Как се прави чай от червена боровинка?
и как се яде червена боровинка . За цистит. Противопоказания. Ако е сушена.

Чай от червена боровинка и сок. Ползи. Как се прави и се пие при цистит и др.

Как се прави чай от червена боровинка? Как се пие сок от нея? Ползи и вреди от червена боровинка и как се яде. За цистит. Противопоказания. Ако е сушена. От листа. Цена. За деца.

Популярната червена боровинка е растение дълголетник: твърди се, че вечнозеленото храстче от семейство Ericaceae може да живее до 300 години! Щеа срещнете названието на боровинката още и като горска или дива ягода, боровинка. Съставът на лековитото растение наистина е уникален; съдържащите се в листата и плодовете му полезни ингредиенти правят червената боровинка шампион в успешното лечение на бъбречни проблеми, но също и при други здравни отклонения.

Ползи от червена боровинка, лечебни свойства, рецепти

Всяко плодче червена боровинка е истинска съкровищница, пълна с витамини, минерали и микроелементи, необходими за поддържането на човешкото здраве. В състава на плода има много аскорбинова и оксалова киселина, каротин, витамини В и Е, манган. И това не е всичко; особено важно е да споменем бензоената киселина, която е уникален природен антибиотик. На практика това е най-доброто природно средство с антисептичен и противогъбичен ефект; качествата на компонента са доказани още през 1984 година.

Редовното използване на плодовете и листата на растението помага за лечението на различни възпалителни процеси, например цистит, инфекции на уринарния тракт и пр. Растението е чудесен антисептик и антиоксидант; с негова помощ можем да се спазим от вътрешни паразити, лекуват се жълтеница и ревматизъм.

Боровинката помага също при остри респираторни заболявания и ревматизъм, бронхит и туберкулоза. Тя е силен антиоксидант и я препоръчват като средство за забавяне растежа на тумори в стомаха, при профилактика срещу споменатите тумоли, при камъни в бъбреците.
Чай и отвара от червена боровинка – това е класика! Ароматната напитка стопля през зимата и утолява жаждата през лятото; смъква температурата при простуда и грип и предпазва от усложнения при вирусни инфекции.

И диабетиците имат полза от лековитото растение. Малцина знаят, че богатата на глюкомини боровинка не само нормализира кръвната захар, по при системен прием съдейства за възстановяване клетките на панкреаса; именно те са най-уязвимите при подобно заболяване.

червена боровинка, дневен прием на чай и сушена
От поколения червената боровинка радва и лекува
За цистит

Чудесната червена боровинка е изключително ефективна при цистит, болезнено уриниране, незадържане на урина. Тя неутрализира възпалението, тонизира и има общоукрепващо действие. Лековита настойка от няколко билки, заедно с червена боровинка, може да овладее за 5-7 дни инфекцията, която причинява страдания и редица неудобства.

  • Съставките на тази настойка са следните: листа от червена боровинка – 10 г; горска върбовка и невен по 5 г; лютива мента и лайка – по 3 г; половин литър вода.
  • Сухите билки се смесват в огнеупорен буркан и се заливат със сгорещената вода. Съдът се затваря и се увива в хавлиена кърпа, оставя се за два часа и след това течността се прецежда. През първите три дни на терапията се приема осем пъти дневно по четвърт чаша – препоръчително преди хранене. След това с всеки изминал ден се прекратява по един от осемте приема, докато се стигне до “нула”. Тази запарка може да се използва и за промивки в интимната зона.

Терапията има антибактериален ефект; неутрализира се възпалението и се нормализира честотата на опразване на пикочния мехур.

За отслабване

Благодарение на уникалния си състав, червената боровинка може да помогне за стопяването на излишните килограми. Това е плод с ниска калоричност, който в същото време насища организма с необходими вещества и витамини; благодарение на този плод намалява рискът от превръщането на въглехидратите в мастни натрупвания.  От боровинките могат да се приготвят пресни напитки, да се добавят в сосове и добавки към месо, сладка и сиропи. Ако искате да отслабвате с помощта на боровинки – сладката и сиропите не са за вас. Затова пък пресните или замразени боровинки могат да са ви в помощ.

Специалисти по здравословно хранене препоръчват при програми за редукция на теглото да се обръща внимание на боровинките. Добре е да се хапва по една неголяма чаша пресен или замразен плод на всяко хранене, като все пак менюто е съобразено с целта на диетата. Включването на плода в програмата гарантира нормално постъпление в организма на витамини, макро- и микроелементи и оптимизиране на метаболизма.

Още в текста: Червена боровинка – лечебни свойства и приложение. При какви болести помага рецепти. Растението червена боровинка: отглеждане, събиране и съхранение. Боровинката като стока: натурална и преработена, цени. Има ли противопоказания

За бъбреци, настойка
“Фигурин

Настойки и запарки от червена боровинка – лист, неутрализират възпалителните процеси в организма и ускоряват оздравяването след сериозно боледуване. Боровинката се прилага при лечението на бъбречни заболявания – пиелонефрит, хидронефроза, бъбречна недостатъчност. Настойка от червена боровинка може да нормализира работата на бъбреците; има пикочогонно действие, помага да се изхвърлят песъчинки и малки камъчета. При склонност към бъбречни отклонения е добре профилактично да се хапват плодове или да се пият сокове и нектари, прясно приготвени.

  • Настойка от червена боровинка се приготвя така:  приготвяме 10 г сух лист на 250 мл вода. Сипваме листата в термос и ги заливаме с врялата вода; затваряме. След 1-2 часа прецеждаме. Пие се по половин чаша – два пъти дневно, половин час преди хранене.
  • Тази настойка овладява възпалението и нормализира бъбречните функции. Помага при бъбречнокаменна болест.
При подагра, отвара

червена боровинка на чайАко често пиете сок от червена боровинка, рискът да развиете подагра ще е по-малък. Ако пък заболяването вече се е проявило, можете да си помогнете с отвара от листата на червената боровинка. Напитката помага да се неутрализират болезнените симптоми на страданието: съдейства за размекването на солите на пикочната киселина и за извеждането им от организма.

Ето как се приготвя отвара от червена боровинка срещу подагра:

  • 30 г суха листна маса се залива с 400 мл вода и се вари 20 минути на водна баня – под капак и на много слаб огън. Оставя се да се охлади и се прецежда. Долива се с преварена вода до първоначалния обем. Пие се по четвърт чаша, 3-4 пъти дневно. Отварата нормализира обмяната, прекратява възпалението и разтваря натрупаните солни кристали на пикочната киселина.
При диабет

червена боровинка, чай при диабетФитотерапията препоръчва червената боровинка при диабет заради ниското съдържание на захари и богатството на витамини. Растението действа като аналог на инсулина, като намалява съдържанието на захар в кръвта.

За диабетици е следната рецепта за лечебна напитка от червени боровинки:

  • Три супени лъжици пресни боровинки се заливат с три чаши вода; сместа се кипва и след това се вари на слаб огън 10 минути. Отдръпва се; поставя се капак на съда, сетне голяма кърпа и се оставя да се задушава 1-2 часа. Прецежда се. Два пъти дневно се пие по една чаша след хранене. Напитката смъква стойността на кръвната захар и оптимизира отделянето и усвояването на инсулина.
За щитовидна жлеза

Червената боровинка е безценен помощник в терапията за регулиране функциите на щитовидната жлеза. Паралелно с лечението, което ендокринологът е препоръчал при хипер- или хипофункция на жлезата, редовно може да се подкрепя усилието за регулиране със сок от боровинка. В случая играе роля действието на растението като силен антиоксидант и витаминозна бомба.

Ето как се приготвя сокът според съветите на zajenata.bg:

  • Чаша пресен боровинков сок се смесва с 8 чаши преварена вода, четвърт чаена лъжичка джинджифил на прах, половин лъжичка  канела, четвърт чаша сок от лимон и ¾ чаша сок от портокал. Напитката се охлажда и се пие 3-4 пъти дневно по чаша. Освежава, утолява жаждата и съдейства за регулиране на хормоналното равновесие.
За очите

Боровинките съдържат компоненти, които имат положителен ефект върху кръвоснабдяването на ретината и на цялата очна ябълка. Благодарение на това плодът и приготвените от него продукти – сок, нектар, конфитюр, широко се прилагат за ред болестни състояния, включително за подобряване остротата на зрението.

Особено любопитно е, че един от боровинковите компоненти, известният бета каротин, има ключова роля в поддържането на зрението в сумрак. Благодарение на това съдържание червената боровинка е в списъка на полезните за зрението плодове, заедно с черната боровинка.

За деца и бебета

Плодовете на червената боровинка са полезни и за деца, но трябва да сме информирани как и кога е добре да се въведе в храненето им. Ясно е, че на бебетата няма как да дадем самите плодове заради кожицата, която няма как да почистим. Но малки количества прясно изцеден сок са добре дошли – стига педиатърът да прецени, че е време за подобно решение. Има известни спорове все пак, дали боровинката да се дава от 6-месечна възраст или да се изчака детето да стане на годинка. Точно затова е добре да се потърси лекарско мнение за конкретното детенце.

Когато се дава боровинка за първи път, не бива да се прекалява с количеството, започва се с едно плодче и всеки ден количеството се увеличава. За най-малките се приготвя сокче или пюре. Тъй като плодът има киселина, това може да не се хареса на мъниците – затова може плодът да е добавка към каши и плодови пюрета.

  • От боровинки може да се приготви и специален нектар/морс, ето така: Една чаша пресен плод се изстисква през марля и сокът се оставя да се охлади. Плодната маса се слага с малко вода да кипне за 1-2 минути, след което се прецежда. Като поизстине се смесва с чистия сок. Ако получената напитка е твърде силна за малките деца, може да се добави на вкус още преварена вода. При желание се подслажда със захар или мед.
За бременност и отоци

Боровинковият сок е хипоалергенен, затова  може да се приема и при бременност. Такъв сок или чай със сушени боровинки са в помощ на бъдещата майка, ако се простуди или вдигне температура. Възможните инфекции при бременност изискват лекарска намеса, но продуктите с боровинки няма да бъдат отхвърлени като част от терапията от нито един лекар. Благодарение на активното пикочогонно действие на отварата от боровинки, това помага при отоците, характерни за края на бременността. Достатъчно е да се пие по половин чаша отвара – два пъти дневно след хранене.

червена боровинка при бременност и кръвно
С червена боровинка се смъква високото налягане и се премахват отоци при бременност

Освен това да не забравяме, че боровинката дава на бъдещата майка и бебето й цялото си богатство от витамини, микро- и макроелементи.

За кучета

Плодовете и листната маса на червената боровинка са ценна добавка в храненето на кучето. Разбира се – не може да се очаква, че тези ингредиенти се дават на животното в суров вид. Обикновено става дума за екстракти, с които са обогатени гранулираните храни за домашни любимци. Така менюто на четириногите се обогатява с витамини, минерални компоненти, органични киселини – всичко, което е полезно и за човека.

Чай от червена боровинка

Чаят от червена боровинка има много лица: може да се приготви само от изсушени листа, от листа и плодове, само от плод или в комбинация с билки и други сушени плодове. Когато избираме една или друга рецепта трябва да знаем какво точно искаме да постигнем с лековитата течност, като не забравяме и несъмнената наслада от приятната топла чаша.

Рецепта за приготвяне

Базовата рецепта за чай от червена боровинка е следната:

червена боровинка при грип и настинка
С чай от червена боровинка се церят настинка и грип
  • 2-3 супени лъжици сухи листа се заливат с литър вряла вода; запарват се до охлаждане. Прецеждат се ; пият се по 2-3 чаши, може да се подслади и да се приема топло или охладено.
  • Чай от червена боровинка плод: Чаша сушен плод се залива с литър вода и се кипва; добавят се по желание и други сушени плодове – ягоди, малини; листа от малина и ягода, малко канела. Съдът със сместа се отдръпва от огъня и се оставя буквално за няколко минути, не повече от 5, преди да прецедим. Може да се подслади с мед или захар.
Приложения и ползи

От червена боровинка – плод и лист, се приготвят лечебни отвари и настойки с множество приложения – при болни бъбреци, черен дроб и стомах. Боровинката чисти чернодробните клетки, освобождава ги от шлаки и токсини, подобрява чревната перисталтика. Има активно жлъчегонно действие. Боровинката е още чудесно пикочогонно и слабително средство, което може да се приема дори при бременност.

Плодовете на червената боровинка в съчетание с пчелен мед подпомагат лечението на туберкулоза. Това съчетание облекчава пристъпите на кашлица с кървави секрети.

Настойката от червена боровинка лекува от простуда, смъква температурата, унищожава болестотворните микроби и насища организма с витамини. Отварата е ефективна при цистит. Неутрализира възпалението и укрепва имунитета, намалява риска от рецидиви. Плодовете са полезни и при хипертония – намалява кръвното налягане и укрепва стените на съдовете.

При подагра, ревматизъм и задържане на соли на пикочната киселина боровинкови продукти се приемат вътрешно и се прилагат външно под формата на компреси. Комплексното лечение усилва терапевтичния ефект и ускорява оздравяването.

Сушена червена боровинка, цена и откъде

червена боровинка с марка детелинаСушени червени боровинки могат да се купят насипно или пакетирани в магазините за хранителни стоки, по специализираните щандове за здравословни и лечебни продукти, онлайн. Има вносни и родни; през есента могат да се купят и пресни на килограм по пазарите.

Дайте мнение и Вие тук!

Може да се избира между култивирана или “дива” червена боровинка; малки разфасовки от по 100 г вървят по 2.70 до 6 лв. Естествено – вносните са по-скъпи, има екзотични доставки например от Чили. Родната био-версия достига до 60 лв/кг. Разбира се, в кварталния супермаркет килограм едри, “американски” червени боровинки насипно се продават по 10-11 лв за кило.

Как се консумира, как се яде

Сушената червена боровинка може да се консумира директно; с количеството не бива да се прекалява – особено ако става дума за плодове, сушени с добавена захар. Неголяма шепа плодчета за цял ден е достатъчно; добре е предварително да се накиснат и рехидрират, или да се използват за приготвянето на компот или чай.

Дневен прием

Дневният прием е в зависимост от формата на плода – пресен, сушен, на сок или на пюре. Преди консумация от деца трябва да се дадат първоначално само 1-2 плодчета, цели или претрити на пюре с друг плод, който вече са приемали. За персоналната доза и продължителността на приема е най-добре да се направи консултация с фитотерапевт.

Червена боровинка на таблетки, видове

червена боровинка на таблеткиЕкстракт от червена боровинка може да се приема под формата на таблетки или капсули от множество производители. При избора на един или друг продукт е добре да се държи сметка за общото състояние на потребителя, конкретния проблем и грамажа на таблетките.

  • Боровинковите таблетки от Natures Wayн апример са от по 430 мг; приемът е три пъти дневно по една таблетка, с вода. Опаковка от 60 бройки струва 34 лв. Този продукт, както и повечето подобни, се препоръчват за поддържане здравето на отделителната система.
  • Таблетки от червена боровинка предлагат и от Biovea. Този вариант е в опаковка от 60 таблетки по 400 мг на цена 25.50 лв. Препоръчва се за профилактика и лечение при проблеми с бъбреците и уринарния тракт; силен антиоксидант, противораков фактор; подобрява състоянието на сърдечно-съдовата система. Таблетките са дъвчащи; прием – две на ден.

Лекарства, съдържащи червена боровинка

Червената боровинка е съставка от множество лекарствени продукти; преобладаваща част от тях са предназначени за профилактика и лечение на бъбреците и уринарния тракт, на сърдечно-съдовата система и за общо укрепване на антиоксидантната защита. Ето някои от най-популярните: Уринал, Цистирен, Урибаланс, Уроактив, Цистинат и др. Вижте и ТОВА:

Уринал или Цистирен при цистит, нефрит или ешерихия коли. Прием и мнения

Сок от червена боровинка

Сокът от червена боровинка има доказано антисептично действие; помага да се овладеят възпалителни процеси по органите в малкия таз, помага при простатит и други заболявания на отделителната система. Препоръчват го и при простуда и остри респираторни заболявания, за овладяване на треската и поддържане на тонуса.

И още: народната медицина го е препоръчвала в случаите, когато днес посягаме към антибиотици. Сокът е добро температуропонижаващо и имуномоделиращо средство. Помага още при кашлица, при токсикози, висока температура и болки в гърлото.

Ето как се приготвя: Пресните боровинки се пресоват и изстискват през марля; може да се смелят в кухненски робот и да се прецедят. Получената напитка е доста силна и е добре да се разреди с малко вода, да се подслади с мед.

червени боровинки на сок
Сок от червени боровинки – вкусно и полезно!

Сок се прави и от замразени боровинки: една част от продукта се получава при самото размразяване. Останалата маса се пресова и прецежда.

Изключително полезен продукт, но в някои случаи може да навреди – например при хипотония или при остър гастрит и язва при повишена киселинност на стомашните сокове.

Противопоказания

Ето в какви случаи приемът на всякакви продукти с червени боровинки е противопоказан:

  • Повишена киселинност на стомашния сок;
  • Язва;
  • Холецистит;
  • Понижено артериално налягане.

Преди да предприемете профилактика или терапия с червена боровинка – консултирайте се със специалист!

За още информация: Официално име: Vaccinium vitis-idaea. На английски: Lingonberry, или partridgeberry или cowberry. На немски: Preiselbeere. На испански: Arándano rojo. На руски: Брусника.

Източници: https://alternative-medicina.ru/yagody-brusniki/; * https://edaplus.info/produce/cowberry.html.

Билката червена боровинка

Лековитата червена боровинка, има отличен вкус, но същевременно от нея ползата е голяма, при това в малко калории. Дребните червени плодчета узряват по клоните на вечно зелени храсти, които чудесно се развиват в умерените климатични зони.

Как изглежда и къде расте?

Vaccinium visit-idaea или червена боровинка е храст с пълзящо коренище, от което никнат и се развиват клонки с дължина около 20 см. Има гъсти, дребни листа с елипсовидна форма; цъфти от май до юни с дребни бледо-розови цветчета във форма на камбанки. Плодовете узряват през август-септември; приличат на ярко червени топчета с диаметър около 8 мм. На вкус са сладко-кисели.

червена боровинка, отглеждане
Така изглежда на клонче

Дивата червена боровинка се развива добре в блатисти райони, върху тор, край блата. Опити за култивирането й има още в средата на  XVIII век, но едва през 60-те години на миналия се създават първите големи плантации в САЩ, Швеция, Полша, Холандия и Германия. В плантации растението дава до 30 пъти по-богата реколта в сравнение с дивата природа.

Как се събира

Събирането на лековитото растение като плод става през есента. Боровинките трябва да са напълно узрели. Съдържанието им позволява да се съхраняват добре, запазвайки качествата си.

Листната маса се бере напролет или през есента, заедно с плода. Чистата се сушат на сянка или в специални инсталации. Важно е откъде се берат боровинките, защото плодът има свойството да натрупва токсини от почвата. Затова брането на дива боровинка и листна маса не трябва да е в замърсени с химикали и торове зони или в съседство с гробища.

Как се съхранява за зимата

Сухите листа от червена боровинка при правилно съхранение – на сухо, в платнени торбички – запазват лечебните си свойства три години.

Плодът може да се замразява, да се държи в хладилник посипан със захар, да се вари на сладко, да се изцежда и стерилизира като сок. Може дори само да се залее с вода и да се прибере в хладилник, в херметически затворен съд.

Червената боровинка –

Сигурен начин да НЕ трупаме мазнини

Редовната употреба на червена боровинка в менюто предотвратява трупането на наднормени килограми. Тя е задължителна за онези, които не могат да се откажат от любимите си мазни храни.

Уникалните плодове балансират стойностите на кръвната захар и холестерина, информират от medikforum.ru. Специфичните ѝ свойства са изследвани от шведски специалисти. Според тях червените боровинки спокойно могат да бъдат причислени към групата на суперхраните.

Шведските учени изследвали въздействието на червените боровинки върху специална порода опитни мишки, които бързо трупали мастни депа в резултат на специално хранене. Когато в менюто им включвали червени боровинки, този процес се задържал. Същевременно боровинките стабилизирали стойностите на кръвната захар и холестерина в нормални граници.

На практика това означава, че при хората свойствата на плода могат да се използват за предотвратяване на диабет, както и за разграждането на опасните холестеринови плаки по кръвоносните съдове. За своите опити с мишки шведският екип използвал различни плодове – червени и черни боровинки, акаи, касис, малини, сливи, диви ягоди.

Най-добри резултати дали червените боровинки. От което съвсем не следва, че можем безнаказано да поглъщаме мазна храна с утехата, че щом имаме гарнитура от червени боровинки, нищо опасно не може да ни се случи.

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Болка и често уриниране при дете (полакиурия).

Антибиотици за цистит при деца и възрастни. Домашно лечение на често уриниране

Болка и често уриниране при дете (полакиурия). Антибиотик за цистит. Рядко уриниране. Симптоми и изследване …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *