02 зъбни протези, трябва ли да се спи с тях?
02 зъбни протези, трябва ли да се спи с тях? Болки. Свикване с протезите

Свикване със зъбни протези. Трябва ли да се спи с тях? Проблеми и болки

Възможни проблеми при свикване със зъбни протези. Трябва ли да се спи с тях? Какво да правим при болки от протезите? Как се яде с протези?

Всеки, на който му се е наложило да си сложи зъбни протези, знае, че да се привикне с новите зъби е доста сложно. През цялото време нещо пречи, някъде те боли, а лекарят те моли да търпиш поне месец.

В кои случаи трябва да го послушаме и в кои – не, разказва стоматологът Александър Вълев.

Свикване със зъбни протези

Наистина средният срок за привикване към зъбните протези е около месец, а понякога и повече. Но има състояния, когато направо не е нужно да се търпи дискомфортът. Трябва незабавно да се обърнете към лекаря, ако например захапката ви не се затваря . Тоест когато затворите устата си, горната и долната протеза не могат напълно да се съберат или се събират някак си на една страна.

Това означава, че протезата е направена неправилно и ще трябва преработка/поправка. Не е нужно да отлагате визитата при зъболекаря и ако изкуствените зъби са се оказали прекалено дълги и пречат устата да се затваря. И разбира се, не трябва да търпите ако протезите постоянно се врязват в бузите или венците..

Ако няма такива явления, то за привикване към протезите спазвайте определени правила. Дъвчете бавно за да може поне в началото без да искате да нараните бузите, езика, устните със зъбните протези.

Откажете се за известно време да отхапвате с протезите неузрели плодове, ябълки, карамели, орехи, жилаво месо и др. На този момент по-добре отдайте предпочитание на ястия, приготвени на пара, пюрета. В продължение на първата седмица новите протези могат да ви създават трудности при разговор.

Един от най-добрите начини да преодолеете този проблем е да четете на глас. Когато четете следете за произношението дикцията като оправяйте това, което ви е сторило, че звучи неправилно.За да облекчите болката във венците, предизвикана от новите протези, масажирайте венците няколко пъти дневно.

Поставете палеца и показалеца върху венеца така, че показалецът да е откъм външната страна. Масажирайте всяка част на болезнените венци, като ги натискате и разтривате с пръсти. Това ще подобри циркулацията на кръв и ще придаде на вашите венци здрава твърдост. Начинаещите в носенето на протези често страдат или от сухота в устата, или от прекалено много слюнка.

Честото пиене на течности ще реши проблема. Излишната слюнка е в резултат на това, че отначало устата не прави разлика между храната и протезите. Не се увличайте по залепващи гелове (лепила) и пудри.

При продължителното им използване между зъбите и венците се образува слой, който не им дава възможност да образуват контактна повърхност. А ако все пак използвате «лепила» за протези всяка вечер много внимателно почиствайте от него протезите и венците.

Дайте мнение и Вие тук!

Трябва ли да се спи със зъбните протези?

Демир бозан за безсъние

На въпроса дали е възможно да спите с протези и да не ги премахвате дълго време, всеки специалист ще има собствено мнение. Зависи от вида на монтажа и материала, от който е направена конструкцията. Зъболекарят трябва да запознае човека с всички тънкости на грижата за устната кухина и съхраняването на нейната премахваема протеза. При всички случаи всяка вечер протезите трябва да бъдат премахнати, щателно почистени от остатъчна храна, изплакнати и поставени отново в устната кухина (или по желание да се оставят през нощта в специален контейнер). Последното зависи от това, какво ще се разберете със зъболекаря. Но хигиената и измиването с четка е необходимо при всички варианти.

Има само едно заключение: протезата може да се остави в устата за през нощта, основното условие е да я почистите преди лягане. Ако искате почивка от протезата, е позволено да я премахнете. А за съхранение закупете специални контейнери.

Старите гумени протези, използвани преди модерните акрилни дизайни, винаги се махаха всяка вечер. И ги оставиха за една нощ в обикновена чаша вода. Днес при протезите нещата са малко по-различни. Само в началния етап на поставянето на протезата се изисква влажна среда, не повече от един месец и половина. Акрилната пластмаса приема най-добрата форма във въздуха, което се обяснява с пропускането на мономерите. Логиката е проста: влажната среда вече се намира в устата на човек, което означава, че протезите могат да се носят в устата, като се отстраняват само от време на време. И те трябва да се съхраняват не в чаши, а в удобни контейнери. В някои случаи е позволено протезите да бъдат увити в памук.

Болки при зъбни протези

Всички възпалителни процеси са придружени от болка, зачервяване, подуване и нарушена функция на засегнатия орган. Всеки патологичен процес обаче има своя собствена симптоматика и причина. Например:

  • Неправилна или непълна подготовка на зъбите за протезиране. Това се отнася до липсата на професионална хигиена, лечение на кореновите канали, орална санация и лечение на хронични огнища на инфекция и пародонтоза.
  • Грешки при избора на дизайн, както и в неговото изработване. Неправилното поставяне води до образуването на твърде големи празнини между венеца и протезата или обратно – до твърде тясното му прилягане. В първия случай има постоянно натрупване на остатъци от храна, възпаление, болка и неприятна миризма. Във втория се образуват декубативни рани с подобни симптоми.
  • Неспазване на правилата за експлоатация на конструкцията и хигиената на устната кухина, което води до усложнения по отношение на счупване и увреждане на зъбната структура, натрупване на твърда и мека зъбна плака, развитие на пародонтоза и кариесни процеси с неговите усложнения.
  • Алергия към протезните материали. Понякога подобна индивидуална реакция се проявява върху остатъчния мономер на основата на снемаемите протези.
01 зъбни протези
Днешните зъбни протези се държат в специален контейнер, не в чаша с вода.

Всяка от горните причини води до развитие на усложнения, които често са придружени от зъбобол след протезиране. Те могат да бъдат:

  1. Кариес и неговите усложнения – пулпит, пародонтит, периостит.
  2. Остри или обострени форми на пародонтит.
  3. Протезен стоматит.
  4. Механична травма на меките тъкани на устната кухина със зъбен дизайн.

Вижте непременно и ТОВА:

Зъбни импланти. Мнения, форум и цени в Пловдив, Бургас и др.

За Маргарита Алексиева

Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

калиев перманганат за зъби

Калиев перманганат за зъби. Зъболекари ли са стоматолозите и др. основни заблуди

Как се ползва калиев перманганат за зъби? Какво трябва да разберем за пародонтозата. Бременност и …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

АБОНИРАЙ СЕ БЕЗПЛАТНО!

Получавай на мейла си новите публикации на Лекар.БГ

Публикуваме рядко, не пропускайте!АБОНИРАЙ СЕ!
АБОНИРАЙ СЕ БЕЗПЛАТНО!

Получавай на мейла си новите публикации на Лекар.БГ

Публикуваме рядко, не пропускайте!АБОНИРАЙ СЕ!