Psoriasis

Лечение на псориазис: Клиники в България и др., диета. Физиотерапия

Лекува ли се псориазис – методики, средства, клиники. Къде в България да се консултираме. Диференцирано лечение на псориазис според вид и разположение. Диета и физиотерапия

Псориазис – това е заболяване, което често се отключва в млада възраст. Дори когато протича в лека форма, то причинява сериозни психологически проблеми: понижена самооценка, постоянно чувство на срам и социабна изолация. Псориазисът не е животозастрашаващо заболяване, но се отразява зле на качеството на живота.

Какво всъщност е псориазис; какви са причините за страданието и може ли да се лекува? Всъщност това е разпространена дерматоза: според медицинската статистика от него страдат 5 до 7% от всички хора на планетата. През последните години псориазисът се определя като системно заболяване: ние виждаме пораженията му върху кожата, но всъщност то засяга и ставите, черния дроб, бъбреците.

Лекува ли се псориазис и как?

За лечението на псориазис се използват множество медикаменти, като главните усилия са насочени към овладяването на външно изразената симптоматика. Продуктите за локално външно приложение обикновено се прилагат, за да се ограничат възпалителните процеси, лющенето и разраняването на кожата. Мазилата съдържат компоненти като сяра, салицилова киселина, дитранол, урея. Използват се и глюкокортикоидни местни средства.

Системното лечение предвижда вътрешен прием на медикаменти, които въздействат цялостно на болестните процеси. Такива медикаменти са синтетичните производни на витамин А, цитостатикът метотрескат, диклофенак и индометацин – за неутрализиране на възпалителните огнища.

Причини и симптоми

Изследванията по темата псориазис не са спирали от десетилетия: много неща вече са известни, но и много въпроси все още чакат отговорите си. учените обръщат внимание върху проявите на заболяването, които сравнително лесно се разпознават. При псориазис е налице свръхбързо делене на клетките в локален участък от кожата, при което най-горният пласт на кожата се превръща в люспеста материя; появяват се изпъкнали плаки. Това се случва на фона на отслабена имунна система и много често – при генетична предразположеност.

 

псориазис
Има неясноти около причините за отключването на псориазис

Основните симптоми на заболяването се представят в своеобразна триада:

  • По кожата се образуват белезникаво-сиви люспести петна, които лесно се чоплят – т.н. феномен на стеариновото петно;
  • След изчистване на сухите люспи се показва гладка розова повърхност на кожата – това е феноменът на терминалната ципа.
  • Още един признак – поява на капчици кръв по изчистeната повърхност, феномен на точковидните кръвоизливи.

Тъй като заболяването определено е от типа продължителни, хронични, въпросът “Как да излекуваме псориазис от раз” определено не стои; точният въпрос е – “Как да докараме работата до дълъг стадий на ремисия.”

Клиники в България

Към подобна цел – постигане на дълга ремисия, се насочват поне десетина добри клиники в България и в много случаи целта се постига във висока степен. Трябва да се знае предварително обаче, че няма универсален, стандартен модел на лечение: един организъм реагира по-активно на дадена терапия, а за друг тя е неприемлива. Освен това клетниците с тази диагноза предварително трябва да са наясно, че за постигането на какъвто и да било резултат в битката с неприятния псориазис е необходимо търпение и постоянство; лечението е дълго.

https://www.lekar.bg/2018/06/05/%d0%bf%d1%81%d0%be%d1%80%d0%b8%d0%b0%d0%b7%d0%b8%d1%81-%d1%81%d0%b8%d0%bc%d0%bf%d1%82%d0%be%d0%bc%d0%b8/

В Токуда – София – дневен център за псориазис
Фигурин лесно отслабване диета 10 килограма

Центърът е звено към отделението по дерматология в Токуда; според анонса екипът работи с направления от Здравната каса, но и срещу заплащане. За всеки пациент се изработва индивидуална терапевтична програма, която включва медикаментозно системно лечение, локална терапия, фототерапия. Специфика на терапията е приложението на ултравиолетови лъчи с тесен спектър.

Александровска болница

Псориазис е една от диагнозите, върху които работят специалистите в клиниката по кожни и венерологични болести при Александровска болница. Това е и едно от местата, където тежките форми на псориазис се лекуват с биологични продукти (по-късно ще обясним какво означава това). Пациентите, които се нуждаят от подобно лечение, представят пакет от документи пред комисия, ръководена от професор д-р Любка Митева. Подробности за кандидатстването за одобрение могат да се получат  на телефон 0 888 680 756.

Дерматологична клиника София

Клиниката приема пациенти с псориазис, като прегледите могат да са с направление или платени в рамките на 20 до 60 лв. Намира се в Студентски град, контакти може да се видят на  dermasofia.com/feedback/index.php?IDMenu=658.

Он клиник

Здравно заведение от модерен тип, част от международна мрежа със 140 клиники; има поделения в София, Варна и Бургас. Привлича пациенти с високо професионален екип, безплатен първи преглед, лечение на псориазис без хормонални продукти. Терапията на заболяването включва растителни екстракти с противовъзпалително, противогъбично и антибактериално действие. Специална роля имат екстрактите от тиня от Мъртво море. При лечението не се използват имуносупресори и кортикостероиди.  Чрез тази тип терапия псориатричните плаки се изчистват и кожата възстановява нормалното си състояние.

Проф. Мирослава Кадурина

Професор д-р Мирослава Кадурина е водещ специалист в областта на дерматологията; заемала е различни ръководни постове в здравната система, призната е в редица европейски страни, особено ценена в Германия и Италия. Особено ценени са изследванията й за лечението на псориазис с биологични продукти. Занимава се с естетична медицина/дерматология, проблеми на стареенето и анти-ейдж терапии и пр. Републикански консултант по дерматология. В момента е част от екипа на клиника ЕвроДерма – София. За връзка: euroderma-clinic.com/contact/.

Клиника “Дерма вита”

Клиниката е ориентирана преди всичко към естетичната медицина и анти-ейдж процедури и терапии. Клиничният отдел на практиките работи по най-често срещаните заболявания на кожата, сред които и псориазис. Предлаганото тук лечение на псориазис разчита на фототерапия, прием на цитостатици, омазняващи кремове и катрани, ретиноиди, витамин Д3. При тежки случаи може да се разработи терапевтичен план за лечение с биологични средства.

псориазис
Плаки от псориазис могат да се появят в различни зони на тялото
Мирабел Бургас

Това е неголяма, частна клиника за естетична дерматология и венерология. При лечението на псориазис освен подходите, коментирани като стандарт за предходните здравни заведения, тук се прибавя още климатолечението на морския бряг, т.н. таласотерапия.

Клиника ЕвроДерма – София

Клиниката е специализирана в лечението на хемангиоми в детска възраст, гъбични заболявания, алергии. Тук се намира и поделението Vitiligo clinic, където се прилагат най-новите световни  терапии за витилиго. Псориазис е едно от заболяванията, върху които се фокусират усилията на лекарите тук. Базата включва модерна апаратура за високотехнологични дейности при екип от доказани специалисти.

Във Варна, добър дерматолог

Доста противоречиви могат да се намерят не само за дерматолози и не само във Варна. Трудно е да се каже кой е добър и кой – не чак толкова, дори нещо повече, ако съдим по личния опит. Но все пак при преглед в мрежата могат да се намерят по няколко имена на специалисти с признание у нас и зад граница, при които да потърсим помощ за нашия проблем, в случая псориазис.

За Варна такъв човек би могъл да е доцент д-р Илко Бакърджиев, международно признат експерт в областта на естетичната медицина и медицинската козметика. Повече информация ТУК: dkcchayka.bg/bg/doctor/5.

В Пловдив, добри лекари

Според мнения и информация в мрежата пловдивчани се доверяват на д-р Венцеслав Гаров –  тел. 0888 770 260; доц. Д-р Румяна Янкова от Пълмед; д-р Невена Сурлекова – 0888 608 402.

Биологично лечение на псориазис. Какво е и къде се предлага

При това най-ново лечение на псориазис, особено в тежки форми, няма синтетични медикаменти. Използват се препарати, получени чрез биотехнологични процеси от животински и растителни протеини. Предимството на този вид лекарствени продукти е, че въздействат само на точно определени клетки и са предназначени за конкретно заболяване. Нямат общо въздействие върху организма и на пациента му са спестени страничните ефекти. Не се проявява и характерното натоварване на черния дроб и бъбреците.

Този тип лечение обикновено се допуска при тежки форми на псориазис, когато пораженията са засегнали и вътрешни органи, стави и пр. У нас за този тип лечение има регистрирани четири препарата: Адалимумаб (Хумира), Инфликсимаб (Ремикейд), Етанерцепт (Ембрел) и Устекинумаб (Стелара).

Биологично лечение на псориазис има например в Александровска болница – София, клиника ЕвроДерма, “Дерма Вита”. За отбелязване е, че този тип лечение е скъпо; плаща се по Здравна каса, но е само за случаи на псориазис в тежка форма. За да се лекуваш по този начин трябва да бъдеш одобрен от специална комисия.

Лечение на псориазис по вид

Макар да съществуват общи принципи и насоки за лечението на псориазис, конкретният терапевтичен план зависи от състоянието на определен пациент, от разположението на псориатричните обриви, наличие на вътрешни усложнения и пр. Затова всеки път при определянето на терапия лекуващият се съобразява с множество условия, като препоръчва допълнителни изследвания и се консултира с колеги от други области на медицината.

Лечение на псориатичен артрит

Лечението на псориатичния артрит е задача на двама специалисти: дерматолог и ревматолог. Разбира се – целта е да се постигне продължително затихване, ремисия, а не пълно излекуване – на практика то е непостижимо. В този случай без прием на медикаменти подобрение и овладяване на симптоматиката няма как да се постигне. Опитите на някои пациенти да се откажат от лекарствата и да се спасяват чрез алтернативна медицина, чрез билки и масажи, не постигат подобрение – дори могат да влошат картината и при всички случаи се пропуска време. Трябва да се разбере, че този подход може да стане причина за изменения на някои вътрешни органи и за увреждания в тъканите на ставите и гръбначния стълб.

псориазис
Пораженията на стави при артрит могат да бъдат много сериозни

 

  • Как се лекува тази форма на псориазис?  Използваните лекарства са два типа: симптоматични – това са нестероидните противовъзпалителни и глюкокортикостероидите. На второ място са базисните противовъзпалителни от типа на метотрексат. Първата група постига бързи резултати – болките и сковаността изчезват само за няколко часа. Тези медикаменти обаче не спират разрушаването на ставите, а само спестяват болезнените усещания от този процес.
  • Повече работа могат да свършат лекарствата от втората група (метотрексат). Тук не чакайте бързи резултати – но приемът забавя болестния процес и дори е в състояние да го блокира. Неприятното е, че при продължителен прием организмът свиква с такива продукти; налага се да се увеличават дозите, за да има ефект, а това провокира страничните ефекти.

Един нов тип лечение – с т.н. биологични продукти,според специалистите дава чудесни резултати без странични ефекти, но прилагането му все още не е масово, а е и доста скъпо. Все пак по този начин рушенето на ставите може да се прекрати. Освен това всяка терапия следва да започне максимално рано, когато деструктивните процеси все още не са постигнали необратими поражения.

Палмоплантарна пустулоза

В този случай псориатричните плаки са разположени по дланите и стъпалата. Това е причина за слабата ефективност на стандартните терапии, тъй като уязвимите места постоянно са подложени на интензивни въздействия – натиск, мокрене и пр. ето защо в подобни случаи на псориазис се залага на стриктния режим, който пациентът трябва задължително да спазва. Вижте какво може да включва той:

псориазис
Псориазис по ходилата и дланите се лекува много трудно

Да не се яде пържена и пикантна храна; отказ от тютюнопушенето; отказ от алкохола; да не се мият ръцете и краката с прекалено топла вода; да се използват домакински ръкавици, за да се избегне контактът с битовата химия; ако по ходилата има цепнатини – да се обработват с хидроколоиден разтвор – това е средство, което  предпазва от триене и сърбеж, освен това стимулира възстановяването на увредения епидермис.

  • Прилаганата терапия трябва да ограничи възпалителните процеси и да оптимизира развитието на растежа на здрави клетки в проблемните зони. Използват се овлажняващи и омекчаващи продукти, които подпомагат отделянето на вроговените слоеве кожа. Най-често става дума за производни на салициловата киселина, витамин D, ретиноиди, глюкокортикостероиди. Допълнително може да се приложи т.н. PUVA-терапия, което представлява облъчване на проблемните места с с ултравиолетови лъчи и с използването на фотоактивното вещество псорален. Ако и това не помогне – налага се системно лечение, т.е. прием на таблетки.
Псориазис на лактите

И в този случай става дума за комплексно лечение, което налага спазването на диета, прием на витамини, местно лечение – различни мазила; физиотерапия, фотохимиотерапия.

При леки форми на псориазис обикновено овлажняващите продукти се оказват достатъчни. Така се тушира неприятният сърбеж, отделянето на люспи, възпалението. Ако нещата са били неглижирани и проблемът е запуснат – трябва да се приложат локални кортикостероиди, фототерапия, фотохимиотерапия, алтернативни подходи.

 Псориазис на ноктите

Псориазис на ноктите е описван още в 19 век. Още тогава било забелязано, че това са изолирани прояви. Лечението е доста продължително и протича с променлив успех.  То рецидивира, може да протича вълнообразно. Много е важна всекидневната грижа за ноктите и спазването на някои правила:

Дайте мнение и Вие тук!
  • Ноктите се изрязват късо; избягват се микротравми; не се правят маникюр и педикюр, както и всякакви други козметични процедури; при занимания в кухнята или с вода се слагат гумени ръкавици.
  • Ако псориазисът на ноктите е в лека форма, медикаменти не се използват. Може да се полага лечебен лак, който маскира неприятния вид на ноктите, като същевременно забавя протичането на болестния процес и предпазва от рецидиви.

При тежка форма се използват разтвори, кремове и мехлеми; препоръчва се прием на хранителни добавки с калций, калий, цинк и силиций. Този прием се прекратява, ако настъпи обостряне на проблема. Облекчаващо действат ваничките с билкови отвари от рода на лайка, невен и смрадлика, както и апликациите с масла – зехтин или царевично.

Псориазис на главата

Сложното при тази форма е окосмяването на проблемната зона. Като начало се препоръчва прием на витамини А и В, добавки с калций и никотинова киселина, фолиева и аскорбинова киселина. Много добър ефект дават кортикостероидите, но те са само за краткотрайно приложение. Добър е и ефектът от мазилата – продукт на салициловата киселина.

псориазис
Народната медицина носи облекчение при псориазис на главата

Като допълнителен фактор в комплексната терапия се включват компреси и изплакване с отвари от лайка, смрадлика, градински чай, невен. Много добър ефект дава и препаратът содермикс.

И народната медицина има какво да каже по въпроса: препоръчват се компреси със сок от билката змийско мляко, спиртен извлек от лечебното растение бутрак (вземат се три пъти дневно по 20 капки), маски на скалпа с морска сол и хума.

Псориазис на лицето

Засегнатите от този проблем грешат, като се опитват да скрият пораженията от псориазис по лицето с козметика. Това може сериозно да влоши нещата. Ето какво трябва да се прави, ако имате такъв проблем:

  • Необходими са системни грижи за лицето, като се използват само продукти за чувствителна кожа. В никакъв случай не се изтривайте с хавлиена кърпа – така прориатричните зони се дразнят и се стимулира растежът им. През зимата непременно използвайте овлажняващи мазила. При появата и на най-малки образувания се консултирайте с дерматолог и използвайте лечебни кремове и мехлеми. Комплексното лечение включва физиотерапия, фотохимиотерапия, прием на витамини, диета.

Диета при псориазис

Храненето при псориазис има изключително значение  за поддържането на продължителна ремисия: важно е как се поддържа алкално-киселинният баланс в организма. Алкалната реакция трябва да превъзхожда киселинната, затова храненето трябва да включва до 75% храни, създаващи алкална среда, срещу 25-35% с киселинна.

псориазис
Правилното хранене е част от успешното лечение на псориазис

Желаната среда се създава при засилена консумация на плодове и зеленчуци. “Кисели” са храните с нишесте и мазнини- зърнени, месни, картофи, сметана и пр. необходимо е също да се пие много вода – ако това не се отразява негативно на някои органи и системи. Някои специалисти препоръчват да се изпиват дневно средно 6-8-10 чаши чиста вода.

Ето и една примерна таблица на храните, които приемаме за позволени или забранени при храненето на пациент с псориазис:

 

Храни

 

Позволени

 

Забранени

Бобови растенияСоя, леща, грах в малки количества
МазниниРастителниМасло, маргарин
Зелени листниЗелена салата, копър, магданоз, зелен лук, маруля
МлечниНискомаслени Пълномаслени
КонсервиВсички видове туршии, маринати, рибни, месни
Зърнени културиЕлда, овесени ядки, просоГрис, ориз
МесоПрясно и без мазнини пиле, заешкоБекон, пушени и пикантни филета и колбаси
НапиткиМинерална вода, филтрирана водаКафе, чай, алкохол, пресни и пакетирани сокове
ЗеленчуциЦвекло, моркови, зеле, лук, тиква, царевицаЧервен пипер, домати
Ядки, семенаБадеми, кедрови ядки, тиквени, ленени семена от слънчоглед
ПодправкиКимион, чесънОцет, сол, люти подправки
Риба, морски даровеПрясна риба, с ниско съдържание на мазниниХайвер, пушена риба, солена риба, раци, скариди, миди, омари
СладкиЖеле, мармалад, компот, сокМед, шоколад, захар, подсладено
Сушени плодовеСушени сини сливи, сушени кайсии, стафидиЗахаросани плодове
СиренеБяло саламуреноСиньо, камембер
ПлодовеЯбълки, круши, пъпеш, диня, ананас, манго, кивиЦитрусови плодове, портокали, мандарини, лимони
ХлебниМакаронени изделия от твърда пшеница, пълнозърнест хляб, спелта и лимецЦаревичен хляб, тестени изделия от бяло брашно
ПлодовеБоровинки, къпини, касис, аронияЯгоди, малини
ЯйцаЯйца от пъдпъдъкКокоши

( по bulgaria.psorimilk.website)

Разрешени храни

Най-полезната съставка при храненето на тази потребителска група са растителните мазнини с полиненаситени киселини. Те са необходими за поддържането на противовъзпалителните и противоалергични процеси в организма. За поддържането на чернодробните функции трябва да се консумират храни с фибри; целулозата гарантира и редовно опразване на червата, поддържане баланса на минералите и оптимално протичане на метаболитните процеси.

Препоръчвани храни са например салатите с растителни мазнини, каши – овесена и от елда, телешки дроб, извара. За да се поддържа здравето на ткръвоносните съдове, кожата, ноктите – трябва да има постъпления на витамини, а при псориазис това е още по-важно. Особено необходими са витамините А, В и D. При псориазис витамините имат специална роля и за баланса на нервната система. Полезно е например червеното цвекло – заради изброените витамини, заедно с натрий, йод, цинк, манган, желязо, магнезий и др.

Забранени храни

На първо място – изключваме цитруси, шоколад, пълномаслени млека. Допуска се мед в малки количества, но са абсолютно забранени плодове и зеленчуци с червен пигмент: домати, ягоди, червени чушки. Трябва буквално да се забравят изкушенията от рода на кисело, люто, пушени и подсладени храни. Силно се намалява потреблението на сол – директно и чрез солени продукти.

Забраняват се и продукти, които могат да провокират алергични реакции. Препоръчва се и чувствителна редукция на алкохолното потребление.

Физиотерапия. Методи

Освен приложението на локални или системни средства, лечението на псориазис може да включи и методи от физиотерапията. Изборът на едно или друго лечение трябва да отчете индивидуалната характеристика на заболяването и състоянието на пациента.

Фототерапия и фотохимиотерапия (ПУВА, триамцинолон ацетонид)

ПУВА, фотохимиотерапията  е съчетание от ултравиолетово облъчване и вътрешен прием на фотосенсибилизатор. Правят се 20 до 30 процедури. Същността е в дълбокото проникване на ултравиолетовите лъчи в кожата, а фотосенсибилизаторът забавя синтеза на ДНК на кожните клетки и потиска скоростта им на деление. Процедурите се изпълняват в специални кабинки. Триамцинолон ацетонидът е специфичен продукт, прилаган широко при лечението на различни кожни проблеми.

Фототерапията или селективната фототерапия по същество е третиране на проблемните зони с УВ-лъчи с определена дължина на вълната; обикновено се правят по 15 до 35 такива процедури.

С ултравилетово лъчение

Терапията с монохроматично УВ-облъчване позволява въздействие върху локалните огнища на псориазис, обработват се едно по едно – включително на трудно достъпни места и без засягане на здрава кожа. Този вид лечение се назначава, ако поразените участъци са под 10% от цялата площ на кожата. Лечението може да включва от 15 до 30 процедури.

Лазерна терапия

Използва се лазерно лъчение с различна дължина на вълната. Лазерът ускорява изчистването на плаките и предпазва от образуването на белези на тяхно място. Броят на процедурите се определя индивидуално от лекуващия за всеки пациент.

Магнитотерапия и терапия с ток

Лечението с магнитно поле се отразява благотворно на общото състояние. Преодолява се сърбежът и възпалението на кожата, отока и болките в ставите, подобрява се психоемоционалното състояние. За лечение се използва специална апаратура, кто времетраенето на всяка процедура е около 20 минути. Курсовете са 10-15 за постигане на траен резултат.

Терапията с ток по същество е “вкарването” на пациента в състояние на електросън. Чрез слаби електрически импулси се въздейства върху главния мозък за 20 до 60 минути. Правят се 10-12 такива процедури. Електросънят оказва успокоителен ефект. Нормализират се функциите на нервната система, плаките започват да се изчистват и по-бързо настъпва очакваната ремисия.

Ултразвукова терапия

Ултразвук се препоръчва като средство против болка, сърбеж и отоци. Подпомага разнасянето на плаки и предотвратява образуването на белези. Може да се съчетае с въвеждане на медикамент, локално – фонофореза. Продължителността на един сеанс е 15 минути. За траен ефект са необходими 7-14 сеанса.

Хипертермия и лечение с пчелна отрова

Хипертермията е нагряване на тъканта до 40 градуса с помощта на специална възглавничка. Така се нормализира работата на имунната система и тя отслабва атаките си върху проблемната зона. Всяка процедура трае два часа, а броят им се определя от лекуващия.

Лечението с пчелна отрова се съчетава с електрофореза или ултразвук – използва се тази апаратура за трансдермално вкарване на отровата в тъканта. Постига се противовъзпалителен, размекващ, противосърбежен ефект. Нормализира се обмяната на веществата. Има полза при най-малко 10 процедури.

https://www.lekar.bg/2018/06/04/%d0%bf%d1%81%d0%be%d1%80%d0%b8%d0%b0%d0%b7%d0%b8%d1%81-%d0%ba%d1%80%d0%b5%d0%bc/

Лечение с крем, лекарства, мехлеми

Прилагането на мехлеми – маз, унгвент, е с добър ефект при леки форми на псориазис. Този вид лекарствени средства участват при симптоматичното лечение и при по-тежки случаи, тъй като облекчават неприятните усещания и съдействат за възстановяването на нормалните клетки. Мазилата проникват през твърдите люспи на плаките и въздействат директно на клетките от новата кожа. Обикновено на първо място се споменават продуктите от нехормонален тип, като мехлеми със салицил и сяра, антралин, нафталова маз. Ако тези продукти не подействат, се преминава към втора стъпка, когато унгвентите и кремовете съдържат хидрокортизонови компоненти или триамцинолон ацетонид. Добър ефект дават и медицинските кремове от типа содермикс, при които синтетични компоненти и растителни съставки се съчетават за многофакторно въздействие върху болната кожа.

За жалост прогресията на заболяването изисква в даден момент да се пристъпи и към вътрешен прием на медикаменти, т.н. системно лечение.

Източници:

Първоначално публикувано на:31.05.2018 @ 17:15

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

крем витасин мнения, или родопско чудо?

Крем Витасин. Мнения, приложение на Мадански крем. Родопско чудо

Мнения за крем Витасин. Мадански крем Витасин или Родопско чудо? Приложение за гъбички по ноктите, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *