Мълчанието е най-доброто лекарство при невроза

Известната психоанализа не е съвсем права: Невроза се лекува с мълчание, а не с безкрайни консултации и дрънкане.

Мълчанието оказва най-благотворно влияние на душевното и физическото състояние на човека. И това твърдение не е от вчера и от днес, то е още от древността. Според Библията, Исус Христос, след като дълго проповядвал, се оттеглил в пустинята и там прекарал 40 дни в самота и мълчание.

Много по-късно неговият пример бил последван от отшелници, които доброволно се изолирали от хорската суета, за да прочистят душата си от мирските страсти и да придобият душевен покой. Тогава хората едва ли са мислели за лечебния ефект на мълчанието. Но са се лекували по този начин.

Сега си даваме сметка, че е ставало въпрос за един 40-дневен курс на психотерапия. За толкова време чрез мълчанието хората се освобождават от невроза, нервно разстройство и от натрупана отрицателна енергия. Христовия опит използвали най-различни лечители и знахари, които “предписвали” лечение на нервите и невроза чрез продължително мълчание.

Днес целебното безмълвие се препоръчва не само за лечение на неврозите:

То действа оздравително при хипертония, исхемична болест на сърцето, вегетативна дистония, мигрена, астма, болно гърло, гастрити, колити, язви, невродермити, епилепсия, психопатия и шизофрения. Тук читателите вероятно ще възкликнат – това не е възможно!

Психоаналитиците твърдят точно обратното – пациентът трябва да говори, да облече в думи здравословните си проблеми и с помощта на специални техники да ги изтрие от паметта си. Такъв метод наистина съществува, но той изисква продължително време и големи усилия както от страна на лекаря, така и от страна на пациента.

Днес на всеки човек се пада огромно количество словесна информация, която мозъкът просто не е в състояние да “преработи”. Ако нещо от тази информация не му хареса, мозъкът ще я отнесе в някое крайно ъгълче и ще се опита да забрави за нея. Има и още нещо – ако човек непрекъснато разказва за болестите си, той продължава да се тревожи, да трупа негативна енергия и да се връща към неприятни спомени от живота си.

А това в никакъв случай не му помага да оздравее по-бързо.

ДА ПОСЕДИМ, ДА ПОМЪЛЧИМ…

Защо именно мълчанието действа толкова положително на човешкия организъм? И не само на психиката, а и на физиката? Ето как стоят нещата – човешката реч е най-енергоемкият процес в организма. Когато дълго разговаряме с някого, ние губим много сили, в резултат на което се потискат важни функции в организма, нарушава се дейността на сърдечносъдовата, хранителната, имунната и ендокринната система.

Дайте мнение и Вие тук!

Индийските йоги са убедени, че един ден, проведен в разговори, отнема една цяла година от човешкия живот. И обратното – един ден мълчание продължава живота за година. Когато престанем да разговаряме, обемът на словесната информация рязко намалява, организмът вече има възможност да се разслаби, да възстанови силите си и да се бори с външните и вътрешните си врагове.

Вижте и ТОВА:

“Фигурин

https://www.lekar.bg/2007/06/16/%d0%bd%d0%b5%d0%b2%d1%80%d0%be%d0%b7%d0%b0-%d1%84%d1%80%d0%be%d0%b9%d0%b4-%d0%bf%d1%81%d0%b8%d1%85%d0%be%d0%b0%d0%bd%d0%b0%d0%bb%d0%b8%d0%b7%d0%b0/

За Маргарита Алексиева

Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

Лечение на кардионевроза (сърдечна невроза)

Кардионевроза. Сърдечната невроза е повече страх, отколкото заболяване

Всеки втори българин над 20 години поне веднъж в живота си е преживял сърдечна невроза, без да разбере

Едно мнение

  1. димитър

    Вие, алекса, мълчахте ли 40 дни преди да напишете статията си? Психоаналитичтият процес единствено само с приказване ли е свързан? Моля ви се, нека не смесваме легендите с доказаната наука

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

АБОНИРАЙ СЕ БЕЗПЛАТНО!

Получавай на мейла си новите публикации на Лекар.БГ

Публикуваме рядко, не пропускайте!АБОНИРАЙ СЕ!