В страните с горещ климат, където трайността на храните е кратка, босилекът е основна подправка и билка за готвене

При хрема и болно гърло – отвара от босилек

Босилек се използва при хрема и много други заболявания. Вижте рецепта с отвара от билката!

Използва се и при приготвянето на балсамовия оцет. Консервиращите и антисептични свойства на етеричното масло в босилека се използват и като помощни средства при лечението на някои заболявания.

– Много ефикасно при заболявания на венците, болно гърло и при хрема е използването на босилкова отвара като гаргара. Билката се прилага при проблеми в устната кухина, хроничен гастрит, хроничен колит, цистит, уретрит. Възбужда апетита, дори и в дози като подправка.

– Притежава антиспастично действие и е ефикасен при продължителна кашлица, спастичен колит, болки при метеоризъм. – Босилекът се употребява и като диуретично средство. Основна дрога е при отхрачващи сиропи.

Заради антисептичното палително действие етеричното масло се прилага външно като лапи и мехлеми.

Босилекът в по-високи дози може да даде нежелани ефекти. Прилагането му за лечение да е след консултация със специалист.

Приготвяне на отвара за болно гърло:

1 с. л. сушен босилек се залива с 300 мл кипяща бода и се вари 1 минута. Кисне 30 минути. Прецежда се и се пие 3 пъти дневно по 80 мл след хранене. Може да се използва и за жабурене и гаргара на всеки два часа, в първите дни на заболяването.

Дайте мнение и Вие тук!

Още лекове за болно гърло ТУК:

https://www.lekar.bg/2013/12/16/%D0%B7%D0%BB%D0%B0%D1%82%D0%B5%D0%BD%D1%81%D0%BF%D0%B8%D1%81%D1%8A%D0%BA%D0%BD%D0%B0%D1%86%D0%B5%D1%80%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B5%D0%B7%D0%B0%D0%B1%D0%BE%D0%BB%D0%BD%D0%BE%D0%B3%D1%8A%D1%80d/

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

цинабсин, лечение и противопоказания

Цинабсин е спасението от хрема и синузит!

Лечение с цинабсин на синузит. Как се отразява при хрема. Профилактика. Инструкция при трета сливица. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *