закуска
Не започвайте деня със закуска от хладилника!

Не яжте ТОВА на закуска!

Приемът на охладени храни и напитки през лятото се увеличава и не е нужно да си специалист, за да си обясниш защо е така. Именно специалистите обаче могат да обяснят защо не трябва да посягаме на закуска към неща от хладилника!

закуска
Не започвайте деня със закуска от хладилника!

Колкото и задушна и топла да е била нощта, на закуска не бива в никакъв случай да се консумира нещо студено, предупреждават от medikforum.ru. Дори в най-горещите летни дни има смисъл да игнорираме напитките от хладилника, категорични са специалистите по здравословно хранене. Защо?

Обяснението всъщност не е особено сложно. Студените храни и напитки принуждават кръвоносните съдове на стомаха веднага да се свият. Спазъмът, стеснените рязко кръвоносни съдове влошават както кръвообращението, така и преработката на поетото за закуска количество храна или питие. Ето защо е нездравословно на празен стомах да поемате прясно мляко, йогурт или сок директно от хладилника. Разумно е денят да започне с течност, която е леко затоплена или има поне стайна температура.

Оказва се, че сутрин е истинско изпитание за организма да започне преработката на закуска, която съдържа тестено или хляб с мая. Маята на празен стомах причинява бурен метеоризъм и подуване на корема. Едва ли подобни симптоми могат да създадат у някого радостни очаквания от деня, който току що е започнал.

Дайте мнение и Вие тук!

Диетолозите направо са жестоки! Жестоки и по отношение на традиционалистите, които не могат на закуска без класическата овесена наша. Овесената каша наистина е изключително полезна храна. Но съдържащият се в нея фитин пречи на усвояването на калция. Изводът тук не игнорира кашата от менюто за закуска: просто се препоръчва това да не е храна за всеки ден. Добре е тя да се редува например с извара или сандвич с кашкавал.
Ако се съобразяваме с всеки пореден съвет на специалистите, изследващи влиянието на една или друга храна – било то на закуска, обяд или вечеря, май ще трябва да престанем да се храним с удоволствие?!

Средностатистическият потребител едва ли има и финансов ресурс да се съобразява с такива препоръки. Всъщност закуската, която няма да навреди на никого и може да се проиграва в различни варианти, спокойно може да се “композира” от препечени филийки, варено яйце, извара или изкиснато сирене, няколко хапки плод и/или пресен сезонен зеленчук, мюсли, чай, мляко. Диетолозите тук не споменават нещо, което е изключително важно: стомахът не обича студените храни и напитки на закуска. Но също така не си пада и по набързо напъханата в тракта полезна храна. Сдъвкана надве-натри, на крак, и най-здравословната закуска не е комплимент за забързания модерен човек на 21 век!

За Марта Савова

Марта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: [email protected]За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Изопринозин на сироп или таблетки. Схема. Има ли вреда?

Изопринозин на сироп или таблетки. Схема. Има ли вреда?

По каква схема се дава Изопринозин сироп? Прием за деца. Дозировка на таблетки. Каква вреда …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

АБОНИРАЙ СЕ БЕЗПЛАТНО!

Получавай на мейла си новите публикации на Лекар.БГ

Публикуваме рядко, не пропускайте!АБОНИРАЙ СЕ!