Какво представляват олигоелементите?

Олигоелементите са активиращи агенти, голяма част от които са жизненоважни за доброто функциониране на организма и красивият външен вид.

Разнообразното и балансирано хранене предоставя на организма необходимото количество олигоелементи, но в много случаи човек може да се нуждае от допълнителна доза – чрез храна или фармакологични продукти, предписани от лекар.

За да сте във форма на организма ви не трябва да му липсват важните олигоелементи.

Недостигът на олигоелемента:

хром причинява метаболични нарушения.

Хром съдържат бирената мая, говеждото, зърнените храни, грахът, гъбите, картофите, черния дроб.

кобалт причинява анемия.

Затова яжте яйца, прясно мляко, пилешко месо риба тон.

мед пречи на образуването на червените кръвни телца.

Медта действа противовъзпалително върху ставите. Съдържа се в баклата, зърнените храни, зеленчуците, ядките, особено в бадемите.

желязо причинява анемия.

Наблягайте на черен дроб, жълтък, мая, леща, спанак, царевица, кайсии.

Дайте мнение и Вие тук!
йод предизвиква нарушения в растежа, отслабване на косата и ноктите.

Намира се в морската сол, прясното мляко, месото, рибата, морските дарове.

магнезий води до преждевременно стареене.

Този олигоелемент участва в растежа на костите. Съдържа се в зеленчуците, цвеклото, лешниците, жълтъка.

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *