диета и хранене при гастрит

Диета при гастрит: Подходящото лечебно хранене, правила, меню и рецепти

Най-важните препоръки за хранене при гастрит. Диета в зависимост от разновидностите на болестта. Забранени и разрешени храни.  Примерно меню и рецепти. Хранене при остри състояния

Диетата при гастрит може да даде лечебен ефект дори и без медикаменти – затова специалистите акцентират върху спазването й при всички форми на заболяването. Същевременно диетичното хранене оказва благоприятно въздействие и върху други органи и системи. Как точно да се храним, ако имаме гастрит – зависи на първо място от вида на страданието като киселинност на стомашния сок, размер и разположение на поразената лигавица, степен на развитие и обратимост на болестните промени.

Общи правила за хранене при гастрит

Определянето на индивидуалната диета трябва да бъде предшествано от точна диагностика – храненето при висока и при ниска киселинност на стомашните сокове разбираемо има разлики. По същество всяка диета при гастрит е баланс между максимално щадящата и пълноценната храна. Приемът на храната трябва да е редовен, без дълги паузи, но и без преяждане. Яде се често и по малко – така болният стомах се справя по-лесно със задачата си. Друго правило е да не се яде много гореща или твърде студена храна.

Диета и лечение. Принципи

Основен принцип при съчетаването на диета с лечение е отчитането на вида гастрит и прогресията на заболяването. Така например при острата форма на болестта трябва да се прекрати приемът на всяка храна в продължение на 1-2 денонощия. Пие се минерална вода и хладък чай без подслаждане. Ако състоянието на болния позволява – след второто денонощие започва захранване с кисели, рядка каша от овесено брашно, рядко картофено пюре с вода.

  • Пациентът сам трябва да знае как отделните храни въздействат върху храносмилателния процес и да прави верен избор в зависимост от състоянието си. Продуктите, които слабо стимулират продукцията на стомашен сок, са питейната вода, натуралните минерални води, слабите билкови чайове; още – извара, захар, пресен бял хляб, варено месо, риба, зеленчуково пюре – от картофи, карфиол, моркови, ряпа. Препоръчват се в тази група и редките зеленчукови супи, кашите.

Силно стимулират отделянето на стомашен сок храни като яйчен жълтък, черен хляб, пържени и пушени продукти, мариновани, кафе и какао, гъсти месни бульони, консерви, всякакви подправки.

Диета при ниска киселинност

Диета при гастрит пирамида
Пирамида на храненето при гастрит

При обострен гастрит с ниска киселинност се започва със спазване на строга диета, така че възпалителният процес да бъде ограничен. Едва когато ситуацията е овладяна, може да се започне със стимулиране на отделянето на стомашния сок. При понижена киселинност се препоръчват следните храни и напитки: слаб чай – може и с мляко; вода с лимон и захар, бели сухари, нискомаслена сметана, сухи бисквити, малко краве масло, прясна извара, омлет на пара, рохки варени яйца, зеленчукови супи, варено месо, каши, нетлъста риба – варена или печена, котлети на пара, варена кокошка, макарони, зеленчукови пюрета – без киселец и спанак; ягоди и малини, варени и пасирани плодове, кисел, компоти, сладки плодови сокове, несолени сирена и кашкавал.

Ето кои са забранените храни и напитки при този тип гастрит: пикантни и подлютени блюда, пресен хляб, сладки тестени храни, мазни меса, пълномаслено мляко, храни с груби фибри – зеле, стафиди, сушени сини сливи.

При стабилизиране на състоянието диетата може да се разшири с по-силен чай, какао, айран. При стабилно подобряване, след около два месеца и половина диетата е толкова разширена, че се яде почти всичко – с изключение на пушени меса, мазни меса и риби,ь сланина. Човекът с гастрит трябва да е много внимателен с подправките и солта, да се откаже от храни като зеле и грозде. На закуска и обяд е задължително да хапва нещо топло, а вечерята да е лека – не повече от 20% от целия дневен обем на поетите храни.

Диета при висока киселинност

През първите две седмици след остър пристъп от гастрит с повишена киселинност диетата е почти същата, както при понижена. В този случай обаче е по-добре да се консумират пълномаслено мляко и млечни продукти, тъй като млякото нормализира киселините. Някои хора обаче не могат да асимилират млякото: понякога то причинява подуване на червата, разстройство и др. В такива случаи трябва да се приемат само малки количества от продукта – например да се добавят по 1-2 лъжици в чая. То трябва да е топло; ако все пак е неприемливо за даден човек, може да го замени със слизести супи. Все пак от менюто е редно да се изключат мариновани и осолени храни, подправки, гъсти месни супи, рибена супа, пържено, кисели млека, кафе, чер хляб, сол, алкохол.

Разрешени храни

Когато изброяваме разрешените храни, трябва да държим сметка за типа гастрит, към който е ориентирана диетата:

За гастрит с повишена киселинност:

ЗеленчуциПлодовеМлечни продуктиХлебни изделия
Моркови, тиква, картофи, цвекло, карфиол, тиквички, домати – по един на ден, белени краставициНекисели, белени – праскови, круши и ябълки, печени ябълки, бананиМляко – краве, козе; сметана, йогурт, прясна извараСухари, сух бял хляб, сухи бисквити
Фигурин бързо отслабване при Хашимото


За гастрит с понижена киселинност:

ЗеленчуциМесоМлечни продуктиПлодове
Печени картофи, домати 2 – 3 на ден; зелени подправки, броколи, моркови, цвекло, тиквички, тиква, кисели краставички; супи със зеле – боршПилешко филе, риба, шунка, печени кюфтета или на параАйран, сметана, прясна извараБоровинки, диви ягоди, касис, банани, печени ябълки
Напълно или частично ограничени храни

При гастрит с повишена киселинност е по-добре да се откажем от:

  • Зеленчуци – зелен чесън и лук, копър, фенел, целина; мариновани и солени зеленчуци, кисело зеле;
  • Млечни продукти – сметана, айран, кашкавал;
  • Кисели супи с концентриран бульон;
  • Месни продукти – пушени, пържени меса и риба, консерви;
  • Хлебни изделия – ръжен и пресен хляб, торти, кифли с пълнеж; сладоледи;
  • Напитки – газирано, алкохол, лимонади, прясно изцедени сокове.
диета и хранене при гастрит
При гастрит се налага да забравим някои от любимите кулинарни изкушения

При гастрит с понижена киселинност са забранени напълно или отчасти, в зависимост от състоянието:

  • Зеленчуци – картофи, граф, фасул, царевица;
  • Млечни продукти – кашкавал;
  • Яйца – на омлет или твърдо сварени;
  • Месни изделия – пушени, мазни меса и риби, консерви;
  • Хлебни изделия – ръжен и пресен хляб, торти, пасти с крем; сладолед;
  • Напитки – газирано, алкохол, лимонади, прясно изцедени сокове.

Диета при ерозивен гастрит

При ерозивен гастрит диетата трябва да се спазва постоянно; нерядко точно при нарушението й настъпва остър период. Тъй като при ерозивния гастрит се образуват увреждания в стомашната лигавица, е важно да не се допускат механични, термични и химически увреждания. Затова трябва да се изключат храните с много фибри, твърде горещите и много студени ястия. По същата причина от менюто трябва да се премахнат всички дразнещи продукти и компонентите, които предизвикват повишена секреция на стомашен сок.

  • Режимът на хранене при този вид гастрит предвижда прием на храна 5-6 пъти дневно, в малки дози, желателно по едно и също време. Последният прием на храна трябва да е малко преди лягане – обикновено чаша мляко е достатъчна. Не трябва да се преяжда, тъй като храната ще остава в стомаха по-дълго време. Заради усещането за насищане следващото хранене ще е след по-дълъг интервал от време, а междувременно стомашният сок ще се отделя постоянно и ще дразни лигавицата.
  • Храната трябва да се сдъвква добре; ако това не е възможно – да се претрива, пасира или смила ситно предварително. Важно е също как се приготвя храната: технологията е варене, приготвяне на пара, печене.

За фастфуд, чипс, солени печени ядки и други подобни залъгалки с много сол и подправки трябва завинаги да забравим. Те са натъпкани с мазнини – при това некачествени, с консерванти и разни Е-та. Имат изключително негативно въздействие върху стомаха дори на най-здравите хора.

Диета при атрофичен гастрит

При атрофичната форма са в сила общите правила и ограничения за всеки вид гастрит. Изключват се онези храни, които могат да причинят дразнене и възпаление – мазни, пържени, солени храни, маринади, подправки, люто, подсладени газирани напитки, фастфуд, майонези, силно кафе и чай, алкохол, сладости.

  • При обостряне храната трябва да е лека, течна или полутечна – рядко пюре, крем супа, желе. Препоръчват се също пудинги, кисели, сухи бисквити, котлети на пара или печени, омлет, варени или задушени зеленчуци. Трябва да се пият минерални води слабо алкални, на стайна температура – често и на глътки.

Целта на една такава диета е да съдейства за възстановяване нормалните функции на стомаха, за регенерация на поразените зони от стомашната лигавица. Задачата е да се ограничи възпалителният процес и да се нормализира киселинността и активността на храносмилателните ферменти.

диета и хранене при гастрит каши
Кашите от овесени ядки, елда и ориз помагат за оздравяването на стомашната лигавица

Примерно меню за седмица

Ако проследим едно примерно седмично меню на човек с гастрит, ще се убедим, че то е доста привлекателно всъщност и би могло да се препоръча и на напълно здрави хора. Убедете се сами:

Понеделник: закуска – варено яйце, препечена филийка, малко рядка овесена каша, неголяма чашка отвара от ябълка и шипка; втора закуска – чаша компот от сушени плодове без захар, суха бисквитка; обяд – супа от елда, пюре от тиква, пилешко кюфте на пара, чаша мляко; следобедна закуска – чаша айран с препечена филийка; вечеря – спагети с телешко кюфте на пара, зеленчуци на пара със сметана, какао; преди сън – чаша нискомаслен айран.

Вторник: закуска – каша от елда, млечно суфле, чай;  втора закуска – чаша подсладени варени овесени ядки; обяд – оризова супа, спагети с телешки кюфтенца на скара, варени моркови и грах, какао с мляко; следобедна закуска – купичка извара; вечеря – запеканка от зеленчуци с кюфтенца на пара, билков чай; преди сън – чаша плодов кисел;

Сряда: закуска – извара с мед, препечена филийка, компот от сушени плодове; втора закуска – чаша мляко или айран; обяд – картофена крем супа, заешко със зеленчуци на фурна, компот от сушени плодове; следобедна закуска – млечно суфле с пресни плодове; вечеря – оризова каша с варено заешко, варени моркови и грах, чай с мляко; преди лягане – мляко с какао и две овесени бисквитки;

Четвъртък: закуска – овесена каша, варена риба, чай с мляко; втора закуска – млечен кисел; обяд – пилешка супа, пюре от картофи и моркови, кюфте на пара, мляко с какао; следобедна закуска – извара; вечеря – фрикадели с варен грах, препечена филийка, компот от сушени плодове; преди сън – чаша мляко;

Петък: закуска – варено яйце, препечена филийка, малко рядка овесена каша, мляко с какао; втора закуска – чаша подсладена овесена отвара; обяд – грахова супа, варена риба, печена тиква; следобедна закуска – млечен кисел; вечеря – зеленчуци на фурна, риба на пара, шипков чай; преди сън – чаша айран и овесена бисквитка;

Дайте мнение и Вие тук!

Събота: закуска – ябълки, запечени със стафиди и извара; препечена филийка, прясно изцеден сок; втора закуска – мляко или айран; обяд – пилешка супа, пюре от картофи и моркови, кюфте на пара, какао с мляко; следобедна закуска – извара с мед; вечеря – спагети с варено пилешко, печена тиква, какао с мляко; преди сън – чаша плодов кисел;

Неделя: закуска – каша от елда, млечно суфле, чай; втора закуска – печени зеленчуци и чаша мляко; обяд – крем супа от карфиол, зеленчукови кюфтенца с ориз, какао с мляко; следобедна закуска – зеленчуци на фурна и чай; вечеря – риба на пара с моркови и грах, зеленчуци със сметана, шипков чай.

Този тип хранене гарантира възстановяване на стомашната лигавица и предотвратяване на остри състояния при гастрит.

Рецепти за хранене при гастрит

Диетолозите имат богат набор от рецепти, подходящи за хранене на пациенти с гастрит; извън общите правила, за които вече стана дума, има и някои специфики в зависимост от формата на заболяването и етапа на развитието му. Много е важно да се спазва режимът на термична обработка – варене или приготвяне на пара и на фурна, с минимум мазнини или без мазнина. Храната се поднася с умерена температура – вредни са както горещите, така и много студените ястия. Особено добър ефект имат т.н. слизести супи и отвари, които имат съществена роля за регенерацията на стомашната лигавица. Препоръчват се още крем супи, каши, варени меса, кюфтета на пара и т.н. Когато се вари месо, то трябва да е на малки късчета; при почти пълна готовност бульонът се излива и месото се досварява с чиста вода.

Първи ястия

Вижте две популярни рецепти за диетични супи:

  • Оризова крем супа с пилешка кайма. Малка чашка измит ориз се вари, докато се получи гъста слизеста отвара. Същевременно варим до готовност парче пилешки гърди; свареното месо смиламе в блендер. Смесваме оризовата отвара и пилешкото и кипваме сместа отново; охлаждаме до 70 градуса и подправяме с малко сол и яйце, разбито с кисело мляко или сметана.
  • Крем супа от тиквички. Варим до готовност картоф и прясна тиквичка; смиламе зеленчуците или пасираме и разреждаме със зеленчуковия бульон от варенето. Подправяме с малко сол, сметана и ситно нарязан копър.
Втори ястия
  • Кюфтета от пуешко. Приготвяме кайма от сурово пуешко месо; замесваме я с малко сол, накиснат сух бял хляб и сметана. Оформяме кюфтенца и ги сваряваме на пара.
  • Яйчена каша. Разбиваме две яйца с малко сол; наливаме сместа в намаслена форма и я слагаме да се вари на водна баня, на тих огън.
диета и хранене при гастрит меню
Зеленчуковите кюфтета на пара са добре приемани при гастрит
Десерти
  • Суфле от извара. Смесваме извара,два  жълтъка, грис, мляко и сметана. Разбиваме на сняг белтъците и ги добавяме към сместа. Печем на водна баня до готовност.
  • Оризов пудинг с ябълки. Сваряваме гъста оризова каша и я оставяме да се охлади. Добавяме два жълтъка, захар, настъргана ябълка. Разбиваме белтъците на твърд сняг и внимателно го смесваме с кашата. Варим на водна баня половин час. След приготвянето поливаме с плодов кисел.

Какво се яде при обостряне на гастрит?

При остри състояния се препоръчва отказ от всякаква храна за 1-2 дни; пие се само вода със стайна температура – често и на глътки. Захранването е с пасирани зеленчукови супи, слаб чай без захар, редки слизести каши. При риск от рецидив на обострянето трябва да се спазва строга диета без храни с фибри, мазни и пържени, пикантни, солени. 20 г краве масло или олио/зехтин дневно се добавят в готовата храна, а не по време на термичната й обработка. Плодовете и зеленчуците задължително се белят; да се избягват киселите.

Храни и стомашен сок

Стомахът произвежда средно около три литра храносмилателен сок в денонощие. Най-важните му компоненти са солната киселина, ферментите и слузта – муцин. При липса на храна сокът дразни лигавицата и това може да се развие във възпалителен процес – затова редовното хранене е много важно. Важно е също и какво/колко се яде; неслучайно медиците препоръчват прием на умерено големи порции храна през равни интервали от време. Това гарантира качествена преработка на постъпилата в стомаха храна и своевременното й транспортиране към чревния тракт.

При гастрит трябва да се знае дали стомашният сок е с повишена или понижена киселинност; това има значение за подбора на храните в индивидуалната диета. Някои храни стимулират отделянето на повече киселини и това е препоръчително при ниска киселинност, и обратно. Стомахът притежава механизъм за саморегулация, който позволява във всеки етап от преработката на храната да “знае” какво е необходимо и да включва един или друг храносмилателен компонент. Така например кафето и черният хляб силно стимулират отделянето на стомашен сок – докато изварата и зеленчуковото пюре нямат такъв ефект.

Скорост на преминаване на храната

Важно е и това – за колко време храната, попаднала в стомаха, се обработва и транспортира към червата. Правилното хранене препоръчва да не се приемат едновременно рядка и гъста храна. Ако например сте закусили с каша, чай може да пиете не по-рано от част и половина след това. Не се препоръчва едновременно ядене на белтъчни храни – месо, извара, млако, и въглехидратни храни като картофи и тестени изделия. Колко ще престои храната в стомаха ви зависи както от неговото състояние, така и от вида на приетата храна и възможните комбинации в стомашното съдържимо.

Естествено – течната храна и кашите напускат стомаха по-бързо в сравнение с твърдите продукти. Най-дълго се задържат стафидите и сушените сини сливи. Тези два продукта са строго забранени в продължение на два месеца след криза от гастрит.

  • Най-бързо напускат стомаха въглехидратните храни, най-бавни са протеините. Мазнините влияят слабо на секрецията на стомашния сок, но се разграждат бавно и затова удължават престоя си в стомаха. Това също е аргумент в подкрепа на отказа от мазнини при гастритни кризи.

Колкото по-дълго престоява храната в стомаха, толкова повече е отделената солна киселина. Освен това болният стомах трудно се справя с фибрите, които са в изобилие в зелето, ряпата, ябълковата кора, боровинките, френското грозде, гроздето и фурмите, както и в хляба от едро смляно зърно.

При нормална киселинност

Възможно е да се диагностицира гастрит при нормална киселинност на стомашния сок, т.е. непосредствената причина за увреждането на стомашната лигавица не е тази. В този случай се препоръчва диета, аналогична на тази при случаите с повишена киселинност. Спазват се общите правила за често хранене с малки порции, без пикантна и пържена храна, пушени и мариновани меса, твърде гореща/студена храна, подсладени газирани напитки. Акцентът е върху протеините – мляко и млечни продукти, сирене и извара – безсолни; нетлъсти меса и риба. В това условие има логика, тъй като протеините са необходимият градивен материал за регенерация на стомашната лигавица.

Диета при хроничен гастрит

https://www.lekar.bg/2018/10/18/%D1%81%D0%B8%D0%BC%D0%BF%D1%82%D0%BE%D0%BC%D0%B8-%D0%BD%D0%B0-%D0%B3%D0%B0%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B8%D1%82/

Храненето при хроничен гастрит е в рамките на общите изисквания като отказ от алкохол и цигари, без пържени, мазни и пикантни храни. Храната трябва да е пълноценна, разнообразна, поддържаща апетита, който при подобни заболявания е отслабен.

Полезни са храните от рода на постни меса и риби, копър и магданоз, чер хляб, задушени и печени зеленчуци, каши, рохко сварени яйца, зеленчукови и плодови сокове и др. Забранени са пресните хлебни изделия, мазни и пикантни храни, солени и мариновани, зеле и грозде се допускат в минимални дози.

Лечение с лекарства и билки

https://www.lekar.bg/2018/10/18/%D0%B3%D0%B0%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B8%D1%82-%D0%BB%D0%B5%D1%87%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5/

Лечението при диагностициран гастрит включва задължително спазване на подходяща диета. В зависимост от вида на заболяването се прилагат медикаменти, които регулират киселинността на стомашния сок и защитават стомашната лигавица от хранителни въздействия. При откриване на хеликобактер пилори се приемат и антибиотици.

Помага и народната медицина; изборът на точните билки също е в зависимост от формата на гастрита. Така при гастрит с повишена киселинност се дават чайове и отвари от лайка, невен, цвят от глухарче, жълт кантарион, люта мента, глог. При ниска киселинност вършат работа алое, бял равнец, листа от дива ягода, брезови пъпки, комбинация от мента и невен, копър и пелин. Някои билки като жълтия кантарион са полезни при всички форми, т.е. имат универсално приложение.

Източници:

Първоначално публикувано на:18.10.2018 @ 9:34

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Ez

Обложен език? Разберете защо е така !

Възможни причини за обложен език. Видове налепи по езика и други симптоми. Какво означават? Почистване …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *