Helicobacter pylori

Заразна ли е язвата?

Вижте кой причинява заболяването язва и поставя резонния въпрос “Заразна ли е язвата?”. Helicobacter pylori (хеликобактер пилори) представлява много малка животинка.

Всъщност тя принадлежи към онази група организми, които могат да бъдат забелязани само, когато човек предварително знае какво и къде да търси.

Иначе казано Helicobacter pylori е микроб, който живее в стомаха и според мнението на съвременните медици е най-големият виновник за не особено приятните заболявания – гастрит и язва на стомаха или на дванадесетопръстника.

ПРЕДИ…

Дълго време в медицината бе наложено мнението, че в стомаха по никакъв начин не биха могли да съществуват живи организми, предвид факта, че нищо “живо” не е способно да пребивава в солна киселина.

Като причина за стомашните заболявания гастрит и язва беше набеждавана повишената киселинност т.е.- в резултат на “лошите” си навици като тютюнопушенето, прекалената сприхавост и прекомерната употреба на кафе, или пък заради любовта си към пикантните и пушените хранителни продукти, киселинността на стомашните сокове се покачва, лигавицата /епителът/ на стомашните стени не издържа и язвата е готова.

Години наред за приоритет номер 1 в борбата срещу язвата беше смятана именно активната офанзива срещу киселинността. Почти всеки ден се отпечатваха различни и обновени диети за понижаване на киселинността в стомаха, а аптеките непрекъснато бълваха все по-нови и по-модерни медикаменти.

В резултат – и днес средствата, насочени за борба срещу киселинността заемат челните места в списъците с най-разпространените фармацевтични препарати по цял свят.

И докато световната киселинност постепенно спадаше, язвата продължаваше да се развива и да запазва позициите си. В началото на 80-те години обаче учениците с хроничен гастрит достигат рекорден брой, а според статистиката всеки шести жител на Европа над 45 години е доказан язваджия.

Излекуваната язва в 85 % от случаите развива рецидиви, въпреки стриктното спазване на диета и редовния прием на антикиселинни препарати. Няма съмнение, че по всяка вероятност е пропуснат много важен фактор.

НАСКОРО…..

През 1983 г. група австралийски учени откриват непознато дотогава на науката същество. (Трябва да отбележим, че австралийският континент като цяло “обича” да шокира биолозите с неочаквани факти още от откриването на птицечовката и ехидната.)

Този организъм се отличавал с удивителната способност безпроблемно да съществува в солната киселина, отделяна в човешкия стомах.

Учените нарекли новооткритият микроб Helicobacter pylori.

Фигурин бързо отслабване при Хашимото

Бактерията обитавала стомашната среда, обвита в подобие на “персонален скафандър”. “Гадинката” плавала обгърната в балонче от фермент, неутрализиращ в непосредствена близост солната киселина. Чрез спираловидните си “мустачки” бактерията си пробивала вход в лигавицата на стомаха и се заселвала в епителните клетки.

Добре защитен от солната киселина, Helicobacter pylori се хранел с епителните клетки, отделяйки отровни вещества, които допълнително разрушавали клетките на лигавицата. В резултат от тази намеса увредената лигавица губела способността си осигурява надеждна защита на стомашните стени срещу действието на киселината.

Отначало по тях се образували възпаления, които бързо прераствали в язва. Можем само да предполагаме колко ядосани са били лекарите след като съществуването на Helicobacter pylori станало известно. Годините прекарани в разработка на диети и препарати изглеждали напълно обезсмислени.

Медиците от цял свят сериозно взели “на мушка” епителния разрушител и за кратко време в Австралия, Франция, Италия, Швейцария и САЩ се сформирали т.нар. “работни групи по Helicobacter pylori”. Резултатите били мълниеносни – микробът бил уязвим!

Helicobacter pylori умирал напълно за броени часове под въздействието на силна доза антибиотик.

В комбинация с вещества потискащи киселинността, антибиотиците оказвали великолепно влияние върху язвата – само в 5% от случаите на следващата година се развивал рецидив /вместо в обикновените 85%/.

Учените обяснявали появата на въпросния рецидив като следствие от повторно заразяване с микроба или в резултат на активен прием на обезболяващи препарати /които както е известно, рязко повишават киселинността в стомаха/.

Въпреки че лекарите премахнали забраната за консумация на пържено свинско и кисели краставички, едно ограничение все пак останало – прекалената употреба кафето. По думите на немския професор по гастроентерология Б.

Симон, една две чаши кафе на ден не биха могли да окажат сериозно влияние на организма, но прекалената консумация на кофеиновата напитка била напълно способна да провокира истински “киселинен пожар”, който от своя страна да предизвика рецидив на язвената болест.

Много скоро след това била разработена и специална ваксина срещу Helicobacter pylori.

Тя се състояла от два компонента – белтък от микроба и имуностимулатор. Начинът й на действие бил елементарен – белтъкът се “преструвал” на бактерия, а имуностимулаторът принуждавал организма да изработва по-голямо количество антитела за нея.

Ефектът от ваксинацията продължавал от 3 до 5 години. Ваксината била най-ефикасна при лечението на язвената болест – за този период язвата успявала напълно да заздравее и много рядко давала рецидиви.

За съжаление при хората, страдащи от ревматизъм и мигрена ваксинацията и лечението с антибиотици могат и да не дадат резултат. Причината е в обезболяващите лекарства, които са принудени да вземат. Те, както знаем, оказват пагубно влияние върху състоянието на язвата. При останалите групи от населението този метод на лечение и досега се смята са доста успешен.

Дайте мнение и Вие тук!

В НАШИ ДНИ……

И въпреки всичко Helicobacter pylori и до днес не е капитулирал, а броят на язваджиите все още не е намалял радикално. Защо?

Причините са две:

Първо – все още не е установен окончателно механизмът на предаване на микроба от един човек на друг.

Известно е, че с Helicobacter pylori се пренася лесно при целувка, простуда и неспазване правилата за хигиена в тоалетната. Възможността за разпространение по въздушно-капков път до този момент също не е опровергана.

Американските и швейцарските учени вече са разработили ваксинна система, която да предпазва от евентуална зараза . Но засега ваксините не са достатъчно разпространени и се употребяват единствено в тези две страни.

Втората причина е, че всички нововъведения навлизат изключително бавно в реалния живот.

Огромен брой практикуващи лекари все още не са убедени в ползата от подобно лечение. Дори в страна като Германия само един на всеки десет язваджии бива лекуван според препоръките на “работните групи”.

мнения, отзиви, коментари, форум

Редица специалисти приемат Helicobacter pylori за естествен съжител на човека и мощната доза антибиотици според тях представлява – “стрелба с пушка по врабчета”, която обаче може да причини сериозни дисбактериози по целия организъм.

На този етап все още съществува разногласие между различните школи, идеи и мнения по отношение на новооткрития микроб. Засега единствено в САЩ и Швейцария Helicobacter pylori подлежи на пълно унищожение, тъй като е обявен за вътрешен враг номер едно в национален мащаб.

Ето как вие самите можете да разберете дали вашия лекуващ лекар е привърженик на старата школа или пък обратно – вярва във вредата на Helicobacter pylori . В случай че лекарят възнамерява да води борба с бактерията, то той би ви предписал следният списък лекарствени препарати:

  1. Антиациди
  2. Медикаменти, потискащи секрецията на стомашните сокове
  3. Антибиотици

Ако обаче лекарят е на мнение, че Helicobacter pylori е мил и безобиден организъм, в никакъв случай не би предписал антибиотик!

Погледнете и ТОВА:

https://www.lekar.bg/2007/07/16/%D0%BF%D1%80%D0%B8-%D0%BA%D1%8A%D1%80%D0%B2%D1%8F%D1%89%D0%B0-%D1%8F%D0%B7%D0%B2%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D0%B4%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B0%D0%B4%D0%B5%D1%81%D0%B5%D1%82%D0%BE%D0%BF%D1%80%D1%8A%D1%81%D1%82/

За Маргарита Алексиева

Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

стомах, лечение, профилактика

Стомах. Болести, симптоми, лечение и профилактика

“Боли ме стомах” – какъв може да е проблемът? Симптоми, свързани с болен стомах; болестите …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

АБОНИРАЙ СЕ БЕЗПЛАТНО!

Получавай на мейла си новите публикации на Лекар.БГ

Публикуваме рядко, не пропускайте!    АБОНИРАЙ СЕ!