затлъстяване наднормено тегло
Какво да правим при затлъстяване и наднормено тегло и до какви ядове водят те

Наднормените килограми тежат на сърцето и черния дроб

Понятието наднормено тегло неслучайно съдържа думата наднормено, излишно. Става дума преди всичко за тези килограми, които не само че не са нужни, но са и вредни за организма.

Вманиачени по “холивудските” диети и стандартите, които задават топмоделките и манекенките, ние съвсем забравихме, че проблемът не е толкова естетичен, колкото здравословен.

Ако в организма са нарушени процесите на обмяната на веществата или хранителните навици на човека водят до непрекъснато преяждане, то неусетно “сексапилната” пълнота преминава в нездравословно затлъстяване. И тогава на пръв план вече излизат не естетичните проблеми, а здравословните.

Затлъстяването е свързано с много тежки заболявания – захарен диабет, хипертония, атеросклероза на кръвоносните съдове, увреждане на черния дроб, предизвикани от преяждането и излишното натоварване, и не на последно място – панкреатит – заболяване на задстомашната жлеза.

При повишена маса на тялото са неизбежни нарушенията и в опорно-двигателната система – деформация на гръбначния стълб и ставите, а оттам – изместване центъра на тежестта. Човек несъзнателно променя своя двигателен стереотип, така че мускулите при движение да изпитват колкото се може по-малко натоварване.

Променя се осанката – стъпалата се удебеляват и се обръщат навън, а коленете вдлъбват навътре, коремът се изпъчва и се развива прегърбване. Страдат ставите, гръбначният стълб и вътрешните органи.

НАЙ-ВАЖНОТО Е ДА СЕ ОТКРИЕ ПРИЧИНАТА ЗА НАПЪЛНЯВАНЕТО

От всичко, казано дотук, на всеки вече му е ясно, че затлъстелият човек трябва да се избави от излишните килограми. И най-добре това да стане преди да се е стигнало до сериозни последствия. Но той трябва да си даде сметка дали пълнотата и затлъстяването при него наистина са предизвикани само от нарушен режим на хранене.

Различните многообразни диети, прилагани безконтролно от много хора, наистина могат до известна степен да доведат до намаляване на теглото. Ако обаче не е установена причината, поради която човек е започнал да пълнее, то вероятността проблемът да се реши с хранителни ограничения е много малка. Например понякога излишните килограми се трупат от хормонални нарушения.

Дайте мнение и Вие тук!

Ако такъв човек не разбере, че му е необходимо да се обърне към ендокринолог, той постоянно ще търси и изпитва върху организма си нови и нови диети и методики за отслабване. В най-добрия случай ще постигне само временно нестабилно отслабване. А в най-лошия случай – сериозно ще влоши здравето си.

При жените нарушението на хормоналния фон може да стане причина за безплодие, дисфункция на яйчниците и други гинекологични проблеми.

В тези случаи своевременното откриване на причините ще помогне не само да се сдобият със стройна фигура, но и да решат важните проблеми на своето здраве.

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

Бързо отслабване с Глюкофаж.

Мнения: Бързо отслабване с Глюкофаж, Метфогама и Метформин

Бързо отслабване с Глюкофаж. Разлика между Глюкофаж, Метфогама и Метформин. Инсулинова резистентност и Глюкофаж. Спиране. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *