има ли лекарство против изпотяване, хапче?
Освен дезодорантите и рол-оните, има ли лекарство против изпотяване, хапче?

Как да се справим с прекаленото изпотяване

Ще разгледаме основните билки против прекалено изпотяване. Направете си сами своето средство срещу обилното потене!

Съвсем нормално е, че се потим – особено сега, в жегите. Обаче не е съвсем нормално, ако изпотяването е много обилно и прекалено.

Ако сте здрави и от вас се лее вода, е достатъчно да си вземате душ с неутрален сапун и проблемът ще изчезне. Но ако редовното къпане не помогне, трябва да обърнете внимание на своето здраве, хранене и начин на живот.

ПИЙТЕ САМО ЧИСТА ВОДА против изпотяване!

Ако на улицата е много горещо и постоянно се изпотявате, преди всичко пийте много, но чиста негазирана вода. Не помисляйте да замените водата с лимонада или с други напитки – те ще обезводнят организма ви.

Налейте си чиста вода от чешмата в еднолитрова бутилка, но я филтрирайте и добавете една лъжичка мед. Носете тази бутилка със себе си и пийте още преди да се е появила жажда, но не дръжте бутилката на слънце – от топлината пластмасата отделя вредни вещества, а и микроелементите в меда се разрушават.

Човек може да се изпотява и поради различни нарушения на здравето. Например при дисбактериоза, хормонални нарушения, болести на белодробната система, носоглътката, нарушения на сърдечната дейност или просто недостиг на важни микроелементи в организма.

В случай че ви диагностицират някоя от тези болести, не бързайте да блокирате изпотяването с дезодоранти, защото тогава токсичните вещества няма да могат да излязат от организма. Спазвайте необходимата хигиена, носете бельо и чорапи само от натурални тъкани, не обувайте тесни обувки и дрехи. И, разбира се, лекувайте основното заболяване.

РОЛЯТА НА ПРАВИЛНОТО ХРАНЕНЕ за предпазване от прекалено изпотяване.

  • Ако силното изпотяване при вас е свързано с дисбактериоза (сега това не е рядкост), яжте повече зеленчуци и плодове. В същото време намалете количеството на месото и на белтъчната храна от животински произход.
  • Не забравяйте, че дисбактериозата може да бъде предизвикана от излишна употреба на захар, затова ограничете консумацията на рафинирана захар на една супена лъжица на ден. По-добре наблегнете на натуралния мед, но не си го купувайте от външни сергии, където търговците са го изложили на слънце.
  • При излишно изпотяване (не само вследствие на дисбактериоза) яжте често и по малко. По-добре се хранете по 4-5 пъти на ден, наблягайки на каши, киселомлечни продукти, горски и градински плодове, зеленчуци.
  • Следете функцията на червата и ако получите запек, добавете в менюто си храна, съдържаща съединителна тъкан. Това е всяка растителна храна, но най-много тъкан има в булгура и във всички житни продукти.

БИЛКИ ЗА ВАШАТА БАНЯ

Банята за крака често се оказва чудесен помощник в борбата с излишното изпотяване и с неприятния мирис от краката. Ние ви предлагаме няколко варианта, а вие си изберете най-достъпния и подходящ за вас.

  • Смесете по една супена лъжица мента, коприва и градински чай – билките могат да бъдат и сушени. Залейте тази смес с един литър вода и затворете съда с капак. Сместа трябва да престои 6-7 минути, след което се прецежда и в нея се потапят краката за 10-15 минути. Всеки път, когато си измиете краката, ги потапяйте в такава баня. Повтаряйте процедурата цял месец. А тази смес, която ви предложихме, е подходяща и за банята ви въобще, не само за краката.
  • Смесете по една супена лъжица листа от орехи, цвят от лайка и липа. Залейте тази смес с литър гореща вода и оставете за 15 минути. След това прецедете и натопете краката си 20 минути в тази баня.
  • Една супена лъжица плодове и една супена лъжица листа от черна боровинка се заваряват с литър вода. След като свалите от огъня съда със сместа, оставете я да престои още 20-25 минути. После разредете получената настойка с литър и половина вода и потопете краката си в тази смес за 30 минути.
  • Много ефикасна е банята от дъбова кора и кора от бяла върба. Смесете 2 супени лъжици дъбова и една супена лъжица върбова кора и залейте сместа с литър и половина вода. Сложете я на бавен огън за 10 минути. След това прецедете отварата и потопете краката си в нея за 15-20 минути. Тази баня може да се прави през ден след измиване на краката със сапун.

Не забравяйте, че водните процедури не са панацея. Ако изпотяването не намалее, замислете се още веднъж с какво се храните, опитайте се да пушите по-малко и пийте билкови настойки.

ПРИРОДНИТЕ ДЕЗОДОРАНТИ против изпотяване СА И ЛЕЧЕБНИ

Дезодорантите трябва да се ползват правилно, като имате предвид, че се нанасят на чиста и суха кожа, а през нощта трябва да се измиват.

Дайте мнение и Вие тук!

Не е желателен постоянният контакт на кожата с химичните вещества от козметичното средство.

Демир бозан за безсъние

Ако дезодорантът оказва просто парфюмерийно действие, той дарява аромат на тялото ви. Но има и дезодоранти антиперспиранти, които въобще не позволяват на потта да се появи, т.е. фактически затварят потните жлези и възпрепятстват размножаването на бактериите. Затова такива дезодоранти е по-добре да не се ползват, когато човек влиза в банята или му предстоят тренировки – тогава той се поти най-много.

Ако имате чувствителна кожа, не ползвайте дезодоранти, съдържащи спирт, а се ограничете с натурални, природни средства. Ако се обърнете към лекар, той може да ви изпише нужното ви съотношение за разтвор на лекарството против изпотяване (хиперхидроза) алуминиев хлорид хексахидрат.

Вижте и това задължително:

https://www.lekar.bg/2014/06/12/%D0%B8%D0%B7%D0%BF%D0%BE%D1%82%D1%8F%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B5-%D0%BF%D0%BE%D0%B4-%D0%BC%D0%B8%D1%88%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B8%D1%82%D0%B5/

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

изпотяване под мишниците

Как да преборим неприятното изпотяване под мишниците?

Неприятното изпотяване под мишниците е проблем, с който се сблъскват милиони хора по света Състоянието …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *