Как се ползва бял тамян за бъбреци.
Изхвърляне на камъни и от жлъчката. Изпитани рецепти с бял тамян за пиене.

Бял тамян за пиене и масло, за камъни в бъбреците и жлъчката. Мнения, рецепти

Как се ползва бял тамян за бъбреци. Масло от тамян. Мнения. Изхвърляне на камъни и от жлъчката. Изпитани рецепти с тамян за пиене. Цена и лечение

Бял тамян е смола с най-високо качество, добита от дървото Босвелия. Той се ползва основно за лечение – вътрешно и външно. Излиза на пазара и като арабски, омански тамян.

В църквите се кади с по-евтин жълт тамян, който е с примеси. Има и скъпи видове църковен тамян (архиерейски), но те са смеси с подсилен аромат.

tamyan-01
Бял и жълт тамян

При горене тамянът отделя психоактивна съставка, заради което участва в богослуженията. Тя би довела до еуфория, ако беше по-концентрирана. Останалите компоненти – смоли и етерични масла, са мощно лечебни.

Със смола от Босвелия се лекува повече от 2000 г. Днес ползваме няколко лекарствени форми (таблица).

Обработен тамян за лечение
Лекарствена формаКакво представлява
На прахчист стрит тамян без примеси, за по-лесно преглъщане се разрежда с напитка или мед
Тинктураспиртен извлек на тамян, изготвен в съотношение 1:2 тамян към спирт
Мазстопен тамян, примесен с вазелин в съотношение 1:10 тамян към базово масло
Маслоизвлечена в промишлени условия етерична съставка от тамяна, аптечен продукт
На зърномалко парченце тамян се гълта без сдъвкване и се налага на развалени зъби
На капсулиекстракт от тамян като хран. добавка

Ползи от бял тамян за пиене

Тамянът лекува душата и тялото. Оздравява черния дроб, премахва жлъчни и бъбречни камъни, възстановява лед лъчетерапия. При загряване излъчва пари, които лекуват психичната и емоционалната сфера, успокоява и обезболява. С тамян се пречистват жилища, вода, организмите на хора и животни.

Смолата от Босвелия не е фармакопейна – не се признава от официалната медицина, затова продуктите от нея се водят хранителни добавки. Но за някои нейни качества няма съмнение:

 • Укрепва и регулира нервната с-ма и психиката;
 • Стартира процес на обновление на клетките;
 • Успокоява възпалявания и спира процеса;
 • Убива вредните микроорганизми;
 • Повишава подвижността на ставите при ревматизъм;
 • Потиска тумори в червата и задстомашната жлеза;
 • Регенерира матката и черен дроб;
 • Лекува болки от всякакъв характер, главоболие.

Тамян помага за бял дроб, сливици, увеличена щитовидна жлеза. Лекува хрема, кашлица, болно гърло, простуди, сваля температура. При разтриване с тамянов мехлем ставите, мускулите и сухожилията се отпускат и обезболяват. Укрепва матката и нормализира цикъла. Заздравява афти, премахва лош дъх и кървене в устата.

Невъзможно е да се изброят всички патологии, за които е показан бял тамян. Проверете за вашата болест, може би смолата ще бъде от полза и за нея.

Етерично масло от тамян

Наричат го „царицата на маслата“, една от най-добрите етерични субстанции. В Близкия Изток го използват от хилядолетия като елей. Подпомага духовната работа – визуализации, канализиране. В ароматерапията е супер за успокояване, за преодоляване на стрес и отчаяние, редуцира изблиците на безпокойство и гняв.

tamyan-02
Маслото е жълтеникава течност с подчертан аромат
Демир бозан за безсъние

Приложено външно, маслото регенерира тъканите, хидратира кожата, бори се с признаците на стареене, намалява стрии и белези. Укрепва венците и косата, спира кървенето на рани, ускорява затварянето на прорези, пъпки, ухапвания от насекоми, гнойни образувания.

Етер. масло от тамян се пие или се накапва директно в устата. Но не всички продавани масла са достатъчно пречистени за вътрешна употреба (прочетете какво е указано на етикета). Някои извлеци са предназначени за ароматерапия, масаж и инхалации, поради което са по-евтини.

Вътрешно маслото действа против възпаляване, като антисептик, дезинфектант, диуретик, като отхрачващо и стягащо средство. Тонизира и благоприятства всички системи – храносмилане, дишане, отделяне. Подкрепя метаболизма и имунитета.

Цени и откъде се взема

Качественият етеричен продукт е скъп, защото става за пиене. Зареждат го в аптеките, аптечните сайтове и биомагазините.

Маслата за външна употреба се числят по-скоро към козметичните продукти. Откриваме ги в дрогерии, парфюмерии, козметични и био магазини и техните интернет еквиваленти.

Маслото се продава в миниатюрни шишенца по 1, 5 или 10 мл. Ето и актуалните цени на продукти, които към момента са налични в България.

Масла само за външна употреба

 • 10 мл на Zoya G. Pretty – 17.25 лв (в Зоя.Бг),
 • 10 мл на Ривана – 23.25 лв., ампула 1 мл на Ривана – 5.20 лв,
 • 5 мл на Етерика – 7.10 лв,
 • 5 мл на Биохерба – 6.50 лв,
 • 5 мл на Пранаром – 32.60 лв,
 • 10 мл на Етерина – 18.80 лв,
 • 10 мл на Miaroma – 41.90 лв,
 • 10 мл на Македа ботаникс – 25.60 лв.

Масла за пиене предоставят само двама производители. 10 мл на Botalife струва 39.80 лв, 10 мл на Styx струва  53.10 лв.

Медицински тамян на капсули

Екстракт от тамян се прилага в терапията на неврози, безсъние, стрес и други психологични нарушения. Подобрява кръвоснабдяването на ставите, облекчава ставни патологии, въздейства благотворно на мускули, хрущяли, сухожилия и кр. съдове.

Тамянът е по-ефективен във високи концентрации, поради което днес са създадени капсули с концентриран и високодозиран състав. Традиционната дн. доза е 1-2 капсули. Може да се пият за тонус, енергия, издръжливост, концентрация, изчистване, отрегулиране на червата и оросяване на мозъка.

Три продукта в продажба у нас:

 1. 90 бр. на Doctor Nature по 400 мг, 65% босвелична к-на, цена 30.90 лв;
 2. 60 бр. на Еспара по 400 мг, от тях 280 мг босвелична к-на, цена 33.50 лв;
 3. 30 бр. на Еспара по 400 мг, от тях 280 мг босвелична к-на, цена 16 лв.

В някои добавки тамян е комбиниран с други активни в-ва, които подсилват значението му.

 • Purevital съчетава тамян с куркума и топола с подчертан ефект за стави и опорен апарат. Продуктът Хайфлекс струва 40 лв за 60 бр. Пие се дневно по 1-2 капсули.
 • Еспара съчетава тамян с хиалуронова к-на, MSM и хондроитин сулфат с подчертан ефект върху хрущялни тъкани и стави. За костно-ставен апарат. Продуктът МСМ + тамян струва 37.80 лв за 60 бр. Пие се дневно по 2 таблетки.
Индийски тамян

Индийският тамян е белодробен антисептик и лекарство за стави. Добива се от растения в планинските райони на Индия. Смолата е нискокачествена по отношение на аромата си, но в медицината намира приложение заради съдържанието на т.нар. босвелиева к-на.

tamyan-03
Само експертите разпознават индийски от другите видове тамяни визуално

Индийският тамян се цени поради противовъзпалителните си свойства. Той е особено мощен по отношение на дихателната система. Умее бързо да отхрачи и да облечи дишането. В ароматерапията се ползва за успокояване, сгряване и като антисептик за въздуха.

В човешкото тяло особено добре действа върху пикочен мехур, кръвообращение, носоглътка и дихателни органи. Предпочита се при хрема, възпалени синуси и сливици, при спастични възпалителни процеси в бронхите и дробовете. Има антиасматично действие. Оптимизира насищането на тъканите с кислород.

Друго специфично направление на индийската разновидност е оптимизиране на естествения лимфен дренаж и предпазване от лимфен застой и увеличаване на лимфни възли.

мнения, отзиви, коментари, форум

Индийски тамян се предпочита при ревматизъм и др. възпалявания на ставите, остеоартроза, остеохондроза, за облекчаване на достъпа на кръв до болни стави и тъкани.

Специфични приложения: при кожни патологии, сифилис.

Според индийците, техния тамян е по-ефективен и по-малко токсичен от прилаганите при ревматизъм кетопрофен, аспирин, индометацин. Пиенето на индийски тамян за 3 месеца дава видимо намаление на отичането и болевите усещания.

Специален ефект се отбелязва върху ставите на колената, бедрата, прасците и гърба, обхванати от дегенеративни процеси.

Масло от тамян

Маслата от тамян са два вида – етерично и маслен извлек от тамян. Първият вид се произвежда промишлено чрез парна дестилация, а втората разновидност не се продава, но можем да си я направим домашно.

Маслен извлек се изготвя чрез накисване на тамян в нелетлив разтворител – растителни масла и животински мазнини. Те извличат терапевтичните съединения от маслата. Произвеждат се лесно и просто и са безопасни. Намират приложение като лекарства и в козметиката.

Сместа от масла и смоли е универсална. Тя е достатъчно добра за всички сфери, в които се прилагат и етеричните масла.

За разтваряне на тамян се използват ядкови масла (бадем, макадамия), кокосово масло, екзотични масла (арган, гроздово семе). Може жожоба, ако няма да пием извлека. Простият начин е да вземем олио или зехтин, макар че последният често има горчив вкус. Все пак зехтинът е идеален носител и разтворител.

Изберете масло според целта си и добавете витамин Е, за да удължите трайността на своя домашен продукт.

Как се прави:

 • Смиламе парче тамян (това е за по-бързо разтваряне);
 • Смесваме 1 част тамян с 3 части масло-носител (зехтин);
 • Слагаме сместа в стъкло и прибираме на топла тъмнина за 21 дни;
 • Периодично разклащаме, но не отваряме бурканчето;
 • Отфилтрираме маслото и изчакваме да се утаи. Отделяме само най-чистата настойка отгоре.

Това масло ще е годно в течение на 6 месеца.

tamyan-04
Консистенцията на домашния мехлем е с различна твърдост според използвания носител

Ако не ви се чака 21 дни, ускорете процеса. Две възможности – нагряване на водна баня в течение на 3 часа или нагряваме в микровълновата фурна, като периодично се вади и разбърква. Вторият начин е супер бърз, но не е препоръчителен.

Стандартна доза за пиене на масло от тамян е 10 капки, ако е етерично – 2 капки.

Натурален тамян

Натуралният тамян изглежда на парчета или зърна, като кристали, но покрити с бял прах. Продава се насипно или в малки пакетчета. Използва се за ароматни смеси, за горене с цел отделяне на аромат, за приготвяне на тинктури и мехлеми, за добавяне в козметика – готова или домашна.

Натуралният тамян се смила на прах (след като се замрази), като за целта върши работа обикновена кафемелачка. След това се консумира директно (разтворен в течност) или като суровина за тинктури и мехлеми.

Парченце натурален тамян се слага в кариесни кухини за дезинфекция и спиране на болката. Може да преглътнем зрънце натурален тамян за чистене на бъбреците или срещу главоболие.

Масло от тамян за мазане
 • Лечебен мехлем с вазелин: 10 г тамян и 100 мл вазелин. Нагряваме на водна баня до получаването на еднородна маса и преливаме в стъкло с широко гърло. С този мехлем се обработват декубитални рани и други кожни нарушения;
 • Лечебен мехлем с мас: 10 г тамян и 30 мл свинска или гъша мазнина. Стопяваме на котлона мазнината и добавяме тамяна. Загряваме, докато се разтвори. Профилтрираме горещия състав през двойна марля. Прилагаме като компрес при изгаряния, дискова херния, на корема;
 • Лечебен мехлем с восък: 10 г тамян и 50 г жълт восък. Разтопяваме на слаба Т°С и бъркаме до хомогенност. Тази мас е добра за тумори в матката и кожни язви.

Рани по кожата може просто да се посипят с млян тамян.

Билков тамян

А сега да различим истинския от билковия тамян. Въпреки еднаквото име, двете субстанции са различни. Билков тамян се казва на смола, добита от мастиковото дърво (Гърция). Знаем я още като медицинска дъвка, мастикс или сакъз. Тя също има свои лечебни качества, но не трябва да се отнася до тамяна, който е различен – добива се от друго растение и има свой специфичен състав.

Тинктура от тамян

7 г тамян разтваряме в 15 мл медицински спирт. Шишенцето прибираме на топла тъмнина за 7 дни. Стандартната доза на тинктурата е 10 капки, максимум двукратно или 20 капки за деня.

Тинктурата е чудесна при остра болезненост в бъбреци, корем, пикочен мехур, при инфектиране в отделителната с-ма, например цистит.

Дайте мнение и Вие тук!

Тинктурата е най-добрата лечебна форма при простуди и дихателни патологии, за лечение на кашлици и хреми, за сливици и болящо гърло. Дозата тук също е 2 Х 10.

tamyan-05
Тамянът се счуква (напр. в хаван) или смила и престоява в спирт

10 капки преди лягане подобряват нощната почивка и борят събуждания и кошмари.

Още приложения на тинктурата: противогрипно и имуномодулиращо средство, за метаболизъм, за лимфна система и пречистване на кръвта. Редуцира възпалителни огнища, холестерол в кръвта, задържане на изпражнения, лимфа и кръвен застой. Подпомага ч. дроб.

Мнения за тамян за пиене и масло от тамян

В мрежата са публикувани отзиви и мнения за тамян, от които се вижда, че смолата е позната основно като ароматизатор и за обеззаразяване на помещения. Някои я използват в медитация и за духовна работа, за пречистване на негативна енергия. Споделят, че променя енергетиката на човека и дома, отличен е за спиране на скандали.

Лечебните качества на тамяна не са широко известни. Мнозина се учудват, когато научат за тях. Във форумите се коментират възможностите за лечение. Ако вие сте опитали вече лечение с тамян, пили сте масло или тинктура, молим да споделите впечатленията си и дали сте получили добър ефект.

Вижте още мнения и дайте и своя коментар ТУК в нашия форум по темата за пиене на бял тамян.

Изпитани рецепти за болни бъбреци

При възпалявания и други неблагополучия в отделителната с-ма вземете чист, качествен бял тамян или лекарствени продукти от него. Разчитайте, че ще успокои болки и спазми.

Ако имате тинктура, започнете лечение с двукратен прием на 10 капки от нея, разтворени в някаква течност. При болки в бъбреци или пикочен мехур дозата може да се покачи до 25 капки за деня.

Същата е дозата и при инфектирания в отделителната с-ма – цистит, уретрит, пиелит, пиелонефрит.

Ако имате не тинктура, а етер. масло, дозата се състои от 2 капки в много вода. Но внимавайте, маслото трябва да е за пиене, проверете в упътването.

За камъни в бъбреците

При наличието на камъни се предпочита приемането на натурален тамян. Способите са два – прием на прах или преглъщане на цяло парченце.

 1. В първия случай еднократната доза за прием е 1 грам прах, който изпиваме в много вода. Може да приемем до 3 грама за деня.
 • В другия случай се дозира на око – парченцето трябва да е колкото пшенично зърно. Преглъща се директно, без да се дъвче.
За камъни в жлъчката

За изваждане на жлъчни конкременти сваряваме отварка от тамян, която се приема три поредни дни.

Съотношението е 10 г тамян на 100 мл вода. Варим на слаба Т°С, докато течността остане 30 мл. Тогава настойката е готова и я изпиваме.

Такава напитка от сварен тамян приемаме три поредни дни, като всеки път приготвяме дозата за деня отделно.

При артрит
tamyan-06
Да се поглезим с тамян – ароматна и масажна терапии

При артритни изменения на ставите, ревматизъм, ставни болки и дегенеративни процеси по двигателния апарат помага тамянов мехлем, приготвен на базата на свинска мас, кокосово масло или краве масло. И трите случая ни трябва съотношение 1:5. Това значи, че за 10 г тамян ни трябват 50 грама масло. Ако мазнината е свинска, нека е без сол.

Мазнината се стопява непряко, като слагаме съд в съд с вода. Гледаме да не ври бурно. В течното масло пускаме тамяна. Ако не ни се чака, първо сме го стрили на прах. За по-лесно стриване парчето тамян замразяваме. Леденият тамян лесно се троши.

Стопяваме тамяна в мазнината, акуратно прецеждаме през ситна цедка или марля и прехвърляме в стъклен съд с широко гърло.

Мехлемът има трайност повече от 1 г., но гледайте да го свършите за 7-8 месеца. Вечер или при болки мажете и втривайте в болезненото място. Може да се маже дни наред, докато се получи пълно обезболяване, а може за бърза помощ – в момент на обостряне.

При хемороиди

Обработваме разширените и изродени вени с масло от тамян с цел да обеззаразим мястото, да укрепим съдовите стени, да успокоим раздразнената кожа, да профилактираме външно инфектиране. Площта на обработка е малка, затова за предпочитане е по-високо концентрираното ет. масло. Не го прилагаме директно, а го разтваряме във вазилин или ланолин. Съотношението е 10 мл базов носител на 2 капки етерична субстанция от тамян.

 • Какво да очакваме: редукция на зачервяването, дразненето и болката, намаляване на отичането на съдовете, отпускане на мускулатурата в района, облекчаване на паренето и сърбенето, намаляване на възпалителната реакция.
 • Как се лекува: взимаме малко масло на края на пръстите и леко масажираме ануса, без да оказваме натиск върху хемороидите.

Маслото от тамян допринася за спиране на кървенето и подобряване на кръвния поток в патологичното огнище.

При шипове

Мехлем с тамян домашна направа е отлично средство при шипове и други патологични и дегенеративни костно-ставни проблеми, дискови хернии, ишиас и подобни изменения, които пораждат продължителни болки.

Смесваме тамян с вазелин по вече посочената рецепта и обработваме всеки ден болното място през 12 часа. При силна болка съвместяваме с крем с диклофенак (Волтарен, Диклак).

Вижте и ТОВА: За лечението на шипове с тамян.

При кашлица

При кашляне тамянът се пие и се вдишва. Той дезинфекцира дихателния път и успокоява дразнението. Зачервяването преминава по-бързо.

Няколко възможности за лечение с тамян:

 • Инхалация с тамян: прилага се при тежка кашлица, когато продължително измъчва болния или е с алергичен произход. Загряваме вода, в която накапваме 5 капки етерично масло. Дишаме над парата в продължение на 5 – 10 минути;
 • Ароматерапия с тамян: изпаряване на масло от салфетка или с аромалампа, а може и да запалим парченце тамян, за да дими и обеззаразява въздуха в помещението. Препоръчва се при болестотворна атмосфера и заразни инфекции;
 • Тамян на капки: взимаме етерична субстанция и разреждаме 2 капки в чашка чай. По този начин тамянът действа оздравяващо отвътре, бори се с вирусите, оказва успокояващо въздействие и подобрява почивката на болния. Отлично средство при бронхити и астми;
 • Масаж на гърдите с тамян: ползваме лосион, който сме приготвили от 5 капки етерично масло и 15-20 мл зехтин. Внимателно масажираме гърдите, за да облекчим дишането и да успокоим кашлянето. След масажа болният да полежи.

Още рецепти ТУК:

Лекувайте бъбреците си с медицински тамян

При болки в кръста

Тамянът обезболява при болки, където и да се намират по тялото – в кръста, в гърба, във врата, раменен пояс. Помага при дископатия, ишиас, мускулна треска. Пие се вътрешно по 10 капки, разтворени в чай, а локално болящото място се обработва с мехлем с тамян или лосион с тамян. И двете рецепти сме цитирали по-горе.

При колит

Тамянът се е доказал като ефикасен и бърз в облекчаването на стомашно-чр. патологични изменения. Смолата е незаменим антисептик, който пряко цели патогените в чревната среда. Почти незабавно започва да потиска болестотворните и вредни микроорганизми, с което спомага за бързото заздравяване на рани и ерозии.

Тамянът е благотворен по отношение на чревни газове, чревни болки и оригване. Подобрява храносмилането, активира ефекти от медикаментите, които се дават при язва и колити, както и при Крон.

От друга страна тамянът укрепва и отпуска нервната с-ма. По този начин оказва индиректен оздравяващ ефект и върху червата, защото стресът веднага се отразява върху състоянието на чревния тракт.

При чревни проблеми смесете равни пропорции смлян тамян с мляко, мед и каменна сол. Налейте една чаша от това във ваната и допълнете с гореща вода. Потопете се за 15 минути. Приемайте по една такава вана всеки ден преди съня, докато усетите подобрение.

За колит, болен стомах и други проблеми от храносмилателно естество е показано да се пие тамян на капсули. Екстрактът е добре пречистен и правилно дозиран.

Още информация и източници на английски: 15 ползи и начини за употреба на масло от тамян; * Какво лекува белият тамян? * Как да използваме тамяна?

Други рецепти

Капсули с тамян са отлична профилактика срещу деградация на хрущялите и за активизиране на кръвния приток през ставите. Премахват отоци от всякакво естество. Пият се за сън и нерви, за отслабване на чувството за тревожност.

Капсулиран тамян се препоръчва за черен дроб, при диабет, за удържане на кръвното в норма.

При дихателни проблеми, простуди и депресия предпочитаме инхалации с тамян. Парите и димът от тамян свалят  тревожността, която може да се преобразува в астматичен пристъп.

Вдишването на пари от тамян се препоръчва за укрепване на равновесието, за оздравяване на мускулите, особено при хора от третата възраст.

За лечение на белия дроб разтворете парченце тамян в спирт и изпийте. Същото направете при болки в стомаха и задържане на изхождането.

Ако ви болят коленете, разтрийте ги с мехлем от тамян и мас. Преди това леко загрейте.

В случай че  не сме споменали вашето заболяване, попитайте в коментарите.

И едно ценно видео на английски за употребата на масло от тамян:

За Маргарита Алексиева

Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

разбиване на камъни в жлъчката с ултразвук

Разбиване на камъни в жлъчката с лекарства и ултразвук

Доскоро единственият начин за лечение на жлъчнокаменната болест (камъни в жлъчката) е бил хирургичният. Но …

8 Мнения

 1. След изпиване на медицинския тамян – задължително измиване на зъбите с четка и паста !

 2. много е важно

  ВАЖНО!ВАЖНО!ВАЖНО! – за зеленчуците които изброявате съм съгласен,но откъде-накъде ПАТЛАДЖАН ??? ПИТАМ? Патладжана е враг на болните бъбреци.

 3. Горан Попов

  Дайте съществени мнения за тамян за пиене и масло от тамян! Мисля за правя лечение за дискова херния, но не намира отзиви, помогнете!

  • Чардафон

   Пия шести месец тамянБОСВЕЛИЯ САКРА СУПЕРИОР от ОМАН районДОФАР САЛАЛА.Пия смола на зърна големите ги чупя на малки.0885734294.Имах емфизем доказан и сърце малко капковидно Не можех да дишам-.имирах.На24 юни 2021 г.започнах стамяна. сега пея и танцувамНа 70 години съм.Тамяна се намира много трудно-истинския.

 4. Драгомира

  Тамян за пиене не знам, но съм ползвала домашно масло от тамян, майка ми го правеше, и много помага за стави. Тя си мажеше коленете, като я въртят зимата.

 5. Богалина

  Откъде да купя бял тамян на парчета и да не е скъп? Как се дават 40 лева за 20 капки масло, ужас! Ще си направя в нас!

  • Радка Георгиева

   Бял тамян се купува от цътквата,не е много скъп,най много 2лв.за 1 пакетче,но е хубаво да вземете поне 2,че да продължавате лечението по дълго.

 6. Чардафон

  П.П 0885734284.Имах от много години болки в кръста пез 3-4ри месеца ижекции волтарен.ефект за седмица две и пак болки .Сега ги няма.Имах болки в бъбреците и черния дроб сега ги няма.залитах и падах от шипове по вратъ и засегнат вестибуларен апарат .Сега се движа като кон ПОЛЗИ МНОГО..ВРЕДИ НИКАКВИ.Погоре писах на 70 години съм сам сам си започнах терапията.ИСКАХ ДА ЖИВЕЯ И УСПЯХ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *