присаждане на роговица 01

Всичко за присаждане/трансплантация на роговица

Медицината е нещо, което не спира да се развива. Нещо повече, почти всяка седмица има откритие, което подобрява лечението за една или друга болест.

Присаждането на роговица, например, е операция, която изисква високо ниво на прецизност, високо ниво на експертиза и не на последно място – достатъчно опит. Трансплантации на роговица като тези, които организират Bridgehealth.bg, са операции, които имат 95% успеваемост, именно заради добрите условия и квалифицираните специалисти. Медицината е напреднала толкова много, че има специалисти, които могат да възвърнат пълното зрение на пациенти, които отдавна са загубили надежда.

Какво означава трансплантиране на роговица?

Роговицата е много интересен орган, защото не притежава кръвоносни съдове. Тя е прозрачна тъкан, която рядко бива отхвърлена след присаждането си. Възможно е, човек да загуби възможността да вижда, заради някакво увреждане във вътрешната част на роговицата. Това е и причината, последните години трансплантациите на тази тъкан да стават все по-популярни. От медицинска гледна точка, присаждането на роговица се случва, като се отдели прозрачната част от окото на един човек и се положи върху окото на реципиента.

Роговицата се дели на 2 части – предна и задна. Предната има функцията на стена и е изградена от строма и епител, докато задната е съставена от ендотелен плътен слой. Възможно е да се извърши само частична (ламеларна) трансплантация, като се подмени само част от нея.

Видовете частично присаждане са:
  • • DALK трансплантация – на предната част на роговицата;
  • • DSEK/DMEK трансплантация – на задната част на роговицата.

Частичното присаждане се прилага само при пациенти, чиято роговица не е увредена от всички краища. Успеваемостта при ламеларните трансплантации е много висока и пациентите получават отлично зрение, така че където е възможно се прави тя, а не пълната трансплантация.

DALK трансплантацията е 95% успешна, защото се прехвърля само предната част. До голяма степен, задната част е тази, която отхвърля донорската роговица, така че когато нищо не се прави по нея, процентът успеваемост е огромен. За да се разделят обаче правилно двете части се изисква високо ниво на прецизност, като за тази цел се използва въздух и специални вещества. Този метод не изисква шевове. Има и специален вид DALK дълбока трансплантация, която се прилага след инфекции на роговицата или наранявания.

DSEK/DMEK трансплантациите са за предимно долния слой. Отново се използва въздух, за да се захване тъканта. При тази процедура, специфичното е, че не трябва да се докосва тъканта. Според специалисти е напълно възможно да се постигне 100% успешна операция и пациентът да вижда напълно, ако трансплантацията е извършена от опитен офталмолог. Операция на долния слой се прави при наследствени заболявания, дистрофия на Фукс или заради предишна вътрешноочна операция.присаждане на роговица 03

Какво е трансплантация на епител на роговица?

Както вече споменахме, това е най-горният слой, който покрива цялата роговица. Понякога той бива наранен и се нуждае от присаждане на лимбални стволови клетки. Те се вземат от донор, размножават се и се трансплантират. Най-добре е донор да е другото око на пациента, ако това обаче не е възможно се търсят роднини и в краен случай непознати донори. Най-често трансплантация на лимбални стволови клетки се прилага при епител пострадала при травма, изгаряне или синдром на Стивън-Джонсън.

Какво е трансплантация на амниотична мембрана?

Това е мембрана, която се намира в бременните жени между майката и плода. Благодарение на тази мембрана и нейната трансплантация върху наранена роговица, зрението се възстановява бързо. Самата мембрана се разпада след известно време, така че не остава за постоянно в очите на пациентите.

Дайте мнение и Вие тук!

Какво е керапротеза?

Това е трансплантация на изкуствена роговица, тоест не се взема от донор. Това е операция, която дава огромен шанс, дори и на хора, които отдавна са незрящи да прогледнат. Необходимо е обаче зрителният нерв, стъкловидното тяло и ретината да не са увредени. Операцията е много деликатна и изисква високо ниво на опит. Най-често от подобна операция се нуждаят пациенти, които имат синдрома на Петер, синдром на Стивънс-Джонсън, Конгенитална ендотелна дистрофия, Пемфигоид и др.

Самата операция е много специфична, защото не се присажда директно изкуствената роговица в окото на пациента, а се присажда първо в друга роговица и вече тя се присажда в окото на реципиента. След успешна операция, пациентът трябва да носи лещи и да слага капки.

Фигурин бързо отслабване при Хашимото

Всички тези видове трансплантации на роговица са необходими в различни случаи. Всеки един вид е специално изработен, за да може да се постигнат максимални резултати при дадените условия на увреждане на роговицата. Ако се нуждаете от подобна процедура, консултацията с специалист е абсолютно задължителна.

За Радост Ангелова

Радост Ангелова е редактор и репортер в множество национални и регионални вестници и електронни медии с над 30 години стаж в областта на здравеопазването, социалните политики и бизнеса.

Прочети още

Лекарства за катаракта (перде на очите)

Лекарства за перде на очите (Катаракта)

Обикновено при катаракта се предписват различни видове лекарства и капки за очи, които обаче лекуват …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *