Запушен кръвоносен съд на крака. Тромб в крака може да ви убие!

Какво е запушен кръвоносен съд на крака (тромб)? Запушване на вени – симптоми и лечение.

В живота си често изпитваме болка и неведнъж се колебаем – да търсим ли лекар или тревогите ни са напразни. Лекарите настоятелно съветват всяка жена, която изпитва болка в крака и едновременно с това забелязва оток или петно от кръвоизлив, незабавно да се консултира с медик.

Изброените симптоми нерядко са показателни за тромбоза на дълбоките вени, обясняват от medikforum.ru. Само преди седмица в САЩ внезапно почина 36-годишната звезда на “Американски идол” – Майкъл Джонс. Според най-правдоподобната версия смъртта на Джонс е настъпила в резултат на запушване на кръвоносен съд от тромб. Наскоро Джонс си навехнал глезена и изпитвал адска болка в крака, заради която отишъл на лекар. Докторът го прегледал, изписал му болкоуспокояващи и го отпратил вкъщи. Ден по-късно певецът издъхнал.

Може надълго и нашироко да се коментира как е възможно един здрав и пълен с живот човек така внезапно и глупаво да умре. В случая неговата болка в крака е била свързана с тромбоза на дълбоките вени. Тя се наблюдава в различни възрасти, но повече в напреднала, и се случва по-често на жени. Тук няма никакво значение дали човекът боледува от нещо или е напълно здрав.

Демир бозан за безсъние

Тромбозата на дълбоките вени се развива в резултат на продължително заседяване – например при самолетни полети или дълъг път с влак и автобус. Увреждането на вени може да е резултат от счупване, навяхване на крайник или след операция. Рискови фактори са също пушенето, затлъстяването, бременността и приемът на орални контрацептиви. В доста случаи за проблема сигнализира специфична болка в крака.

При навреме потърсена помощ и точна диагноза образувалият се тромб може да бъде отстранен оперативно. Нерядко обаче описаната болка в крака се понася, неглижира се, а това се оказва фатално. Образуваният в дълбоките вени тромб се откъсва и пътува по съдовата мрежа. Животозастрашаващо е състоянието, когато тромбът запуши артерия, снабдяваща белите дробове с кръв. Това състояние е познато като белодробна емболия.

болка в крака

Внезапната болка в крака може да е тревожен знак, че правите тромбоза

Проблемният съсирек обикновено се формира в бедрата или долната част на крака. При почувствана болка в крака пациентът може да се погрижи за лекарски преглед. Ако например забележите оток на крака и почувствате болка или напрежение, особено при ходене пеш или в изправено състояние, животът ви е застрашен. Опасно е и тогава, когато някъде по крака ви се появи тъмночервено петно, болезнено при докосване.

Освен болка в крака, особено ако сте жена, следва да ви разтревожи и промяната в начина, по който дишате. Настъпващата белодробна емболия може да се разпознае по задушаването, болката при поемане на въздух или кашлицата с кръв. В такъв случай викайте спешна помощ и се молете тази помощ наистина да пристигне спешно при вас. Не разчитайте, че нещата са невинни и ще минат сами, когато изведнъж усетите силна болка в крака.

Вижте и ТОВА:

Тромбофлебит: ефективни методи за лечението му

Оставете мнения, отзиви и коментари в нашия форум по-долу и вижте още по темата:

Получавайте първи ЛЕКАР.БГ безплатно на мейла!

Публикуваме доста рядко! Въведете своя Email адрес ТУК:

Enjoyed this post? Share it!

 

2 коментара по “Запушен кръвоносен съд на крака. Тромб в крака може да ви убие!

  1. Добър ден.
    При една от разходките си миналия месец получих силна пареща болка в прасеца на левия крак при прескачането на едно дълбоко дере разтежение на мускула. Първите дни имах
    оттичане и твърд мускул на прасеца отзаде. Мислех че от самосебе си ще ми мине но вече втора седмица над 15 дни
    никакво подобрение? Направиха ми рентген нямам счупване
    .Мажа го с Dolgit krem. Друго не съм ползвал но взех да се притеснявам защото нямам подобрение и почти едвам стъпвам.

  2. И аз така подцених едно такова състояние, и когато ми отече целият крак потърсих спешна помощ в болница ! Оказа се тромбоза 2 степен, спешни мерки и Бог да е с мен ! Сега пия хапчета, нося еластичен чорап! Никога не съм имала вени по краката,но ето на !!! Вземайте настоятелни мерки хораа !!!!!!!!!!!

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *