Как да постигнем моментално спиране на хрема?
Ефективни начини за спиране на сополи.

Моментално спиране на хрема. Пресичане на хрема при дете. Спиране на сополи

Как да постигнем моментално спиране на хрема? Как най-добре се прави пресичане на хрема при дете? Ефективни начини за спиране на сополи. Бързо домашно лечение

Възможно ли е бързо и ефикасно лечение на хрема с подръчни средства? При хрема не бързайте да се охарчвате за скъпи лекарства: народната медицина има сигурни средства за лечението й.

Въпросът е да действате още при първите признаци, обясняват от специализирания сайт web-zdrav.ru. Останете вкъщи за три дни и упорито изпълнявайте препоръките от народните лечебни практики.

Три дни наистина са достатъчни да се спасите от хрема и от възможните усложнения, свързани с общото ви здравословно състояние. Всички изброени по-долу рецепти са сигурни и безвредни: опитайте и ако при вас работят – предайте ги на ваши близки и приятели.

Много често решението на един здравословен проблем – например хрема – е просто и лесно, но ние не знаем как правилно да действаме.

Ето как да действаме при хрема:

При хрема помагат домашни капки за нос с растителна мазнина и сок от лук. Две чаени лъжички мазнина се загряват, но без да се достига до кипене. В горещата мазнина добавяме две чаени лъжички ситно нарязан лук и оставяме да престои половин час.

Прецеждаме и прибираме получената маслена настойка в стъклено бурканче. От нея накапваме във всяка ноздра по 2-3 капки два-три пъти на ден.

Ако при вашата хрема вече се отделя гъст секрет, по-добре ще действа прясно изцеден сок от червено цвекло. Накапват се по 2-3 капки във всяка ноздра три-четири пъти дневно.

Класически цяр срещу хрема е:

комбинацията от лук и мед. 2 чаени лъжички лучен сок се смесват с течен мед в равни части, от получената течност се капват по 2-3 капки във всяка ноздра. Веднага отпушва; може да се прави 4-5 пъти в рамките на деня.

Ако вкъщи имате саксия с каланхое, при хрема изцедете сока от няколко листа и слагайте по 3-5 пресни капки във всяка ноздра 2-3 пъти на ден.

По същия начин се действа с капки от сока на алое, но там е възможно процедурата да се повтори 4-5 пъти дневно. След като поставите капките, хванете ноздрите с два пръста и масажирайте енергично в продължение на 1-2 минути.

Какво ще кажете за лечение на хрема с инхалации?

“Демир

Направете запарка от три супени лъжици борови връхчета и дишайте ароматната пара през носа, като спазвате класическата технология с хавлиена кърпа. След такава процедура не бива да се излиза навън в продължение на 2-3 часа.

Ако сте пропуснали най-доброто време за бързо лечение на хрема и тя е станала хронична – опитайте с хрян и лимон. Жестоко е! Пресен хрян се настъргва и изцежда; към този лют сок се прибавя прясно изцеден лимонов сок – равно количество. От адската смес се взема по половин чаена лъжичка три пъти на ден, половин час преди хранене.

Този цяр причинява обилно сълзене на очите; носът се отпушва и отокът на лигавиците в носната кухина спада. Облекчението се усеща веднага.

Какво е задна хрема и нейното лечение

хрема
Лечението на всяка хрема опира до избора на точния медикамент

Т.н. задна хрема или заден ринит е състоянието, при което секретите от възпалената носна лигавица не могат да бъдат отстранени през естествените пътища и се стичат назад към гърлото (detskahomeopatia.com).

Задният ринит е често срещан при деца; негова особеност е, че обикновено лечението започва с известно закъснение – тъй като липсва характерното отделяне на секрети от носа, възрастните известно време не могат да разберат какъв точно е проблемът.

Стичащият се секрет дразни и причинява кашлица, нарушава качеството на съня. Родителите погрешно считат, че този секрет предизвиква възпаление на бронхите и заболяването “слиза” към гърдите.

Всъщност секретът се преглъща и попада в стомаха, където соковете унищожават потенциалните причинители на инфекцията. Ако освен задна хрема се развива примерно и бронхит, това не е от стичането на секрета – специалистите смятат, че се касае за обща инфекция.

Добър вариант за лечение на задна хрема е хомеопатичният продукт цинабсин. Приемът се комбинира със затопляне на синусите с компреси – това облекчава изчистването на секретите. Могат да се използват и подходящи капки за нос, но тяхното приложение е ограничено до 5-6 дни; не е сигурно, че за толкова време конкретната задна хрема ще бъде овладяна.

Задна хрема: Рецепти за хронична и остра. При възрастни и деца

Сенна хрема – симптоми и лечение

Сенна хрема е една от формите на алергичен ринит (bgbilka.com). Нарича се още полиноза; характерни за нея са сезонните прояви; активират се през пролетта и есента. Дразнител са т.н. полени – мъчителните пристъпи на сенна хрема се случват при цъфтежа на растения от различни групи.

При сенната хрема няма температура; проявите й започват с учестено кихане след пребиваване на открито в сухи, ветровити дни. По-късно започва отделяне на секрети от носа, може да се усеща сърбеж и зачервяване на очите.

Получавайте първи ЛЕКАР.БГ безплатно на мейла!

Публикуваме доста рядко! Въведете своя Email адрес ТУК:

Друга ситуация е при запушен нос с изсъхване и парене на гърлото. При нелекувани казуси със сенна хрема могат да се получат оточни състояния на бронхите с пристъпи на задух, умора, раздразнителност, неспособност за концентрация поради продължителния дискомфорт и затруднено дишане. Има висок риск от усложнения до бронхиална астма.

Лечението на сенна хрема има различни варианти, но всички те търпят и паралелно спазване на здравословна диета. От менюто се изключват консервирани и осолени храни, рафинирана захар, животински мазнини и задължително се включват сезонни пресни плодове и зеленчуци, хранителни добавки с цинк и селен и много вода (zewa.bg). Добър ефект дава хомеопатичният продукт ринитал.

Традиционното лечение на сенна хрема предвижда укрепване на имунитета и терапия за потискане на симптоматиката. За всеки пациент се изготвя индивидуална схема с перорални таблетки или инжекции, които позволяват пристъпите да се понасят по-леко и да не се развиват усложнения (pharmacy-bg).

Препоръчват се и антихистаминови таблетки и капки за нос по време на самите пристъпи. Медикаментите с такова действие са доста; кой точно ще бъде подбран, зависи от конкретната характеристика на пациента – кои са дразнителите, как протичат пристъпите, какво е общото му здравословно състояние. Самолечението е недопустимо.

мнения, отзиви, коментари, форум

Алергична хрема

хрема
При алергична хрема няма температура

За разлика от сезонната хрема, типичната алергична хрема може да тормози жертвата си целогодишно. Един познат причинител на алергична хрема е домашният прах.

Характерни симптоми на алергичния ринит са запушеният нос, сърбеж в носа, небцето, очите и ушния канал, кихане, често – прояви на задна хрема. Няма постоянно отделяне на секрети, за разлика от симптоматиката на сенната хрема.

Когато се отделя секрет, обикновено е гъст, слузест. Хората с алергична хрема обикновено страдат от хроничен синузит, могат да развият конюнктивит и обонянието им е нарушено (lechenie-zdrave.com).

Хрема при бебета и деца

Както е известно – хремата не е самостоятелно заболяване, а част от обща болестна картина – простуда или вирусна инфекция. Ако имате сополиво бебе или дете, не е нужно да тичате веднага на лекар, а да установите има ли и други признаци на разболяване.

Понякога затоплянето и домашният режим с чайче и супичка спасява положението, но педиатърът обикновено наистина е необходим. Доверете се на неговата преценка и не “назначавайте” сами лечение, макар и само с капките за нос. Голяма част от тях са само за възрастни!

Дайте мнение и Вие тук!

При детска хрема добре действат хомеопатичните продукти и клеевата тинктура – имайте предвид и това, когато обсъждате с детския лекар как да лекувате мъника. Ако останете да се лекувате вкъщи, не допускайте стаята да се преотопли, а въздухът да се изсуши: проветрявайте и поддържайте температура около 20 градуса (zdravnitza.com).

Проблемът с детската хрема е, че най-малките не разбират как да си издухат носа и изпадат в раздразнение. Особено драматична е ситуацията с хремавите бебета – запушеният нос прави кърменето им проблемно. Капки за нос при малки деца и особено при бебета могат да се слагат само по лекарска преценка; по-добре действат инхалациите. Има и специални помпички за изтегляне на секрети от бебешкото носле.

Хомеопатия

Има различни хомеопатични продукти, които съдействат за овладяване на симптоматиката при хрема. Изборът се прави от специалист в зависимост от признаците на конкретната хрема (homeopatiazateb.com). Хомеопатичните глобулки се вземат на дози по пет, 3-5 пъти дневно.

Ето кои са най-често прилаганите продукти: за обилна водниста хрем и кихане – Allium cepa 9 CH; при хрема като яйчен белтък и заглъхване на ушите – Kalium muriaticum 9 CH; при по-гъста, гнойна хрема с корички в носа – Kalium bichromicum 9 CH; при задна хрема и жилав секрет – Hydrastis canadensis 15 CH; при обилна хрема и загуба на обоняние – Ammonium muriaticum 9 CH; при гъста, жълто-зелена хрема – Hepar sulfir 15 CH и Pyrogenium 9 CH; при пареща хрема, разранен нос и зачервяване на очите – Kalium iodatum 9 CH.

Могат да се прилагат и някои от комбинираните хомеопатични продукти като коризалия, цинабсин.

Инхалации

Инхалациите са стар метод за лечението на хрема и кашлица. Могат да се правят с различни билки, но класика си остават инхалациите със сода и лайка. Трябват ви 2-3 чаени лъжички лайка, половин чаена лъжичка сода и литър вода.

Лайката се залива с врялата вода и се оставя да се запари няколко минути, след което се навеждате над съда с голяма хавлиена кърпа на главата; пускате содата и започвате да вдишвате с носа и устата. Такива инхалации могат да се правят 4-5 пъти на ден; условието за успех е след тях да си останете вкъщи. Освен лайка използвайте бял равнец, мащерка, босилек.

Вършат работа и етеричните масла от тези билки, а също и масла от мента и евкалипт (blitz.bg).

Добре ли е да ползваме сребърна вода?

хрема при деца и бебета, детска хрема
Детската хрема е деликатна работа

Сребърната вода е способна да унищожава над 650 вида болестотворни микроорганизми. Това я прави добър вариант за лечение на хрема: той е подходящ както за възрастни, така и за деца.

Необходимо е в предварително почистените ноздри да се капнат по 2-3 капки сребърна вода, която сте си приготвили вкъщи или е купена от аптеката (framar.bg). Тази процедура повтаряйте 4-5 пъти на ден. Добър вариант е също спреят за нос със сребърна вода – попитайте в най-близката аптека!

А клеева тинктура?

Клеевата тинктура, която представлява спиртен разтвор на прополис, е едно от ефективните природни средства за лечение на хрема. Разчита се на антисептичното, антивирусно и антибактериално действие на пчелния продукт.

Известният хомеопат д-р Атанас Михайлов твърди, че ако хремата се атакува още в началото й с клеева тинктура – тя много бързо ще бъде излекувана. Практикува се по следния начин: 5 капки клеева тинктура се накапват в 10 мл физиологичен разтвор. От така получената течност се капе в носа на всеки половин час по 3-4 капки, но не повече от 4 пъти за деня.

На следващия ден процедурите се разреждат на час-два, след което на още по-големи интервали до три пъти дневно по 3-5 капки. Рецептата е подходяща за деца (monitor.bg).

Упорита (постоянна, хронична) хрема

Постоянната или хронична хрема нерядко е последица от чести инфекции, засягащи носната кухина. Хората с хронична хрема почти постоянно се измъчват от запушен нос или секрети и за облекчение прибягват до най-лесното: капки за нос. Прекалено честата употреба на капки за нос обаче е нож с две остриета: лигавиците на носа се изсушават и са склонни да реагират на повече дразнители (pharmacy-bg.com).

Положението се усложнява допълнително от външни фактори като замърсения градски въздух или дразнители – частици или химикали, в работната среда. За появата на хронична хрема условие може да бъде и увреждане на носа, например деформация на носната преграда.

Хрема при бременност

Ако заради хрема се налага да използвате капки за нос по време на бременност, на всяка цена се консултирайте с лекар какви точно да изберете. Използването на сребърна вода или клеева тинктура е добър вариант. Ефективно е също накапването със солена вода (щипка сол в чаша преварена вода). Правете и инхалации с лайка и морска сол (az-jenata.bg).

Обичайното лекарство за хрема

Първото, което трябва да се направи при хрема, е да се “прогони” настинката чрез затопляне на тялото – разтривки, топла баня на краката, пиене на чай, инхалации. Подходящите билки за чай и инхалации са лайка, ехинацея и босилек (pharmacy-bg.com). Разбира се, първото, което ни се иска да направим, е да си купим от аптеката капки за нос – онези, за които последно сме чули нещо добро!

Тобрадекс. Капки за нос, за уши и очи. По колко се слагат и как? Тобрекс

Спрей за хрема

хрема
Народната медицина също има принос в лечението на хрема

Еуфорбиум, муконазал, виброцил, ксилорин, ноал: разнообразието от спрей-форми за лечение на хрема е не по-малко, отколкото при капките за нос. Нормално е при избора да се съобразим дали става дума за остро състояние или за хронична хрема, дали ще облекчаваме дишането си при настинка или пристъп на сенна хрема.

В това е и смисълът на консултацията със специалист: съветът му ще отчете и други фактори като възможна непоносимост към някоя от съставките, възраст или хронично заболяване. Така например ако сте си избрали спрей за нос еуфорбиум, но имате проблеми с щитовидната жлеза, изборът може да се окаже неподходящ и лекарят ви да предложи друго решение (framar.bg).

Вижте и ТОВА:

Цинабсин е спасението от хрема и синузит!

Хрема и запушен нос

Мъчителното състояние “запушен нос” при хрема води до главоболие и дискомфорт, от които болният човек иска да се спаси час по-скоро. Запушеният нос не позволява на секретите да изчистят възпалената и отекла лигавица; налага се дишане през устата, от което гърлото пресъхва, появява се кашлица.

 

Как да отпушим запушения нос? Съвети – много. Пробвайте, докато намерите най-ефективното за вас средство (zdrave.rozali.com). Най-лесното, но не и най-приятно, е да настържете глава лук и да се опитате да вдишате парите му. В този ред: добри са инхалациите с етерични масла – ментово, евкалиптово, чаено дърво.

Макситрол или Гентазон? Капки за очи с локален антибиотик

За Марта Савова

Марта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: [email protected]За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Симптоми, признаци на менингококов, вирусен и бактериален менингит

Менингит: Симптоми, лечение, последствия. Бактериален, вирусен и другите

По кои симптоми познаваме разболяване от менингит? Видове: Вирусен менингит, бактериален и др. Лечение и …

3 коментара

  1. Много изчерпателна и полезна статия

  2. имасумак

    Пробвайте с тампон памук със спирт в ушите – перфектен лек, но трябва да се прилага непрекъснато поне 2-3 дни. На петата минута хремата спира и носът се отпушва. И внимавайте – памука се слага в ушите, не в носа!

  3. Да добавя към препоръката на имасумак
    преди да поставите тампона със спирт или одеколон в ухото. Намажете ухото с някаква мазнина – крем, масло, вазалин и др. каквото имате под ръка. Просто както при мазането на ръцете с крем. Не да се стича мазнината. И едва тогава поставете тампона в ухото и ушната мида. В противен случай може да Ви се олющят(обелят) ушните миди, особено ако имате по-нежна или суха кожа. Това с тампона действа, само когато тампона се постави първият или втория ден от началото на хремата. Още нещо: действието е тогава, когато и в двете уши поставите тампони. А ефекта е най-голям когато се преспи през ноща с тези тампони. Т.е през ноща не бива да се махат, независимо дали са изсъхнали или не.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

АБОНИРАЙ СЕ БЕЗПЛАТНО!

Получавай на мейла си новите публикации на Лекар.БГ

Публикуваме рядко, не пропускайте!АБОНИРАЙ СЕ!
АБОНИРАЙ СЕ БЕЗПЛАТНО!

Получавай на мейла си новите публикации на Лекар.БГ

Публикуваме рядко, не пропускайте!АБОНИРАЙ СЕ!