Как правилно да пием сода при гастрит, за да не се превърне в язва

Това заболяване: гастрит, може да ви отрови живота. Как се пие сода бикарбонат при тази болест и пие ли се изобщо?

Сред заболяванията на органите на храносмилателната система на първо място е едно, което може и да не се появи. Това е възпаление на лигавицата на стомаха – гастрит. И ако възникването на гастрит в остра форма може дасе припише на случайни обстоятелства, то хроничният гастрит направо си ляга на нашата съвест.

Гастритът рядко може да се окаже опасен за живота, но е способен буквално да го отрови. Всички знаем каква важна роля играе храната в нашия живот.

Стомахът не обича насилването под каквато и да е форма.

Ако сте преяли здраво, или сте изяли нещо недоброкачествено, ако прекалявате с алкохола или с лекарствата, ако сте пипнали някаква инфекция или просто сте се натровили – напълно вероятно е в стомаха да започне “протестна акция”.

Тя всъщност е острият гастрит, т.е. възпаление на лигавицата на стомаха, водеща до различни увреждания.

Понякога острият гастрит се съпътства от заболявания на черния дроб, бъбреците, нарушена обмяна на вещества и, колкото и да е странно, може да е следствие от повишена чувствителност към редица хранителни продукти – яйца, ягоди и т.н.

В тежки случаи възпалителният процес може да обхване цялата лигавица и дори мускулния слой.

Острият гастрит заявява за себе си с внезапна тежест или болка под лъжичката, неприятен дъх от устата, киселини, сиви налепи по езика, прилошаване, повръщане, виене на свят.

Необходимо е гладуване и прием на билкови смеси.

Острият период на заболяването продължава 2-3 дни. Първият ден е най-добре да прекарате в леглото и да погладувате. Ограничете се с малка порция броколи или слаб чай.

Това обаче е недостатъчно. Протестите в стомаха се “усмиряват” с промивки – изпийте 1-2 л вода със сода бикарбонат – една чаена лъжичка на литър вода. И все пак със содата трябва много да се внимава, защото тя може да постигне и обратния ефект. Ако я приемате по-дълго време, може да остърже стомаха и цялата ви храносмилателна система.

Забравете за „бабините рецепти“ с една лъжичка сода и една глътка вода. Те могат временно да облекчат състоянието ви, но в дългосрочен план да ви създадат големи ядове. Затова, за да избегнете усложненията, по-добре се ориентирайте към нещо, което не е толкова спорно!

Пийте абсорбенти (например активен въглен). В редки случаи, когато острият гастрит има алергичен характер, са ефикасни антихистаминовите препарати.

Храната трябва да е щадяща -нищо лютиво и пържено.

Против възпалението ще ви помогнат смеси от лекарствени растения. Смесете една част жълт кантарион, по 2 части листа от живовлек, мента и лайков цвят. Една и половина супена лъжица от сместа се залива с литър и половина гореща вода и престоява 30 минути. Приема се по една трета чаша на всеки час.

Ако се появи повръщане, пийте на малки глътки, но се постарайте да изпиете настойката през деня.

В краен случай можете да пиете настойка от аптечна лайка -4 супени лъжици на 3 чаши вода.

Хроничният гастрит -луд пожар в стомаха.

Хроничният гастрит протича вълнообразно, във вид на обостряния и продължителни ремисии. Освен това е много важно колко солна киселина се съдържа във вашия стомашен сок. В зависимост от това, се различава гастрит с понижена, нормална и повишена киселинност.

Това обаче невинаги е възможно да се идентифицира по симптомите, затова най-сигурното средство в този случай е сондирането. Ако болният усеща тежест и тъпа болка под лъжичката, ако чувства стомаха си препълнен след ядене, ако му се повръща или има оригвания и чести диарии – то най-вероятно гастритът е с понижена киселинност.

Точно тя помага за възникването на рак на стомаха.Гастритът с нормална и повишена киселинност се среща основно в млада възраст. Освен болка хората получават киселини след ядене, оригвания с кисел оттенък, склонност към запек и обилен бял налеп на езика си.

Усложненията от такъв гастрит са ерозия на повърхността на лигавицата на стомаха, а това състояние спокойно може да премине в язвена болест.

ФИТОТЕРАПИЯТА НЕ Е ЗА ПРЕНЕБРЕГВАНЕ.

По принцип се използват многокомпонентни смеси, които на 3-4 месеца трябва да се сменят. Курсът на лечение продължава 12-18 месеца.

За гастрит с понижена киселинност

  • Смесват се 4 части листа от мента, по 3 части бял смил, пача трева и бял равнец, по 2 части лайка, копър, кимион и корени от валериана и една част шишарки от хмел. 2 супени лъжици от тази смес се заливат с един литър гореща вода и тя престоява в термоса 10-12 часа. Приема се сутрин на гладно по 200 мл, останалото количество се изпива през деня – на няколко пъти.
  • Смесват се 2 части листа от живовлек и една част офика. Една супена лъжица от тази смес се залива с половин литър гореща вода и престоява 30 минути. Приемат се по 100 мл 3-4 пъти на ден преди ядене.
  • Смесват се 3 части листа от живовлек и 2 части шишарки от хмел. 3 супени лъжици от сместа се заливат с един литър гореща вода, тя престояваизвестно време, докато се получи чай. Изпива се през деня на 6 пъти.

За гастрит с повишена киселинност

  • Смесват се по 3 части жълт кантарион и бял равнец и 4 части лайка. Една супена лъжица от сместа се залива с половин литър гореща вода и престоява 30 минути. Приемат се по 100 мл 3-4 пъти на ден.
  • Смесват се равни части листа от водна детелина, плодчета резене, листа от мента, бял равнец и червен кантарион. Приготвя се и се приема както предишните рецепти.
  • Смесват се по 4 части листа от живовлек, жълт кантарион и бял смил, по 2 части червен кантарион, пача трева и бял равнец, по една част листа от мента, корени от аир и плодове от кимион. 10 г от сместа се залива с чаша вода, нагрява се на водна баня и ври 15 минути, след което се охлажда 45 минути. Приема се по половин чаша 4 пъти на ден един час след ядене.

КОЯ Е ПРИЧИНАТА – БАКТЕРИЯТА ИЛИ ХРАНАТА?

Да се тъпче човек с банички, сандвичи и хамбургери е истинска катастрофа за стомаха. Въобще всяка сухоежбина е вредна, както и злоупотребата с черен пипер и оцет.

Преяждането е недопустимо, както и яденето през големи периоди от време.

В продължение на столетия нерационалното хранене се е смятало за основна причина за възпалението на стомаха – хроничния гастрит.

Обаче, както споменахме и по-горе, гастрит може да се развие и от прекалената употреба на някои лекарства -хормони, нестероидни противовъзпалителни средства, както и от прекаляването с алкохол, пушене, вредни условия на труд, други болести на храносмилателните органи.

Но днес на първо място сред причините за гастрит претендира да е заразяването с бактерията Хеликобактер Пилори – същата, която, както се доказа, предизвиква язва на стомаха и на дванадесетопръстника, разяждайки лигавицата на стомаха.

Погледнете и ТУК:

Гастрит. Симптоми и видове. Изследвания и причини

Оставете мнения, отзиви и коментари в нашия форум по-долу и вижте още по темата:

Получавайте първи ЛЕКАР.БГ безплатно на мейла!

Публикуваме доста рядко! Въведете своя Email адрес ТУК:
Как правилно да пием сода при гастрит, за да не се превърне в язва
5 (100%) 2 vote[s]

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *