Какво е еритемо ексудативен гастрит? Атрофичен, ерозивен и другите видове. Рецепти при нервен стомах
Съдържание:
Гастрит е най-често срещаното заболяване на стомашно-чревния тракт; най-общо казано – това е възпаление на стомашната лигавица.
Мъчително и ако стане хронично – доста упорито страдание, което все пак подлежи на овладяване.
С диета, билки и/или подходящи медикаменти упоритият гастрит може да се овладее и излекува, без да премине в някаква по- сложна болестна форма.
Гастрит – причини и симптоми
Възпалението на стомашната лигавица, т.е. гастрит, може да бъде причинено от бактериална инфекция – много често това е инфекция с Helicobacter pylori.
Стомашната лигавица може да се раздразни също от някои пикантни храни, от консумация на прекалено гореща или студена храна, от навлизане в стомаха на жлъчни сокове, от алкохол, от продължителен прием на медикаменти.
Популярният израз “нервен стомах” има връзка с темата гастрит: силните психични напрежения, негативните емоции, стресът също могат да са причина за заболяване на стомашната лигавица и проява на гастрит (pharmacy-bg.com).
Кои са най-разпространените симптоми на гастрит? Накратко:
⊗ тъпа болка в стомаха, тежест в горната част на корема;
⊗ гадене, прилошаване;
⊗ виене на свят;
⊗ пресъхване на устата, понякога –прекалено обилно отделяне на слюнка;
⊗ езикът е обложен, белезникав.
Видове гастрит
Най-често видът гастрит се определя като остър или хроничен.
При остър гастрит имаме внезапно настъпващ възпалителен процес, обикновено от бактериална инфекция или неподходяща храна, преяждане с пикантни и дразнещи храни в комбинация с алкохол.
Острото състояние, при подходящо лечение, може да бъде преходно и да не се повтори. То обаче е знак за уязвимостта на стомашната лигавица. След този знак всеки разумен човек би се замислил за начина си на хранене и живот.
Хроничният гастрит по правило е следващата стъпка в стомашното заболяване: раздразнената и възпалена стомашна лигавица се успокоява, но при наличието на “благоприятни” въздействия отново напомня за себе си. Най-често това става при сезонната смяна на храните, при нарушена диета или прием на дразнещи медикаменти.
Хроничен гастрит обаче може да бъде провокиран от автоимунни и наследствени фактори или от други заболявания – например диабет, тежки белодробни, сърдечно-съдови.
При хроничен гастрит се различават няколко разновидности:
атрофичен гастрит
– с необратими изменения на лигавицата в резултат на прекараните възпалителни процеси; много често атрофичният гастрит е последица от инфекции с Helicobacter pillory;
повърхностен гастрит
– характеризира се с постоянни киселини и оригване, особено след прием на храна; почти постоянна е болката под лъжичката; на хората с тази форма на гастрит е присъщо сутрешно гадене; имат зверски апетит или мисълта за хранене ги отвращава и нерядко са потиснати от мисълта, че са болни от рак (в evropea.com);
ерозивен гастрит
– при него е нарушена повърхностната цялост на лигавицата в стомаха; това е преход към язва и състоянието не бива да се подценява; към симптоматиката освен обичайните характерни болки и киселини може да се прибавят следи от кръв и кървене;
гигантски или хипертрофичен гастрит
– при него раздразнената стомашна лигавица набъбва, произвежда се много голямо количество стомашен сок, пациентът има постоянни киселини; получава болки в стомаха при хранене, а нощем болките се успокояват; тази форма на хроничен гастрит е често срещана при алкохолици и пушачи;
еритемоескудативен гастрит
– това се счита за най-леката форма на хроничен гастрит с възпалена стомашна лигавиця; на места при изследване по нея се забелязват фрагменти от слуз и налепи; приемът на определени храни предизвиква болка и спазми, нерядко – повръщане; при спазване на диета състоянието се овладява (рехабилитация.com).
Диета и лекарства при гастрит
В основата си повечето случаи на гастрит са провокирани от неправилно хранене – неподходящи храни, редуване на паузи без храна с преяждане и т.н. Диетата е едно от задължителните условия, когато пристъпваме към лечение на гастрит. Едно от важните условия е редовното хранене – без преяждане и без гладуване, и поемането на достатъчно течности, минерална вода.
Острите състояния изискват отвари от шипки, овесени ядки и/или ориз. Добрите храни са супи с картофи и моркови, несолена извара, твърдо сварени яйца, печени и варени нетлъсти меса и риба. Тлъстите меса, пикантни и солени храни трябва да се забравят. Пържени и мариновани храни, солени и кисели туршии, месни и рибни консерви за човека с гастрит не съществуват.
Същото се отнася за прясно изпечени тестени продукти, горещи или силно охладени напитки, газирано, силно подсладени храни, зеленчуци с много целулоза. Мазното, лютото и силно подсладеното са качествата на храните, които могат да отключат отново един победен гастрит.
Добре се отразяват на стомаха оризът и бананите, ябълки, лук и чесън, копър, джинджифил, мед, ленено семе и прясно мляко (zdranenspravochnik.com).
Медикаментите, които помагат при гастрит, могат да са например фамотидин, ранитидин, омепразол, нексиум, антиациди – алмагел, алмалокс; и още – домперидон, цизаприд. При бактериална зараза в лечението могат да се включат антибиотици. Самодейност тук е недопустима: какъв точно медикамент ще ви свърши работа, определя гастроентерологът.
Ето и няколко домашни рецепти при гастрит:
- Смесва се супена лъжица от билката женско биле (на прах) с една супена лъжица мед и масло. Тази смес се гълта всяка сутрин на гладно.
- Изцедете един портокал и добавете няколко счукани семена кимион и малко сол. Напитката намалява киселинността.
- Вечер преди лягане изпивайте чаша прясно мляко, в което са добавени две супени лъжици прах от сушен живовляк.
Ето и кои са полезните билки при гастрит: мента, сладник – сладък корен, пиренейски пореч (pharmacy-bg.com).
От наследството на Петър Дънов – лечение на гастрит в две стъпки:
1. Сутрин, обед и вечер 30 минути преди ядене се взема по една супена лъжица настойка от 500 г чист маслинен зехтин с по три супени лъжици цвят от жълт и червен кантарион. Настойката се приготвя на водна баня – вари се един час и като изстине се прецежда.
2. Двадесет минути след настойката се изпива кафена чаша отвара от босилек (листа и цвят), бял равнец, жълт кантарион, живовляк широколистен (листа), мента пиперита, пипериче, полски хвощ и салвия – по 50 г от всяка. От сместа се вземат две пълни супени лъжици, заедно с една супена лъжица леко запечени семена от лен, една чаена лъжичка анасон – всичко това се залива с половин литър вряща вода и се вари на тих огън 10 минути. Прецежда се след пълно изстиване.