ухапване пчела, оса

Първа помощ при ухапване от пчела или оса

Какво лечение да предприемем при ухапване от пчела или оса. По-точно е да се каже “ужилване”, защото те жилят с жилото си, а не хапят като кучетата.

За първа помощ при ухапване от пчела или оса може да се използват някои изпитани средства.

Пчелите и осите са сред дребните насекоми, които могат да причинят големи неприятности на човека – от дискомфорта, настъпващ след ужилване, до застрашаващи здравето и дори живота последствия при евентуални алергични реакции. Ето защо е особено важно да се знае, как да се окаже първа помощ, какво лечение е необходимо при ухапване от пчела или оса и какви предварителни предпазни мерки могат да се вземат.

Ако наоколо има пчела или оса, не е добра идея тя да се прогонва с размахване на ръце и резки движения.

Колкото и елементарно да звучи този съвет, е добре да го имате предвид.

По-добре е да се застане неподвижно и да се предпази лицето, което най-много бива нападано от тези насекоми. При наличие на голям брой пчели трябва да сме особено предпазливи, тъй като при ужилване те отделят специфично вещество и привличат намиращите се наблизо насекоми. Светлите дрехи по-малко привличат насекомите. Трябва колкото е възможно по-добре да се прикрият откритите части на тялото. Не бива да се дразнят насекомите със силни аромати, особено на банан.

Ако все пак се стигне до ужилване от пчела или оса, първо трябва да се отстрани от мястото на ухапване жилото или части от него, ако са останали такива. Това да се извършва внимателно, защото е възможно към жилото да е останала прикрепена торбичка с отрова, която може да се разпространи допълнително при издърпването му. Ето защо е по-добре жилото да бъде внимателно изстъргано с подръчен тъп предмет, в краен случай с нокът. Мястото на ужилването трябва да се измие обилно с вода и сапун.

Преди да продължим надолу с първата помощ, отворете в нов прозорец този по-добър, подробен и нов материал по темата:

Ухапване от оса (ужилване). Първа помощ, лекарства и билки

При полеви условия, в градината, полето или планината, има редица природни средства,

с които може да се натърка мястото, като магданоз, маточина, невен, живовляк, слез, листа от бъз, сок от чесън, кромид лук, зелеви листа. Ако разполагаме със сода бикарбонат, може да се навлажни и се постави върху отока. Помага компрес от спирт и риванол, с които се напоява марля и върху нея се поставя добре намокрен със студена вода памук.

Тези мерки ще помогнат да се намали болката и отока, впоследствие може да се продължи с компресите, както и да се ползват редица антихистаминови препарати – алергозан, фенистил, или билкови, например арника. При силна болка може да се приеме обезболяващо средство.

Основната опасност при ухапване от пчела или оса обаче е евентуална алергична реакция.

Тя е по-голяма при ухапване от пчела, поради съдържащите се в нейната отрова алергени, най-вече мелитин и фосфолипаза А2. Алергичните реакции могат да бъдат по-леки, с локални прояви, като: по- обширно зачервяване, обриви, сърбеж, възникване на отоци около устните, ушите, очите, шията и ларинкса, слабините.

Фигурин лесно отслабване диета 10 килограма

Възможни са особено тежки алергични реакции, като задух, промяна на гласа,трудно преглъщане, стягаща болка в гърдите, хрипове. В повечето случаи тежките реакции са при ухапване в областта на устата или шията. Силният оток в тази област може да причини затруднено и рязко спадане на артериалното налягане.

Дайте мнение и Вие тук!

Най-тежката и директно застрашаваща живота реакция е т.нар. анафилактичен шок,

при който антителата , намиращи се в кръвта на човека под въздействие на алергените отделят мощно субстанции, довеждащи до колапс.

Анафилактичният шок може да настъпи почти мълниеносно, в период от 3 до 10 минути след ухапването, бързо – до 30-40 минути или в забавено, с късно проявяващи се и по-слабо изразени симптоми, главно като проблеми с вътрешните органи – сърце, бъбреци и др.

При каквито и да и признаци на анафилактичен шок – рязко спадане на кръвното налягане, загуба на съзнание, стягане в гърдите, болки в корема, гадене, задух, обилно изпотяване, тежки отоци, суха кашлица, влошаване на сърдечната дейност, трябва незабавно да се потърси лекарска помощ.

Ако е невъзможно бързо достигане до медицински пункт, за забавяне на развитието на шока помага обливане със студена вода, дори потапяне във вода – река, езеро. Като първа мярка може да се приложи изливане под езика на съдържанието на ампула адреналин, което да се повтори след 15 минути.

Ето защо при излети отдалечени места е необходимо да имаме средства за оказване на първа помощ, особено ако е известно предразположение към алергична реакция. В аптеките може да се намери специален набор от подходящи за целта средства.

Да обобщим основните полезни съвети, които можете да имате предвид:

Ако ви ухапе оса, пчела или стършел, вие трябва да се опитвате да изскубнете торбичката с отрова с ноктите или с ножче. Обикновено по този начин се отделя жилото. Ако остане в кожата, измъкнете с пинцета.

Поставете студено на болното място, изпийте един горещ чай, приемете антихистаминен препарат, намажете ухапаното място с кортикостероиден крем.

Можете по 2-3 пъти на ден да приемате антихистаминни таблетки и да мажете с кортикостероидни мехлеми, докато спадне отокът. Възрастните могат да си позволят да пийнат малко алкохол за намаляване действието на отровата. Но трябва да запомните, че алкохолът засилва сънотворното действие на антихистаминните препарати.

Ако нямате никакви лекарства подръка, сложете ухапания си крайник в студена вода, наложете на ухапаното място парче сурова глина или размачкан лист от живовляк.

Опасно може да стане, ако ухапването е в устната кухина – често се случва, ако човек погълне осата заедно със сладкото. Дори и да не е чувствителен, пострадалият може да умре от оток на гръкляна и задушаване.

Непременно погледнете и ТОЗИ МАТЕРИАЛ: За действията при ухапване от оса, пчела, стършел и др.!

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *