хипертония
Профилактиката срещу хипертония изисква да държите нещата под контрол

Пет прости съвета за хранене и действия срещу хипертония (високо кръвно)

При хипертония (високо кръвно) съществува – както е известно – висок риск от сърдечни злополуки, включително инсулти и инфаркти. Постарайте се да намалите риска, като спазвате пет прости условия!

Експерти на medikforum.ru препоръчват няколко правила за предпазване от хипертония. Опитайте и ще се убедите, че спазването им не е трудно и не изисква особени напрежения или време. И така:

1. Първото условие е да следите стойностите на артериалното си налягане.

Дори да нямате още 50 години, стресът и динамиката на съвременния живот отключват опасната хипертония все по-рано. Купете си апарат, с който да следите “кръвното”. Не е нужно да го правите по 10 пъти на ден: посъветвайте се с личния си лекар коя е оптималната контролна схема за вас и кое би трябвало да ви разтревожи.

2. Избягвайте фруктозата.

Науката е категорична, че фруктозата увеличава риска точно при хората, които нямат във фамилната си история жертви на хипертония. Този подсладител се използва в много готови и полуготови продукти, основно в тестени храни, сладкарски продукти и т.н. Не купувайте и най-примамливите сладости, докато не прочетете на опаковката какви са ингредиентите им. Ако има фруктоза, по-добре се откажете.

3. Банани и шоколад.

Бананите съдържат калий, който смъква артериалното налягане. Колкото до шоколада – естествено, говорим за натурален – по-приятна профилактика срещу хипертония едва ли може да се измисли.

4. Релаксация и медитация.

Има множество техники за отпускане и всяка от тях намалява риска от хипертония. Изберете си нещо подходящо за физиката, времето, навиците. Съчетавайте йога с музика, разговори с приятели, разходки, умерени физически натоварвания. Всичко това работи във ваша полза и съхранява здравето ви.

5. Екипна грижа за здравето.

хипертония
Профилактиката срещу хипертония изисква да държите нещата под контрол

За контрол върху артериалното налягане и предпазване от хипертония голямо значение имат специалистите, чиито знания ще ви ръководят.

Не разчитайте на самолечение: консултирайте се с фармацевта за възможни лекарства, с диетолога – за храненето си, с психолога – за методите на релаксация.

Дайте мнение и Вие тук!

Не пренебрегвайте и народната медицина: опитът на поколенията съвсем не е за пренебрегване, особено когато става дума за хипертония и нейната профилактика. Питайте за това надеждни хора, чиято практика доказва уменията им.

Още ценни идеи ТУК:

https://www.lekar.bg/2014/10/15/%D1%81%D0%B2%D0%B0%D0%BB%D1%8F%D0%BD%D0%B5-%D0%BD%D0%B0-%D0%B2%D0%B8%D1%81%D0%BE%D0%BA%D0%BE-%D0%BA%D1%80%D1%8A%D0%B2%D0%BD%D0%BE/

За Марта Савова

Марта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: [email protected]За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Билка черен оман. Ползи, приложение на корен, противопоказания на зарасличе

Билка черен оман. Ползи, приложение на корен, противопоказания на зарасличе

За какво се използва билката черен оман (зарасличе) и как? За мазане, за пиене. Противопоказания …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

АБОНИРАЙ СЕ БЕЗПЛАТНО!

Получавай на мейла си новите публикации на Лекар.БГ

Публикуваме рядко, не пропускайте!АБОНИРАЙ СЕ!