Най-доброто лекарство против хълцане е лютивата мента!

Не ви трябва друго лекарство против постоянно хълцане освен лютивата мента. Също така тук ще намерите и няколко трика, които вършат страхотна работа при хълцане!

Неволното вдишване на въздух (хълцане) се предизвиква от многократно повтарящи се спазми на диафрагмата – мускулен орган, разделящ гръдната от коремната кухина.

При пристъпите на хълцане с всяко поемане на въздух човек издава неконтролируем звук. Въпреки че е неприятен, проблемът не крие риск за здравето и с редица домашни средства можете да го преодолеете.

Хълцането често започва след изпиване на много топли течности или след обидно хранене, когато препълненият стомах притиска диафрагмата. То се появява и след продължителен силен смях или без видима причина. Пристъпите спират от само себе си и не надвишават 20 минута. В редки случаи продължителното хълцане е признак на скрито заболяване.

ПРОФИЛАКТИКА при хълцане:

Хранете се и пийте бавно. Избягвайте поглъщането на големи количества наведнъж, винаги сдъвквайте добре храната и елиминирайте нервното напрежение по време на ядене.

ЛЕЧЕНИЕ при хълцане

По-долу са посочени два метода за справяне с проблема, конто повишават нивото на въглероден двуокис в организма, а това, от своя страна, успокоява диафрагмата.

  • Поемете дъх и го задръжте за малко, но издишайте, преди да ви се завие свят.
  • Поставете хартиена торбичка (никога не използвайте полиетиленова) пред носа и устата си и вдишайте и издишайте няколко пъти

ПИЕНЕ НА ГЛЪТКИ

В някои случаи пристъпите на хълцане могат да спрат, ако изпиете бавно чаша студена вода или посмучете кубче лед. Можете също да наклоните главата си напред над чаша вода и бавно да отпивате на глътки от срещуположния ръб на чашата.

Тези средства са ефикасни, защото повечето хора почти спират да дишат, докато пият на глътки, а това повишава нивото на въглеродния двуокис в организма. Ритмичното съкращаване на хранопровода, предизвикано от бавното пиене и преглъщането, също спомага за преодоляването на спазмите на диафрагмата

Дайте мнение и Вие тук!

Билколечение: Спазмолитичното и успокояващо действие на лютивата мента върху храносмилателната система може да помогне за преодоляване на хълцане, появило се в резултат на препълнен стомах. След основните хранения пийте чай.

КОГА ДА ПОТЪРСИТЕ МЕДИЦИНЕКА ПОМОЩ

• Ако хълцате повече от един ден.

“Фигурин

• Ако страдате от чести пристъпи на хълцане.

• Ако имате затруднено дишане, болки в гръдния кош или световъртеж.

За Маргарита Алексиева

Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Едно мнение

  1. детелина

    това са пълни глупости,,, сядаш пиеш една чаша топла вода след това си задържаш дъха колкото можеш и спира хълцането,,,,изпробвано

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

АБОНИРАЙ СЕ БЕЗПЛАТНО!

Получавай на мейла си новите публикации на Лекар.БГ

Публикуваме рядко, не пропускайте!АБОНИРАЙ СЕ!