болки в гърлото
Болки в гърлото - симптоми и лечение, кашлица, народни методи

Болки в гърлото при преглъщане и др. Симптоми и лечение

От какво може да са неприятните болки в гърлото. Причини и симптоми. Видове болки в гърлото. Съпътстващи симптоми и медикаменти. Народна медицина при болки в гърлото

Болки в гърлото: от какво може да са?! Всяка болка, независимо каква е локализацията й, е субективно усещане за възпалителен процес. Споменатите болки в гърлото не правят изключение от подобно определение. Когато у един човек възникне възпалително огнище – той започва да усеща болка в това място. Принципно болката е ответна реакция на тъканите срещу увреждане или разрушаване на клетките им.

Какво означава симптомът болки в гърлото?

Усещането на болки в гърлото е свидетелство за активен възпалителен процес, протичащ в лигавиците и предизвикан от някакво специфично или стандартно увреждане на клетките им. Тъй като възпалението е една неспецифична реакция на организма срещу някакво увреждане – то и въпросните болки в гърлото се появяват поради нарушаване целостта на клетките от лигавиците.

  • Увреждането на лигавичните клетки може да е причинено от инфекционни и неинфекционни фактори. Към инфекционните фактори се отнасят всевъзможните патогенни микроорганизми, които могат да попаднат върху лигавиците на дихателните органи и да предизвикат инфекциозно-възпалителни болести като ангина, фарингит, ларингит. Неинфекциозните са различни химически и физични фактори, които могат да нарушат целостта на гърлената лигавица – например вдишване на гореща пара, прахови частици, тютюнев дим, полени. И още: поглъщане на остри предмети като рибешка кост, сухи късчета от растителни стебла. Негативен фактор могат да са още пренапрежението на локалните мускули при продължително говорене, пеене, орален секс и пр.

Разновидности на болката

Болките в гърлото са две основни разновидности: остри и тъпи. Усещането за острота е субективно, в определянето на една или друга разновидност огромна роля играе индивидуалното възприятие на човека и емоционалната окраска на болката.

болки в гърлото при преглъщане
При болки в гърлото чаят помага, но не винаги е достатъчен

Острата болка винаги е внезапна, силна, трудно се понася, локализирана е в определено място и практически не се поддава на контрол. При появата на подобни болки в гърлото пациентът инстинктивно ограничава свързаните с него активности – старае се по-малко да говори, преглъща, даже да диша. Острата болка може да е пробождаща, разкъсваща, скубеща, драскаща и пр.

Тъпата болка обикновено не е така интензивна и може да се търпи дълго време. Тъпите болки не са така точно локализирани, както острите; те като че ли са разстлани по голяма площ на гърлото – затова на болния му се струва, че всичко го боли. Тази болка може да е разпъваща, пулсираща, давеща и пр. Освен това интензивността на болката може да е постоянна, вълнообразна, нарастваща или затихваща.

Коментираните болки в гърлото – остри или тъпи, могат да се локализират в различни части на гърлото: отдясно, отляво, горе, по средата, по цялата повърхност.

Болката в гърлото може да се усилва или да отслабва в отговор на различни действия като преглъщане, физически упражнения и др. Ако болките се усилват в отговор на различни действия, те очевидно са свързани с някакво заболяване на гърлото. Ако не се променят или отслабват – може да се свържат със заболяване на други органи и системи. Те рефлекторно дразнят гърлото и от това боли.

Различните болки в гърлото са причинени от различни фактори; за разкриването им е важно симптоматиката да се опише много точно.

Причини

В най-общ вид причината за болки в гърлото е увреждане на лигавицата, провокирано от инфекциозни или неинфекциозни фактори.

“Фигурин

Инфекциозните причини са доста разнообразни: боли при ангина, абсцес, фарингит, възпаление на лимфоидната тъкан в гръкляна, при ларингит, ларинготрахеит, остро състояние при простуда и грип, епиглотит, стоматит, скарлатина и дифтерит. Проблемът може да е свързан и с инфекциозна мононуклеоза, синузит, възпаление на хрущялната тъкан в гръкляна, гонорея и сифилис – при заразяване след орален секс. При споменатите инфекции болката в гърлото може да е с различна интензивност, локализация и продължителност, освен това може да има и съпътстваща болестна симптоматика – всичко това ориентира комплексно към същинския здравословен проблем.

Неинфекциозните причини са свързани с дразнещо и травматично въздействие върху лигавицата от страна на различни фактори от външната среда. Това в много случаи са например интензивните и продължителни натоварвания на гласовите връзки – продължително говорене, пеене, викове, плач. Друга група въздействия върху устната кухина и глътката се отнасят към твърд, силов орален секс; травма на гърлената лигавица с остър предмет – рибешка кост, твърда хлебна кора, металически предмет и пр.

И още: удар и травма по гърлото с твърд предмет, изгаряне на лигавицата при вдишване на горещ въздух или пара, попадане на чуждо тяло в гърлото – случайно или преднамерено; раздразнение и болки след диагностични процедури при изследване на хранопровода, стомаха; раздразнения при вдишване на химични агенти като формалин, прахови частици, тютюнев дим и пр. Подобен ефект се получава и при вдишването на прекалено сух въздух.

Лигавицата на гърлото страда и при поглъщане на течности със силно дразнещи компоненти като оцет, алкохол и др. Трябва да споменем още алергичните реакции, гастроезофагеален рефлукс, езофагит, язва на стомаха, аномалии на подезичната кост, невралгия на езично-гълтателния нерв, тумори в гърлото, на езика, гръкляна и щитовидната жлеза; остеохондроза на шийните прешлени; дефицит на В-витамини, на витамини А и С; вегето-съдова дистония; неврози, паник атаки; продължително пребиваване в затворено помещение с много хора.

Болки в гърлото и други симптоми

В много случаи при болки в гърлото се проявяват и други симптоми; чрез разпознаването на целия комплекс от признаци може да се определи с голяма точност истинската причина за проблема и да се предприемат адекватни мерки.

Болки в гърлото при преглъщане

Болките при определен вид патологии могат да липсват в спокойно състояние и да се усещат единствено при преглъщане, при това доста силно. Такава е характеристиката на състоянието при фарингити: усещането в покой е за сухота, раздразнение, “дращене”, при гълтане се появява болка.

болки в гърлото симптоми
Важна е точната диагноза – къде е локализирана болката и какви са съпътстващите симптоми

И още: при абсцес в корена на езика, инфекциозна мононуклеоза, химически изгаряния на лигавицата в гърлото, изгаряне с горещ въздух, течности, храни; травматично увреждане на лигавицата с различни твърди предмети; аномалии на стилоидния израстък – синдром на Eagle; тумори в небцето, трахеята или други органи в съседство с гърлото; остеохондроза на шийните прешлени; неврози; продължително вдишване на твърде сух или студен въздух.

Така може да се получи и при раздразнения от тютюнев дим, алкохол, изпарения от лакове и бои, изгорели газове от автомобилни двигатели. Лигавицата на гърлото се дразни и остава травмирана и болезнена доста време след диагностични процедури, които изследват инструментално състоянието на хранопровода и стомаха. Споменават се също спазми на хранопровода, тумори, рефлуксни заболявания, язва на стомаха и дванадесетопръстника.

Болки в гърлото от щитовидна жлеза

Заболяванията на щитовидната жлеза са няколко; най-често се говори за повишена функция – хипертиреоца, или отслабена – хипотиреоза. В тези случаи заболяването не е свързано с болки в гърлото, коментират се съвсем различни симптоми. Така е и пр. т.н. ендемична гуша. Болки в гърлото, при това силни – свързани със заболяване на щитовидната жлеза, има при тиреодити. Това е възпалителен процес в жлезата, който може да е остър или хроничен, както и автоимунен. На фона на възпалението се развиват болести на гърлото, появяват се отоци по прилежащите лимфни възли, щитовидната жлеза нараства и пр.

Силни болки в гърлото

Силните болки в гърлото най-често са причинявани от ангина, остър фарингит или обостряне на хроничен; инфекции на дихателните пътища при грип и силна простуда; дифтерит, скарлатина, инфекциозна мононуклеоза, нараняване с твърд предмет, изгаряне на лигавицата при контакт с горещи течности или пари, и пр. обичайни за болезнените състояния причини.

Най-често силни болки има при травми, при скарлатина, остра ангина или силна простуда с възпаление на дихателните пътища.

Болки в ухото и гърлото

В някои случаи е възможно болката да засяга едновременно ухото и гърлото. Така е при отит – възпаление на средното ухо; при туботит – когато е засегната допълнително и евстахиевата тръба; в последния случай съпътстващи симптоми са още мъчителното преглъщане и шумът в ушите. Трябва да се отбележи и острият фарингит, при който задната стена на глътката е силно възпалена. Болният от фарингит се оплаква също от дразнене в гърлото и усещане за сухота на лигавицата; пациентът има чувството, че нещо му е заседнало в гърлото. Подобни усещания са възможни при силна простуда, грип, скарлатина, шарка.

Болки в гърлото при бременност

Факторите, които причиняват най-често болки в гърлото, “играят” и по време на бременнност. Обикновено става дума за грип, простуда, ангина и фарингит. Възможно е проблемът да се овладее с похвати от народната медицина; ако обаче това не стане в рамките на 4-5 дни, трябва да се потърси лекар. Проблемът е, както всеки знае, че бъдещата майка не бива да експериментира с медикаменти; в това състояние медикаментозната терапия може да бъде компетентно назначена единствено от лекар.

Болки в гърлото и кашлица

Болки в гърлото в паралел с кашлица се развиват, ако върху лигавицата в проблемната зона има въздействие на дразнещ фактор – така се обяснява кашличният рефлекс. Подобен тип раздразнение се получава при фарингит, синузит, аденоид; при раздразване под въздействието на фактори от околната среда.

Така едновременно развитие на кашлица с болки в гърлото има при алергични пристъпи, химически въздействия, вдишване на прахови частици, тютюнев дим и др. трябва да се споменат също хроничните фарингити, кандидозен фарингит, ларингит, остра респираторна вирусна инфекция, грип, простуда, коклюш, продължителни натоварвания на гласилките, засядане на остри предмети в гърлото, изгаряне на лигавиците с горещи храни и напитки.

болки в гърлото и кашлица
Медът е добра допълнителна терапия при всякакви болки в гърлото

Тук отново можем да споменем последиците от изследване на хранопровода и стомаха с помощта на специална сонда; рефлуксните състояния – при които пациентът страда от връщане на стомашно съдържимо в хранопровода и устната кухина. Специфична роля играят новообразуванията в гърлото, гръкляна или прилежащи тъкани и органи.

В някои случаи обяснение са състоянията на дефицит – на витамини А, С и В-групата.

Обложен език, налепи

Налепи по гърлото и гной по сливиците – домашни лекове

Дайте мнение и Вие тук!

Съчетаването на болки в гърлото с налепи по езика или в други зони на устната кухина и сливиците обикновено е симптом на гъбична инфекция, микоза. Под въздействието на такъв тип патогени се развиват ангини, фарингити, ларингити. Състоянието по принцип протича без повишение на температурата. Подобни състояния се обясняват с отслабване на имунитета, авитаминози, прием на антибиотици, лечение с хормонални препарати. Такъв тип симптоми могат да са свързани и с патологии на стомашно-чревния тракт.

Съчетано с температура

Повишената температура при болки в гърлото може да се обясни с инфекциозния тип възпаление. Вирусните инфекции, простуди, обострените тонзилити и фарингити протичат с болки в гърлото на фона на умерено повишена телесна температура – тя не е по-висока от 38.5 градуса. При бактериални инфекции като гнойна ангина, скарлатина, дифтерит, абсцес – болките в гърлото протичат при температура над 38.5 градуса.

Възможно е и при неинфекциозен тип заболяване със засегнато гърло да се усещат болки и да се вдига невисока температура. Обикновено това се случва ако лигавицата на гърлото е много силно засегната, например при травматични увреди или изгаряния.

Без температура

Болки в гърлото без температура – това е присъщо на неинфекзиозните състояния. Болките могат да са провокирани от травми, изгаряне, пренапрежение на мускулите, пресъхване на лигавицата, тумори, заболявания на други органи в съседство и пр.

Ето няколко причини да ни боли гърлото без висока температура: кандидози, стоматит, хроничен фарингит, аденоиди.

Подобно състояние е възможно също при наличието на бели налепи по сливиците; синдром на Еagle; синдром на Хилгер – при разширен просвет на сънната артерия, като при това едната страна от лигавицата на устната кухина и гърлото се зачервява и боли.

Болки в гърлото от едната страна

Болки в гърлото, локализирани от едната страна, се свързват с неинфекциозни причини. В такива именно случаи е възможно избирателно поражение на лигавицата в точно определено, ограничено място. Ето и причините, които могат да провокират подобно състояние:

  • Травма на гърлото с различни твърди предмети;
  • Чуждо тяло, което попада в гърлото случайно или при желание да бъде погълнато;
  • Период на рехабилитация след оперативна намеса – например отстраняване на сливиците;
  • Синдром на Eagle, засягащ втвърдяването на лигаменти или връзки от съединителна тъкан в лицево-челюстната структура; в този случай аномално дълъг шиловиден израстък дразни нервни окончания в сливиците и причинява постоянни болки;
  • Невралгия на езиково-гълтателния нерв;
  • Тумори в гърлото, езика, гръкляна и щитовидната жлеза.

Лечение

Лечението при болки в гърлото се състои в комплексно приложение на симптоматични и етиотропни методи. Етиотропните са насочени към причинните фактори за болките, например унищожаване на бактерии, нутралициране на абсцес, възстановяване на увредената лигавица и пр. Симптоматичната терапия се стреми да облекчи неприятните усещания, свързани с конкретните болки в гърлото; тя се прилага самостоятелно или в съчетание с етиотропни методи.

Болки в гърлото при дете

Болки в гърлото при дете – това винаги е сериозно и не бива да се омаловажава. Този тип болки могат да са първи симптом на опасно заболяване като мононуклеоза, скарлатина, дифтерит; дори баналната ангина при децата може да развие неочаквано тежки усложнения. Затова при болки в гърлото не трябва да се заемаме веднага с домашно лечение, а да заведем детето на лекар. Разбира се – не пречи след изясняване на диагнозата да се заемем с домашните мерки, които ще ускорят оздравителния процес.

  • В зависимост от диагнозата педиатърът препоръчва медикаменти в определени дневни дози; ясно е, че всички препоръки трябва да се спазват, както и че терапията продължава в препоръчвания срок независимо от настъпващото подобрение. Прилаганите медикаменти имат задачата да овладеят възпалителния процес, да подпомогнат имунната система, да редуцират болката. Задължително е да се приемат топли течности – чай от лайка, липа, невен. При по-големи деца се препоръчват и билкови отвари за гаргара; помагат различните таблетки за смучене с билкова съставка и компоненти от етерични масла с обезболяващо и противовъзпалително действие.

Лечението “по бабешки” включва също затоплящи компреси на гърлото и разтривки.

Общи принципи на лечението

След като е установена причината за болки в гърлото, могат да бъдат приложени  следните етиотропни терапии – според диагнозата:

  • Хирургични операции – например за овладяването на абсцес, отстраняване на чуждо тяло и др.;
  • Прилагане на антибиотици – при бактериални инфекции на гърлото;
  • Прилагане на противогъбични препарати при гъбични инфекции на гърлото и сливиците;
  • Лечение на заболявания на стомаха, дванадесетопръстника и хранопровода, които провокират болки в гърлото като вторичен симптом.

Етиотропните методи срещу болки в гърлото се прилагат само тогава, когато с тяхна помощ може напълно да се отстрани причината за проблема. Ако това е невъзможно – прилагаме само симптоматични терапии.

Симптоматичната терапия при болки в гърлото е съчетание от различни методи, чиято цел е да овладеят болките и възпалителния процес в зоната на гърлото. В повечето случаи лечението при болки в гърлото е именно от симптоматичен тип. Ето какви са вариантите:

  • Физиотерапия;
  • Хомеопатично лечение;
  • Прилагане на таблетки за смучене, спрей-форми и други лекарства за локално приложение, които неутрализират болката и се стремят да овладеят възпалението;
  • Народна медицина при болки в гърлото: билкови отвари, настойки, масажи и компреси, затоплящи процедури..
Лекарства и симптоми

Симптоматичното лечение на болки в гърлото се изразява в прилагането на различни продукти с локално въздействие. Техни активни съставки са антисептици и сулфаниламиди, с чиято помощ се овладяват възпалителните процеси. Локалните средства могат да са под формата на спрей, таблетки за смучене и разтвори за гаргара. Сред спрей-формите търсени са например биопарокс, хексорал, орофар и др. тази форма е подходяща и за деца – има ефект също от таблетките за болно гърло, но малките деца не са в състояние да ги прилагат правилно. Според възрастта и състоянието на пациента спрей може да се използва на всеки 2-3 часа, а общата продължителност на лечението да не надхвърля 10 дни.

  • От таблетките за смучене си струва да споменем утвърдени продукти като хексоралетен, неоангин, трахизан, тантум верде, септолете, фарингосепт и др. Добре е изборът да се направи със зачитане на лекарско мнение или препоръка от фармацевт.
  • Една не особено популярна, но ефективна мярка е гаргарата; препоръчителна е за възрастни. Може да се използва прополисов разтвор – 40 капки на чаша топла вода. Билковите отвари също са полезни за гаргара при овладяно остро състояние; вършат работа лайка, градински чай, невен, дъбова кора.
болки в гърлото народна медицина
Народната медицина винаги помага

Освен споменатите методи за намаляване на болките в гърлото могат да се използват симптоматични препарати за вътрешен прием, които смъкват високата температура, снемат отока, неутрализират болката и възпалението. Ето какви лекарства са препоръчителни:

  • Температуропонижаващи на основата на парацетамол – панадол, ефералган;
  • Противовъзпалителни – ибупрофен, мовалис, нимезил;
  • Антихистаминови препарати – ериус, зиртек, кларитин, лоратадин, супрастин, фенистил.

Всички тези медикаменти се приемат от 3 до 5 дни в онази фаза на болестта, когато болките и възпалението на гърлото са най-силно изразени. Възможно е и хомеопатично лечение с продукти като хомеовокс, ангин-хийл, инфлуцид, тонзилотрен.

Хомеопатичните продукти могат да се приложат и самостоятелно, и н съчетание с таблетки за смучене, спрей или перорални таблетки с температуропонижаважо действие, противовъзпалителни или антихистамини.

Антибиотици

При болки в гърлото антибиотиците са възможна съставка на етиотропното лечение; за бактериалните ангини например те са задължителене елемент от терапията. Най-често в такива случаи се използват пеницилини – например амоксицилин, амоксиклав, аугментин, медоклав и др. за тази група обаче са характерни честите алергични реакции, затова в зависимост от патогена нерядко се избират антибиотици от други групи:

  • Макролиди – еритромицин, сумамед;
  • Цефалоспорини – цефазолин;
  • Тетрациклини – доксициклин;
  • Флуорхинолони – ципрофлоксацин, левофлоксацин и др.
Инхалации

При болки в гърлото и липса на възпаление в бронхите или трахеята е достатъчно да се правят инхалации с различни компоненти. Знае се, че при паровите инхалации лекарствените вещества се разбиват на частици, които остават по лигавицата на гърлото и не проникват дълбоко в бронхите.

Ако обаче се използва инхалатор тип небулайзер, частиците са твърде дребни и навлизат в бронхите и трахеята, като увличат със себе си слуз, гной и патогенни микроби от гърлената лигавица – това застрашава дихателната система с развитие на възпалението в дълбочина, с усложнения. Ето защо при локализирани болки в гърлото се препоръчват класически парови инхалации от следните видове:

  • Смесваме по две супени лъжици цвят от лайка, мащерка и ментови листа. Прибавяме три супени лъжици евкалиптов лист и 4 лъжици листа от градински чай. Смесваме всички съставки; от общата маса вземаме три супени лъжици и ги заливаме с половин литър вряла вода; увиваме закрития с капак съд в голяма кърпа и изчакваме запарката да се охлади до 40 градуса. Парата от тази смес дишаме по 5-10 минути на всеки 3-4 часа.
  • В съд с вода, затоплена до 40 градуса, капваме десет капки масло от евкалипт. Вдишваме парата, като закриваме глава с хавлиена кърпа над отворения съд, или използваме специален “чайник” за инхалации;
  • Загряваме слабо алкална минерална вода до 40 градуса; вдишваме парата толкова често, колкото може да ни носи облекчение.
Билки и народни средства

Народните методи на лечение при болки в гърлото условно се разделят на две големи групи: средства за вътрешен прием и средства за гаргара. И в двата случая става дума за различни отвари, настойки или комбинации от продукти, които имат лечебно действие. Народните средства при болки в гърлото могат лесно да се приготвят в домашни условия. Вижте:

  • Смесват се равни части настърган корен от джинджифил, лимон с кората и мед. Готовата маса се добавя в чай – една чаена лъжичка на чаша, или се консумира директно, по 3 чаени лъжички 2-3 пъти дневно.
  • Кипваме чаша прясно мляко; добавяме по две чаени лъжички пресован лук и чесън – равни части, повторно загряваме сместа и варим десетина минути. Охлаждаме и изпиваме в рамките на деня – на глътки.
  • Върху бучка захар капваме по 2-3 капки анасоново масло и приемаме като таблетка за смучене.

За гаргара е добре да се правят отвари от лайка, мащерка, градински чай, лучени люспи и други растения с противовъзпалително и антимикробно действие. Запарката се приготвя от една супена лъжица суха билка и чаша вряла вода; горещата смес престоява половин час, прецежда се и се използва. Може да се наложи да се изчака след прецеждането да се охлади допълнително.

Силни болки в гърлото и трудно преглъщане. Режеща болка и др. Как да действаме?

Източници:

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

трахизан

Трахизан за болно гърло: ето как се прилага!

С трахизан болното гърло оздравява по-лесно. Какво да не забравяме при лечение с трахизан – …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *