За какво ни предупреждава кашлицата?

Кашлицата е симптом на предизвикалата я болест и причината за нея понякога се открива много трудно.

Според продължителността:

– остра – до 3 седмици;
– не толкова остра – до 2 месеца;
– хронична – повече от 2 месеца.

Остра кашлица причиняват възпалителни заболявания на носа, гърлото, трахеята и бронхите, предизвикани от вируси, бактерии и дразнители от околната среда – прах, газове, тютюнев дим.

Според вида на отхрачването:

– суха и дразнеща;
– без или с минимална експекторация и
– влажна – с обилно отделяне на храчки.

Промяната от суха към влажна кашлица говори за настъпило усложнение на възпалението в дихателните пътища и не бива да се подценява, пише списание „Всичко за жената“.

Според причинителя на заболяването.

Кашлица след простуда и вирусни заболявания се предизвиква от възпаление на задната стена на фаринкса. Тя е суха, силна нощем и при легнало положение на гръб. Повлиява се от инхалации с етерични масла, гаргара с дезинфекциращ разтвор – клеева тинктура, големи дози витамин С, природни антибиотици – прополис, ехинацея, сиропи и запарки от ружа, жиловлек, мащерка.

“Фигурин

Кашлица при възпаления в носоглътката се предизвиква от отделяните воднисти, гъсти или жилави секрети при хрема и синузит. Лекуването трябва да е упорито, за да не слезе процесът надолу по дихателното дърво. Сутрешната кашлица при пушачите е влажна и продължителна. Тя алармира за настъпваща хронична обструктивна белодробна болест, неизбежна при заклетите пушачи.

Следват я съдови и сърдечни заболявания и влошаване качеството на живот. Занапред те ще трябва да се лекуват при пулмолог и кардиолог.

Важно! Ако кашлицата продължава повече от три седмици и започвате да отделяте секрети през целия ден, вероятно сте развили бронхит и се нуждаете от лекарска консултация.

Вижте и ТОВА:

Суха кашлица, как се лекува най-успешно

Оставете мнения, отзиви и коментари в нашия форум по-долу!

Получавайте първи ЛЕКАР.БГ безплатно на мейла!

Публикуваме доста рядко! Въведете своя Email адрес ТУК:

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *