Сърдечните препарати продължават живота на болния, но когато са с мярка и подходящи за организма

Таблетки за сърцето. Видове лекарства, хапчета за сърце

Какви видове лекарства за сърце може да се ползват?

Много от нас знаят, че възникнат ли сърдечносъдови заболявания, остават за много дълго време. Както казват лекарите – носят хроничен характер. И повечето от тях се лекуват не за един ден, а за цял живот. А таблетките са няколко вида: едни се вземат всеки ден, а други само по време на пристъп. Когато на болния му писне и започне да взема лекарствата само по време на пристъп, става изключително опасно.

Сърдечноболният не трябва да допуска такова отношение към здравето си. Опасно е! Не бива да се забравя, че хипертонията напомня за себе си само когато докара болния до инфаркт.Много от нас не разбират защо трябва да пият лекарства, когато не ги боли нищо. И то какви препарати: от групата антагонисти на калция или инхибатори.

И понеже болният не знае как точно въздействат тези препарати на организма му, не се съобразява кой знае колко с часовете на прием, с количеството и качеството на лекарствата. Мнението на специалистите е, че ако този човек разбира какво точно му е предписал лекарят, ще може да се лекува много по-грамотно. А това значи и с много по-добри резултати. Днес ние ще отговорим на многобройните ви въпроси за основните класически препарати, които се предписват при заболяване на сърцето.

КАК ДА ПРЕДОТВРАТИМ ИНСУЛТА ИЛИ ИНФАРКТА

Първото, което трябва да направим, е да се справим с хипертонията. Лечението на това заболяване се провежда системно, дори когато за определен период от време показателите се доближат до нормалните. След консултация с лекар може да се намали дозировката на приеманите лекарства, но не и да се спре приемането им.

Много от съвременните лекарства за намаляване на кръвното налягане не само го нормализират, но и лекуват сърцето и кръвоносните съдове, създават условия за добра работа и за съхраняването им. Вярно е, за да се постигне такъв лечебен ефект, трябва да мине много време.

Трябва да не забравяме, че внезапното спиране приема на лекарствата, може да влоши състоянието на организма, защото той трудно може да реагира на високото кръвно налягане и на симптомите на едно или друго заболяване.

Разнообразието на лекарствените препарати в една група позволява лечението на сърдечносъдовите болести да се подобри значително.

Всяко от тези лекарства си има своите особености и затова трябва да се предписва от лекар след обстоен преглед и необходимите изследвания.

Например каптоприлът трябва да се взема от 3 до 4 пъти дневно. Той действа много бързо и за нула време се преодоляват хипертоничните кризи. Което от друга страна го прави неподходящ за хората, които работят.

Препаратите с продължително въздействие върху организма се приемат по лекарско предписание, но никога повече от две таблетки на ден. Говорим за енаприл, периндоприл, лизиноприл и др.), които също се различават едно от друго. Има такива, които се приемат специално от хората с болни бъбреци, има и други – за хората с болен черен дроб.

“Демир

В зависимост от здравословното състояние на пациента се подбира лекарство, което би предизвикало по-малко странични ефекти и е подходящо за неговия организъм.

Това, което всеки болен трябва да знае, е че ефектът от тези медикаменти настъпва от 3 до 6 месеца след приемането им. Затова не бива да се прекъсва лечението, нито пък да се спира, ако ефектът не проличи още през първите две или три седмици.

•До започването на всякакъв вид лекарствена терапия болният от хипертония трябва да знае, че причината за неговия проблем е натрият, който се съдържа в готварската сол. Болните от това заболяване са ДЛЪЖНИ най-напред да намалят до минимум количеството сол в храната. Иначе е безсмислено да вземат лекарствата. Просто няма да има никакъв ефект.

Пикочогонните препарати (диуретиците) се предписват, за да изведат от организма излишъците от натрий. Обаче при използването на диуретици трябва да се внимава, за-щото те могат да предизвикат и някои странични ефекти като:

• намаляване нивото на калия и мангана в организма;

• слабост, болки в мускулите;

• в тежките случаи – нарушаване на ритъма на сърцето.

Истина е, тези нежелателни явления възникват при приемане на по-високи дози, а хипертониците трябва да вземат по-ниски дози от лекарството. Такива, че да не бяга човек на всеки десет минути до тоалетната, а натрият да се отделя нормално.

Сърцето е мотор, а всеки мотор, който работи на бързи обороти, се износва бързо. Ако сърцето през цялото време трепти като опашката на заек, твърде рано ще изразходва своя ресурс. Бетаадреноблокерите са медикаментите, които се предписват, за да намалят скоростта на сърдечните удари.

Хората, които приемат лекарства за сърцето, трябва да следят сериозно своето състояние. Тоест: всеки ден да измерват кръвното си налягане; след приемането на бета-блокери трябва да следят за честотата на сърдечните удари. Ако и при такава ситуация сърцето продължи да работи по същия начин, значи лекарствата не са ефикасни. И веднага трябва да предупредят лекуващия си лекар; второто нещо, което трябва да се направи, е да се провери правилността на пред-писанието за приема на апаратите, дозировката.

Сърцето прилича на балон. Представете си сега, че надувате детски балон. От една страна, той се разтяга и свободното му за въздух място става все повече. Да, но там, където са устните, стените остават дебели.

Мястото, откъдето преминава въздухът, е много по-малко. много по-малко. Този пример е твърде показателен: с кръвоносните съдове на хипертоника се случва подобно нещо. Когато стената на съда е по-плътна, а свободното място по-малко, външните неблагоприятни въздействие могат да причинят спазъм на кръвоносния съд и повишаване на кръвното налягане. Резултатът често е хипертонична криза.

За да се избягнат неприятностите от такъв характер, лекарите предписват инхибатори, които свиват стените на кръвоносните съдове и кръвта започва да тече нормално. По този начин кръвното налягане се нормализира, спират шумът в ушите и световъртежът. Изчезват и другите симптоми на хипертонията, като по този начин се удължава животът на кръвоносните съдове.

Дайте мнение и Вие тук!

Да затворим «вратата» Има един твърде интересен клас препарати, известни като антагонисти на калция (нифедипин, дилтиазем, верапамил и др.), чийто механизъм на действие е специфичен. Те затварят “вратата”, през която калцият от кръвта влиза вътре в клетките.

Когато в мускулните клетки има по-голямо количество калций, те започват да се свиват, повишава се тонусът на кръвоносните съдове, а кръвното налягане става високо. Затова, колкото по дълго тази “врата” стои затворена, толкова повече клетките ще се намират в отпуснатото състояние, което значи, че кръвното налягане няма да се повиши.

Говорим за мощен клас от препарати, който може да предотврати развитието на инсулта.

Тези лекарства бързо и ефикасно снижават кръвното налягане, обаче имат и редица странични ефекти, свързани с разширяването на кръвоносните съдове. Приемайки ги, някои хора започват да изпитват неприятни усещания: чувството на парене, почервеняване на лицето, появяват се и отоци по краката.

Всичките тези симптоми започват да изчезват след една или най-много след две седмици.

Преди няколко години се появи информация, след която пациентите започнаха да се страхуват да взимат препарати от тази група. Информацията твърдеше, че антагонистите на калция са вред-ни и увеличават процента на смъртността при сърдечно болните. Всъщност тези препарати са с кратко въздействие върху организма и не могат да причинят сериозни увреждания. За един от тези препарати – нифедипина, учените продължават да спорят дали трябва да продължат да го използват при хипертонични кризи.

В крайна сметка големите специалисти се обединяват около решението – за лечение на артериалната хипертония да се използват само препарати от групата на антагонистите на калция:

те са безопасни;

• оказват добър продължителен ефект на сърцето и на кръвоносните съдове;

• нямат странично въздействие върху организма;

• доказано е, че хората, които ги използват, са с около 60 пъти по-малко застрашени от инсулти в ранните часове на деня, смятани за опасни за сърдечни катастрофи часове.

Първоначално публикувано на:13.12.2007 @ 13:10

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

Симптоми на сърдечна невроза.

Сърдечна невроза. Лекарства и билки. Симптоми. Какво да пия при болки в сърдечната област?

Рецептите на Ванга

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *