Проблеми със съня. Безсъние. Видове и съвети

Добрият нощен сън възстановява силите на организма и освежава съзнанието, но всеки човек поне веднъж в живота си е страдал от безсъние.

Тревогите по този повод само влошават положението, но някои природни методи и проста правила (известни като хигиена на съня), са особено ефективни за справяне с проблема.

Смята се, че зрелите хора се нуждаят от 8 часа сън в денонощието, но обикновено и 6-7 часа са им напълно достатъчни. Жените по-често страдат от проблеми със съня, отколкото мъжете, и състоянието се влошава с напредването на възрастта. Когато човек не се наспива добре, той се чувства неразположен и уморен. Хроничното безсъние намалява умствената и физическата работоспособност и предизвиква тревожни състояния, депресии и други психически разстройства.

Видове нарушения на съня

⊗ Трудното заспиване често се дължи на факта, че човек не може да се освободи от мисли и тревоги. Причината е тревожност или силни емоции (например гняв), с които не сте успели да се справите през деня, или дългоочаквано събитие на следващия ден. Възможните физически причини са и недобро храносмилане, уморени крака и алкохолна превъзбуда.
⊗ Ранното събуждане и невъзможността да заспите отново вероятно е симптом на депресия и/или тревожно разстройство. Това може да се случи и ако човек е злоупотребил с алкохола или кафето.

Честото будене през нощта и невъзможността да заспите бързо след това е обичайно за по-възрастните хора и понякога се свързва с депресия и/или тревожно разстройство.

ПРОФИЛАКТИКА на безсъние

Хигиена на съня:

Така се нарича дневният ви режим, създаващ предпоставки за здрав сън. Като му отделяте особено внимание, ще успеете да предотвратите хроничното безсъние.

  • Погрижете се леглото ви да е удобно. Ако матракът е на повече от 10 години, вероятно се нуждаете от нов. Изберете достатъчно твърд, за да ви осигурява надеждна опора, но не толкова, че да води до напрежение в бедрата и раменете ви.
  • Проверявайте дали в спалнята ви е приятно топло. Според проучванията най-подходящата температура за повечето хора е около 18,3 °С. Освен това помещението трябва да бъде тъмно и тихо.
  • Заобиколете се с топли, приглушени цветове.
  • През последните час-два преди лягане не пушете и не консумирайте тлъста или трудносмилаема храна с мазнини и рафинирани въглехидрати; не пийте алкохол или напитки с кофеин; не гледайте и не четете тъжни или страшни неща; не се напрягайте с физически упражнения. Вземете топла вана непосредствено преди да си легнете.
  • Хапнете нещо леко, за да ви се приспи. Гладът може да ви попречи да заспите или да ви събуди през нощта или рано сутринта.
  • Спалнята трябва да бъде спокойно място.

Вижте и други, още по-ценни съвети против безсъние ТУК!

Дайте мнение и Вие тук!

И още нещо супер полезно:

https://www.lekar.bg/2016/03/14/%D0%B1%D0%B5%D0%B7%D1%81%D1%8A%D0%BD%D0%B8%D0%B5-3/

За Маргарита Алексиева

Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

английска сол, дозировка

Английска сол. Доза при запек и други приложения. Прием вечер и вани

Топ 10 ползи от английска сол. Отслабване. При стрес: вана за релаксация. При детоксикация: прочистване …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

АБОНИРАЙ СЕ БЕЗПЛАТНО!

Получавай на мейла си новите публикации на Лекар.БГ

Публикуваме рядко, не пропускайте!    АБОНИРАЙ СЕ!