Сърцето е здраво, заради прием на чай и кафе

Холандски учени са наблюдавали 37 514 души, пиещи редовно чай и кафе, в продължение на 13 години, казва БиБиСи.

Възрастовата група е между 20 и 69 години.

Изследванията са били в сферата на напитките, а напитките за здраво сърце са кафето и чая, тези двете, които много често предизвикват противоречиви мнения, относно полезността на напитките.

Докато са правени анализите са взети около 20 критерия, които са свързани със здравето. А друг екип от учени наскоро доказа, че консумирането на чай и кафе, намалява риска от появата на диабет.

Ако може да се вярва на направените резултати, то хората, които пият по повече от шест чаши чай на ден, са с 30% по-малко риск от сърдечни заболявания. Съвсем аналогични са изводите и при хората, които пият по 4 чаши кафе на ден.

Даже да пиете между две и четири чаши кафе на ден, пак рискът от развитие на сърдечни заболявания е с 20% по-малък.

И все пак всяко нещо, с което се прекалява може да доведе вреда, а не до полезен ефект. Така че не прекалявайте с кафето, все пак полезният ефект е до време, после може да си докарате сърцебиене.

Дайте мнение и Вие тук!

Доказано е, че кафето и някои видове чайове съдържат големи количества антиоксиданти, които помагат за тези положителни ефекти върху организма.

Антиоксидантите са едни вълшебни вещества, които всеки от нас трябва да приема, колкото се може повече, защото те неутрализират свободните радикали, застрашаващи организма от болести и са причина за ранното стареене.

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

Как точно се ползва Бизогама?

Бизогама или Конкор? Мнения и цена. Прием и действие при ускорен пулс, аритмия и др.

Как точно се ползва Бизогама? Мнения. Действие при ускорен пулс, високо кръвно и аритмия. Странични …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *