Джинджифил с мед: С лимон и др.
Джинджифил с мед: Със женшен. С лимон и др. рецепти.

Джинджифил с мед, с лимон и други рецепти. Противопоказания

Джинджифил – как се използва за лечение. Можем ли да си приготвим джинджифилов цяр вкъщи (проверени рецепти). Кои болести могат да се повлияят от продуктите с джинджифил. За какво да внимаваме

Джинджифил – ето един продукт, който сравнително скоро стана свръхпопулярен и интензивно се използва както в кулинарията, така и в терапиите на много заболявания.

В Азия той отдавна е заел мястото, което му се полага в тези важни области на човешкия живот. Едва в последните години Европа го преоткрива и прилага при терапии, за укрепване на имунитета,за отслабване. Заслугата за популяризацията на великолепния джинджифил принадлежи на британски учени. Те са направили частични изследвания върху състава и свойствата на растението и резултатите от тях доказват всички положителни твърдения. Сочи се в какви случаи и как да примаме джинджифил, с какви други продукти се съчетава. Особено внимание се отделя върху комбинацията от мед и джинджифил.

В какво е силата на рецептите с джинджифил и мед?

При комбиниране на джинджифил и мед се получава активен продукт, който оптимизира много от вътрешните процеси в човешкия организъм. Двете съставки са мощни антиоксиданти, способни да забавят стареенето на клетките; да подобрят паметта, да нормализират метаболизма, да очистят организма от шлаки и да изпълнят истински внушителен списък от положителни въздействия върху здравето и самочувствието на деца и възрастни.

Медът и джинджифилът са богати на витамините А, Е, С, В1 и В2, К, РР; съдържат внушително количество желязо, калий, магнезий, манган, фосфор, флавоноиди, антибактериални компоненти. По-конкретно ползите от джинджифил и мед могат да се обобщят така: противовоспалително действие; обезболяващо; тонизиращо; жлъчегонно; стимулиращо; възстановяващо; подмладяващо; дезинфектиращо.

  • Като противовъзпалително и дезинфектиращо средство сместа от мед и джинджифил се използва при простуда, вирусни и бактериални инфекции, чревни инфекции и токсикози. Активните съставки на двата продукта обеззаразяват лигавиците, унищожават бактериите, убиват вирусите, противодействат на гъбичните инфекции, очистват от шлаки и токсини. Способни са да неутрализират възпаления и да регенерират увредени тъкани, да ускоряват оздравителните процеси.

Още един ефект – ускоряването на метаболизма; стимулират отделянето на храносмилателни сокове, на ферменти от панкреаса, на жлъчни сокове. Лекият обезболяващ ефект на комбинацията помага при системни главоболия и предменструален синдром, при ставни проблеми. Пресният джинджифилов корен е богат на органични киселини и етерични масла, на танин и тона го прави отличен тоник; не го пренебрегвайте при умора! Добро е и съчетанието на джинджифил с мед и лимон, особено за приготвяне на имуностимулиращи смеси и загряващи противовъзпалителни напитки.

Джинджифил с мед и лимон
Джинджифил с мед и лимон спасява от настинка и грип

Лесен начин за редовен прием на полезната комбинация от джинджифил и мед е като си приготвим джинджифилов мед.

Най-добрите рецепти

Повечето рецепти с джинджифил подчертават лечебната полза от продукта, но същевременно обръщат внимание върху великолепните вкусови качества на тези ароматни церове. Не е трудно да си приготвим нещо с джинджифил у дома: есента и приближаващата зима ще ни дават повод да си спомняме за тях и най-добре е да се приготвим отрано. Да не пропускаме и грижата да се снабдим със здрави, ненаранени и свежи корени от джинджифил.

Джинджифил и мед

Двете съставки ще ни трябват да си приготвим т.н. джинджифилов мед. Рецептата е лесна, универсална и достъпна. Нещо важно: можем да я изпълним по всяко време на годината. Вижте как:

  • Набавяме си 300-350 г корен джинджифил и 150-170 г натурален мед. За аромат можем да настържем малко лимонова кора. Нататък е прост: джинджифилът се изчиства; смила се в чопър или се настъргва на ренде и се обърква с меда. Прибира се в хладилника в чист стъклен буркан. От него можем да си вземаме всеки ден по две чаени лъжички; най-добре е да ги слагаме в чаша чай или топла вода.

Ето как изглеждат две класически рецепти за приготвянето на джинджифилов чай с мед:

  • Първият вариант е да си направим заготовка от корена, като предварително го почистим и настържем. Прибираме го в бурканче, смесен с малко течен мед. Когато решим да пием чай, просто запарваме една чаена лъжичка от заготовката с чаша вряла вода. При втория начин приготвяме джинджифил на момента – почистваме малко парче от корена и го нарязваме на тънки лентички; заливаме ги с чаша вряла вода и похлупваме за десетина минути. Подслаждаме с мед. Каквото сме приготвили – изпиваме веднага, тъй като престоялият джинджифилов чай нагарча.

Джинджифил, мед и лимон

Това лековито “трио” е сигурно средство за укрепване на имунната система. За укрепващата смес са ни необходими 100-120 г корени джинджифил, четири лимона, 100-150 г натурален мед. Джинджифилът се почиства и настъргва; лимоните се обелват, като се премахва и бялата плътна ципа под кората, след което се накълцват на малки късчета; смесват се и се обработват още веднъж в блендер. Едва тогава се добавя медът. Сместа се поставя в буркан и се съхранява в хладилник. Дневната доза е една супена лъжица – това ще помогне да се опазите от простуда и грип.

Рецептата на Мермерски

Вариант на горната рецепта е и препоръката на професор Мермерски за паста с джинджифил, мед и лимон. Известният лечител я препоръчва като средство против грип. Приготвя се с 300 г настърган джинджифил, един цял настърган лимон и 400 г мед. От тази вкусна паста се взема всеки ден по 2-3 чаени лъжички (d-rmario.com).

Джинджифил, мед и канела

Тези три съставки присъстват в рецептата на уникален чай с джинджифил за отслабване. За приготвянето му са необходими – на чаша гореща, но не вряла вода, по 5 г настърган джинджифил, резенче лимон, пръчка канела, чаена лъжичка мед. Компонентите се запарват десетина минути; прецеждаме и изпиваме половин час преди хранене.

Джинджифил с канела е препоръчвано съчетание при опит за редукция на килограмите. От framar.bg препоръчват още една рецепта:

  • В чаша нискомаслен айран се добавят по половин чаена лъжичка канела и джинджифил на прах, и щипка лют червен пипер. Разбъркваме и изпиваме на гладно; идеята е да се “включат” метаболитните процеси на висока скорост – така мазнините се изгарят по-бързо.

Джинджифилова вода

Джинджифилвата вода също е препоръчван за отслабване продукт – но същевременно се признава и за ролята му в укрепването на имунната система и предпазване от вирусни инфекции. Вижте две бързи рецепти за приготвяне на джинджифилова вода:

  • Настъргват се 4 до 8 г джинджифил и се заливат с половин литър вряла вода в термос. След два часа водата е готова; пие се топла и предварително е добре да се каже, че леко налютява.
  • Друг вариант, при който се обогатяват вкусовите усещания, можем да развием с резенче лимон, парче ябълка, мента, щипка канела, лъжичка мед. Можем да потърсим и обратен ефект, като поставим в термоса няколко счукани зърна чер пипер. Всички компоненти се запарват заедно с джинджифила, с изключение на меда – него прибавяме накрая, когато температурата на водата е не по-висока от 40 градуса.

С женшен

Джинджифил с женшен: това е активна тонизираща смес, която повишава работоспособността, възбужда нервната система и оптимизира мозъчната дейност. Съчетанието на тези продукти се използва за приготвянето на горещи ободряващи чайове и студени тонизиращи напитки. Принципът на приготвянето им е прост, но преди употреба е добре да се знаят някои неща за женшена. А то е следното: продуктът е много силен, затова е противопоказан за хора със сърдечно-съдови проблеми.

Джинджифил с мед, с лимон и женшен
Комбинацията с женшен увеличава ползите

Комбинацията от джинджифил и женшен чудесно се съчетава със зелен чай. Ето как:

  • Запарваме зелен чай според познатите ни правила. Добавяме 3-4 тънки късчета джинджифил и щипка женшен на прах, похлупваме чашата. Оставяме за десетина минути и подслаждаме с чаена лъжичка мед. Тази напитка не се препоръчва за употреба на гладно, защото може да се раздразни стомашната лигавица. Не е добра и за деца под 6-годишна възраст. В Китай такава напитка се пие два пъти дневно – веднъж преди обяд и веднъж след това, но не и преди сън.

Студена тонизираща напитка можем да си приготвим от един средно голям корен джинджифил – настърган; зариваме со с 4 чаши вода и варим пет минути на тих огън. В топлата отвара добавяме щипка сол, непълна чаена лъжичка женшен на прах, две чаши минерална негазирана вода и мед на вкус. Напитката се оставя за около 4 часа в хладилник. Цялото количество е достатъчно за 2-3 дни; пие се между храненията. Познавачите са убедени, че тази напитка не само утолява жаждата и разхлажда в горещо време, но също укрепва жизнените сили и забавя стареенето.

Чай от джинджифил

Рецептите за чай с джинджифил са безброй и всяка консумация на такава напитка е полезен акт. Може да си го приготвяме, за да се лекуваме или като профилактика – но може и просто за удоволствие. Вижте примерни варианти за чай с джинджифил:

  • Джинджифилов чай с мента. Трябват ни вода – 1.2 л; три супени лъжици настърган джинджифил; пет супени лъжици мед; 4 супени лъжици прясно изцеден лимонов сок; няколко клончета прясна мента. Кипваме водата и добавяме джинджифила, а след малко и меда. Разбъркваме. След няколко минути прецеждаме и иде ред на лимоновия сок; оставяме да престои и пускаме ментовите листа. Чаят се пие горещ или охладен; може да се подправи с прясно смлян чер пипер.
  • Джинджифилов чай по индийски. Приготвяме три чаши вода, същото количество прясно мляко, половин чаена лъжичка ситно нарязан джинджифил, три щипки сух джинджифил на прах, канела – една пръчица, две щипки мляно индийско орехче, чаена лъжичка семена от кориандър, три броя карамфил, половин чаша свежа мента. Водата се кипва, след което огънят се намалява – добавят се млякото, ментата и другите подправки. Вари се пет минути на тих огън. Пие се горещо.

Преди да минем към ползите и употребата по-долу, вижте по-подробния ни материал за чая от джинджифил ТУК:

Чай от джинджифил: Как се прави? Рецепти; топ 5 + ползи и вреди

Дайте мнение и Вие тук!

Ползи и употреба

Джинджифиловите продукти винаги имат добър ефект, но е най-добре да съобразим приготвянето на продукт от лековития корен според спецификата на здравословния проблем, който имаме. Освен споменатите вече съставки като женшен, канела и мед, могат да се добавят различни плодове и плодови сокове – за обогатяване с витамини и подкрепа на оздравителните процеси и на имунната система. Най-често се залага на топлите напитки, тай като те са добро средство за активиране на кръвообращението, за изпотяване и смъкване на температурата, за балансиране на метаболизма и тонизиране.

Получавайте първи ЛЕКАР.БГ безплатно на мейла!

Публикуваме доста рядко! Въведете своя Email адрес ТУК:

Много важен момент е правилното приготвяне на топлите напитки, подборът на продуктите за тях, запарването за точно определено време и времето за прием.

Как се взема за кашлица?

Джинджифилът има противовъзпалително и антибактериално действие; точно затова си струва да го използваме при респираторни заболявания. той чудесно се справя с възпаленията, възстановява обменните процеси в организма и стимулира кръвообращението. Стабилизира защитните сили на организма.
Най-ефективен е при лечението на мокра кашлица, която често придружава простудите. Секретът на положителното му въздействие е в етеричните масла, с чиято помощ се неутрализира възпалението и по-лесно се освобождаваме от секретите.

Логично е да го използваме като топла напитка или чай. Това затопля, облекчава болките в гърлото, редуцира мъчителната кашлица, смъква температурата и спасява от главоболие и гадене. Спасението от продуктивна кашлица е по-сигурно, ако в чая добавим карамфил и канела. Чашка горещ чай с джинджифил преди сън ни осигурява спокойна нощ и бързо оздравяване.

Вижте една от многото рецепти за чай с джинджифил против кашлица:

мнения, отзиви, коментари, форум
  • Приготвяме си половин чаена лъжичка джинджифил на прах, чаша мляко, чаена лъжичка мед, щипка куркума. Забъркваме всичко в стопленото мляко и изпиваме цялото количество. Веднага след това лягаме и се увиваме в одеало; лежим така 30-40 минути. Рецептата може да се изпълнява 2-3 пъти дневно. Може да се дава и на деца, но джинджифилът да е 1/3 лъжичка на чаша мляко и да се пие на глътки, не наведнъж.
    Кашлицата може да се прогони и чрез инхалации с настърган джинджифил 1-2 пъти дневно в домашни условия. Казват още, че помагат и компресите на гърлото с настърган джинджифил.

Джинджифил и мед против рак

Въпреки някои разногласия по повод действието на джинджифила при ракови заболявания – интересът към него с оглед онкологичните заболявания расте непрекъснато. Той има силно антиканцерогенно действие при правилно прилагане; ролята му е основно в профилактиката, т.е. в намаляването на риска отзлокачествени трансформации на здравите клетки.

Според актуално изследване на американски учени екстрактът от джинджифил редуцира с 56% злокачествени тумори на простатата у опитни животни. Приемът на продукти с такава съставка неутрализира възпалителните процеси и стопира развитието на злокачествени клетки. Наличието на висок процент антиоксиданти в грозноватите корени подобрява здравето като цяло, укрепва имунната система и предотвратява онкологичните процеси. Стига се дори до твърдение, че джинджифилът е по-ефективен от немалко медикаменти при лечението на рак на млечната жлеза и белите дробове.

Може да се спори дали това наистина е така – но немалко хора с подобен проблем са готови да опитат какво ли не, за да преодолеят рака. Ето и една рецепта, която е препоръчвана от лечители като добро средство при подобни случаи:

  • Необходими са 400 г мед и 2-3 големи корена джинджифил. Според пациенти съчетанието ги е спасило от химиотерапия. Корените се очистват от кожицата и се нарязват на малки парченца. Смесват се с меда и се насипват в буркан, който се затваря плътно и се оставя за 3-4 денонощия на стайна температура. От сместа се взема всеки ден по 2-3 супени лъжици дневно; използва се само дървена лъжица.

Друг ефективен продукт е чесновата паста с джинджифил. Чесънът сам по себе си помага срещу рак на стомаха и червата, а с джинджифила се получава силен и здравословен коктейл. Сместа помага при рак на простатата, пикочния мехур

Пречистване на кръвта с хрян и джинджифил

Освобождаването на организма от токсини, шлаки и излишни течности подобрява функциите на всички органи и системи; подкрепя имунната система, забавя процесите на стареене, оптимизира метаболизма, работата на сърдечно-съдовата система, главния мозък и опорно-двигателния апарат. Съчетанието от джинджифил, хрян и мед може да е в помощ при подобна грижа:

  • Необходими са 125 г хрян, 4 лимона, три супени лъжици мед, две – канела, парче джинджифилов корен с дължина около 2 см. Хрянът и джинджифилът се очистват и смилат. Изцеждат се лимоните и сокът се добавя; разбърква се хубаво; добавят се и медът/канелата и отново се разбърква. Получава се сироп, който сипваме в чиста стъклена бутилка и съхраняваме в хладилник. Приема се по една супена лъжица два пъти дневно, преди хранене. Изпълнява се в продължение на три седмици.

Преди да продължим с противопоказанията, вижте и ТОВА:

Джинджифил: Какво лекува? За отслабване и като цяр

Противопоказания

Колкото и да е полезен коментираният джинджифил, особено в комбинация с мед – той не е за всеки потребител. Има известни противопоказания, с които трябва да се съобразяваме при опит да се лекуваме с натурални продукти. Съчетанието от джинджифил и мед е противопоказано в следните случаи:

  • При алергия към джинджифил или мед;
  • При болести на стомашно-чревния тракт;
  • При хипертония;
  • Не е подходящо средство за потенциални потребители с болен черен дроб, сърце или панкреас;
  • Не бива да се приема, ако тялото е с температура над 37.5 градуса.
  • Децата на възраст под 3 години изобщо не бива да приемат такъв продукт. При бременност и кърмене е възможно – но много предпазливо и под лекарски контрол.

Вижте и ТОВА:

Джинджифил на прах, захаросан, на сок и други продукти (РЕЦЕПТИ). Цена и как се прави

Източници:

За Марта Савова

Марта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: [email protected]За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Отглеждане на джинджифил

Отглеждане на джинджифил в България: В саксия, у дома, в градината и другаде

Растението джинджифил; къде расте, как се развива. Как да си изберем корен за засаждане. Съвети …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

АБОНИРАЙ СЕ БЕЗПЛАТНО!

Получавай на мейла си новите публикации на Лекар.БГ

Публикуваме рядко, не пропускайте!



АБОНИРАЙ СЕ!
АБОНИРАЙ СЕ БЕЗПЛАТНО!

Получавай на мейла си новите публикации на Лекар.БГ

Публикуваме рядко, не пропускайте!



АБОНИРАЙ СЕ!