Наднормено тегло и затлъстяване при децата (Черна статистика)

Всеки пети български ученик е с наднормено тегло, а България е на второ място в света след САЩ по затлъстяване и свръхтегло сред децата.

При жените на възраст 18-30 години тези с поднормено тегло са 17%.

Вижте ТУК: Как лесно се отслабва с билката омайниче!

Националният консултант по хранене доц. Стефка Петрова съобщи, че всеки пети български ученик е с наднормено тегло.

Тя допълни, че България е на второ място в света по затлъстяване и свръхтегло сред децата.

САЩ заемат първото място в тази по наднормено тегло и затлъстяване при децата.

50-70% от възрастните хора са с наднормено тегло. Според Доц. Петрова от този проблем страдат бедните хора поради консумация на нездравословни храни, високи цени на плодовете и зеленчуците и силно занижена физическа активност заради липса на условия за спорт.

При жените на възраст 18-30 години тези с поднормено тегло са 17%, а при младите момичета под 18-годишна възраст – 8%.

Децата в училище трябва да се хранят с тестена закуска не повече от веднъж седмично, допълни доц. Петрова.

Драстично е намаляла консумацията на традиционното българско мляко. Според доцент Петрова преди 15 години българинът е приемал по 180 грама мляко на ден, а сега – по 80 грама.

Фигурин лесно отслабване диета 10 килограма

Според лекарите затлъстяването е резултат от нарушено равновесие между енергийния внос чрез храната и енергоразхода на индивида. Честа причина за това състояние е свръххраненето, т.е. прием на повече от необходимата за основната обмяна и за двигателната активност енергия.

Затлъстяването е на второ място след тютюнопушенето като причина за преждевременна смърт.

доц. Стефка Петрова затлъстяване и наднормено тегло

Доцент Стефка Петрова за затлъстяването и наднорменото тегло при децата в България.

Доказана е връзката между затлъстяването и ред заболявания, като например сърдечно-съдови, неинсулин зависим захарен диабет (тип 2), злокачествени заболявания (рак), респираторни (дихателни) проблеми, скелетно-мускулни болести, психосоциални проблеми.

Профилактиката на затлъстяването в зряла възраст започва още в детския и юношески период. Свръхтеглото и затлъстяването при деца и юноши трябва да бъде навреме овладяно. Лекарите диетолози са водещи при прилагане на диетичните режими, а кинезитерапевтите – при дозирането на двигателната активност, в това число и фитнес-процедурите.

Оставете мнения, отзиви и коментари в нашия форум по-долу!

Получавайте първи ЛЕКАР.БГ безплатно на мейла!

Публикуваме доста рядко! Въведете своя Email адрес ТУК:

Enjoyed this post? Share it!

 

2 коментара по “Наднормено тегло и затлъстяване при децата (Черна статистика)

  1. Тези хора не чатнаха ли, че за да не са им дебели децата, не трябва да ги тъпчат със сандвичи, въглехидрати и да ги наливат с безалкохолни!? Трудно е човек да си признае грешката за наднорменото тегло и затлъстяването на собствените си деца, особено когато пропагандата на най-високо държавно ниво продължава с внушенията колко са полезни въглехидратите. Превърнахме се в китайци да вярваме, че най-евтиното е най-полезно! Акъл нямате ли бе, хора!?

    • Абсолютно сте права, Елена Максимова. Държавата убеждава народа, че най-евтиното е най-полезно и после се чудим защо сме напред в класацията по затлъстяване и наднормено тегло при децата. Това може да се преодолее с казване на истината, пък дано хората се научат да не вярват на всяка пропаганда. А за китайците не сте права. Вече дори и те започват да разбират, че в мръвките е истината за добрата фигура и лека-полека зарязват въглехидратите. Само ние и американците останахме май.

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *