sardechna-nedostatuchnost-img
Сърдечна недостатъчност - диагностика на симптомите и начини на лечение!

Сърдечна недостатъчност: Всички начини на лечение!

Обичайното лечение на сърдечна недостатъчност. Признаци и симптоми. Сърцебиене. Умора и задух. Диета. Последици. При деца. Поставяне на диагноза. Какво е хипертонично сърце? Връзка с исхемична болест на сърцето. Билки. Връзка със сърдечна невроза. Болест на Бехтерев. Цианоза.

В тази публикация ще разгледаме всичко, изброено по-горе, и още много неща.

Обичайното лечение на сърдечна недостатъчност

Сърдечна недостатъчност е общото название на състояние, провокирано от неспособността на сърцето да приеме или изпомпа достатъчно кръв за насищането на тъканите с кислород.

Субективно това се изразява в умора, задъхване, неспособност за физически усилия (chaikapharma.com). Човекът със сърдечна недостатъчност трябва да внимава за теглото си и при неочаквано наддаване бързо да търси лекарска помощ.

Храненето е характерно с редукция на солта, течностите са ограничени до 1.5 – 2 литра. Препоръчва се разумно редуване на почивка и умерени физически натоварвания и стриктно спазване на препоръчаната индивидуална лекарствена терапия.

Да се избягват дълги пътувания в седнало положение; разумно е да се предпочитат кратки полети със самолет, отколкото многочасови преходи в автомобил. Препоръчва се спиране на алкохола и цигарите.

По лекарско предписание се изписват лекарствени препарати, които подпомагат сърдечната дейност и предотвратяват т.н. застойни състояния. Практикува се избор на продукти от няколко групи лекарствени средства: бета блокери, диуретици, АСЕ инхибитори, сърдечни гликозиди, вазодилататори – нитрати, антагонисти на алдостероновите рецептори. Схемата на лечение може да бъде препоръчана само от специалист.

Профилактиката и лечението на сърдечна недостатъчност са насочени към овладяването на здравословния проблем, причинил това състояние, например хипертония. Следващата стъпка е усвояването на здравословен жизнен ритъм, който да забави развитието на усложнения.

Признаци и симптоми на сърдечна недостатъчност

сърдечна недостатъчност
При сърдечна недостатъчност сърцето не успява да изпомпа необходимата кръв за пълноценно снабдяване на всички органи и тъкани

Състоянията на сърдечна недостатъчност могат да са остри или хронични, да засягат лявата или дясната страна на органа или да го блокират изцяло. Ако този здравословен проблем не се овладее навреме, прогнозата е неблагоприятна за живота.

Ето кои са типичните симптоми на сърдечна недостатъчност (по framar.bg):

 • задух – проблемно дишане при физически натоварвания, а с времето и в покой; дължи се на събрана течност в белите дробове;
 • ортопнея – усещане на задух в легнало положение; когато човекът с такъв проблем седне или се изправи, дишането се облекчава; причината е същата както при обичайния задух;
 • лесна умора, бързо изчерпване на физическите сили – може да се почувства след извършване на някакво действие или да е постоянно мускулно усещане;
 • сърцебиене и аритмии;
 • многократно уриниране нощем (никтурия), често с отделяне на символични количества урина (олигурия); свързано е с влошеното кръвоснабдяване на бъбреците;
 • мозъчни прояви – свръхвъзбуда или апатия, сънливост; дължат се на влошеното мозъчно кръвоснабдяване;
 • поява на отоци, най-често по долните крайници; събиране на вода в коремната кухина;
 • хепатомегалия – черният дроб е увеличен поради увреждания на дясната сърдечна част.

Сърцебиене при сърдечна недостатъчност

Сърцебиенето е един от редовно проявяващите се признаци на сърдечна недостатъчност (dar-center.com). Пациентът с този здравословен проблем усеща ускоряването на сърдечните удари и обикновено това допълнително го напряга.

Демир бозан за безсъние

Симптомът се проявява редовно още в началните етапи на заболяването. Налице е повишена възбудимост на сърцето и напрежение поради усилията на мускула да извършва непосилна за потенциала му работа.

Сърцебиене може да чувства понякога и напълно здрав човек, но това са редки прояви и най-често са провокирани от вълнение, стресова ситуация или прием на натоварващи храни и напитки.

Умора и задух

Задухът при сърдечна недостатъчност може да се прояви в няколко форми: в покой, при физическо натоварване, в легнало положение.

Усещането, че въздухът не достига и отчаяните опити да се поеме още и още, са дължат на белодробен застой – липсва движение на кръвта в капилярите и вените на белия дроб; възможно е също пристъпите на задух да се случат нощем като пристъпи и тогава става дума за оток на белия дроб.

Инстинктивно човекът със сърдечна недостатъчност се опитва да се справи, като или поддържа статично седнало положение, или сяда, ако задухът го измъчва в легнало положение (arsmedica.bg).

Умората е обяснимо състояние при сърдечна недостатъчност, тъй като непълноценното насищане на тъканите с кислород “включва” компенсаторни механизми и енергийният ресурс на организма се изчерпва много бързо.

Последици

Сърдечната недостатъчност влошава насищането на тъканите с кислород, включително важни органи като главния мозък и бъбреците (slideshare.net). Настъпват негативни промени в самия сърдечен мускул, който се опитва да компенсира недостига чрез по-чести съкращения.

Променят се и функциите на засегнатите органи: например бъбреците задържат течност, при което става натрупване на натрий, а това рефлектира върху стойностите на артериалното налягане.

При неконтролирани състояния на сърдечна недостатъчност постепенно и прогресивно се влошават показателите на самия сърдечен мускул, кръвоносните съдове, белия и черния дроб, бъбреците, скелетните мускули и костния мозък (spisaniemd.bg).

Диета при сърдечна недостатъчност

Диетолозите и лекарите най-често препоръчват при сърдечна недостатъчност безсолна диета. Солта трябва да се ограничи до 2 грама на ден – това включва и скритото потребление, т.е. натриевият хлорид в полуготовите или готови продукти.

За препоръчване е да се наблегне на пресните плодове и зеленчуци, като особено полезни са бананите, сушени сливи, соя, кафяв ориз, спанак и ядки (gotvach.bg). Чрез тези храни ще се попълват запасите от калий и магнезий, накърнени от действието на обичайните за сърдечна недостатъчност диуретици.

Рязко трябва да се намали потреблението на червени меса, яйчен жълтък, солени високомаслени сирена; по-внимателно с кафето! Избягвайте любимите продукти от менюто на фаст фууд, както и ястията, приготвени с прословутите бульони на кубчета.

Сърдечна недостатъчност при деца

Състоянието сърдечна недостатъчност може да бъде диагностицирано и при деца, включително новородени и бебета (promed.bg). Причините за непълноценното функциониране на сърдечния мускул, което причинява дефицит в кръвоснабдяването на органите, са различни от тези при възрастни пациенти.

Тук водеща причина са вродени аномалии и функционални дефекти, като тетралогия на Фало, междупредсърден дефект, атриовентрикуларен септален дефект. Сърдечната недостатъчност може да се развие и в резултат на поражения от вирусни инфекции в ранна детска възраст.

Поставяне на диагноза

Доказването на диагноза сърдечна недостатъчност започва с общ преглед и анализ на субективните усещания. Обичайните изследвания – ЕКГ и ехокардиография, могат да констатират уголемяването на органа и увреждания на клапите (medik.bg).

Последваща рентгенография може да потвърди белези на белодробен застой и уголемяване на сърдечни сегменти. По-точни данни за състоянието на сърцето дава инвазивната диагностика, при която се разчита на сърдечен катетър.

мнения, отзиви, коментари, форум

Косвени данни за диагнозата дават промени в други органи, произтичащи от дефицити на кръвоснабдяването.

Какво е хипертонично сърце без застойна сърдечна недостатъчност

Хората с такава диагноза са хипертоници с наднормени килограми или затлъстяване, висок холестерол; изпитват дискомфорт от лесна уморяемост, често изпотяване, сърцебиене; живеят в напрежение, често понасят негативни емоции.

Дайте мнение и Вие тук!

Точните изследвания доказват отсъствието на застойни състояния за белите дробове, липсват отоци (framar.bg). Терапията е ориентирана към овладяване на високото артериално налягане, диетично хранене и насърчаване на умерената физическа активност.

А със?

При хипертонично сърце със застойна сърдечна недостатъчно е ясно изразена намалената помпена функция на сърцето, вследствие на което се получава белодробен или системен застой (framar.bg).Тази диагноза често съответства на увреждания на клапите, пулсът е учестен, налице е сърцебиене.

Пример на застойна сърдечна недостатъчност е т.н. водянка – при нея се наблюдават симптомите на сърдечна недостатъчност с отоци и събиране на вода в коремната кухина. Терапията разчита на диуретици и сърдечни гликозиди.

Връзка с исхемична болест на сърцето

Исхемичната болест на сърцето се развива в резултат на стеснение или запушване на важни кръвоносни съдове, които хранят сърцето.

В резултат на това то не получава достатъчно кислород и функциите му не могат да се изпълняват пълноценно (sarce.bg) . Исхемичната болест е един от водещите фактори , които провокират сърдечна недостатъчност.

Билки при сърдечна недостатъчност

Билколечението е препоръчително при хронична сърдечна недостатъчност с отоци, задух и събиране на течност в корема (pharmacy-bg.com). Добре е да се знае, че лечебните треви, които помагат, трябва да се използват по лекарско указание и под контрол поради опасност от токсикози.

По принцип билките, които се използват при сърдечна недостатъчност, са токсични заради съдържащите се в тях сърдечно усилващи гликозиди. Сред полезните растения са горицвет, червен и вълнест напръстник, момина сълза, зокум (олеандър), боянка.

Връзка със сърдечна невроза

Сърдечните неврози по симптоматиката си много напомнят сърдечна недостатъчност – хората с такъв проблем, най-често жени на възраст 20-40 години, имат сърцебиене, задух или учестено повърхностно дишане, прилив на кръв в главата, пробождащи болки в сърдечната област (doctorbg.com).

Тези усещания се дължат на стрес, нарушени функции на хипофизата или щитовидната жлеза, недохранване, токсикози, умствена преумора. При точни изследвания сърцето се оказва здраво и с пълноценни функции – което е различно при сърдечна недостатъчност.

Болест на Бехтерев и сърдечна недостатъчност

Болестта на Бехтерев или т.н. анкилозиращ спондилит е възпалително заболяване на гръбначния стълб и периферните стави. Външният му израз са “вдървените” силуети, при които страдащият от болестта се старае да се движи минимално и има затруднения с обръщане, сядане и сгъване, лягане и изправяне.

Това е възпалително заболяване, което ограничава движенията и при прогресията си причинява опасваща болка в гръдния кош (medik.bg). Пациентите с такава диагноза са в повишен с 35% риск да развият сърдечна недостатъчност (spondylitisbg.com).

Болестните промени в костната и хрущялната тъкан могат да засегнат вътрешни органи, като ограничават функциите им – сред тях е сърцето. При болестта на Бехтерев е възможно да бъде засегнато състоянието на кръвоносните съдове и снабдяването на сърцето с кислород.

Цианоза

Цианоза е специфичното оцветяване на устните, видимите лигавици, краищата на пръстите в синкаво. Причина за това е недостатъчното насищане на артериалната кръв с кислород (arsmedica.bg).

Цианозата може да е следствие от сърдечна недостатъчност, т.е. неспособност на сърцето да функционира ефективно, така че да гарантира нормалното кръвоснабдяване на всички органи и тъкани с чиста кръв.

Трудно е за вярване, но практиката го доказва: сърдечна недостатъчност може успешно да се овладее със зехтин! Става дума за сериозно заболяване, което не си отива току така: но вече има доказателства за ползата от диета със зехтин в тази посока. На английски сърдечна недостатъчност е Heart failure.

сърдечна недостатъчност
Диетата със зехтин помага при сърдечна недостатъчност

Учени от Илинойския университет в САЩ са открили, че съдържащите се в зехтина мазнини могат да бъдат ефективно средство за лечение на сърдечна недостатъчност. За разлика от медикаментите, този цяр няма странични негативни ефекти и може да се приема продължително време.

Зехтинът е основен компонент на средиземноморската диета, припомнят от medikforum.ru. Както е известно, средиземноморските хранителни традиции се считат за едни от най-здравословните в световен план.

Доскоро обаче не беше известно как се постига позитивният ефект на диетата. Сега се оказва, че зехтинът може да бъде истинско лекарство срещу сърдечна недостатъчност.

Американските изследователи са установили, че солите на олеиновата киселина, които влизат в състава на зехтина, помагат на поразените от сърдечна недостатъчност сърдечни мускули по-ефективно да изтласкат кръвта. Ролята на зехтина е да оптимизира функциите на сърдечния мускул.

Здравото сърце има нужда от мазнини, за да е достатъчно енергично в изпомпването на кръвта. Но когато се е развила сърдечна недостатъчност, тъканта постепенно губи способността си да обработва или съхранява мазнини и от това страда енергийният баланс на сърдечния мускул.

Сърцето не само е лишено от гориво, необходимо за изпълнение на функциите му, но и страда от задържането на токсични мазнини, които заплашват да образуват плаки и да задръстят основните кръвоносни съдове.

Солите на олеиновата киселина, която постъпва в организма чрез зехтина, имат ефект за лечението от сърдечна недостатъчност по следния начин: те въздействат върху гените, насърчаващи производството на определени ферменти. Въпросните ферменти участват в преработването на мазнините по начин, позволяващ успешното им поглъщане от сърдечния мускул.

При хората със сърдечна недостатъчност тези гени са потиснати, но зехтинът стимулира функциите им и те възвръщат активността си. Американският изследователски екип счита откритието си за важно не само за лечението на сърдечна недостатъчност. То е стойностно с разкриването на механизма, по който здравословните мазнини оказват позитивно въздействие върху сърдечно-съдовата система.

Задължително погледнете и ТОВА (има конкретни начини на лечение):

https://www.lekar.bg/2018/01/09/%D1%81%D1%8A%D1%80%D0%B4%D0%B5%D1%87%D0%BD%D0%B0-%D0%BD%D0%B5%D0%B4%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B0%D1%82%D1%8A%D1%87%D0%BD%D0%BE%D1%81%D1%82-3/

 

За Марта Савова

Марта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: [email protected]За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

muskuli-03

Схващане на бедрения мускул. Втвърдяване и стягане на мускулите на краката

Какво да правим за и против стягане и втвърдяване на мускулите на краката. Крампи и …

9 Мнения

 1. Стоянка Декова

  На 67 год. съм обаче много ми харесват народните танци .
  Чувствам се добре като играя,но забелязах ,че после пулса е учестен 91,105 след като се върна у дома и седя.Като си легна 21.30 все още е учестен .Какво ще ме посъветвате да се откажа ли от това ми удоволствие.Или да вземам нещо профилактично.Пия трипликсан вечер по едно хапче,пия кардиоксин 2 пъти и четвъртинка небилет сутрин.
  Благодаря предварително

 2. Накратко ще споделя моята история , с която желая да научат всички хора в България , че има лечение на сърдечно- съдовата система и то не е нито в операции, нито в стендове , нито в горене на тъкани.
  Преди повече от пет години лежах в известна софийска кардиологична болница след изкаран сепсис и ендокардит! Искаха спешна операция , поради нефункциониране на митралната клапа и 4 степен застойна сърдечна недостатъчност. Аз отказах оперативна намеса и излезнах пълен труп от там. В продължение на близо една година , аз започнах лечение при наш български професор , който е уникален специалист. Той не само ме излекува , но и ми върна надеждата за живот! Неговото лечение ,не се изразява в хапчета , който съсипват целия организъм , нито в горене на тъкани , а напротив , неговата идея е да заздрави съединителната тъкан на сърцето и да приведе в изправност заболелия орган!
  За всички , които имат сериозен сърдечен проблем и най- вече искат да са здрави и желаят да са здрави , нека да ми пишат на мейла :[email protected]g
  Не пиша тук подробности , поради факта ,че не желая да правя реклами, защото целта не е реклама , а знанието ,че имаш избор!

  • Вяра Мисчиян

   Тази Вени предлага собствената си помощ като консултант срещу солидна такса.
   Аз се надявах да се свържа със специалист – цитирания в нейната история български професор, например. Не ми се занимава с шарлатани!!!

 3. йорданка кутова

  майка ми е на 75г -застойна сардечна недостатъчнот,извън ритъм от 5месеца . пие pradaxa110,bizogama2x5 sarteg160-80.всеки изминал ден се чувсва по зле.моля помогнете!

 4. жана рф

  имам същият проблем като госпожа йорданка кутова.Моля за помощ. пие прадакса 150,бизогама от 5 и репидо плюс

 5. Катя Сотирова

  Някой свързвал ли се е с veni?

  • Здравейте, аз се свързах с Вени, на мен ми помогна. Има ли още някой, на който е помогнала?

 6. Горги Рангелов

  Каква е таксата на Вени и наистина ли помага,защото много се напатих от шарлатани?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *