаят, че възпалителните процеси във венците се обострят в критични периоди от живота на човека.

Появяването на херпес на устните или на половите органи също често е съпроводено със силни преживявания. Много хора боледуват от простудни заболявания най-вече когато са подложени на стрес. И не на последно място, установена е връзката между стреса и вероятността от развитие на мононуклеоза и менингит.

Каква е причината за отслабване на имунитета при стрес?

Стресът предизвиква повишаване на нивото на хормоните, произвеждани от надбъбречната жлеза, в частност на адреналина, който уврежда най-важните за имунната защита вещества – лимфоцитите. Но тъй като механизмът на имунитета е доста сложен, вероятно съществуват и други, още неизвестни пътища за влияние на стреса върху имунната система.

“Фигурин

Симпатиковата нервна система, която се активизира по време на стрес, рязко намалява производството на повечето храносмилателни ферменти. При това в стомаха продължава да се натрупва киселина. Всичко това води до несмилане на храната, а киселината с времето разяжда и стените на стомаха и дванадесетопръстника. Това, както знаем, води до образуване на язви. Характерен признак на силния стрес е също така нарушаване на апетита – хората или започват да ядат много, или съвсем се отказват от храната.

Стресът и работното място

През последните години се увеличи не само продължителността на труда, но и нивото на стреса на работното място. Особено много са натоварени жените.Освен общоизвестните причини за стрес на работното място съществуват и други специфични, засягащи личността на човека, неговите личностни характеристики, които засилват нивото на стрес.

Ето някои от тях

• отрицателното отношение към дадената работа или към работата въобще;

• липсата на навик за вземане на решения;

• заседнал начин на живот и недостатъчно физическа издръжливост;

• усещане за несъответствие между човека и това, с което той се занимава;

Дайте мнение и Вие тук!

• злоупотреба с алкохол;

• липса на умение за общуване с колегите;

• неумението на човек да си почива, да се развлича, както и липсата на интереси, свързани с работата му.

При определени обстоятелства работата сама по себе си може да бъде стресов фактор за човека. Това е, когато работещият е принуден да върши работа, която не му харесва, лошите условия на труд, липсата на пълномощия за управление, ниската заплата, несправедливата оценка на шефовете му и др.

Свързаният с работата стрес може условно да се раздели на пет стадия. Отначало човек просто усеща напрежение и тревога, на втория стадий се прибавя и чувството за умора и отчуждение. А по същество това е началото на депресия.

На третия стадий се появяват физиологични изменения – кръвното налягане се повишава, стомахът постоянно е свит на топка.

На четвъртия стадий човек разбира от какво е болен. А резултатите са ясни – язва, астма, нарушения в половата сфера.

В крайна сметка работоспособността рязко намалява и не е изключено човек да бъде уволнен или понижен в работата. Независимо какви са източниците на стреса, те винаги носят тежки последствия за здравето.

Ето защо всеки от нас трябва да умее да се справя със стреса.

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

псориазис, симптоми и лечение с кремове и билки

Лечение на псориазис вулгарис, на главата и др.

Симптоми на псориазис вулгарис и другите видове. Лечение по обичайния начин. Особености на появата му на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *