хипертония
Профилактиката срещу хипертония изисква да държите нещата под контрол

Пет прости съвета за хранене и действия срещу хипертония (високо кръвно)

При хипертония (високо кръвно) съществува – както е известно – висок риск от сърдечни злополуки, включително инсулти и инфаркти. Постарайте се да намалите риска, като спазвате пет прости условия!

Експерти на medikforum.ru препоръчват няколко правила за предпазване от хипертония. Опитайте и ще се убедите, че спазването им не е трудно и не изисква особени напрежения или време. И така:

1. Първото условие е да следите стойностите на артериалното си налягане.

Дори да нямате още 50 години, стресът и динамиката на съвременния живот отключват опасната хипертония все по-рано. Купете си апарат, с който да следите “кръвното”. Не е нужно да го правите по 10 пъти на ден: посъветвайте се с личния си лекар коя е оптималната контролна схема за вас и кое би трябвало да ви разтревожи.

2. Избягвайте фруктозата.

Науката е категорична, че фруктозата увеличава риска точно при хората, които нямат във фамилната си история жертви на хипертония. Този подсладител се използва в много готови и полуготови продукти, основно в тестени храни, сладкарски продукти и т.н. Не купувайте и най-примамливите сладости, докато не прочетете на опаковката какви са ингредиентите им. Ако има фруктоза, по-добре се откажете.

3. Банани и шоколад.

Бананите съдържат калий, който смъква артериалното налягане. Колкото до шоколада – естествено, говорим за натурален – по-приятна профилактика срещу хипертония едва ли може да се измисли.

4. Релаксация и медитация.

Има множество техники за отпускане и всяка от тях намалява риска от хипертония. Изберете си нещо подходящо за физиката, времето, навиците. Съчетавайте йога с музика, разговори с приятели, разходки, умерени физически натоварвания. Всичко това работи във ваша полза и съхранява здравето ви.

5. Екипна грижа за здравето.

хипертония
Профилактиката срещу хипертония изисква да държите нещата под контрол

За контрол върху артериалното налягане и предпазване от хипертония голямо значение имат специалистите, чиито знания ще ви ръководят.

Не разчитайте на самолечение: консултирайте се с фармацевта за възможни лекарства, с диетолога – за храненето си, с психолога – за методите на релаксация.

Дайте мнение и Вие тук!

Не пренебрегвайте и народната медицина: опитът на поколенията съвсем не е за пренебрегване, особено когато става дума за хипертония и нейната профилактика. Питайте за това надеждни хора, чиято практика доказва уменията им.

Още ценни идеи ТУК:

https://www.lekar.bg/2014/10/15/%D1%81%D0%B2%D0%B0%D0%BB%D1%8F%D0%BD%D0%B5-%D0%BD%D0%B0-%D0%B2%D0%B8%D1%81%D0%BE%D0%BA%D0%BE-%D0%BA%D1%80%D1%8A%D0%B2%D0%BD%D0%BE/

За Марта Савова

Марта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: [email protected]За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

японска диета японско чудо меню резултати - 02

Оригинална диета Японско чудо. Мнения, резултати

Кое наричаме оригинална диета Японско чудо. 2-ри вариант. Японска яйчена диета (с яйца). Мнения за …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *