хранене при диабет
Без бял ориз в хранене при диабет!

Бял ориз и хранене при диабет

Включването на белия ориз в редовно хранене при диабет увеличава рисковете за здравословното състояние. Дори здрав човек при интензивно потребление на бял ориз е застрашен да развие диабет от втори тип.

Оризът по принцип се счита за един от най-полезните и здравословни продукти, коментират от medikforum.ru. Наскоро американски учени са анализирали здравния статус на 350 000 жители на Китай и Япония, за да определят рисковото хранене при диабет.

На практика всяка порция бял ориз, прибавен към всекидневното меню, увеличава статистически съществено опасността от диабет.
“Може би няма нищо страшно в това да се храним от време на време с бял ориз” – така се изказва за рисковото хранене при диабет един от ръководителите на изследването, д-р Ки Сун от Харвардския център по обществено здраве.

Според учения една-две порции бял ориз седмично не могат да навредят на здравето. В азиатските страни обаче белият ориз се консумира твърде интензивно, което води до нарастване случаите на диабет от втори тип.

Диетичното хранене при диабет разчита на отказ от някои храни или на силно ограничената им консумация. Белият ориз играе важна роля при формиране стойностите на кръвната захар. Самият ориз има достатъчно висок гликемичен индекс, чрез който всъщност се изчислява скоростта на поемането на глюкозата от кръвта след хранене. Хранителните продукти с нисък гликемичен индекс – като кафявия ориз, поддържат усещането за ситост по-продължително време. При това стойностите на кръвната захар се задържат стабилни в дългосрочен план.

За пълноценното хранене при диабет е важно не само доколко опасен е един или друг продукт, но и какви полезни вещества дава той на организма.

хранене при диабет
Без бял ориз в хранене при диабет!

Белият ориз например съдържа малко фибри и магнезий, а тези компоненти противодействат на развитието на диабет от втори тип.

Дайте мнение и Вие тук!

По време на споменатото изследване учените приели за единична оризовата порция от 158 грама. При установяване кое е правилното хранене при диабет се са отчитали и допълнителни рискови фактори за болестта, като тегло, ниво на физическата активност, наследственост – но преди всичко хранителните навици и диетата на един човек или група хора.

Диабет. Чимен и др. 20+ билки, лекарства и храни за лечението му. Тип 1 и тип 2

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Car

По-здрави с екзотичния кардамон: ето как!

Свойства и рецепти с подправката като билка. Чай от кардамон. За отслабване със зелен чай. …

2 Мнения

  1. Пълни глупости

  2. Анонимен

    Една наша позната е с диабет и си яде ориз и картофи,а то не трябва.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *