нишадър

Нишадър. Лечение на 20+ болежки и приложение. Рецепти с нишадърен спирт

Нишадър, нишадърен спирт; как действа и възможни приложения. При какви болести помага – проверени рецепти. Приложение на продукти с нишадър в козметиката, в стопанството. Какви противопоказания има

Нишадър – това е в чист вид съединението амониев хлорид; представлява твърдо вещество под формата на бели кристали. Среща се в природата като компонент от вулканични скални маси, образувани в задимена от изригванията среда. Веществото е силно разтворимо във вода.

Какво е нишадър? Разлики с нишадърен спирт

Нишадър, както вече споменахме, е амониев (амонячен) хлорид – NH4Cl. Нишадърният спирт всъщност не е спиртен, а воден разтвор на амониев хидроксид, NH4OH. Стандартната концентрация на амоняка в нишадърния спирт е 10%.

Амониев хлорид и неговите лечебни свойства

Амониев хлорид или нишадър се използва в медицината под формата на воден разтвор, като пикочогонно средство. Амониевият хлорид лесно се усвоява в стомашно-чревния тракт и се превръща в пикочна киселина с едновременно образуване на солна киселина:

2NH4Cl + CO2 = (NH2)2CO + 2HCl + H2O

Солната и пикочната киселина се отделят от организма с урината, като увличат излишната вода и йоните на натриевия хлорид, причиняващи отоци.

нишадър
Амониев хлорид, истинското название на популярния нишадър

Амониевият хлорид/нишадър преди време е бил използван при лечението на бронхит и пневмония като отхрачващо средство. В миналото е било обичайно светските дами да носят винаги със себе си флаконче с ароматни соли, което ги спасявало от припадъци; основата бил въпросният нишадър. От влагата във въздуха нишадърът се подлага на хидролиза, поради което от въпросните сили лъха на амоняк. Вдишването на амоняк предизвиква възбуждане на дихателните центрове. В неголямо количество вдишан, амонякът е средство за първа помощ – то може да извади човека от състоянието на припадък. В голямо количество обаче амонякът може да причини спиране на дишането.

Отровен ли е?

Всички рецепти с използването на амониев хлорид/нишадър отбелязват, че трябва да се спазват пропорциите; да не се прекалява с количествата, при гаргара и жабурене разтворите да не се поглъщат. При спазването на тези препоръки няма опасност от токсични въздействия.

Как се използва за гърло?

Лечението на болно гърло с продукта е една стара методика от народната медицина. Практикува се директно нанасяне на микроскопични дози върху проблемните сливици с тампон, гаргара с нишадър и пр. За целта се използва нишадър в пакетче от аптеката.

Гаргара с нишадър при гнойна ангина

Вижте една рецепта за гаргара с нишадър от bilka.info:

  • Супена лъжица нишадър се разтваря в чаша топла вода и с разтвора се прави гаргара за няколко минути. Течността задължително се изплюва. Тази процедура се прави по 2-3 пъти на ден. Половин час преди и след нея не се яде и пие нищо.
Нишадър за гъбички по сливиците

Доказаните противогъбични свойства на нишадъра могат да помогнат също и при болно гърло, когато проблемът е причинен от гъбична зараза. Посоченият в предишната рецепта разтвор може да е полезен също и при жабурене и гаргара в случаи на кандидоза в устната кухина. Ако налепите по езика и сливиците са свързани с такава инфекция, разтворът на нишадър ще е изключително полезен. Потребители споделят и друга рецепта – доста по-агресивна като въздействие. При нея леко навлажнен памучен тампон, навит на дълъг молив, се топва леко в неголямо количество кристали нишадър. Проблемните места се обтриват бързо; пациенти споделят за бързия ефект от тази терапия, за която все пак трябва да се консултирате с личния си лекар.

При кашлица
“Фигурин

Рецептата за нишадърен разтвор – супена лъжица кристали в чаша топла вода, ще помогне и при бронхит и кашлица. Гаргарата с този лек разрежда натрупаните  секрети и улеснява изхвърлянето им. Това ускорява възстановяването на лигавиците в дихателните пътища, тушира възпалението и улеснява дишането.

За гъбички по краката и ноктите. С мас

Упоритите гъбични инфекции често тормозят кого ли не, превръщайки в проблемни зони ходилата и ноктите на краката. Нишадърът е един от добрите варианти да се избавим от тази напаст. Има различни доказано ефективни начини, които могат да се приложат с успех и без особени затруднения.

  • Най-често практикуваният начин е частичната баня с разтвор, приготвен от 100 г нишадър и половин литър вода. Сместа се кипва, оставя се да поизстине и краката се топват за около половин час. Тази процедура може да се изпълнява до три пъти дневно. Възможно е от разтвора да се налее предварително малко количество в шишенце и вечер да се правят компреси върху заразените зони за цяла нощ.
нишадър
Гаргара с нишадър помага при болно гърло

Разтвор, наполовина по-слаб, т.е. с 50 г кристали и половин литър вода, се сочи като средство и за вагинални гъбички. Освен промивки могат да се правят и тампонади, като тампонът се напоява с малко нишадър, смесен с мед.

  • За гъбички по ноктите на краката може да се пробва и един домашен мехлем с мас. Приготвя се от равни части нишадър и салицил – по една кафена лъжичка; тези съставки се забъркват в 15 г чиста, непържена свинска мас. Рецептата от zajenata.com препоръчва редовно третиране, до пълното изчезване на гъбичките.

С кромид при шипове

Една стара рецепта препоръчва лек за шипове с нишадър и лук. За нея е необходимо да се набави и боров катран. Три части от катрана се смесват с по една част настърган лук и нишадър; сместа се полага върху парче дебел ленен плат или сгънат няколко пъти памучен. Компресът се полага върху болното място, което предварително е обилно намазано с мас. Трябва да се държи цяла нощ. Понякога това е трудно и дори невъзможно; третираното място започва да сърби, някои пациенти усещат парене – при такива симптоми компресът се маха и мястото се почиства с тампон, напоен с вазелин или зехтин.

С мед или ленено семе при бронхит и астма

Следващите рецепти, практикувани от народната медицина, се радват на популярност, но преди прилагането им е необходима медицинска консултация. Особено ако имаме намерение да лекуваме дете.

  • Лененото семе помага срещу бронхит, комбинацията с нишадър има следната форма: 100 г натрошено или мляно ленено семе се забъркват със супена лъжица мед и чаена – кристали нишадър. От тази смес се приготвя компрес, който се поставя за една нощ върху гърдите на болния. На сутринта следва измиване с хладка вода.

Казват, че един грам нишадър в супена лъжица мед помага при астма. Сместа се гълта всяка сутрин на гладно в продължение на седмица. След няколкодневна почивка може да се повтори.

  • Мед и нишадър неутрализират и  симптоматиката при бронхит. Ето как се процедира в този случай: две парчета дебела хартия се намазват с мед, поръсват се леко с нишадър и се лепват на гърба и на гърдите на болния. Така опакован, той преспива една нощ. Твърди се, че още след първата процедура се усеща облекчение.

Компреси

Компрес с нишадър се препоръчва като сигурно лечение на усложнения след ухапване или ужилване от насекоми. Разтвор за компреса се приготвя от ракия и оцет – по 30 г, и кафена лъжичка нишадър. Сгъната няколко пъти марля се топва в разтвора и се поставя върху болното място. Компресът снема отока и овладява болката.

За обезкосмяване

Ако някой реши да опита свойствата на нишадъра да спасява от нежелано окосмяване – може да се консултира с дерматолог за ефекта и безопасността на следната рецепта; съставът на вълшебното мазило е коментиран в някои женски форуми:

  • Смесват се 35 г спирт, по 5 г рициново масло и нишадър и грам и половина йод. Ефектът се постига чрез намазване на окосмените места два пъти дневно, в продължение на няколко дни.

При кокоши трън

Най-простото лечение на кокоши трън е натриването с нишадър. Предварително е необходимо т.н. плантарна брадавица или кокоши трън да се размекне, като засегнатото място се потопи в топла вода за 15-20 минути. Натритото с нишадър проблемно място се оставя да изсъхне на въздуха. Най-добре е тази процедура да се изпълнява вечер преди лягане; след нея се обува чорап или се прави лека превръзка. Лечението продължава до момента, в който кокошият трън започне да се поддава на разслояване и отлепване.

нишадър
Лечението с нишадър помага при гъбички и кокоши трън

Инхалация с нишадър

При болно гърло и кашлица може да се помогне чрез инхалации с 3-процентов разтвор на нишадър. Терапията е вдишване на парите за 5-8 минути 2-3 пъти дневно. Инхалациите могат да се съчетаят с гаргарата с разтвор от нишадър и топла вода – способът е описан по-горе.

Дава ли се на деца и как?

Повечето споделени дотук рецепти са подходящи за лечение на възрастни. Народната медицина препоръчва някои от техниките и за лечение на деца – например мазането на гърло с нишадър, вдухване на кристали в болното гърло със сламка и пр. при съвременните терапии и лекарства едва ли си струва да церим децата, особено най-малките, по този начин. Още повече, че едва ли имаме практическите умения да го направим безопасно: например издухването на нишадър в гърлото на времето се правело само от много опитни целители. Всеки педиатър би посъветвал родителите по-скоро да дадат на детето си с болно гърло бонбони с нишадър – т.н. лакриц, отколкото да го мъчат.

Разбира се, при по-големите не пречи да се пробват рецепти като гаргара с нишадърен разтвор или церене на кокоши трън с амониев хлорид.

Други приложения

Амониевият хлорид има и други приложения, някои от които не са широко популярни – това обаче не пречи да се разчита на полезните свойства на коментирания нишадър.

За лечение на агнета

Нишадърът е практикувано средство за предотвратяване на уролитиаза при мъжки агнета и телета на възраст 6 месеца до две години. Това заболяване се изразява в образуване на камъни и запушване на пикочните пътища; в много случаи завършва със смърт. Причината за него е в храненето на смески, в които неправилно са изчислени съставките от фосфор и калций; недостиг на вода и груб фураж – обичайни при храненето през зимата. По-често до такива състояния достигат кастрираните животни.

Дайте мнение и Вие тук!

За предотвратяването им се препоръчва прием на натриев хлорид и амониев хлорид или нишадър. Профилактиката срещу уролитиаза е – 2 г нишадър на агне и 10 г на теле всеки ден в продължение на седмица; следва една седмица почивка и модулът се повтаря. През цялото време животните трябва да имат нормален достъп до вода и каменна сол (bgfermer.bg) .

За запояване

Нишадър на блокчета се използва в запояването – служи за почистване на работната повърхност от окиси, както и на самия поялник от различни наслоявания. Нагретият поялник се натрива в блокчето и се освобождава от замърсяванията.

мнения, отзиви, коментари, форум
В градината

Амониевият хлорид е един от минералните торове, които се използват за обогатяването на почвите с азот. Прилага се предимно на големи площи; не е сред най-желаните обаче. Причината за това е съдържащият се във формулата му хлор, който при неправилно дозиране може сериозно да увреди растенията. Обикновено на по-малки площи се използва разтвор от амониев хлорид или нишадър; след като се приготви, този разтвор престоява известно време, за да се освободи от хлорните атоми.

Приложения на нишадърен спирт

Това е правилното: нишадърен спирт се нарича 10-процентовият разтвор на амониев хидроксид във вода. По-известното название на този продукт е…амоняк. Може без проблеми да се купи във всяка аптека. Миризмата на нишадърения спирт/амоняк насърчава дихателните функции, но във високи дози може да ги блокира.

амоняк
Нишадърният спирт е всъщност познатият ни амоняк

Амонякът се използва за извеждане от припадък, като към носа на пациента се поднася за 1-2 секунди тампонче с разтвор. Ако е необходимо да се предизвика повръщане, достатъчно е на пациента да се даде разтвор от 100 мл вода с 5-10 капки амоняк.

За стави

Нишадърният спирт се сочи като съставка на различни целебни смеси, които обезболяват проблемни стави и снемат отоците по тях, подобряват подвижността им. Ето рецептата за една от тях:

В литър вода сипваме 100 мл нишадърен спирт, една супена лъжица сол и 10 мл камфорово масло. Напояваме памучна кърпа и я поставяме като компрес върху болната става. Тази процедура се изпълнява няколко пъти на ден.

Каква е ролята на амоняка в случая? Действието му при проникването в кожата е разширяване на кръвоносните съдове; това подобрява храненето на тъканите в контакт със ставните връзки, оптимизира нервния тонус и активира оздравителните процеси.

Като козметично средство

Амонякът се използва за премахване на брадавици и папиломи, за прочистване на кожата от видими дефекти. Достатъчно е клечка за уши да се намокри в нишадърен спирт и да се притисне за няколко секунди към израстъка. При това трябва да се внимава да не бъде засегната здравата кожа в съседство, защото се получават изгаряния.

Преди години амонякът е бил използван редовно при боядисването на коса, тъй като “разтваря” външния слой на косъма и осигурява проникването на боята трайно и в дълбочина. Това обаче е твърде агресивна операция. Процедурата е дразнеща за очите заради азотните изпарения, освен това нерядко дава токсични последици или алергични реакции. Затова в последните години са предпочитани боите за коса без амоняк.

Други приложения

Нишадърен спирт се използва в бита – за почистване на прозорци, за миене на подове и битови повърхности при напаст от рода на мравки или хлебарки. Разтвор на амоняк във вода се използва също за почистване на златни и сребърни предмети, на метални прибори. Амонякът може да избелва тъкани, да почитва петна, става и за почистване на дървени мебели.

Откъде се купува, цена, приложение

Нишадър за домашна употреба може да се купи от всяка аптека, а техническият – за запояване, от железарските магазини или по оферта от интернет.

Чист нишадър, амониев хлорид, различни разфасовки

нишадърПакетче от 20 г чист амониев хлорид може да се набави от аптеката срещу 70 стотинки – до 1.10 лв, в зависимост от производителя.

Килограм амониев хлорид може да се купи срещу 7 лв; продуктът е препоръчан като подходящ за медицински цели, за запояване, за почистване на медни съдове преди калайдисване и др.

Кой е най-добрият нишадърен спирт през 2019 г.?

нишадърНишадърен спирт, т.е. 10-процентов разтвор на амониев хидроксид се продава за домашна употреба в аптеките. Шишенце от 50 мл може да се купи за 60-80 стотинки. Най-продаван е продуктът на “Купро”. В препоръките за употреба се препоръчва като дезинфектант и за облекчаване на ужилено/ухапано от насекоми; за помощ при припадък – достатъчни са 1-2 вдишвания от памучен тампон с амоняк.

Този разтвор не бива да се поглъща, да попада в очите или върху лигавици.

Бонбони с нишадър за гърло на Рошен

Бонбоните с нишадър се препоръчват при болно гърло и възпалени сливици; пакетчетата на Рошен от 126 г струват около два лева. Популярни като “лакриц”, „ликория“, те помагат също при сухота в гърлото, дразнене и кашлица.

Противопоказания

Терапиите с нишадър не се препоръчват при заболявания на черния дроб и бъбреците; при метаболитна алкалоза, придружена с отделянето на големи количества солна киселина и загуба на натрий. Избягва се при бременнност и кърмене. Възможни са прояви на алергия, затова всяка терапия трябва да е предхождана от установяването на подобна опасност.

Попадането на нишадър в храносмилателния тракт дразни лигавиците и причинява гадене и повръщане. Продължителният прием или предозирането дават симптомите на амонячна интоксикация: пребледняване, силно потене, прилошаване, неритмично дишане, аритмия – включително брадикардия, мускулни потрепвания, до кома.

https://www.lekar.bg/2018/12/18/%d0%b3%d0%bd%d0%be%d0%b9%d0%bd%d0%b0-%d0%b0%d0%bd%d0%b3%d0%b8%d0%bd%d0%b0-%d1%81%d0%b8%d0%bc%d0%bf%d1%82%d0%be%d0%bc%d0%b8/

Източници:

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: [email protected]За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Колко време се пие Кандизол?

Кога започва да действа Кандизол 150 (Флуконазол)? Мнения, странични ефекти, дозировка

Бяло течение

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.