Как да предотвратим инфаркта

Симптоми на инфаркт. Как да го предотвратим? При хората на възраст инфарктът възниква най-често поради това, че съдовете се запушват от тромби и атеросклеротични отлагания.

А при младите хора с такива заболявания е виновен острият спазъм на коронарните съдове. Такъв внезапен пристъп може да бъде предизвикан от силен стрес, алкохол и прекомерни физически натоварвания. Изследванията показват, че сред пациентите с инфаркт 55% са страдали от тежка депресия!
КЛАСИЧЕСКИ СИМПТОМИ НА ИНФАРКТА СА

• нарастващ задух; посиняване на устните;

• студена пот и панически страх от смъртта, което се обяснява с общия кислороден глад;

• силна болка в гърдите, която продължава повече от 15 минути, като може да се разпространи в лявата половина на гръдния кош, лявата ръка, половината шия, гърба.Но днес много често пекарите се сблъскват и с нетипични прояви на инфаркта.Гастрологичната му форма например се проявява с внезапна болка (често от лявата страна) и подуване на стомаха. Ето защо, ако не са налице ясни признаци за проблеми с храносмилателната система, не правете промивка на стомаха. Преди това трябва да се изключи възможността за инфаркт!Понякога единствен симптом може да е болката в лявата ръка, лявото рамо, челюстта, зъбобол – също отляво. Ако такава болка е започнала след натоварване, няма други обяснения за възникването й, и вие спадате към рисковата група – внимавайте!

НАЙ-ВАЖНОТО Е ДА НЕ ЗАКЪСНЕЕТЕ!

При 70% от случаите фаталният край вследствие инфаркт настъпва поради несвоевременно или неправилно оказана първа помощ.При подозрение за инфаркт действайте светаквично:

• дайте на болния 2-3 таблетки нитроглицерин да постави под езика;

• за да облекчите силната болка, може да му дадете да сдъвче заедно таблетка баралгин и аспирин;

• веднага извикайте „Бърза помощ”.

Дайте мнение и Вие тук!

КАКВО НЕ ТРЯБВА ДА ПРАВИТЕ

Демир бозан за безсъние

• да го оставите да лежи в леглото – по-добре е да седне на стол;

• не правете сами масаж на сърцето

ВАЖНО: Имаме и по-добър материал по темата ТУК: Инфаркт на миокарда. Нужното да се знае. Предотвратяване, лечение, билки..

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

Кога се прави коронарография?

Кога се прави коронарография, къде и как? Цена. Колко време продължава?

Кога се прави коронарография? Колко време продължава? Къде и на каква цена? Видео как се …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *