Крем за псориазис
Крем за псориазис, лекарства, мехлеми, билки и лечение с народни средства

Крем за псориазис – как да изберем? Лечение с лекарства, билки и мехлеми

Псориазис – средства за лечение; кои са най-добрите. Кремове и унгвенти, лекарствени групи. Перорални таблетки и капсули – кога се препоръчват. Най-добрите билки за псориазис

Псориазис: дълбоката причина за това страдание така и не е открита до ден днешен.

Много специалисти са убедени, че тук е значителна ролята на наследствеността.

Коментират се и различни метаболитни нарушения. Затова терапията може да включва цял комплекс от мерки, обединяващи прилагането на медикаменти – външно и вътрешно, физиотерапия, санаториално лечение и пр. И тъй като се касае за заболяване от хроничен тип, задачата на първо място е да се овладява ефективно тормозещата симптоматика и да се повишава качеството на живот на пациентите. Много е важно кожата да бъде поддържана в добро състояние, защото неглижирането на обривите и неприятните плаки може да създаде условия за бактериални или гъбични инфекции. Това е и причината на първо място при предприемането на лечение да се търси най-подходящият продукт за локално външно приложение. Съвременната фармацевтика предоставя за избор огромен брой кремове, унгвенти и мехлеми.

Кой крем за псориазис е хубав, унгвент, маз?

В търсене на най-добрия продукт буквално можем да се изгубим сред множеството оферти за кремове и мехлеми. Трябва да сме наясно, че и най-добрият продукт може да не е подходящият за нас, т.е. локалният медикамент се избира индивидуално, като лекарят отчита спецификата на организма, прогресията на заболяването и пр. Мазилата могат да са хормонални или нехормонални; един и същ активен състав може да бъде поднесен както под формата на крем, така и във вид на унгвент.

Да видим има ли съществена разлика. Унгвентите имат мазна основа; тя забавя проникването на активното лекарствено вещество в кожата – има състояния, при които това се предпочита.

Базата на кремовете против псориазис – напротив – позволява бързо и лесно “попиване” в кожата, както и проникване до по-дълбоките пластове, включително в подкожната мазнина. Основа на кремовете може да е вазелин, полиетиленгликол, пропиленгликол, стеаринов спирт, метилпрахидроксибензоат и други вещества. За кожата на главата се разработват други продукти, чийто състав предпазва третираната зона от мазен блясък, а косата от неприятен, мърляв вид.

Освен кремове и унгвенти се прилагат също лечебни лосиони, шампоани и масла.

Кортикостероиди

Кортикостероидите са голяма група хормонални продукти – синтетичен аналог на естествените хормони, произвеждани от кората на надбъбречните жлези (глюкокортикоиди). Чрез прилагането им при псориазис може да се постигне бърз ефект – овладява се неприятната симптоматика като зачервяване, сърбеж, образуване на дразнещи плаки. Продължителната им употреба обаче може да създаде привикване, а освен това започват да се проявяват множество странични ефекти, свързани с хормоналния баланс и функционирането на вътрешни органи.

псориазис
Хормоналните кремове помагат при псориазис, но не могат да се използват постоянно
Унгвенти: Бетазон, БетазонГент (и крем)

Бетазон е кортикостероиден продукт с активна съставка бетаметазонов валерат. Има противоалергично и противовъзпалително действие; прилагането му облекчава симптомите на псориазис като зачервяване, сърбеж, оток. Продуктът се предлага под формата на унгвент и на крем; унгвентът е подходящ при сухи плаки с люспи и твърди корички, а кремът – при мокрещи псориатични образувания. Прилага се 2-3 пъти дневно за не повече от 4 седмици. Не бива да се използва за лечение на деца под едногодишна възраст, при кожни инфекции и наранявания по кожата; с ограничена употреба при бременни и кърмачки. Цената на тубичка от 15 г е около 3.50 лв.

БетазонГент е комбиниран продукт: активните съставки са кортикостероида бетаметазон и антибиотика гентамицин. Предпочитан е в случаите, когато основното заболяване – в случая псориазис, е усложнено с инфекция от патогенни микроорганизми. Лекарството се прилага само при възрастни и деца/подрастващи над 12 години. Не бива да се използва при алергии, инфектирана или наранена кожа, върху лицето, в интимната зона, върху кожни тумори. Прилага се минималното ефективно количество – два пъти дневно, за две седмици. Този продукт също има варианти – крем или унгвент; изборът зависи от вида на плаките – както при бетазоновите продукти.

Унгвент Бетноват (бетаметазон валерат)
Фигурин лесно отслабване диета 10 килограма

Бетноват също е продукт в два варианта – унгвент и крем; активна негова съставка отново е бетаметазонов валеат. Полага се 2-3 пъти дневно за две до четири седмици; изборът на крем или унгвент зависи от проявите на псориатричните изменения. Унгвентът е за сухи плаки с твърда повърхност, кремът – за мокрещи образувания. При твърди плаки се препоръчва стегната превръзка след апликацията – за цяла нощ, само в началната фаза на терапията. Цената на унгвента и крема е около 5 лв за тубичка от 15 г.

Бетадерм А, унгвент

Унгвентът Бетадерм А е композиция от бетаметазон и салицилова киселина. 15-грамова тубичка струва около 5.50 лв. Ролята на салициловата киселина е да омекоти псориатичната плака, за да може кортикостероидната съставка да проникне в дълбочина и да упражни лечебното си въздействие. Продуктът се използва симптоматично – за овладяване на признаци като сърбеж, зачервяване, оток. Лекарството върши работа в случаите, когато болестният проблем не е свързан с вторична инфекция от патогенни микроорганизми. Не се използва при деца под една година; допуска се по изключение при бременни и кърмачки, под лекарски контрол. Продължителността на лечението е до две седмици, а при полагане върху лицеви зони – до пет дни.

Мехлем за псориазис

Мехлемите против псориазис, кожни раздразнения, дерматити – представляват най-често домашно приготвени продукти на основата на пречистени мазнини, билки, пчелни продукти. Обикновено ефектът от прилагането им е положителен, тъй като мазнините омекчават неприятните плаки, а билковите/пчелните компоненти упражняват противовъзпалително и противосърбежно действие. Посъветвайте се с дерматолог, преди да предприемете терапия с такъв продукт – купен или самостоятелно приготвен. Псориазисът е твърде сериозно заболяване, за да смятаме, че ще се справим с него чрез самолечение.

Един интересен пример за мехлем по рецепта от народната медицина е “Когиталност”. Бурканче от 50 мл се продава за 7 лв. Съдържа екстракти от лайка, бял равнец, босилек, жълт кантарион, невен, мента,орехови листа, репей, коприва, листа от роза, медицинска дъвк, пчелен восък и пчелен клей. Използва се продължително, апликациите са 2-3 пъти на ден.

Мометазон ABR на крем и спрей

Продукт на основата на мометазоновия фуроат; силен кортикостероид с изразен противовъзпалителен и противоалергичен ефект. Помага за успокояване на симптоми като сърбеж и зачервяване при деца и възрастни с псориазис. Продуктът има някои ограничения, които пациентът следва предварително да обсъди с лекуващия – например не се прилага при алергии към съставките на този медикамент или към други кортикостероиди, при розацея и дерматити, при кожни проблеми по лицето и в интимната зона. При полагане се избягва зоната около очите и устата; не се използват големи количества и за продължително време. Прилагането при деца е до пет дни. Цената е около 4.50 за тубичка от 15 г.

псориазис
Понякога и простичките мазила вършат чудесна работа, ако ви мъчи псориазис

Спрей формата на медикамента е предназначена за лечение на болестни проблеми в назалната кухина; действа противовъзпалително, противооточно и противоалергично. Може да се прилага за лечението на деца над 6 години и възрастни.

Крем Елоком

Елоком е още един вариант на мометазоновия фуроат; има го под формата на крем, на унгвент и на медицински лосион.

Кремчето се използва по правилата, вече описани за други кортикостероиди. Апликациите по лицето не бива да са през повече от пет последователни дни; такова ограничение има и за лечението на деца. Тубичка от 30 г струва около 5 лв.

Флуметазон: Лоринден А и С (унгвент)

Флуметазонът е глюкокортикостероиден компонент, определен като умерено противовъзпалително средство (framar.bg). Съдържащите го унгвенти и кремове обикновено не се полагат върху лицето, противопоказани са за деца под две години. Полагат се 1-2 пъти дневно до две седмици.

Лоринден е популярен крем/маз в няколко варианта – с различни добавки, според характера на болестния проблем. Унгвентите А и С са по около 7 лв за 15-грамови тубички. Лоринден А съдържа флуметазон и салицилова киселина и е предпочитан при упорит псориазис с мъчителен сърбеж, без усложнения от типа на бактериални инфекции. Лоринден С е съчетание от флуметазон и клиоквинол. Клиоквинолът е съставката, която върши работа при псориазис с усложнения от бактериални и гъбични инфекции.

Хидрокортизон

Хидрокортизоновите продукти съдържат глюкокортикоидна съставка; постигат противовъзпалителен, противосърбежен и противоалергичен ефект. Помагат при сърбеж, ограничават отделянето на секрети, насърчават възстановителните процеси. Има и специален офталмологичен унгвент. Със същата активна съставка е и продуктът латикорт.

Гелове и кремове

Кремовете се считат най-подходящи за неутрализацията на псориатични симптоми, особено при поражения на краката и лактите. Задължителните им компоненти са активно вещество, вода, масло и емулгатори. Почти същото приложение имат и геловете, които вършат добра работа по откритите участъци на кожата, особено по дланите и китките на ръцете. Геловете могат да са хормонални, хомеопатични, с пантенол, антихистаминови, козметични – с растителни съставки.

Флуцинар – гел и унгвент

Флуцинар – гел и унгвент, е лекарствено средство за локално външно приложение с активна съставка флуоцинолонов ацетонид. Продуктът действа ефективно в качеството си на силен синтетичен глюкокортикостероид. Препоръчва се при по-тежки прояви на заболяването псориазис. Лекуващият преценява коя форма е по-подходяща за конкретен пациент; терапията трябва да се провежда за срок до две седмици без прекъсвания. Лечението на проблемни места по лицето се ограничава до една седмица. Не се използва за деца под двегодишна възраст. Не бива да се прилага при бременни – през първия триместър на бременността категорично продуктът е противопоказан; не се препоръчва през  цялата  бременност, но може по лекарска преценка да се приложи за кратко и върху ограничена площ. Цената на опаковка от 15 г е около 7 лв и за унгвента, и за гела.

Ксамиол гел (калципротиол/бетаметазон)

Ксамиол е гел за лечение на псориазис по скалпа. Активните съставки на продукта са бетаметазон и калципотриол. Бетаметазонът овладява и неутрализира възпалителния процес, а калципотриолът нормализира растежа на нови  кожни клетки. Не се използва при нарушени стойности на калция в организма, както и при тежки бъбречни и чернодробни заболявания. не бива да се прилага, ако кожата е засегната от патологии като херпес и кокоши трън, бактериални и гъбични инфекции, туберкулоза и сифилис, акне, ихтиоза, розацея, при кожа с язви или напукана, с нарушена цялост от изгаряния.

  • Лекарството е само за скалп; не бива да се прилага при бременност и кърмене, както и за деца и подрастващи под 18 години. Обработената кожа не трябва да се превързва или да се правят компреси. Максималните използвани количества са до 15 г дневно или 100 г седмично. Цената е около 22 лв за опаковка от 15 г.
Бепантен

Бепантен – унгвент или крем, е продукт за външно приложение за бебета и малки деца. Подразбира се, че може да се използва при комплексно лечение на псориазис, тъй като поддържа влажността на кожата и я омекчава. Съдържа провитамин В5 – декспантенол, с чиято помощ се насърчават възстановителните процеси в епидермиса. Продуктът попива бързо, не оставя следи и може да се използва продължително. Цената на тубичка от 30 г е около 10 лв.

Содермикс

Крем содермикс е продукт от ново поколение, с активна растителна съставка и подчертано антиоксидантно въздействие. Използва се в качеството си на допълнително средство в комплексното лечение на псориазис. Малки дози се нанасят върху псориатичните плаки 1-2 пъти дневно; прилага се продължително. Цената е около 30 лв за опаковка от 30 мл.

Унгвент Латикорт

Латикорт – това е хидрокортизонов унгвент/крем; синтетичен кортикостероид с умерена интензивност на въздействието. Овладява възпаление, сърбеж, алергични реакции на кожата. Не е подходящ за деца под две години; не се използва при инфекции от бактериален, вирусен или микотичен тип; след ваксинации; при розацея.

Допуска се прилагането му при бременни и кърмачки, но само под лекарски контрол. Продуктът се полага върху проблемните зони 1-2 пъти дневно за не повече от две седмици. Цената е 3 лв за 15 г.

Крем Кловейт

Кловейт – крем и унгвент, съдържа активната съставка клобетазол. Не е подходящ за деца под 12 години; не се прилага при акне и розацея, гъбични и вирусни инфекции. Апликациите са 1-2 пъти дневно – без последваща превръзка, за срок до две седмици. Цената е 5 лв за тубичка от 25 г.

Крем Апулеин

Апулеин – унгвент и крем, е на цена 5 лв за 15 г. Продукт с компонента будезонид; помага при псориазис – и не бива да се използва при алергия към някоя от съставките, инфекции –включително варицела, гнойни пъпки. Дали да се използва от бременни и кърмачки,  преценява конкретно лекуващият. Пациентите следва да спазват препоръките на лекуващия стриктно; не бива да удължават срока на ползване, тъй като прекалената употреба може да предизвика атрофия – особено ако потребителят е млад човек.

Нехормонални мехлеми

Не е задължително продуктът за локална външна употреба при псориазис да съдържа хормонална съставка. В начален стадий и при леки прояви специфичните раздразнения и плаки могат да се овладеят и чрез други мазила. При тях активните съставки са от рода на салицилова киселина, катран, цинков окис.

Цинкова маз

Този продукт съдържа бял вазелин и 10% цинков оксид. Продуктът е антисептик; действа противовъзпалително и облекчава неприятните усещания при кожни заболявания, сред които и псориазис. Цинковата маз не е подходащя в случаите, когато проблемната зона отделя секрети или кожата е с наранена цялост. Не са изключени алергични реакции, провокирани от цинковия оксид. За разлика от хормоналните кремове и унгвенти – тези продукт има по-малко странични ефекти и може да се използва продължително, разбира се – с мярка. Апликациите са два пъти дневно; при необходимост може да се прави и превръзка. Може да се използва от бременни и кърмачки.

Дайте мнение и Вие тук!
Салицилова маз

Продуктите със салицилова киселина са добри дезинфектанти; овладяват възпалителните процеси и спасяват от вторични бактериални инфекции. Апликациите с такъв продукт подпомагат изчистването на псориатичните плаки, омекотяват и създават условия за нормално възстановяване на засегнатите кожни участъци. В някои случаи мазилото, чийто носещ компонент обикновено е белият вазелин, може да бъде обогатено с цинкова съставка или със сяра – така ефектът за лечение на псориазис нараства.

Нафталин

Пациенти споделят във форумите за мазила с нафталинова съставка: определят ги като ефикасни, но специфичната миризма на стария нафталин не им харесва. Въпросът е, че в мехлеми, особено съчетано със салицилова киселина, помага за премахването на псориатичните плаки, успокоява сърбежа и възпалението. Народните практики се позовават и на вани с нафталин – но нашият съвет е да не рискувате с експерименти, чиито параметри не са ви съвсем ясни.

псориазис
Мазилата с нафталинова съставка са ефективни, но не и безобидни: във високи дози могат да са токсични, затова не се препоръчват за бременни, кърмачки и деца под едногодишна възраст
Сяра, маз от нея

Мазилата със сяра също са доказан лек при псориазис; неутрализират възпалението , успокояват кожата, подпомагат освобождаването на проблемните зони от твърдите люспи и плаки.

Вижте каква рецепта споделя популярната д-р Папазова, една от редовните събеседнички на Гала в “На кафе”:  килограм бяла домашна  мас се смесва с едно пакетче органична сяра от аптеката; добавя се една тубичка боров вазелин и едно флаконче витамин А. Всичко се бърка заедно, до получаването на еднородна смес. От сместа се маже на тънък филм,  после се слага марля и фолио. Тази процедура се изпълнява веднъж седмично

Антифлегмин

Антифлегминът е ветеринарен продукт с камфор и фенол; 50-грамова туба може да се купи от ветеринарните аптеки за 5-6 лв.

Продуктът е предназначен за лекуването на животни, но – както е и с други зоопродукти, човекът го е обсебил и използва заради бързите и реални ефекти от употребата му. Неутрализирането на кожни възпаления и гнойни процеси е една от причините да се използва в хуманните терапии полу-легално. При псориазис, ако не е в остра форма, помага намазването два пъти дневно за  пет последователни дни.

Лекарства за псориазис

Колкото и ефективни да са разгледаните дотук средства за лечение на псориазис, те не винаги са достатъчни и дори най-точното им прилагане не е в състояние да постигне стабилна ремисия. В такива случаи лекарят може да препоръча системни лекарствени средства – таблетки или инжекционна форма. Честа практика е комбинираната терапия, при която могат да се включат и подходящи билки. С други лекарства пък трябва да се внимава, тъй като е възможно да причинят усложнения от псориазис.

АСЕ-инхибитори

АСЕ-инхибиторите са лекарствена група, която се прилага при лечението на артериална хипертония. Има редица изследвания върху ролята на тези медикаменти върху прогресията на псориазис, който наблюдаваните хипертоници на АСЕ-инхибитори са развили. В повечето случаи, според цитирана статистика, въпросните лекарства водят до усложняване протичането на псориазиса – т.е. въздействието на медикаментите е неблагоприятно (publishing.arbilis.com).

Милгамма

Милгамма е комбинация от В-витамини, 1 и 12. препжръчва се при различни неврологични заболявания като част от комплексна терапия. Ако един пациент с подобно заболяване страда и от псориазис, има риск при прилагането на продукта. Проблемът е в това, че витамин В12 може да влоши общата симптоматика на псориазиса. Затова ако все пак се обсъжда възможността пациент да взема милгамма заради диабетна полиневропатия или херпес зостер например, трябва внимателно да се прецени каква е очакваната полза и струва ли си неизбежният риск (framar.bg).

Ретиноиди: неотигазон на капсули

Прилагането на ретиноиди (съединения със свойства, подобни на тези при витамин А) е възможно решение за тежките форми на псориазис. Могат да се прилагат самостоятелно или в комбинация с UV-терапия (framar.bg). Популярни са хидрогелове с ретиноидна съставка, които могат да се използват продължително време. Използването им потиска бързото делене на клетките и неутрализира възпалителните процеси.

Неотигазон е ретиноид за перорален прием – капсули с активен компонент ацитретин. Приемът подпомага оздравителните процеси в кожата и възстановяването на поразени от псориазис участъци. Лечението с този продукт е само под лекарски контрол; противопоказан при бременност и кърмене, тежки заболявания на бъбреците и черния дроб, високи стойности на липиди в кръвта, при алергия към продукта, при паралелно лечение с витамин А. Има специфични ограничения за прием на този продукт, когато пациентът е жена в детеродна възраст. Приемът обикновено е една капсула от 25 мг или 3х10 мг – веднъж дневно.

Имуномодулиращи средства

Нов тип лекарствени средства от биологичен тип; тяхната роля е да неутрализират възпалителните процеси, като поемат контрол върху имунните реакции на организма. Механизмът им включва “…блокиране на взаимодействията между определени клетки на имунната система…”, именно по този начин се овладяват възможните възпаления (dermasofia.com). Това все още ново лечение се прилага само при много тежки форми на псориазис, когато са изчерпани всички останали методи и няма ефект.

Циклоспорин

Циклоспоринът е лекарство от типа имуносупресор – т.е. водеща е потискащата му функция. Потискането на имунната система е важно при трансплантиране на органи, за предотвратяване на отхвърляне и възпалителни процеси. Прилага се и при псориазис в тежка форма. Приложението трябва да бъде препоръчано от специалист и да се контролира от лекар. Има известни ограничения, свързани с придружаващи заболявания на пациента – бъбречни, неконтролирана хипертония, тумори, ревматоиден артрит при лица под 18 години и др. лечебната доза при псориазис се определя индивидуално.

Сандимун неорал на капсули

Сандимун неорал е имуносупресор с активна съставка циклоспорин; казаното по-горе е в сила и за този лекарствен продукт под формата на капсули. Поради потискащата си имунитета функция медикаментът увеличава риска от рак на кожата; препоръчва се ограничаване на престоя под открито слънце. Необходим е контрол за нивата на циклоспорин в кръвта, особено при прием и на други медикаменти. Приеманата дневна доза се изчислява индивидуално, в зависимост от телесното тегло и варира  между 2.5 и 5 мг/кг; взема се на два приема.

Цитостатици: метотрексат

Цитостатиците са група медикаменти, потискащи имунната система. Псориазисът е една от формите, третирани с такива продукти – например метотрексат. Споменатият медикамент се прилага при псориазис и псориатичен артрит, състояния с усложнения и неуспешно лекувани с други средства. По принцип сроковете за прилагане на този тип лекарства са ограничени; освен това имат странични ефекти, като могат да провокират сърбеж, зачервяване и оток. Метотрексатът се прилага само под лекарски контрол; има специален ред, при който се допуска и лечение на деца с този медикамент.

https://www.lekar.bg/2018/05/31/%d0%bf%d1%81%d0%be%d1%80%d0%b8%d0%b0%d0%b7%d0%b8%d1%81-%d0%bb%d0%b5%d1%87%d0%b5%d0%bd%d0%b8%d0%b5/

Прилагането на имуносупресори и цитостатици има една основна цел: овладяване на възпалителните огнища и облекчаване симптоматиката, характерна за псориазис.

Спрей за псориазис

Спрей формата е с добър резултат при някои форми на псориазис, като е важно съдържанието на продукта. Предимствата са известни: лесно и икономично полагане, добро покриване на проблемните зони с тънък филм.

ДермаСпрей (DermaSpray Intensive)

Това е един от най-използваните продукти за облекчаване на псориатична симптоматика. Представлява комбинация от масла, витамини и минерали. След компонентите му са масло от сандалово дърво и инн, екстракт от морски зърнастец. Облекчава сърбежа и стягането, подпомага освобождаването от плаки и ускорява израстването на здрави епидермални клетки. Плюс на продукта е бързото проникване на компонентите му в по-дълбоките слоеве на кожата.

Известен проблем е цената на продукта, около 60 лв за 100 мл.

Билки за псориазис

Използването на лечебни растения срещу псориазис може да е разковничето в някои от случаите. Според препоръките се прилагат едновременно продукти за вътрешен прием – чай, запарки, отвари, и за външно – най-често домашни мехлеми. Лечението с билки изисква постоянство; обикновено за да се прояви положителен резултат е необходимо билковата терапия да е прилагана редовно поне 10-15 дни.

Кои са най-добрите билки

Златен корен, аралия, сибирски женшен – това са често препоръчвани лечебни растения като средство за подпомагане лечението от псориазис. Веднага трябва да се отбележи, че то не може да е успешно, ако не е съчетано с диета и при отказ от лоши навици като злоупотреба с алкохол и тютюнопушене.

  • Добри резултати дават лененото семе, коренът от целина, запарка от детелина, саламура от кисело зеле.
  • Най-простият лек срещу псориазис е маслото от ленено семе. Плаките се мажат 2-3 пъти дневно; оставят се открити – без превръзка. Това е едно от най-простите доказани средства за лечение на псориазис в начална фаза.

Народната медицина залага също и на домашните мехлеми, в които основата е грес, вазелин или свинска мас. Вижте ТУК няколко проверени рецепти за лечение на псориазис със суров картоф, барут, прополис, гъба чага и др.

Демир бозан

Билковата комбинация Демир бозан, която през последните години стана завидно популярна, може да помогне и в лечението на псориазис. Главната й заслуга ще е в балансирането на имунната система – доказано е, че дисхармонията във функциониранет й отваря вратите за заболяванията от рода на псориазис. Заслуга на Демир бозан може да бъде и очистването на тялото от токсини, което без съмнение създава условия за по-бързо възстановяване на поразената кожа. Комбинацията е от билките котешка стъпка, глог, царевична коса, хвощ, спиреа и великденче.

Още нещо ценно по темата ТУК:

https://www.lekar.bg/2018/06/05/%D0%BF%D1%81%D0%BE%D1%80%D0%B8%D0%B0%D0%B7%D0%B8%D1%81-%D1%81%D0%B8%D0%BC%D0%BF%D1%82%D0%BE%D0%BC%D0%B8/

Източници:

Първоначално публикувано на:04.06.2018 @ 15:57

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

01 лечение на псориазис, д-р Иванка Димитрова

Д-р Иванка Димитрова лекува псориазис без кортикостероиди

Методика на лечение на псориазис на главата и другаде с доказан ефект и трайност при …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *