Какво представлява веществото Бетахистин?
Бетахистин, Бетасерк, Емперин, Тевабехист, Вертимед. Действие и приложение при шум в ушите (тинитус) и световъртеж (виене на свят).

Бетахистин (Betahistine): Мнения, действие, приложение и странични ефекти. Заместители

Какво представлява веществото Бетахистин? Мнения, ефекти, лекарства: Вестибо, Бетасерк, Емперин, Тевабехист, Вертимед. Действие и приложение при шум в ушите (тинитус) и световъртеж (виене на свят)

Бетахистин (Betahistine) е най-изписваното лекарство при вестибуларен световъртеж. По данни на официалното изследване Virtuoso, бетахистинов дихидрохлорид намалява честотата на пристъпите, без значение по каква причина възниква вестибуларният световъртеж.

За първи път е регистрирано в Канада през 1968 г., в Европа – 1970 г. И досега в цял свят се прилага широко при всички заболявания, които се проявяват с разстройство на вестибуларния апарат.betahistin-01

Разработени са десетки препарати на негова основа. В таблица даваме регистрираните в България търговски наименования.

Регистрирани лекарства с бетахистин в България
Лекарство, производителналичност, последна цена
Бетахистин Ауробиндоизчерпан, 7.63 (16 мг), 9.30 (24 мг)
Вестибо Актависв продажба, 9.42 (8 мг), 5.95 (16 мг), 12.58 (24 мг)
Бетасерк Майланв продажба, 17.58 (16 мг), 12.70 (24 мг), 14.38 (24 мг диспергиращи)
Бетасерк Беста Медв продажба, 17.58 (16 мг), 12.70 (24 мг)
Емперин Егис8 и 16 мг изчерпан, 24 мг в продажба, 8.64 (8 мг), 10.45 (16 мг), 15.86 (24 мг)
ТеваБехиств продажба, 17.00 (24 мг)
Вертимед Medochemieв продажба, 10.00 (16 мг), 13.00 (24 мг)
Акувер разтвор Cyathus Exquirereизчерпан, 12.76 (60 мл), 17.78 (120 мг)
Вертисанизчерпан, 9.54 (8 мг), 23.87 (16 мг), 11.92 (24 мг)

Изредените лекарства стъпват на една активна съставка – бетахистин, + допълнителни в-ва за оформяне на таблетка. Не само съставът е еднакъв, но и дозировките. Повечето компании правят хапчета по 16 и 24 мг. По изключение се пуска „малка“ доза от 8 мг.

На фона на приликите в състав и доза, цените на лекарствата с бетахистин се различават. Пациентите предполагат, че има разлика между едно и друго лекарство с бетахистин и питат кой производител е по-добър.

За жалост няма систематизирана информация от официален характер, поради което критерий за подбор стават или цената, или препоръките.

Какво представлява бетахистин хидрохлорид?

Химическата формула е 2-[2-(Метиламино)етил]пиридин, под формата на дихидрохлорид. Произвежда се на таблетки, по изключение в течна форма.

Бетахистин има свойството да стимулира централната вестибуларна компенсация. Същото свойство е открито още в пирацетам и в екстракт на гинко билоба. Ефективността на тези лекарства е обусловена от тяхното влияние върху невропластичността на ЦНС.

Бетахистин ускорява 3 пъти вестибуларното възстановяване при пациенти с едностранна непрогресираща периферна вестибулопатия при Мениер. При едностранна вестибулопатия компенсацията настъпва ориентировъчно след 2 месеца, а при двустранната и при централните разстройства – за няколко месеца до година.

Действие и приложение

Бетахистин е силен антагонист на H3-рецепторите и слаб антагонист на H1-рецепторите. Въздействайки върху H1 на вътрешното ухо, той оказва изразено съдоразширяващо действие. Кръвният поток във вътрешната зона на ухото се засилва, болестно повишеното ендолимфно налягане спада, възстановява се балансът между образуването и обратното всмукване на ендолимфата. В резултат се редуцират пристъпите на световъртеж като брой и сила на проявяване.

“Фигурин

Освен това в различни изследвания се установява, че бетахистин работи като антихистаминно средство и по този начин подобрява вестибуларната компенсация. Лекарството ускорява освобождаването и метаболизма на хистамина, като блокира хистаминовите рецептори Н3.

Какви резултати дава точно бетахистин?

Главно въздейства на хистаминовите Н1 и Н3 рецептори във вътрешн. ухо и в ЦНС (вестиб. ядра).betahistin-02

Лекарството подобрява микроциркулацията и проницаемостта на капилярите, разположени във вътр. зона на ухото. Увеличава кръвния поток и нормализира налягането ендолимфата в ухото. Блокира разпадането на образувания в тялото хистамин.

Показания: редуцира повторението и силата на световъртежа, редуцира шум в ушите, подобрява характеристиките на слуха, в случай на патологично намаление.

Бързо и пълно се абсорбира, като достига максимална концентрация до третия час от изпиване на таблетката. Минава хистохематичната бариера и прониква в тъканите. Напълно се извежда с урината за 24 ч.

Купира остри вестибуларни разстройства в течение на първото денонощие от приема. Устойчив клиничен ефект дава след няколкомесечна терапия.

При световъртеж

Изследването Virtuoso отчита значително, изразено или силно изразено подобрение в 74,1% от пациентите. След спиране на лекарството пристъпите на световъртеж продължават да намаляват и напълно се прекратяват в рамките на 1 месец от последното хапче. Този ефект се запазва в течение на още 1 месец, в който болните са били наблюдавани за целите на изследването.

Общият клиничен резултат от лечението с бетахистин към края на втория месец от последното хапче е изразено и значително подобрение в 94.4% от случаите (мнение на лекарите) и в 95.4% от случаите (оценка на пациентите).

При шум в ушите

Бетахистин оказва влияние и върху съпътстващите световъртежа симптоми – залитане, шум в ушите и др. Пациентите получават изразено или значително подобрение в 71.4% от случаите (оценката е направена 1 месец след последната таблетка бетахистин) и в 90.5% от случаите (отчетено в края на 2 месец след спиране на лекарството).

Лечението на световъртеж, шум в ушите и други вестибуларни прояви е ефективно при доза на бетахистин от 48 мг/ денонощие. Всички цитирани резултати са стабилни и се получават, без разлика от причината за вестибуларните нарушения.

Извод: бетахистин има отложен и продължаващ ефект и след спиране на приема на таблетките. Симптомите намаляват в течение на 2 месеца от последната таблетка.

Този резултат показва, че лекарството стимулира централната вестибуларна компенсация.

Този факт, както и добрата поносимост на бетахистин, го прави първа линия на лечение на разни патологии, проявяващи се с вестибуларен световъртеж и шум в ушите – не само Мениер, но и други разстройство на периферните и централните отдели на вестибуларния анализатор.

При Синдром на Мениер

Лечението на Мениер се състои в няколко етапа.

На първи етап подходът е консевативен – безсолна диета, използване на диуретици + бетахистин дихидрохлорид. Очакването е значително подобрение в течение на 6 месеца.betahistin-03

Ако пристъпите на вестибуларен световъртеж продължат, се минава към инжектиране на кортикостероиди и гентамицин.

Накрая, ако мерките са неефективни, се прибягва към хирургично лечение – лабиринтоектомия или селективна невроектомия навестибуларната част на вестибулокохлеарния нерв.

Странични ефекти

Наблюдателната програма, която цитираме в този материал, демонстрира висока безопасност на бетахитинов дихидрохлорид и ниска честота на страничните ефекти. Само един пациент прекратява лечението поради липса на ефективност и нарастване на честотата на пристъпите на световъртеж. Сериозни странични явления не са регистрирани.

Производителят предупреждава за следните нежелани явления: стомашно-чревни разстройства (гадене, тежест в епигастриума, повръщане и др.), главоболие, алергичен отговор (обрив, сърбеж и др.).

Ефективността на бетахистин се намалява от приема на антихистаминни лекарства.

Противопоказания за изписването на бетахистин са хиперчувствителност, пептична язва в активна фаза, бронх. астма, I триместър след зачеване, детска възраст и феохромоцитома.

Лекарства с бетахистин

Ще прегледаме лекарствата с бетахистин – дозировки и наличности, които се предлагат в бг аптечна мрежа.

Бетахистин Ауробиндо

Малтийската компания Aurobindo Pharma произвежда пълният асортимент от концентрации на бетахистин – по 8, 16 и 24 мг в таблетка. Опакова ги от 10 до 120 бройки в кутия за 8 мг и от 10 до 90 бройки за другите дози. У нас се предлагат в кутии по 60 таблетки.

Показания според производителя: замайване, тинитус и затрудняване на чуването.

Вестибо 8, 16, 24 мг

Компанията Актавис също произвежда таблетки в трите концентрации от 8 до 24 мг. При нея също са опаковани по 60 бройки в кутия – това е дозата, стандартно покриваща 1 месец лечение. Този срок се осигурява при обичайната доза от 24 до 48 мг.

Дайте мнение и Вие тук!

Производителят дава в листовката стабилно подобрение на показателите след 14 дни трикратен прием на таблетките.

Още за Вестибо ТУК:

Вестибо 16, 24 на таблетки: Мнения, аналози. Какво лекуваме?

Бетасерк 16, 24 мг, 2 вида таблетки

Бетасерк е запазено наименование на компанията Майлан от Франция, продаван и с разрешително на Беста Мед. Към момента се продават 2 вида таблетки – по 16 и по 24 мг. Преди време е имало от най-малката дозировка, но тя вече е спряна.

Допълнителен вид са диспергиращите таблетки от 24 мг. Те са малко по-скъпи от обикновените – 14.38 лв спрямо 12.70 лв за обикновения вид. Диспергиращи таблетки означава – за смучене.

Още за Бетасерк ТУК:

Бетасерк 16 или 24? Мнения, странични ефекти, заместители

Емперин 16, 24 мг

Емперин е унгарско лекарство. Произвежда се в пълната гама, но към момента в продажба са само таблетките от 24 мг. Компанията опакова блистери от 20 до 100 бройки, но са налични само тези по 60 бр. в кутия.

Производителят препоръчва прием на 2 пъти – от ½ до 2 таблетки.

Тевабехист 16, 24 мг

ТеваБехист е германско лекарство на Mercklе. Към момента е налично само в най-голямата дозировка в стандартни кутии по 60 бр.

Вертимед 16, 24 мг

Лекарство на фармацевтична компания от Кипър, с производство и в Холандия. Предлага двете най-употребявани дозировки от 16 и 24 мг, като по-малката опакова по 90 хапчета, а голямата – по 60 бройки.

Акувер (Acuver)

Италианско лекарство, които е по-различно от всичко останало с бетахистин на пазара. В отличие от останалите препарати, този е в течна форма – в шишенце и се дозира чрез впръскване в чаша с вода.

Едно впръскване е равно на 8 мг, две – на 16, а три – на 24 мг. Максимумът е 6 впръсквания, равняващи се на 48 мг бетахистин (максималната дневна дозировка).

Тази система с помпичка елиминира необходимостта от производството на различни дозировки. Един и същ продукт става за всякакви пациенти, каквото и да им се изпише. Това излиза по-евтино и лесно за болни, на които им се променя изписаната доза.

Да се отчита, че Акувер съдържа етанол.

Вертисан

Германското лекарство Вертизан е на компанията Hennig Arzneimittel. По-рано е продавано у нас в трите дози. Към момента стои като асортимент, но няма зареждане. В сайта на Фрамар пациентка пита точно за това наименование, защото й е препоръчано като по-добро от останалите. Да видим и други отзиви за лекарствата с бетахистин.

Мнения за Бетахистин

Лекарствата с бетахистин са на значително различаващи се цени. Защо това е така, трудно може да се обобщи. Според някои мнения, това се отдава на използваната технология и степен на изчистване на суровината.

Пациенти са забелязали и една съществена разлика в състава. Повечето евтини таблетки съдържат сред допълнителните съставки лактоза. Това ги прави неприложими при пациенти, които имат чувствителност към нея. Лактоза има във Вестибо, ТеваБехист, Емперин, Вертимед, Вертисан.

Без лактоза са хапчетата Бетасерк на Майлан и Бетахистин на Ауробиндо. Тук хапчетата са оформени с помощта на манитол, микрокр. целулоза, талк и др.

Лактоза няма и в течния Акувер, но там пък за целите на течната форма е вложен етанол. Това прави Акувер неподходящ за малки пациенти и за такива с проблеми с алкохола.

Във форумите и социалните мрежи пациентите като цяло се изказват положително за бетахистиновите лекарства. Един от тях се шегува, че е станал устойчив като оловен войник. Реално помага – това е общото в дадените мнения.

В търсене на мнения проследихме основно чуждестранни форуми. У нас съществува тема в БГ-мама, която съдържа малко отзиви, за да бъде направен извод. Вижте мнения и оставете и вие своето ТУК в нашия форум по темата за бетахистиновия хидрохлорид или пишете директно във формата за коментари по-долу!

Бетахистин или Цинаризин?

Цинаризин потиска вестибуларния апарат и свиването на съдовете. Той също подобрява снабдяването с кръв. Но го постига по друг начин. Бетахистин и цинаризин са съвсем различни като тип препарати и работят по различен начин.

Бетахистин работи с хистаминовите рецептори, а цинаризин блокира калциевите канали, отнасящи се към мозъчните съдове.

Не случайно в Арлеверт се съчетават двете – за по-добро и пълно въздействие. Цинаризин въздейства по-общо върху мозъка, а бетахистин – изключително в ухото.

Още ТУК: Действие на Цинаризин и неговото сравнение с Бетахистин. Други заместители, включително и билки!


Ето какво сме писали по тези теми по-рано:

Бетахистин за отслабване

Израелски учени успяха да създадат изключително ефективен препарат за намаляване на теглото – просто го откриха сред лекарствата за лечение на вертиго (световъртеж), съобщиха през 2007 година информационните агенции.

Аспиринът, който дълги години се прилага като аналгетик и за лечение на простудни заболявания, в последните години все по-често се използва за профилактика на сърдечно-съдови заболявания. Има и други примери, при които у отдавна известни лекарства се откриват съвършено неочаквани свойства. Такава беше участта и на лекарството за световъреж – бетахистин. На негова основа е направена новата лекарствена форма Histalean, която ще помага на дебелите да се вталят.

Бетахистинът е открит преди 30 години. Той е производно на пиридина и по структура е близък до хистамина, биогенният амин, който участва във формиртането на имунната реакция и регулирането на физиологическите функции на стомаха. Д-р Нир Барак (Nir Barak) от колежа по медицина към Тел Авивския университет открил, че бетахистинът е ефективно лекарство за намаляван ен атеглото. До този момент, въпреки усилията на многобройните фармацевтични компании, все още няма ефективно, но и безопасно лекарство срещу затлъстяване, а всички налични на пазара препарати имат сериозни странични ефекти – предизвикват депресия и даже опити за самоубийство. В опитите на д-р Барак (жени не по-възрастни от 50 г.) са приемали лекарството Histalean в продължение на 12 седмици. В резултат била отбелязана загуба на тегло, която е СЕДЕМ ПЪТИ по-голяма от резултатите в контролната група. Нито един от групата тестващи лекарството (280 човека) не се оплакал от някакви странични ефекти.

Още информация и източници на английски: Странични ефекти на Бетахистин; * Действие и взаимодействия с други лекарства; * Използване при Синдрома на Мениер.

Histalean явно блокира мозъчните рецептори Н1 и Н3, които отговарят за чувството за засищане и желанието да се яде мазна храна, смята д-р Барак. Histalean действа по-ефективно на жени, отколкото на мъже. Сега препаратът преминава втори етап на клинични изпитания. Това, че той е отдавна известно лекарство, доста опростява процедурата по изпитанията и последващата регистрация. Бетахистин е бил приеман от почти 100 млн. болни в САЩ и Канада, и е с добри препоръки от гледна точка безопасност при употреба.Но д-р Барак смята, че все пак Histalean има и други, не по-малко привлекателни варианти на приложение. Той може да бъде използван и като средство за намаляване на холестерина и като препарат за лечение на някои психически разстройства.

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

Как се действа при болки в ухото?

Бабини илачи при заглъхнало ухо и болка. Техники и домашно лечение

Как се действа при болки в ухото? Причини за заглъхване на ушите. Вода в ухото. …

3 Мнения

  1. Иван Иванов

    Понеже питате за мнения за Бетахистин, аз съм го пил и бързо ми спря световъртежа, имайте предвид, че повръщах от него, толкова беше зле. Но веднага след това минах на билки, защото не искам да пия силни лекарства. За мен е добре, но за кратко.

  2. Пих Вестибо и съм доволен от неговото действие. Съжалявам само, че получих странични ефекти главоболие и обща отпадналост, което малко ме притеснява, но шум в ушите почти нямам вече.

  3. Ванеса Кирилова

    Кой е най-евтиното лекарство Вестибо, Емперин, Тевабехист или Вертимед. Не мога да сравня, защото са с различни бройки и различни грамажи. Също така ми е важно и да е ефективно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *