Диабет тип 2
Диабет тип 2

Какво трябва да знаят жените с диабет преди да забременеят

В последно време безспорен факт се оказва нарастването на броя заболели от захарен диабет. Статистиката е повече от тревожна, а лекарите – обезпокоени. От тази болест страдат както мъже, така и жени.

Жената е продължителката на рода и ако тя има диабет и планува да роди, е добре да знае за промените, които ще настъпят в организма й. Те щебъдат, от една страна, в следствие на диабета, а от друга – в следствие на самата бременност.

През 2017 год. статистиката показва, че две от всеки пет жени с диабет са в репродуктивна възраст. Това се равнява на 60 милиона бъдещи майки по целия свят. Според ендокринолозите жените не са запознати с факторите, които биха могли да доведат до появата на диабет. Причините, които го отключват и водят до неговата генетична изява са комбинация между генетична предразположеност и начин на живот.

Научно доказано е, че периода на бременност е периодът, в който става вътре-утробното програмиране на захарен диабет тип 2, затлъстяването и съответно сърдечно-съдовите заболявания.

Ако майката в детеродна възраст, има наднормено тегло и води уседнал начин на живот, тя може да предаде тази генетична предразположеност към диабет и на плода. За да бъде избегнато това, се цели постигане на идеален метаболитен контрол. Лекарите го определят като напълно постижим благодарение на новите инсулини, които се появяват в следствие на развитието на технологиите.

Затова жена решила да става майка и страдаща от диабет, трябва да се обърне към специалист диабетолог или ендокринолог, заедно с когото да планира бременността си. Напълно възможно е майка, страдаща от диабет да роди здраво бебе. При точно спазване на лекарските предписания, няма причина това да не се случи.

Дайте мнение и Вие тук!

Според специалистите правилното хранене и спортът са ключови в процеса на превенция на захарната болест. Това важи за жените, мъжете и най-вече за децата.

Качването на килограми при малчуганите е опасно и често алармира за потенциална заплаха от заболяване още от най-ранна детска възраст.

За Радост Ангелова

Радост Ангелова е редактор и репортер в множество национални и регионални вестници и електронни медии с над 30 години стаж в областта на здравеопазването, социалните политики и бизнеса.

Прочети още

Инсулинова резистентност, Симптоми, лечение, диета, лекарства

Инсулинова резистентност: Симптоми, лечение и диета + лекарства

♠ Какво е инсулинова резистентност ♠ Лекарства ♠ Хомеопатия ♠ Глюкофаж ♠ Метформин ♠ Метфогамма …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *