херпес на устата
Успешното лечение на херпес на устата зависи от бързата реакция

Как да премахнем херпес на устата и носа? Лечение

Лечение на херпес на устата, на носа и в носа се провежда, както с медикаменти, така и с народни средства.

Появата на херпес е едно от най-неприятните състояния – вижте защо се появява, какви са симптомите и как да го лекувате – не се отчайвайте, важното е да действате бързо!

В края на публикацията ще намерите начин за бързо лечение на херпеса със солена вода, а също и с лед.

Но преди това нека разгледаме какво представлява това явление херпесът.

Херпес симплекс – лекарства и заразяване

Причинител на неприятното заболяване, известно под името херпес, е вирусът херпес симплекс, който бива два вида – тип I и тип II. Първият, познат още като лабиален херпес, причинява инфекции предимно на устата и на лицето.

Вторият вид е гениталният херпес, който обикновено е причина за инфекции под талията. Възможно е обаче всеки от двата вида вирус да причини инфекция на кожата на всяко място по тялото.

Болшинството от хората са носители на вируса херпес симплекс, като обикновено той се придобива още в детската възраст. Често не са налице никакви симптоми, независимо от наличието на вируса в човешкия организъм.

В други случаи, при проникване на вируса в тялото, в близост до мястото на проникването му се появяват мехури, които са особено болезнени. Това се дължи на факта, че вирусът се настанява в корените на нервите в засегнатия участък. Възникналите мехури се поддават на лечение и изчезват напълно.

Лошата новина е, че те обикновено се появяват наново, след неопределен период от време и не непременно на същото място като има определени предпоставки това да се случи.  В някои случаи причината не може да бъде установена.

Какви са симптомите?

херпес на устата Върху червена основа се появяват един или повече мехури. След изсъхването им, върху поразената повърхност се появяват струпеи, които, според тежестта на инфекцията, се задържат от няколко дни до няколко седмици.

Обикновено са болезнени и сърбят. Първото появяване на херпес, обикновено по устните, венците и вътрешността на устата, често се съпровожда с повишена температура, кървене на венците и подуване на лимфните възли.

Демир бозан за безсъние

Трябва да се знае, че веднъж попаднал в организма на човека, вирусът на херпес симплекс по принцип не може да бъде окончателно унищожен.

Лечението на херпес е насочено в две посоки:

 

 1. Първо се предприемат необходимите действия за облекчаване на неприятните субективни усещания, намаляване на болката и по-бързо изчезване на появилите се мехурчета и лезии.
 2. Другата насока е да се вземат подходящи мерки за предпазване от причините, които биха довели до повторно проявяване на симптомите на същото или друго място, като укрепване на имунната система, избягване на стреса и продължителното излагане на ултравиолетово лъчение.

При лечението на херпес симплекс могат да се прилагат редица лекарства, за които не е необходима рецепта. Това са на първо място обезболяващи средства, съдържащи бензокаин, лидокаин, тетракаин или дибукаин. Те облекчават за кратко болката, паренето и сърбежа. Може да посочим Липактин гел и Цилактин.

Другият вид лекарства са гелове или вазелини, които да предпазват кожата от напукване, поддържайки я влажна. Използват се и слънцезащитни продукти за устни. Допълнително аспирин или ибупрофен за облекчаване на болката. Докозано крем намалява времето за оздравяване. Лекарствата с рецепта от рода на ацикловир или пенцикловир за вътрешно или за локално приложение са по преценка на лекар.

С голям успех се ползват препаратите на основата на прополиса,

Успешното лечение на херпес на устата зависи от бързата реакция
Успешното лечение на херпес на устата зависи от бързата реакция

за който се знае, че е мощно противовирусно средство и има свойството да намали и даже унищожи активността на вируса. Херпесът се намазва с 20% спиртен разтвор на прополис или с натурално пчелно млечице. Допълнително възрастните може да приемат преди хранене по 30 капки клеева тинктура, разтворени във вода.

Лечителят Петър Димков препоръчва засегнатите места да се мажат с бадемово масло или чист зехтин. Също така да се маже засегнатото място с с тампон натопен в борова вода (2%) или отвара от жълт кантарион (запарва се 1 с.л. от билката с 250 мл вряща вода, ври 5 минути и се прецежда.

Дайте мнение и Вие тук!

За лечението на херпеса от голяма полза е да се знае, че този вирус определено има предпочитание към кисела среда. Затова разковниче в борбата с херпеса е алкализирането на средата. Обикновено се постига алкализиране на кръвта, както например с приемане на сок от глухарче, който съдържа редица минерални соли.

Други алтернативни методи за лечение на херпес на устата и носа са:

херпес на устата

 • натъркване на мястото със сок от лимон, което значително намалява и даже спира растежа на херпеса;
 • компрес с ледени кубчета от замразена отвара от невен и лайка или намазване на засегнатото място с памук,натопен в разредена тинктура от невен;
 • намазване на мехурите 3-4 пъти дневно с отвара от дъбови кори; използване на крем от маточина.
 • За симптоматично лечение на лабиален херпес се прилага препаратът Herpclair, който съдържа екстракт от червено водорасло и ксантанова гума. Той създава невидим филм, който освен оздравителен ефект, е пречка да се разпространяват ерупциите.

Как се прилага лечение на херпес на устата, на носа и в носа?

За лечение на херпес на устата важат гореизложените методи.

Характерно за херпес на носа и в носа е, че мехурчето не бива да се пипа.В противен случай може да настъпят усложнения, включително менинго-енцефалит. За лечение на херпес на носа и в носа се използва солена вода, за да завехне по-бързо. Може да се приложи и налагане с лед. Тук също се прилагат изброените по-горе лекарствени средства, най-добре след консултация с лекар.

Какви са предпоставките за появата на херпес?

херпес на устата Има редица предпоставки, които могат до доведат до предразположение към появата на херпес и податливост към инфекцията.

 • Намален имунитет
 • Периодът преди и по време на менструация
 • Бременност
 • Консумацията на големи количества алкохол
 • Излагане на прекалено силна слънчева светлина
 • Дълги периоди на силен стрес
 • Ултравиолетова светлина
 • Кожни раздразнения
 • Хирургическа намеса
 • Драстични диети и изключването на определени храни от менюто
 • Стероиди и кортизонови препарати (медикаменти за контролиране на астма и алергии)
 • След прекарана вирусна инфекция или грип

Често пъти херпесът е първият признак на вирусната инфекция или се появява след прекарването й като знак за отслабване на имунната система.

ВНИМАНИЕ! Херпесът е изключително заразна инфекция,

за това трябва да се подхожда изключително внимателно. Особено опасна е инфекцията за новородени и малки бебета, за това е задължително да нямат контакт със страдащи от инфекцията, тъй като може да доведе дори до животозастрашаващи състояние.

Херпесът е заразен, когато се намира в активна форма – наличие на раничка и мехурчета, когато е в латентна форма няма опасност от заразяване. (Текстът продължава и след видеото с лечението на херпес на носа със солена вода или лед).

При поява на херпес на носа може да използвате солена вода или лед

Появата на херпес на носа не е много срещана, но я има. Всъщност херпесът може да се появи по всички места на тялото и проблемът не бива да бъде пренебрегван.

мнения, отзиви, коментари, форум

Счита се, че простудата или друго заболяване най-често събуждат подобна инфекция у човек. Това си е стрес за организма и не е случайно, че народното название на проблема е именно стресница. Специалистите сочат, че стресовите фактори може да са много и най-различни. Хората с отслабен имунитет пък са още по-предразположени към развитието на херпес. Желателно е да започнете лечение на „досадната напаст“, още когато е в началния си стадий на развитие. Това ще ви гарантира по-големи шансове необезпокоително възстановяване.

Ефективно въздействие при херпес на носа оказва третирането със солена вода, която ще стимулира по-бързото му завяхване. Налагането с лед също ще е полезно за унищожаването му.

Хората прибягват до какво ли не – паста за зъби, чесън, ментолов спирт, че даже и червило… В много от случаите всичко помага за временното чувството на облекчение, но инфекцията може да бъде напълно заличена само чрез професионална помощ. За целта се изписват с мехлеми, приготвени на основата на растителни средства, които могат да се купят от всяка лицензирана аптека.

херпес на носа
Появата на херпес на носа е рядко срещана

Консултирайте се със специалист в областта, ако не искате да рискувате задълбаване на проблема.

Ще ви бъдем благодарни и задължени, ако и вие споделите своите начини за лечение на херпес по-долу в коментарите. Помогнете ни да обогатим тази статия и да я направим по-хубава! Пишете ни!

Вижте още задължителни материали на тема „лечение на херпес“:

 1. Xерпесът не само че изглежда неприятно и причинява неудобство, но е и заразен;
 2. Херпес на окото може да доведе до слепота;
 3. Бързо лечение на херпес с билки у дома;
 4. Кошмарът херпес зостер – зараза и лечение.

За Антон Василев

Прочети още

бременност и генитален херпес

Генитален херпес и бременност – опасности!

Каква е опасността от предаване на гениталния херпес от майката на плода е въпрос, който …

10 Мнения

 1. Петя Николова

  Свекърва ми беше една седмица на гости и след това ми се появи херпес сигурно от нерви

 2. Стефан

  Абе вие диоти ли сте, кръвтс не може да се алкализира или подкисели. В нея има буверни системи които общо взето не позволяват да се променя ph-то й. Ако пиете „алкални вещества“ ще направите алкална единствено урината си тъй като организмът чрез нея ще се отърве от излишните OH- йони. „Лекар“бг

  • Стефчо, що наричаш хората идиоти? Може ама последна. И не е лошо да се снабди организма с алкални елементи, за да не посяга на резервите. Аз не мога да разбера тези вируси от къде ги измислят?Освен на рисунки на друго място липсват. Така твърди доктор Ланка и аз му вярвам. Казва още, че когато не могат да определят „светилата“ причината за някоя болест, веднага обвиняват горките вируси, които никой никога не е виждал. Та казват, вирусите са плод на научен консенсус. Колко е научен един Господ знай. Други доктори разправят, че всички кожни проблеми се причиняват от някаква форма на раздяла. Децата с мама, тате, някоя играчка, а възрастните с илюзиите си. Ама е интересен живота Стефане. В бг едни живеят от лъжи, а други като псуван Русия и лично другаря им Путин. Въпроса е кой плаща?

 3. Василева

  Мажа с разтвор на калиев перманганат

  • Ангелова

   Как по точно мажеш с калиев перманганат,може ли подробности

   • взимате крем Ацикловир и мажете на мен ми излезе в носът и го мажа с клечка за уши

 4. Теодора

  Натрошен на ситно аналгин с паста за зъби (бяла без оцветители). Всичко друго съм пробвала, но само това стопира неприятните мехурчета. На мен лично нито един от пословутите мехлеми не ми действа.

 5. Павлина Янакиева

  Пиоктанин мажеш няма болка и сърбеж минава за два три дни.Изпробвано.

 6. Борис Николов

  Имам дългогодишен опит аз, цялата ни фамилия и един куп познати, 100 % само за 2 – 3 дена с ПРОПОПОЛИС (ОТ ЖЕЛЕ Р

 7. Силвия

  Често страдам от херпес на устните, поне 2 пъти годишно. Вече повече от 20 години е така. Какво ли не съм пробвала. Често като почна да слагам някакви илачи вместо един голям мехур излизат 3-4 по-малки. Преди 2 години в отчаянието си реших да пробвам нещо напълно нестандартно. Бях си купила Д` Арсонвал, защото си имам и нещо като акне, нищо че съм на 35г. Е, почна една вечер един сърбеж на устните не се търпи, знам си до утре ще е цъфнал херпеса. Хванах Дарсонвала и давай, то по-зле няма да стане. Изненада… спря да сърби. На сутринта нямаше мехур, само лека болка и тръпнене в устната. Викам си, уха, е сега ми падна. Айде пак с Дарсонвала и не изби гадината. Вечерта пак и накрая забравих, че съм имала проблем. Случвало се е и да се събудя от болка с избил херпес. Почвам го, моментално с дарсонвала… за 3 дни е аут. Последния път беше херпес и афта едно до друго… Херпеса го обезсилих за 1 ден, ама афтата си остана. Мъка, не мога да ям. Не бях пробвала да третирам с Дарсонвал на лигавица- мокра е, пък то с ток работи, ама… престраших се. Ми.. получи се. За 3 процедури я приключих.
  Пиша това защото знам, че има хора, които страдат повече и от мен с тези херпеси. Моят Дарсонвал е най-обикновен за домашна употреба, купен от интернет, от Грабо. Сигурно още ги внасят. В синя кутия е. Около 100 лв. дадох за него, но е незаменим за всякакви кожни неприятности. Технологията все пак е създадена от французин за медицински цели. Успех на всички в борбата с херпесите.
  Ако решите да пробвате моя метод – ДЕЗИНФЕКЦИРАЙТЕ НАКРАЙНИЦИТЕ ВСЕКИ ПЪТ СЪС СПИРТ ПОНЕ 70 ГРАДУСА!!!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.