болки в гърлото
Болки в гърлото - симптоми и лечение, кашлица, народни методи

Болки в гърлото при преглъщане и др. Симптоми и лечение

От какво може да са неприятните болки в гърлото. Причини и симптоми. Видове болки в гърлото. Съпътстващи симптоми и медикаменти. Народна медицина при болки в гърлото

Болки в гърлото: от какво може да са?! Всяка болка, независимо каква е локализацията й, е субективно усещане за възпалителен процес. Споменатите болки в гърлото не правят изключение от подобно определение. Когато у един човек възникне възпалително огнище – той започва да усеща болка в това място. Принципно болката е ответна реакция на тъканите срещу увреждане или разрушаване на клетките им.

Какво означава симптомът болки в гърлото?

Усещането на болки в гърлото е свидетелство за активен възпалителен процес, протичащ в лигавиците и предизвикан от някакво специфично или стандартно увреждане на клетките им. Тъй като възпалението е една неспецифична реакция на организма срещу някакво увреждане – то и въпросните болки в гърлото се появяват поради нарушаване целостта на клетките от лигавиците.

 • Увреждането на лигавичните клетки може да е причинено от инфекционни и неинфекционни фактори. Към инфекционните фактори се отнасят всевъзможните патогенни микроорганизми, които могат да попаднат върху лигавиците на дихателните органи и да предизвикат инфекциозно-възпалителни болести като ангина, фарингит, ларингит. Неинфекциозните са различни химически и физични фактори, които могат да нарушат целостта на гърлената лигавица – например вдишване на гореща пара, прахови частици, тютюнев дим, полени. И още: поглъщане на остри предмети като рибешка кост, сухи късчета от растителни стебла. Негативен фактор могат да са още пренапрежението на локалните мускули при продължително говорене, пеене, орален секс и пр.

Разновидности на болката

Болките в гърлото са две основни разновидности: остри и тъпи. Усещането за острота е субективно, в определянето на една или друга разновидност огромна роля играе индивидуалното възприятие на човека и емоционалната окраска на болката.

болки в гърлото при преглъщане
При болки в гърлото чаят помага, но не винаги е достатъчен

Острата болка винаги е внезапна, силна, трудно се понася, локализирана е в определено място и практически не се поддава на контрол. При появата на подобни болки в гърлото пациентът инстинктивно ограничава свързаните с него активности – старае се по-малко да говори, преглъща, даже да диша. Острата болка може да е пробождаща, разкъсваща, скубеща, драскаща и пр.

Тъпата болка обикновено не е така интензивна и може да се търпи дълго време. Тъпите болки не са така точно локализирани, както острите; те като че ли са разстлани по голяма площ на гърлото – затова на болния му се струва, че всичко го боли. Тази болка може да е разпъваща, пулсираща, давеща и пр. Освен това интензивността на болката може да е постоянна, вълнообразна, нарастваща или затихваща.

Коментираните болки в гърлото – остри или тъпи, могат да се локализират в различни части на гърлото: отдясно, отляво, горе, по средата, по цялата повърхност.

Болката в гърлото може да се усилва или да отслабва в отговор на различни действия като преглъщане, физически упражнения и др. Ако болките се усилват в отговор на различни действия, те очевидно са свързани с някакво заболяване на гърлото. Ако не се променят или отслабват – може да се свържат със заболяване на други органи и системи. Те рефлекторно дразнят гърлото и от това боли.

Различните болки в гърлото са причинени от различни фактори; за разкриването им е важно симптоматиката да се опише много точно.

Причини

В най-общ вид причината за болки в гърлото е увреждане на лигавицата, провокирано от инфекциозни или неинфекциозни фактори.

Инфекциозните причини са доста разнообразни: боли при ангина, абсцес, фарингит, възпаление на лимфоидната тъкан в гръкляна, при ларингит, ларинготрахеит, остро състояние при простуда и грип, епиглотит, стоматит, скарлатина и дифтерит. Проблемът може да е свързан и с инфекциозна мононуклеоза, синузит, възпаление на хрущялната тъкан в гръкляна, гонорея и сифилис – при заразяване след орален секс. При споменатите инфекции болката в гърлото може да е с различна интензивност, локализация и продължителност, освен това може да има и съпътстваща болестна симптоматика – всичко това ориентира комплексно към същинския здравословен проблем.

Фигурин лесно отслабване диета 10 килограма

Неинфекциозните причини са свързани с дразнещо и травматично въздействие върху лигавицата от страна на различни фактори от външната среда. Това в много случаи са например интензивните и продължителни натоварвания на гласовите връзки – продължително говорене, пеене, викове, плач. Друга група въздействия върху устната кухина и глътката се отнасят към твърд, силов орален секс; травма на гърлената лигавица с остър предмет – рибешка кост, твърда хлебна кора, металически предмет и пр.

И още: удар и травма по гърлото с твърд предмет, изгаряне на лигавицата при вдишване на горещ въздух или пара, попадане на чуждо тяло в гърлото – случайно или преднамерено; раздразнение и болки след диагностични процедури при изследване на хранопровода, стомаха; раздразнения при вдишване на химични агенти като формалин, прахови частици, тютюнев дим и пр. Подобен ефект се получава и при вдишването на прекалено сух въздух.

Лигавицата на гърлото страда и при поглъщане на течности със силно дразнещи компоненти като оцет, алкохол и др. Трябва да споменем още алергичните реакции, гастроезофагеален рефлукс, езофагит, язва на стомаха, аномалии на подезичната кост, невралгия на езично-гълтателния нерв, тумори в гърлото, на езика, гръкляна и щитовидната жлеза; остеохондроза на шийните прешлени; дефицит на В-витамини, на витамини А и С; вегето-съдова дистония; неврози, паник атаки; продължително пребиваване в затворено помещение с много хора.

Болки в гърлото и други симптоми

В много случаи при болки в гърлото се проявяват и други симптоми; чрез разпознаването на целия комплекс от признаци може да се определи с голяма точност истинската причина за проблема и да се предприемат адекватни мерки.

Болки в гърлото при преглъщане

Болките при определен вид патологии могат да липсват в спокойно състояние и да се усещат единствено при преглъщане, при това доста силно. Такава е характеристиката на състоянието при фарингити: усещането в покой е за сухота, раздразнение, “дращене”, при гълтане се появява болка.

болки в гърлото симптоми
Важна е точната диагноза – къде е локализирана болката и какви са съпътстващите симптоми

И още: при абсцес в корена на езика, инфекциозна мононуклеоза, химически изгаряния на лигавицата в гърлото, изгаряне с горещ въздух, течности, храни; травматично увреждане на лигавицата с различни твърди предмети; аномалии на стилоидния израстък – синдром на Eagle; тумори в небцето, трахеята или други органи в съседство с гърлото; остеохондроза на шийните прешлени; неврози; продължително вдишване на твърде сух или студен въздух.

Така може да се получи и при раздразнения от тютюнев дим, алкохол, изпарения от лакове и бои, изгорели газове от автомобилни двигатели. Лигавицата на гърлото се дразни и остава травмирана и болезнена доста време след диагностични процедури, които изследват инструментално състоянието на хранопровода и стомаха. Споменават се също спазми на хранопровода, тумори, рефлуксни заболявания, язва на стомаха и дванадесетопръстника.

Болки в гърлото от щитовидна жлеза

Заболяванията на щитовидната жлеза са няколко; най-често се говори за повишена функция – хипертиреоца, или отслабена – хипотиреоза. В тези случаи заболяването не е свързано с болки в гърлото, коментират се съвсем различни симптоми. Така е и пр. т.н. ендемична гуша. Болки в гърлото, при това силни – свързани със заболяване на щитовидната жлеза, има при тиреодити. Това е възпалителен процес в жлезата, който може да е остър или хроничен, както и автоимунен. На фона на възпалението се развиват болести на гърлото, появяват се отоци по прилежащите лимфни възли, щитовидната жлеза нараства и пр.

Силни болки в гърлото

Силните болки в гърлото най-често са причинявани от ангина, остър фарингит или обостряне на хроничен; инфекции на дихателните пътища при грип и силна простуда; дифтерит, скарлатина, инфекциозна мононуклеоза, нараняване с твърд предмет, изгаряне на лигавицата при контакт с горещи течности или пари, и пр. обичайни за болезнените състояния причини.

Най-често силни болки има при травми, при скарлатина, остра ангина или силна простуда с възпаление на дихателните пътища.

Болки в ухото и гърлото

В някои случаи е възможно болката да засяга едновременно ухото и гърлото. Така е при отит – възпаление на средното ухо; при туботит – когато е засегната допълнително и евстахиевата тръба; в последния случай съпътстващи симптоми са още мъчителното преглъщане и шумът в ушите. Трябва да се отбележи и острият фарингит, при който задната стена на глътката е силно възпалена. Болният от фарингит се оплаква също от дразнене в гърлото и усещане за сухота на лигавицата; пациентът има чувството, че нещо му е заседнало в гърлото. Подобни усещания са възможни при силна простуда, грип, скарлатина, шарка.

Болки в гърлото при бременност

Факторите, които причиняват най-често болки в гърлото, “играят” и по време на бременнност. Обикновено става дума за грип, простуда, ангина и фарингит. Възможно е проблемът да се овладее с похвати от народната медицина; ако обаче това не стане в рамките на 4-5 дни, трябва да се потърси лекар. Проблемът е, както всеки знае, че бъдещата майка не бива да експериментира с медикаменти; в това състояние медикаментозната терапия може да бъде компетентно назначена единствено от лекар.

Болки в гърлото и кашлица

Болки в гърлото в паралел с кашлица се развиват, ако върху лигавицата в проблемната зона има въздействие на дразнещ фактор – така се обяснява кашличният рефлекс. Подобен тип раздразнение се получава при фарингит, синузит, аденоид; при раздразване под въздействието на фактори от околната среда.

Така едновременно развитие на кашлица с болки в гърлото има при алергични пристъпи, химически въздействия, вдишване на прахови частици, тютюнев дим и др. трябва да се споменат също хроничните фарингити, кандидозен фарингит, ларингит, остра респираторна вирусна инфекция, грип, простуда, коклюш, продължителни натоварвания на гласилките, засядане на остри предмети в гърлото, изгаряне на лигавиците с горещи храни и напитки.

болки в гърлото и кашлица
Медът е добра допълнителна терапия при всякакви болки в гърлото

Тук отново можем да споменем последиците от изследване на хранопровода и стомаха с помощта на специална сонда; рефлуксните състояния – при които пациентът страда от връщане на стомашно съдържимо в хранопровода и устната кухина. Специфична роля играят новообразуванията в гърлото, гръкляна или прилежащи тъкани и органи.

мнения, отзиви, коментари, форум

В някои случаи обяснение са състоянията на дефицит – на витамини А, С и В-групата.

Обложен език, налепи

Налепи по гърлото и гной по сливиците – домашни лекове

Дайте мнение и Вие тук!

Съчетаването на болки в гърлото с налепи по езика или в други зони на устната кухина и сливиците обикновено е симптом на гъбична инфекция, микоза. Под въздействието на такъв тип патогени се развиват ангини, фарингити, ларингити. Състоянието по принцип протича без повишение на температурата. Подобни състояния се обясняват с отслабване на имунитета, авитаминози, прием на антибиотици, лечение с хормонални препарати. Такъв тип симптоми могат да са свързани и с патологии на стомашно-чревния тракт.

Съчетано с температура

Повишената температура при болки в гърлото може да се обясни с инфекциозния тип възпаление. Вирусните инфекции, простуди, обострените тонзилити и фарингити протичат с болки в гърлото на фона на умерено повишена телесна температура – тя не е по-висока от 38.5 градуса. При бактериални инфекции като гнойна ангина, скарлатина, дифтерит, абсцес – болките в гърлото протичат при температура над 38.5 градуса.

Възможно е и при неинфекциозен тип заболяване със засегнато гърло да се усещат болки и да се вдига невисока температура. Обикновено това се случва ако лигавицата на гърлото е много силно засегната, например при травматични увреди или изгаряния.

Без температура

Болки в гърлото без температура – това е присъщо на неинфекзиозните състояния. Болките могат да са провокирани от травми, изгаряне, пренапрежение на мускулите, пресъхване на лигавицата, тумори, заболявания на други органи в съседство и пр.

Ето няколко причини да ни боли гърлото без висока температура: кандидози, стоматит, хроничен фарингит, аденоиди.

Подобно състояние е възможно също при наличието на бели налепи по сливиците; синдром на Еagle; синдром на Хилгер – при разширен просвет на сънната артерия, като при това едната страна от лигавицата на устната кухина и гърлото се зачервява и боли.

Болки в гърлото от едната страна

Болки в гърлото, локализирани от едната страна, се свързват с неинфекциозни причини. В такива именно случаи е възможно избирателно поражение на лигавицата в точно определено, ограничено място. Ето и причините, които могат да провокират подобно състояние:

 • Травма на гърлото с различни твърди предмети;
 • Чуждо тяло, което попада в гърлото случайно или при желание да бъде погълнато;
 • Период на рехабилитация след оперативна намеса – например отстраняване на сливиците;
 • Синдром на Eagle, засягащ втвърдяването на лигаменти или връзки от съединителна тъкан в лицево-челюстната структура; в този случай аномално дълъг шиловиден израстък дразни нервни окончания в сливиците и причинява постоянни болки;
 • Невралгия на езиково-гълтателния нерв;
 • Тумори в гърлото, езика, гръкляна и щитовидната жлеза.

Лечение

Лечението при болки в гърлото се състои в комплексно приложение на симптоматични и етиотропни методи. Етиотропните са насочени към причинните фактори за болките, например унищожаване на бактерии, нутралициране на абсцес, възстановяване на увредената лигавица и пр. Симптоматичната терапия се стреми да облекчи неприятните усещания, свързани с конкретните болки в гърлото; тя се прилага самостоятелно или в съчетание с етиотропни методи.

Болки в гърлото при дете

Болки в гърлото при дете – това винаги е сериозно и не бива да се омаловажава. Този тип болки могат да са първи симптом на опасно заболяване като мононуклеоза, скарлатина, дифтерит; дори баналната ангина при децата може да развие неочаквано тежки усложнения. Затова при болки в гърлото не трябва да се заемаме веднага с домашно лечение, а да заведем детето на лекар. Разбира се – не пречи след изясняване на диагнозата да се заемем с домашните мерки, които ще ускорят оздравителния процес.

 • В зависимост от диагнозата педиатърът препоръчва медикаменти в определени дневни дози; ясно е, че всички препоръки трябва да се спазват, както и че терапията продължава в препоръчвания срок независимо от настъпващото подобрение. Прилаганите медикаменти имат задачата да овладеят възпалителния процес, да подпомогнат имунната система, да редуцират болката. Задължително е да се приемат топли течности – чай от лайка, липа, невен. При по-големи деца се препоръчват и билкови отвари за гаргара; помагат различните таблетки за смучене с билкова съставка и компоненти от етерични масла с обезболяващо и противовъзпалително действие.

Лечението “по бабешки” включва също затоплящи компреси на гърлото и разтривки.

Общи принципи на лечението

След като е установена причината за болки в гърлото, могат да бъдат приложени  следните етиотропни терапии – според диагнозата:

 • Хирургични операции – например за овладяването на абсцес, отстраняване на чуждо тяло и др.;
 • Прилагане на антибиотици – при бактериални инфекции на гърлото;
 • Прилагане на противогъбични препарати при гъбични инфекции на гърлото и сливиците;
 • Лечение на заболявания на стомаха, дванадесетопръстника и хранопровода, които провокират болки в гърлото като вторичен симптом.

Етиотропните методи срещу болки в гърлото се прилагат само тогава, когато с тяхна помощ може напълно да се отстрани причината за проблема. Ако това е невъзможно – прилагаме само симптоматични терапии.

Симптоматичната терапия при болки в гърлото е съчетание от различни методи, чиято цел е да овладеят болките и възпалителния процес в зоната на гърлото. В повечето случаи лечението при болки в гърлото е именно от симптоматичен тип. Ето какви са вариантите:

 • Физиотерапия;
 • Хомеопатично лечение;
 • Прилагане на таблетки за смучене, спрей-форми и други лекарства за локално приложение, които неутрализират болката и се стремят да овладеят възпалението;
 • Народна медицина при болки в гърлото: билкови отвари, настойки, масажи и компреси, затоплящи процедури..
Лекарства и симптоми

Симптоматичното лечение на болки в гърлото се изразява в прилагането на различни продукти с локално въздействие. Техни активни съставки са антисептици и сулфаниламиди, с чиято помощ се овладяват възпалителните процеси. Локалните средства могат да са под формата на спрей, таблетки за смучене и разтвори за гаргара. Сред спрей-формите търсени са например биопарокс, хексорал, орофар и др. тази форма е подходяща и за деца – има ефект също от таблетките за болно гърло, но малките деца не са в състояние да ги прилагат правилно. Според възрастта и състоянието на пациента спрей може да се използва на всеки 2-3 часа, а общата продължителност на лечението да не надхвърля 10 дни.

 • От таблетките за смучене си струва да споменем утвърдени продукти като хексоралетен, неоангин, трахизан, тантум верде, септолете, фарингосепт и др. Добре е изборът да се направи със зачитане на лекарско мнение или препоръка от фармацевт.
 • Една не особено популярна, но ефективна мярка е гаргарата; препоръчителна е за възрастни. Може да се използва прополисов разтвор – 40 капки на чаша топла вода. Билковите отвари също са полезни за гаргара при овладяно остро състояние; вършат работа лайка, градински чай, невен, дъбова кора.
болки в гърлото народна медицина
Народната медицина винаги помага

Освен споменатите методи за намаляване на болките в гърлото могат да се използват симптоматични препарати за вътрешен прием, които смъкват високата температура, снемат отока, неутрализират болката и възпалението. Ето какви лекарства са препоръчителни:

 • Температуропонижаващи на основата на парацетамол – панадол, ефералган;
 • Противовъзпалителни – ибупрофен, мовалис, нимезил;
 • Антихистаминови препарати – ериус, зиртек, кларитин, лоратадин, супрастин, фенистил.

Всички тези медикаменти се приемат от 3 до 5 дни в онази фаза на болестта, когато болките и възпалението на гърлото са най-силно изразени. Възможно е и хомеопатично лечение с продукти като хомеовокс, ангин-хийл, инфлуцид, тонзилотрен.

Хомеопатичните продукти могат да се приложат и самостоятелно, и н съчетание с таблетки за смучене, спрей или перорални таблетки с температуропонижаважо действие, противовъзпалителни или антихистамини.

Антибиотици

При болки в гърлото антибиотиците са възможна съставка на етиотропното лечение; за бактериалните ангини например те са задължителене елемент от терапията. Най-често в такива случаи се използват пеницилини – например амоксицилин, амоксиклав, аугментин, медоклав и др. за тази група обаче са характерни честите алергични реакции, затова в зависимост от патогена нерядко се избират антибиотици от други групи:

 • Макролиди – еритромицин, сумамед;
 • Цефалоспорини – цефазолин;
 • Тетрациклини – доксициклин;
 • Флуорхинолони – ципрофлоксацин, левофлоксацин и др.
Инхалации

При болки в гърлото и липса на възпаление в бронхите или трахеята е достатъчно да се правят инхалации с различни компоненти. Знае се, че при паровите инхалации лекарствените вещества се разбиват на частици, които остават по лигавицата на гърлото и не проникват дълбоко в бронхите.

Ако обаче се използва инхалатор тип небулайзер, частиците са твърде дребни и навлизат в бронхите и трахеята, като увличат със себе си слуз, гной и патогенни микроби от гърлената лигавица – това застрашава дихателната система с развитие на възпалението в дълбочина, с усложнения. Ето защо при локализирани болки в гърлото се препоръчват класически парови инхалации от следните видове:

 • Смесваме по две супени лъжици цвят от лайка, мащерка и ментови листа. Прибавяме три супени лъжици евкалиптов лист и 4 лъжици листа от градински чай. Смесваме всички съставки; от общата маса вземаме три супени лъжици и ги заливаме с половин литър вряла вода; увиваме закрития с капак съд в голяма кърпа и изчакваме запарката да се охлади до 40 градуса. Парата от тази смес дишаме по 5-10 минути на всеки 3-4 часа.
 • В съд с вода, затоплена до 40 градуса, капваме десет капки масло от евкалипт. Вдишваме парата, като закриваме глава с хавлиена кърпа над отворения съд, или използваме специален “чайник” за инхалации;
 • Загряваме слабо алкална минерална вода до 40 градуса; вдишваме парата толкова често, колкото може да ни носи облекчение.
Билки и народни средства

Народните методи на лечение при болки в гърлото условно се разделят на две големи групи: средства за вътрешен прием и средства за гаргара. И в двата случая става дума за различни отвари, настойки или комбинации от продукти, които имат лечебно действие. Народните средства при болки в гърлото могат лесно да се приготвят в домашни условия. Вижте:

 • Смесват се равни части настърган корен от джинджифил, лимон с кората и мед. Готовата маса се добавя в чай – една чаена лъжичка на чаша, или се консумира директно, по 3 чаени лъжички 2-3 пъти дневно.
 • Кипваме чаша прясно мляко; добавяме по две чаени лъжички пресован лук и чесън – равни части, повторно загряваме сместа и варим десетина минути. Охлаждаме и изпиваме в рамките на деня – на глътки.
 • Върху бучка захар капваме по 2-3 капки анасоново масло и приемаме като таблетка за смучене.

За гаргара е добре да се правят отвари от лайка, мащерка, градински чай, лучени люспи и други растения с противовъзпалително и антимикробно действие. Запарката се приготвя от една супена лъжица суха билка и чаша вряла вода; горещата смес престоява половин час, прецежда се и се използва. Може да се наложи да се изчака след прецеждането да се охлади допълнително.

Силни болки в гърлото и трудно преглъщане. Режеща болка и др. Как да действаме?

Източници:

За Марта Савова

Марта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: [email protected]За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

сливици

Сливици: възпалени и подути. Лечение или вадене?

Болни сливици: защо са толкова проблемни. Причини за възпаленията; заболяванията и техните симптоми. Какво лечение …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

АБОНИРАЙ СЕ БЕЗПЛАТНО!

Получавай на мейла си новите публикации на Лекар.БГ

Публикуваме рядко, не пропускайте!  АБОНИРАЙ СЕ!
  АБОНИРАЙ СЕ БЕЗПЛАТНО!

  Получавай на мейла си новите публикации на Лекар.БГ

  Публикуваме рядко, не пропускайте!   АБОНИРАЙ СЕ!
   АБОНИРАЙ СЕ БЕЗПЛАТНО!

   Получавай на мейла си новите публикации на Лекар.БГ

   Публикуваме рядко, не пропускайте!    АБОНИРАЙ СЕ!
    АБОНИРАЙ СЕ БЕЗПЛАТНО!

    Получавай на мейла си новите публикации на Лекар.БГ

    Публикуваме рядко, не пропускайте!     АБОНИРАЙ СЕ!
     АБОНИРАЙ СЕ БЕЗПЛАТНО!

     Получавай на мейла си новите публикации на Лекар.БГ

     Публикуваме рядко, не пропускайте!      АБОНИРАЙ СЕ!
      АБОНИРАЙ СЕ БЕЗПЛАТНО!

      Получавай на мейла си новите публикации на Лекар.БГ

      Публикуваме рядко, не пропускайте!       АБОНИРАЙ СЕ!