Моментално спиране на хрема и домашно лечение

Възможно ли е бързо и ефикасно лечение на хрема с подръчни средства? При хрема не бързайте да се охарчвате за скъпи лекарства: народната медицина има сигурни средства за лечението й.

Въпросът е да действате още при първите признаци, обясняват от специализирания сайт web-zdrav.ru. Останете вкъщи за три дни и упорито изпълнявайте препоръките от народните лечебни практики.

Три дни наистина са достатъчни да се спасите от хрема и от възможните усложнения, свързани с общото ви здравословно състояние. Всички изброени по-долу рецепти са сигурни и безвредни: опитайте и ако при вас работят – предайте ги на ваши близки и приятели.

Много често решението на един здравословен проблем – например хрема – е просто и лесно, но ние не знаем как правилно да действаме.

Ето как да действаме при хрема:

При хрема помагат домашни капки за нос с растителна мазнина и сок от лук. Две чаени лъжички мазнина се загряват, но без да се достига до кипене. В горещата мазнина добавяме две чаени лъжички ситно нарязан лук и оставяме да престои половин час.

Демир бозан за вестибуларен апарат

Прецеждаме и прибираме получената маслена настойка в стъклено бурканче. От нея накапваме във всяка ноздра по 2-3 капки два-три пъти на ден.

Ако при вашата хрема вече се отделя гъст секрет, по-добре ще действа прясно изцеден сок от червено цвекло. Накапват се по 2-3 капки във всяка ноздра три-четири пъти дневно.

Класически цяр срещу хрема е:

комбинацията от лук и мед. 2 чаени лъжички лучен сок се смесват с течен мед в равни части, от получената течност се капват по 2-3 капки във всяка ноздра. Веднага отпушва; може да се прави 4-5 пъти в рамките на деня.

Ако вкъщи имате саксия с каланхое, при хрема изцедете сока от няколко листа и слагайте по 3-5 пресни капки във всяка ноздра 2-3 пъти на ден.

По същия начин се действа с капки от сока на алое, но там е възможно процедурата да се повтори 4-5 пъти дневно. След като поставите капките, хванете ноздрите с два пръста и масажирайте енергично в продължение на 1-2 минути.

Какво ще кажете за лечение на хрема с инхалации?

Направете запарка от три супени лъжици борови връхчета и дишайте ароматната пара през носа, като спазвате класическата технология с хавлиена кърпа. След такава процедура не бива да се излиза навън в продължение на 2-3 часа.

Ако сте пропуснали най-доброто време за бързо лечение на хрема и тя е станала хронична – опитайте с хрян и лимон. Жестоко е! Пресен хрян се настъргва и изцежда; към този лют сок се прибавя прясно изцеден лимонов сок – равно количество. От адската смес се взема по половин чаена лъжичка три пъти на ден, половин час преди хранене.

Този цяр причинява обилно сълзене на очите; носът се отпушва и отокът на лигавиците в носната кухина спада. Облекчението се усеща веднага.

Какво е задна хрема и нейното лечение

хрема

Лечението на всяка хрема опира до избора на точния медикамент

Т.н. задна хрема или заден ринит е състоянието, при което секретите от възпалената носна лигавица не могат да бъдат отстранени през естествените пътища и се стичат назад към гърлото (detskahomeopatia.com).

Задният ринит е често срещан при деца; негова особеност е, че обикновено лечението започва с известно закъснение – тъй като липсва характерното отделяне на секрети от носа, възрастните известно време не могат да разберат какъв точно е проблемът.

Стичащият се секрет дразни и причинява кашлица, нарушава качеството на съня. Родителите погрешно считат, че този секрет предизвиква възпаление на бронхите и заболяването “слиза” към гърдите.

Всъщност секретът се преглъща и попада в стомаха, където соковете унищожават потенциалните причинители на инфекцията. Ако освен задна хрема се развива примерно и бронхит, това не е от стичането на секрета – специалистите смятат, че се касае за обща инфекция.

Добър вариант за лечение на задна хрема е хомеопатичният продукт цинабсин. Приемът се комбинира със затопляне на синусите с компреси – това облекчава изчистването на секретите. Могат да се използват и подходящи капки за нос, но тяхното приложение е ограничено до 5-6 дни; не е сигурно, че за толкова време конкретната задна хрема ще бъде овладяна.

Задна хрема: има ли такава болест?

Сенна хрема – симптоми и лечение

Сенна хрема е една от формите на алергичен ринит (bgbilka.com). Нарича се още полиноза; характерни за нея са сезонните прояви; активират се през пролетта и есента. Дразнител са т.н. полени – мъчителните пристъпи на сенна хрема се случват при цъфтежа на растения от различни групи.

При сенната хрема няма температура; проявите й започват с учестено кихане след пребиваване на открито в сухи, ветровити дни. По-късно започва отделяне на секрети от носа, може да се усеща сърбеж и зачервяване на очите.

Друга ситуация е при запушен нос с изсъхване и парене на гърлото. При нелекувани казуси със сенна хрема могат да се получат оточни състояния на бронхите с пристъпи на задух, умора, раздразнителност, неспособност за концентрация поради продължителния дискомфорт и затруднено дишане. Има висок риск от усложнения до бронхиална астма.

Лечението на сенна хрема има различни варианти, но всички те търпят и паралелно спазване на здравословна диета. От менюто се изключват консервирани и осолени храни, рафинирана захар, животински мазнини и задължително се включват сезонни пресни плодове и зеленчуци, хранителни добавки с цинк и селен и много вода (zewa.bg). Добър ефект дава хомеопатичният продукт ринитал.

Традиционното лечение на сенна хрема предвижда укрепване на имунитета и терапия за потискане на симптоматиката. За всеки пациент се изготвя индивидуална схема с перорални таблетки или инжекции, които позволяват пристъпите да се понасят по-леко и да не се развиват усложнения (pharmacy-bg).

Препоръчват се и антихистаминови таблетки и капки за нос по време на самите пристъпи. Медикаментите с такова действие са доста; кой точно ще бъде подбран, зависи от конкретната характеристика на пациента – кои са дразнителите, как протичат пристъпите, какво е общото му здравословно състояние. Самолечението е недопустимо.

Алергична хрема

хрема

При алергична хрема няма температура

За разлика от сезонната хрема, типичната алергична хрема може да тормози жертвата си целогодишно. Един познат причинител на алергична хрема е домашният прах.

Характерни симптоми на алергичния ринит са запушеният нос, сърбеж в носа, небцето, очите и ушния канал, кихане, често – прояви на задна хрема. Няма постоянно отделяне на секрети, за разлика от симптоматиката на сенната хрема.

Когато се отделя секрет, обикновено е гъст, слузест. Хората с алергична хрема обикновено страдат от хроничен синузит, могат да развият конюнктивит и обонянието им е нарушено (lechenie-zdrave.com).

Хрема при бебета и деца

Както е известно – хремата не е самостоятелно заболяване, а част от обща болестна картина – простуда или вирусна инфекция. Ако имате сополиво бебе или дете, не е нужно да тичате веднага на лекар, а да установите има ли и други признаци на разболяване.

Понякога затоплянето и домашният режим с чайче и супичка спасява положението, но педиатърът обикновено наистина е необходим. Доверете се на неговата преценка и не “назначавайте” сами лечение, макар и само с капките за нос. Голяма част от тях са само за възрастни!

При детска хрема добре действат хомеопатичните продукти и клеевата тинктура – имайте предвид и това, когато обсъждате с детския лекар как да лекувате мъника. Ако останете да се лекувате вкъщи, не допускайте стаята да се преотопли, а въздухът да се изсуши: проветрявайте и поддържайте температура около 20 градуса (zdravnitza.com).

Проблемът с детската хрема е, че най-малките не разбират как да си издухат носа и изпадат в раздразнение. Особено драматична е ситуацията с хремавите бебета – запушеният нос прави кърменето им проблемно. Капки за нос при малки деца и особено при бебета могат да се слагат само по лекарска преценка; по-добре действат инхалациите. Има и специални помпички за изтегляне на секрети от бебешкото носле.

Хомеопатия

Има различни хомеопатични продукти, които съдействат за овладяване на симптоматиката при хрема. Изборът се прави от специалист в зависимост от признаците на конкретната хрема (homeopatiazateb.com). Хомеопатичните глобулки се вземат на дози по пет, 3-5 пъти дневно.

Ето кои са най-често прилаганите продукти: за обилна водниста хрем и кихане – Allium cepa 9 CH; при хрема като яйчен белтък и заглъхване на ушите – Kalium muriaticum 9 CH; при по-гъста, гнойна хрема с корички в носа – Kalium bichromicum 9 CH; при задна хрема и жилав секрет – Hydrastis canadensis 15 CH; при обилна хрема и загуба на обоняние – Ammonium muriaticum 9 CH; при гъста, жълто-зелена хрема – Hepar sulfir 15 CH и Pyrogenium 9 CH; при пареща хрема, разранен нос и зачервяване на очите – Kalium iodatum 9 CH.

Могат да се прилагат и някои от комбинираните хомеопатични продукти като коризалия, цинабсин.

Инхалации

Инхалациите са стар метод за лечението на хрема и кашлица. Могат да се правят с различни билки, но класика си остават инхалациите със сода и лайка. Трябват ви 2-3 чаени лъжички лайка, половин чаена лъжичка сода и литър вода.

Лайката се залива с врялата вода и се оставя да се запари няколко минути, след което се навеждате над съда с голяма хавлиена кърпа на главата; пускате содата и започвате да вдишвате с носа и устата. Такива инхалации могат да се правят 4-5 пъти на ден; условието за успех е след тях да си останете вкъщи. Освен лайка използвайте бял равнец, мащерка, босилек.

Вършат работа и етеричните масла от тези билки, а също и масла от мента и евкалипт (blitz.bg).

Добре ли е да ползваме сребърна вода?

хрема

Детската хрема е деликатна работа

Сребърната вода е способна да унищожава над 650 вида болестотворни микроорганизми. Това я прави добър вариант за лечение на хрема: той е подходящ както за възрастни, така и за деца.

Необходимо е в предварително почистените ноздри да се капнат по 2-3 капки сребърна вода, която сте си приготвили вкъщи или е купена от аптеката (framar.bg). Тази процедура повтаряйте 4-5 пъти на ден. Добър вариант е също спреят за нос със сребърна вода – попитайте в най-близката аптека!

А клеева тинктура?

Клеевата тинктура, която представлява спиртен разтвор на прополис, е едно от ефективните природни средства за лечение на хрема. Разчита се на антисептичното, антивирусно и антибактериално действие на пчелния продукт.

Известният хомеопат д-р Атанас Михайлов твърди, че ако хремата се атакува още в началото й с клеева тинктура – тя много бързо ще бъде излекувана. Практикува се по следния начин: 5 капки клеева тинктура се накапват в 10 мл физиологичен разтвор. От така получената течност се капе в носа на всеки половин час по 3-4 капки, но не повече от 4 пъти за деня.

На следващия ден процедурите се разреждат на час-два, след което на още по-големи интервали до три пъти дневно по 3-5 капки. Рецептата е подходяща за деца (monitor.bg).

Упорита (постоянна, хронична) хрема

Постоянната или хронична хрема нерядко е последица от чести инфекции, засягащи носната кухина. Хората с хронична хрема почти постоянно се измъчват от запушен нос или секрети и за облекчение прибягват до най-лесното: капки за нос. Прекалено честата употреба на капки за нос обаче е нож с две остриета: лигавиците на носа се изсушават и са склонни да реагират на повече дразнители (pharmacy-bg.com).

Положението се усложнява допълнително от външни фактори като замърсения градски въздух или дразнители – частици или химикали, в работната среда. За появата на хронична хрема условие може да бъде и увреждане на носа, например деформация на носната преграда.

Хрема при бременност

Ако заради хрема се налага да използвате капки за нос по време на бременност, на всяка цена се консултирайте с лекар какви точно да изберете. Използването на сребърна вода или клеева тинктура е добър вариант. Ефективно е също накапването със солена вода (щипка сол в чаша преварена вода). Правете и инхалации с лайка и морска сол (az-jenata.bg).

Обичайното лекарство за хрема

Първото, което трябва да се направи при хрема, е да се “прогони” настинката чрез затопляне на тялото – разтривки, топла баня на краката, пиене на чай, инхалации. Подходящите билки за чай и инхалации са лайка, ехинацея и босилек (pharmacy-bg.com). Разбира се, първото, което ни се иска да направим, е да си купим от аптеката капки за нос – онези, за които последно сме чули нещо добро!

Тобрадекс – за успешно лечение на очи, уши и нос

Спрей за хрема

хрема

Народната медицина също има принос в лечението на хрема

Еуфорбиум, муконазал, виброцил, ксилорин, ноал: разнообразието от спрей-форми за лечение на хрема е не по-малко, отколкото при капките за нос. Нормално е при избора да се съобразим дали става дума за остро състояние или за хронична хрема, дали ще облекчаваме дишането си при настинка или пристъп на сенна хрема.

В това е и смисълът на консултацията със специалист: съветът му ще отчете и други фактори като възможна непоносимост към някоя от съставките, възраст или хронично заболяване. Така например ако сте си избрали спрей за нос еуфорбиум, но имате проблеми с щитовидната жлеза, изборът може да се окаже неподходящ и лекарят ви да предложи друго решение (framar.bg).

Вижте и ТОВА:

Цинабсин е спасението от хрема и синузит!

Хрема и запушен нос

хрема

Да лекуваме хрема без лекарства!

Мъчителното състояние “запушен нос” при хрема води до главоболие и дискомфорт, от които болният човек иска да се спаси час по-скоро. Запушеният нос не позволява на секретите да изчистят възпалената и отекла лигавица; налага се дишане през устата, от което гърлото пресъхва, появява се кашлица.

Как да отпушим запушения нос? Съвети – много. Пробвайте, докато намерите най-ефективното за вас средство (zdrave.rozali.com). Най-лесното, но не и най-приятно, е да настържете глава лук и да се опитате да вдишате парите му. В този ред: добри са инхалациите с етерични масла – ментово, евкалиптово, чаено дърво.

Пробвайте и с топли компреси: торбичко от памучен плат, пълна с морска сол, се затопля и се поставя върху основата на носа между веждите. Или просто покривате същото място с кърпа, потопена в гореща вода и добре изцедена.
За отпушване на запушения нос понякога е достатъчно да вземете топъл душ, да си обуете вълнени чорапи и да изпиете чаша пилешки бульон – но не от кубче!

Макситрол или Гентазон? Капки за очи с локален антибиотик

Оставете мнения, отзиви и коментари в нашия форум по-долу и вижте още по темата:

Получавайте първи ЛЕКАР.БГ безплатно на мейла!

Публикуваме доста рядко! Въведете своя Email адрес ТУК:

Enjoyed this post? Share it!

 

3 коментара по “Моментално спиране на хрема и домашно лечение

  1. Пробвайте с тампон памук със спирт в ушите – перфектен лек, но трябва да се прилага непрекъснато поне 2-3 дни. На петата минута хремата спира и носът се отпушва. И внимавайте – памука се слага в ушите, не в носа!

  2. Да добавя към препоръката на имасумак
    преди да поставите тампона със спирт или одеколон в ухото. Намажете ухото с някаква мазнина – крем, масло, вазалин и др. каквото имате под ръка. Просто както при мазането на ръцете с крем. Не да се стича мазнината. И едва тогава поставете тампона в ухото и ушната мида. В противен случай може да Ви се олющят(обелят) ушните миди, особено ако имате по-нежна или суха кожа. Това с тампона действа, само когато тампона се постави първият или втория ден от началото на хремата. Още нещо: действието е тогава, когато и в двете уши поставите тампони. А ефекта е най-голям когато се преспи през ноща с тези тампони. Т.е през ноща не бива да се махат, независимо дали са изсъхнали или не.

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *