болки в кръста
От болки в кръста страдаме по-често, отколкото от хрема

За болки в кръста: скалпел или стара турска керемида?

Запитайте се дали имате близък човек, който поне веднъж да не ви се е оплакал от болки в кръста. Това е истинско проклятие.

Болката може да е тъпа и да си я “носите” дълго време. Може и да е остра и режеща – такава, че да ви събори на легло за неопределено време.

Лечението на болки в кръста няма само един вариант, стандартите са много: възможно е да гълтате хапчета, да ви се наложи операция, но понякога и рецептата на баба Ванга със стара турска керемида ще ви спаси.

Защо толкова често хората се оплакват от болки в кръста?

Вероятно първопричината е фактът, че областта на пояса с т.н. лумбални прешлени е слабо място в гръбначния стълб. В смисъл, че е една от носещите точки на целия скелет и че поема големи натоварвания.

Това място е и уязвимо: в неговата кондиция резонират възпалителни процеси от вътрешните органи; понася температурни амплитуди и често страда от настинки. Когато имаме болки в кръста, обикновено започваме със самолечение.

Но трябва да сме наясно, че ако до три дни болката не премине – трябва да идем на лекар. Специалистите смятат, че ако едни болки в кръста продължават повече от три месеца, това вече е хронично състояние.

Ето кои са основните причини за болки в кръста.

болки в кръста
От болки в кръста страдаме по-често, отколкото от хрема

Важно е да ги знаем, защото това ще ни помогне да избегнем някои от рисковите фактори. И така:

 • Болки в кръста след травма; търсете незабавно лекар! Много често при падане или удар следва състояние с болки в кръста, но паралелно с тях може да има незадържане на урина, температура, режеща болка при кашляне, слабост в долните крайници.
 • Неголямо, но постоянно натоварване на пояса: такива болки в кръста имат хората с професии, които налагат часове наред да си прав или седнал. Такъв тип болки в кръста имат например зъболекарите.
 • Вдигане, пренасяне или влачене на големи тежести – при физически работници. Тогава имаме съчетание на болки в кръста с пълзяща болка надолу към ходилото на единия крак. Болките се дължат или на сплескване на прешлени с увреждане на диска между тях, или за притискане на седалищния нерв от костен израстък – шип.
 • Навикът да си носите чантата само с лявата или само с дясната ръка. Това натоварва зоната на пояса неравномерно дори когато товарът е една по-пълна дамска чанта. За ученическите раници си струва да говорим отделно!
 • Необичайно натоварване. Това се случва обикновено в почивните дни или по време на отпуск. В желанието да се раздвижите или да правите онова, за което времето все не ви стига, се отдавате на спорт, игри или здравословен труд в градината. Но дори едно замятане на въдица може да ви “сецне” и да се сдобиете с болки в кръста, от които свободното време ще ви горчи.
 • Погрижете се за добра стойка! Има си правила, чието спазване предпазва от болки в кръста. Ако от малки сме научени да ходим и седим с изправен гръб, по-рядко ще имаме този проблем.
 • Възрастта и наднормените килограми също причиняват болки в кръста. С годините в костно-мускулната ни система настъпват необратими изменения. Добре е отрано да си дадем сметка за това и да уважаваме профилактиката (здравословно хранене и физическа активност), а не да търсим цяр, когато вече имаме болки в кръста. В някои случаи се налагат по-сериозни грижи: балнеолечение, медикаменти, дори оперативна намеса.

Хората предпочитат традиционните методи за лечение на болки в кръста.

болки в кръста лечение с керемида
Потвърждение на метода със стара турска керемида и белтък за лечение на болки в кръста

По-долу излагаме един от древните начини за лечение на болки в кръста – с белтък и домашен сапун. Даже получихме един отзив в коментарите, който потвърждава ефективността на такова едно подобно действие. Също така на чудовищен успех в Гугъл и много коментари се радва публикацията за „Лечение на болки в кръста с канап“ (задължително я погледнете). Популярна е и статията за влиянието на климата върху болките в гърба и кръста. Ето я ТУК. Ще ви бъдем благодарни, ако по-долу в коментарите споделите и вие как се справяте с нещо толкова неприятно, каквото са болките в кръста. Или директно ни пишете до мейла за контакти. Ние ще добавим вашия отзив и история към този материал, стига да пожелаете да ги споделите с нас. Но нека да продължим с темата и накрая ще се върнем пак към белтъка и домашния сапун.

Как да се лекуваме от болки в кръста?

болки в гърба, лекарства
Хапчетата не са единственото спасение при болки в кръста

Вероятно проблемът с болки в кръста е един от онези, при които хората най-често се опитват да се справят сами. Според мнения в нета повече от 30% от страдалците успяват да се справят със своите болки в кръста, като си осигуряват покой в твърдо легло, обезболяващи и противовъзпалителни, затопляне.

Дайте мнение и Вие тук!

Какво обаче правят останалите 70%?

Вече стана ясно, че вероятността да бъдем застигнати от болки в кръста е колкото тази да пипнем хрема, а може би и по-голяма.

 • Първо – трябва да се опитаме да определим ЗАЩО имаме болки в кръста: разпознатата причина ще ни даде и ключ към лечението. Най-добре е да предотвратим подобни състояния с корекции в начина на живот и хранене.
 • Следващият въпрос е КАК да действаме, за да не ни боли. Съветите за затопляне са нещо добро, но доста специалисти ще ви препоръчат през първите 24-48 часа от началото на пристъпа да охлаждате. Това е така, защото ако вашите болки в кръста са свързани с възпалителен процес, топлото ще го усили и болките ще ви “отпуснат” само първоначално. След това ще боли още по-жестоко. Затоплянето се прави, след като острата фаза е вече овладяна с помощта на болкоуспокояващи и противовъзпалителни хапчета.
 • Носенето на прословутия космодиск или на народния му “двойник” – коланче от канап, е ефективен начин за облекчаване на хроничните болки в кръста. Дали това се дължи на притискането на отделни нервни точки или на лековитото въздействие на конопеното влакно, може да се коментира надълго и нашироко. Има ли значение обяснението, щом ви помага?!

Как се лекуват болки в кръста по бабешки?

болки в кръста, кални бани
Калолечение, компрес с чесън или стара турска керемида – къде ли не търсим спасението при болки в кръста
“Демир

Рецептите от народната медицина са безброй и за много хора са единствените ефективни! От zajenata.bg например препоръчват при болки в кръста да си направите компрес с чеснова паста.

Скилидките от пет глави чесън се почистват и счукват, като постепенно към тях се прибавят капки олио – докато се получи консистенцията на майонеза.

Тази чеснова паста се разстила върху сгънат няколко пъти памучен плат и се оформя компрес, който се поставя на кръста. Завързва се с шал и с него се прекарва цяла нощ.

Ето и две рецепти против болки в кръста от наследството на пророчицата Ванга:

  • За болки в кръста от дълго време: “Стара турска керемида, от старите къщи, да се счука на ситно и да се пресее през сито. След това да се смеси с 3 добре разбити белтъка, 1 пакетче счукан бял тамян и 1 ч.ч. гроздова ракия. Сместа да се намаже на ленена кърпа и да се увие около кръста за една нощ.
  • При болки в кръста: “Да се направи домашен пластир от добре разбити на пяна 2 белтъка, 1 с.л. настърган домашен сапун и 1 пакетче счукан бял тамян. Сместа да се намаже на вълнено парче плат, да се увие около кръста и да стои там, докато пластирът падне – става за един-два дни”. (от vanga.eu)

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: [email protected]За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Как да изберем лекар-фитотерапевт в България?

Фитотерапия в България. Специалисти, обучение и принципи

Как да изберем лекар-фитотерапевт в България? Къде се предлага добро обучение по фитотерапия? Приготвяне на …

3 Мнения

 1. Цветанка Маринова

  Това с белтъка и домашния сапун съм го изпробвала без тамяна ,върху синя хартия и получих незабавно облекчение.

  • Лекар.БГ

   Благодарим ви, Цветанка Маринова, за това потвърждение на древното лечение на болки в кръста. Дописахме материала с него и използвахме скрийншот от коментара ви като илюстрация. Ще се радваме, ако получим и други отзиви за метода, както и идеи за други способи за лечение на болките в кръста. Времето е такова, че много хора, ако не всички, седим на компютъра и задължително имаме подобни болки. Така че помогнете ни! 🙂

 2. С удоволствие ще споделя на всички мъченици с дискова херня едно загряващо средство. И нека на загубилите вяра че няма никога да се оправят да кажа, че няма да са както преди но един ден ще са по добре, на мен ми трябваха 9 месеца ходене по мъки. Радвам се че сега съм добре. Ето и това което ефикасно загрява, който има нужда, нека опита. Трябва да се настърже грудката на Хрян! Трябва да е пресен по принцип, вади се от земята и се действа. може и да престои 1-2 дни за следваща доза. Хряна( мирише силно! ) докато се стърже. Трябва количество колкото 2 шепи, може и три, според площтта. Настърганото се слага в тънка памучна кърпа или подобен тънък плат. прегъвате кърпата така че да не изпадне настърганият Хрян и поставяте на кръста или мястото което искате да загреете. Държите го колкото време може да издържите на топлината. Ефекта е магически, не очаквах да излъчва такава топлина това растение. Нека опитат хората. И правене на иога- гимнастика за лумбалната област и кръста. Също много помагат тези упражнения.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.