При кашлицата дихателните пътища се очистват от натрупан бронхиален секрет и чужди частици

За какво ни предупреждава кашлицата?

Кашлицата е симптом на предизвикалата я болест и причината за нея понякога се открива много трудно.

Според продължителността:

– остра – до 3 седмици;
– не толкова остра – до 2 месеца;
– хронична – повече от 2 месеца.

Остра кашлица причиняват възпалителни заболявания на носа, гърлото, трахеята и бронхите, предизвикани от вируси, бактерии и дразнители от околната среда – прах, газове, тютюнев дим.

Според вида на отхрачването:

– суха и дразнеща;
– без или с минимална експекторация и
– влажна – с обилно отделяне на храчки.

Промяната от суха към влажна кашлица говори за настъпило усложнение на възпалението в дихателните пътища и не бива да се подценява, пише списание „Всичко за жената“.

Според причинителя на заболяването.

Кашлица след простуда и вирусни заболявания се предизвиква от възпаление на задната стена на фаринкса. Тя е суха, силна нощем и при легнало положение на гръб. Повлиява се от инхалации с етерични масла, гаргара с дезинфекциращ разтвор – клеева тинктура, големи дози витамин С, природни антибиотици – прополис, ехинацея, сиропи и запарки от ружа, жиловлек, мащерка.

Кашлица при възпаления в носоглътката се предизвиква от отделяните воднисти, гъсти или жилави секрети при хрема и синузит. Лекуването трябва да е упорито, за да не слезе процесът надолу по дихателното дърво. Сутрешната кашлица при пушачите е влажна и продължителна. Тя алармира за настъпваща хронична обструктивна белодробна болест, неизбежна при заклетите пушачи.

Следват я съдови и сърдечни заболявания и влошаване качеството на живот. Занапред те ще трябва да се лекуват при пулмолог и кардиолог.

Дайте мнение и Вие тук!

Важно! Ако кашлицата продължава повече от три седмици и започвате да отделяте секрети през целия ден, вероятно сте развили бронхит и се нуждаете от лекарска консултация.

Вижте и ТОВА:

https://www.lekar.bg/2016/05/17/%D1%81%D1%83%D1%85%D0%B0-%D0%BA%D0%B0%D1%88%D0%BB%D0%B8%D1%86%D0%B0/

За Маргарита Алексиева

Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

Зелени орехчета

Зелени орехчета: Сладко, ликьор и други ценни рецепти

Зелени орехчета: кога да ги наберем и какво можем да си приготвим от тях. Ползата …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *