Болки в ухото

Най-подробната и вярна статия за болки в ухото, начините за диагностициране на причините и за лечението, както при възрастните, така и при децата. Уникално!

Имаме смътен спомен, че като деца сме имали зверски болки в ухото, но те се появяват и при възрастните. Вирусна инфекция на гърлото и носа е най-честата причина за това, но има и още!

Болки в ухото обикновено възникват при заболяване на външното или средното ухо. Болката във външното ухо се дължи на инфекции, които може да са локализирани под формата на фурункул или като общо възпаление със зачервяване и оток. Отокът се появява вследствие на алергична реакция или чест досег с вода (състояние, известно като „ухо на плувец“).

Причини

Важно е да се установят причините за острите болки в ухото, защото последиците от неправилно лечение или липса на такова може да са сериозни.

  • Вода в ухото

Една от причините за болки в ухото може да е влязла вода в него. В повечето случаи се усеща и лек пукот, характерен за вода в ушите. С времето ще болката ще отшуми.

  • Чуждо тяло

Болки в ухото се усещат и при чуждо тяло, влязло в него. В такива случаи трябва незабавно да потърсите лекарска помощ и тялото да се извади.

  • Дентален проблем

Често проблем със зъбите би могъл до доведе и до болки в ухото. При пеленачетата болка се наблюдава, докато никнат първите зъбки. Възрастните обаче също могат да усетят подобен проблем с ушите, ако имат неправилно поставена протеза, възпален зъб или друго.

  • Алергии

Алергията към лактозата често може да даде като страничен ефект болки в ухото. Няма точно обяснение каква е връзката между непоносимостта към млечните продукти и този тип болка. Любопитното обаче е, че кърмените бебета и деца страдат по-рядко от болки в ушите.

  • Отит

Острият отит причинява силни болки в ухото и трябва да се вземат спешни мерки. Той протича с температура и хрема. Може да се забележи подуване и зачервяване на бузата от страната на болезненото ухо. Болката е пулсираща и рязка, като може да стане непоносима, затова трябва незабавно да посетите лекар.

Домашно лечение

Ако нямате възможност да отидете веднага на лекар, а болката е нетърпима, можем да ви препоръчаме няколко домашни метода, които я облекчават. Все пак, не пренебрегвайте болките в ухото и при първа възможност посетете вашия лекар.

  • Налагане с топъл компрес

Топъл компрес на болното ухо винаги помага за намаляване на болката. Може да използвате електрическа възглавница или дори шише топла вода.

  • Напоен тампон

Поставете напоен тампон със зехтин или олио в болезненото ухо така, че да може лесно да го извадите след това. Може дори да преспите с него.

С помощта на клечка за уши може да намажете внимателно болното ухо с малко мед.

Същото може да направите и с настърган чесън или лук на сок. Затоплете малко течността и с капкомер капнете два-три пъти в ухото.

  • Урина

Урината е всеизвестно лечебно средство и почти винаги има ефект и болката отшумява. Две-три капки прясна урина се капват в ухото и след това се затапва с памуче, напоено в зехтин. Прави се веднъж дневно, помага и при шум в ушите.

До какво води нелекуването?

Ако не вземете мерки срещу острите болки в ухото, проблемът може да се задълбочи и дори да загубите слуха си! Нелекуването може постепенно да влоши състоянието на ухото, като от него започне да изтича гной. В най-добрия случай болката ще стане хронична и ще се обажда все по-често, а в най-лошия – може да оглушеете!

Затова

не подценявайте опасните болки в ухото!

Те могат да са сигнал за сериозен проблем, който трябва да се реши незабавно!

Споделете статията с ваши приятели, за да знаят как да реагират при болезнено ухо. Ако ви е била полезна, харесайте я и си я запазете във вашите фаворити!

Болки в ухото 3.50/5 (70.00%) 2 votes
ВАЖНО: Ако публикацията Болки в ухото ви е допаднала или има какво да добавите или попитате, молим, коментирайте я най-долу на страницата!

Лекар.БГ препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар