02 зъбни протези, трябва ли да се спи с тях?
02 зъбни протези, трябва ли да се спи с тях? Болки. Свикване с протезите

Свикване със зъбни протези. Трябва ли да се спи с тях? Проблеми и болки

Възможни проблеми при свикване със зъбни протези. Трябва ли да се спи с тях? Какво да правим при болки от протезите? Как се яде с протези?

Всеки, на който му се е наложило да си сложи зъбни протези, знае, че да се привикне с новите зъби е доста сложно. През цялото време нещо пречи, някъде те боли, а лекарят те моли да търпиш поне месец.

В кои случаи трябва да го послушаме и в кои – не, разказва стоматологът Александър Вълев.

Свикване със зъбни протези

Наистина средният срок за привикване към зъбните протези е около месец, а понякога и повече. Но има състояния, когато направо не е нужно да се търпи дискомфортът. Трябва незабавно да се обърнете към лекаря, ако например захапката ви не се затваря . Тоест когато затворите устата си, горната и долната протеза не могат напълно да се съберат или се събират някак си на една страна.

Това означава, че протезата е направена неправилно и ще трябва преработка/поправка. Не е нужно да отлагате визитата при зъболекаря и ако изкуствените зъби са се оказали прекалено дълги и пречат устата да се затваря. И разбира се, не трябва да търпите ако протезите постоянно се врязват в бузите или венците..

Ако няма такива явления, то за привикване към протезите спазвайте определени правила. Дъвчете бавно за да може поне в началото без да искате да нараните бузите, езика, устните със зъбните протези.

Откажете се за известно време да отхапвате с протезите неузрели плодове, ябълки, карамели, орехи, жилаво месо и др. На този момент по-добре отдайте предпочитание на ястия, приготвени на пара, пюрета. В продължение на първата седмица новите протези могат да ви създават трудности при разговор.

Един от най-добрите начини да преодолеете този проблем е да четете на глас. Когато четете следете за произношението дикцията като оправяйте това, което ви е сторило, че звучи неправилно.За да облекчите болката във венците, предизвикана от новите протези, масажирайте венците няколко пъти дневно.

Поставете палеца и показалеца върху венеца така, че показалецът да е откъм външната страна. Масажирайте всяка част на болезнените венци, като ги натискате и разтривате с пръсти. Това ще подобри циркулацията на кръв и ще придаде на вашите венци здрава твърдост. Начинаещите в носенето на протези често страдат или от сухота в устата, или от прекалено много слюнка.

Честото пиене на течности ще реши проблема. Излишната слюнка е в резултат на това, че отначало устата не прави разлика между храната и протезите. Не се увличайте по залепващи гелове (лепила) и пудри.

При продължителното им използване между зъбите и венците се образува слой, който не им дава възможност да образуват контактна повърхност. А ако все пак използвате «лепила» за протези всяка вечер много внимателно почиствайте от него протезите и венците.

Дайте мнение и Вие тук!

Трябва ли да се спи със зъбните протези?

“Фигурин

На въпроса дали е възможно да спите с протези и да не ги премахвате дълго време, всеки специалист ще има собствено мнение. Зависи от вида на монтажа и материала, от който е направена конструкцията. Зъболекарят трябва да запознае човека с всички тънкости на грижата за устната кухина и съхраняването на нейната премахваема протеза. При всички случаи всяка вечер протезите трябва да бъдат премахнати, щателно почистени от остатъчна храна, изплакнати и поставени отново в устната кухина (или по желание да се оставят през нощта в специален контейнер). Последното зависи от това, какво ще се разберете със зъболекаря. Но хигиената и измиването с четка е необходимо при всички варианти.

Има само едно заключение: протезата може да се остави в устата за през нощта, основното условие е да я почистите преди лягане. Ако искате почивка от протезата, е позволено да я премахнете. А за съхранение закупете специални контейнери.

Старите гумени протези, използвани преди модерните акрилни дизайни, винаги се махаха всяка вечер. И ги оставиха за една нощ в обикновена чаша вода. Днес при протезите нещата са малко по-различни. Само в началния етап на поставянето на протезата се изисква влажна среда, не повече от един месец и половина. Акрилната пластмаса приема най-добрата форма във въздуха, което се обяснява с пропускането на мономерите. Логиката е проста: влажната среда вече се намира в устата на човек, което означава, че протезите могат да се носят в устата, като се отстраняват само от време на време. И те трябва да се съхраняват не в чаши, а в удобни контейнери. В някои случаи е позволено протезите да бъдат увити в памук.

Болки при зъбни протези

Всички възпалителни процеси са придружени от болка, зачервяване, подуване и нарушена функция на засегнатия орган. Всеки патологичен процес обаче има своя собствена симптоматика и причина. Например:

  • Неправилна или непълна подготовка на зъбите за протезиране. Това се отнася до липсата на професионална хигиена, лечение на кореновите канали, орална санация и лечение на хронични огнища на инфекция и пародонтоза.
  • Грешки при избора на дизайн, както и в неговото изработване. Неправилното поставяне води до образуването на твърде големи празнини между венеца и протезата или обратно – до твърде тясното му прилягане. В първия случай има постоянно натрупване на остатъци от храна, възпаление, болка и неприятна миризма. Във втория се образуват декубативни рани с подобни симптоми.
  • Неспазване на правилата за експлоатация на конструкцията и хигиената на устната кухина, което води до усложнения по отношение на счупване и увреждане на зъбната структура, натрупване на твърда и мека зъбна плака, развитие на пародонтоза и кариесни процеси с неговите усложнения.
  • Алергия към протезните материали. Понякога подобна индивидуална реакция се проявява върху остатъчния мономер на основата на снемаемите протези.
01 зъбни протези
Днешните зъбни протези се държат в специален контейнер, не в чаша с вода.

Всяка от горните причини води до развитие на усложнения, които често са придружени от зъбобол след протезиране. Те могат да бъдат:

  1. Кариес и неговите усложнения – пулпит, пародонтит, периостит.
  2. Остри или обострени форми на пародонтит.
  3. Протезен стоматит.
  4. Механична травма на меките тъкани на устната кухина със зъбен дизайн.

Вижте непременно и ТОВА:

Зъбни импланти. Мнения, форум и цени в Пловдив, Бургас и др.

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

калиев перманганат за зъби

Калиев перманганат за зъби. Зъболекари ли са стоматолозите и др. основни заблуди

Как се ползва калиев перманганат за зъби? Какво трябва да разберем за пародонтозата. Бременност и …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *