фастум гел

Фастум гел или Репарил? Дийп рилийф и другите. Мнения и описание

Как действа лекарственото средство фастум гел, в какви случаи да го използваме. Може ли да се използва за деца. Кои диагнози се повлияват трайно от прилагането му. Противопоказания и странични ефекти – за какво да внимаваме. С какво можем да заменим продукта, ако това се наложи

Фастум гел е популярен препарат за локално външно приложение.

Има противовъзпалително и обезболяващо действие, отнася се към нестероидните противовъзпалителни продукти.
Лекарството е често препоръчвано за терапии при проблеми с опорно-двигателния апарат, както и при инциденти с навяхване, натъртване и разтежения.
Фастум гел представлява почти прозрачна еднородна субстанция със слаба, приятна миризма. Много лесно попива в кожата, не зацапва.

Как и кога се прилага фастум гел, действие, дозировка, предозиране

фастум гел
Фастум гел действа обезболяващо и противовъзпалително

Активен компонент в продукта фастум гел е кетопрофенът. Той има обезболяващо, температуропонижаващо, противовъзпалително и антиексудативно действие. При нанасяне върху кожата кетопрофенът прониква в дълбочина и оказва въздействието си локално, непосредствено в проблемната зона.
Ефективността на препарата се проявява при симптоматично лечение на болести, засягащи стави, мускули и мускулни връзки, сухожилия, вени, лимфни възли и лимфни съдове. Ако един потребител например има проблеми със ставите, прилагането на фастум гел намалява болките му при движение и при покой, намалява усещането за скованост, “прибира” отока.

При локално външно приложение на препарат с кетопрофен – какъвто е коментираният фастум гел, активният компонент кетопрофен остава биодостъпен, т.е. навлиза в кръвообращението само до около 5%. Ако например апликираме доза от 50 до 150 мг, концентрацията на кетопрофен в кръвта след 6-8 часа няма да е повече от 0.08 до 0.15 микрограма за милилитър. Това доказва бавното трансдермално проникване на продукта, което пък означава продължително въздействие, т.е. терапията с фастум гел осигурява продължително съхранение на активния компонент с всичките му ползи в поразените тъкани.

В същото време е доказано, че продуктът не се натрупва в тъканите. В рамките на един до три часа след апликирането му той е наполовина изведен от организма, като се метаболизира в черния дроб и се изхвърля с урината. Фармакокинетиката на гела не зависи от възрастта и пола на пациента.

При болки в мускулите, разтежение, за загряване

Гелът се полага само върху чиста и подсушена кожа. Независимо от това – какъв точно е проблемът, консултацията с лекар или фармацевт е от полза дори при леки оплаквания. Обикновено се препоръчва еднократна апликация дневно, като стълбчето от лекарствения продукт, изстискано от тубата, не бива да е по-дълго от 5 см. Гелът се размазва внимателно на тънък слой; при малък проблемен участък количеството гел, естествено, е по-малко. Старайте се да използвате най-малкото количество, достатъчно да покрие болезненото място.

Ако проблемът е по-сериозен, апликация може да се полага два пъти дневно, най-често сутрин и вечер. Мазилото се втрива с леки движения, докато попие напълно. Лечебният курс при такива болестни проблеми обикновено е една-две седмици. Продължителността на терапията трябва да бъде определена от лекар и да не се превишава самоволно.

При натъртвания, синини, изгаряния, отоци

Фастум гел не е типичният продукт, който се препоръчва безрезервно при натъртвания и синини, но може да се приеме като средство за облекчаване на болката и възпалението. Използването му при отоци също е условно – зависи каква е природата на отока. Ако е оток от травма, навяхване, подагра, можем да го прилагаме като компонент в комплексна терапия. По-скоро не е подходящ, ако отокът е от задържане на течности и влошена сърдечна дейност.

Най-внимателно следва да се отнесем към въпроса дали да използваме фастум гел при изгаряния. По принцип изгарянията често са свързани с нарушаване целостта на кожата, а такава характеристика на проблемната зона изключва използването на фастум гел. Съветът със специалист може да ни подскаже точния продукт, който да прилагаме при всеки един от споменатите случаи.

Според характеристиката на продукта, фастум гел е показан при засегнати тъкани и връзки, нерви и пр. в различни зони на опорно-двигателния апарат.

За деца, приложимо ли е?
“Фигурин

Фастум гел според фармакологичната характеристика на продукта не трябва да се използва за деца под 12-годишна възраст.

При болки в кръста, дискова херния, дископатия
фастум гел
Фастум гел е ефективен при болки в различни зони на тялото

Болките в кръста са най-разпространеното явление – при това не само в напреднала възраст, но и при съвсем млади хора и дори при деца. Причината за тези болки има не едно и две обяснения: може да става дума за възпален нерв, за “прищипване”, за износен прешленен диск, за излив – т.е. дискова херния, и какво ли не още. При всички тези случаи прилагането на фастум гел е уместно. Постига се обезболяване, но терапията е симптоматична – т.е. причината за болката изисква прилагане и на други терапевтични подходи. В някои случаи е достатъчно да се овладее възпалителният процес, при други може да се наложи оперативно лечение. Така или иначе, с фастум гел може да се постигне търсеното облекчение. Препоръката е – внимателно намазване на болезненото място 1-2 пъти на ден, спазване на режим, добре е да се полежи няколко дни, и прием на още някои медикаменти, ако лекарят препоръчва това.

При невралгия

Едно от ефективните приложения на фастум гел е това при невралгии. Благодарение на кетопрофена бързо може да се постигне облекчаване на болката; продуктът е с противовъзпалително действие, лесен за прилагане и препоръчван като първо средство за спасяване от болката при невралгия. При тежки невралгии вероятно външните процедури с гела няма да са достатъчни, но за начало това е точен вариант. По-нататък лечението следва да бъде определено от специалист, ако болките са упорити или прогресират.

При остеохондроза, гонартроза

При остеохондроза се наблюдават дегенеративни изменения на хрущялната тъкан; диагностицират се и проблеми при формирането на костите. Често случаите се отнасят до подрастващи и младежи, чиято костна система все още се развива и по някаква причина това развитие има отклонения. Заради влошено кръвоснабдяване настъпват изменения в костите и хрущялната тъкан – различни деформации, некроза и пр. Всичко това е свързано с болки и ограничаване на определени движения – проблемът засяга гръбначния стълб и големите стави. При гонартроза например се засяга колянната става.

Трябва да се знае предварително, че с фастум гел този проблем не може да се реши цялостно, а само се постига овладяване на болката. В пациентската листовка неслучайно се подчертава, че прилагането на фастум гел не повлиява кондицията и продукцията на хрущялна и костна тъкан. Т.е. при такава диагноза е необходимо трайно, вероятно и продължително лечение, при което фастум гел може да е спомагателен компонент за определени периоди.

При шипове

Знаем, че шиповете са костни израстъци с неприятни въздействия – появата им, каквато и да е причината, означава да понасяме силни болки почти непрекъснато. Обикновено появата на шипове е проблем на възрастните хора, но не само. Образуват се върху здрава костна тъкан в съседство със ставни връзки и при млади хора при някои заболявания и метаболитни отклонения. Болките се причиняват от притискане на нерви или кръвоносни съдове; понякога се блокират възможностите за извършване на определени движения. Както и при остеохондрозата/гонартрозата, фастум гел е средство за симптоматично облекчаване, за временно неутрализиране на болката. Прилага се два пъти дневно, като се спазват ограниченията за продължителност на терапията, най-често до 14 дни.

При подагра, милурит

Подаграта е болест на метаболитния дисбаланс. Нарушената по една или друга причина обмяна води до натрупване на наднормени количества пикочна киселина в организма. При високи нива на киселината се образуват кристали, чието отлагане в зоната на ставите причинява силни болки, зачервяване на зоната около ставата, оток. Фастум гел се препоръчва при подобни случаи за облекчаване на болката и отока. Същевременно се прилага диета, ограничаваща храните с пурини, и прием на медикаменти от рода на милурит. Милуритът е продукт, с чиято помощ се блокира производството на пикочна киселина. Участието на фастум гел в комплексната терапия създава условия за успокояване на проблемната зона.

При плексит или радикулит + ишиас

Плекситът е възпаление на нервен сплит – сплитовете са обединения на гръбначно-мозъчни нерви, разположени от шийната до сакралната зона на гръбначния стълб. Болестният процес се усеща и разпознава на първо място по болката, която е силна и блокира определени движения. Фастум гел е компонент от комплексната терапия при такива състояния; благодарение на кетопрофена се улеснява движението, намалява болката, потиска се възпалителният процес. Прилагането на продукта обикновено е съчетано с още медикаменти – перорални или под инжекционна форма. Подобна е ситуацията при ишиас, т.е. възпаление на седалищния нерв.

Радикулитът представлява възпалителен процес в коренчетата на нервите, изходящи от гръбначния канал. Може да са засегнати само те, но почти винаги възпалението се развива паралелно за коренчетата и за самите нерви.

При хемангиом, при болки в гърба

Понякога болките в гърба не се дължат на възпален нервен сплит, на изтрит и деформиран хрущялен диск, на мускулно схващане. Възможно е да става дума за ангиом, който засяга зона на гръбначния стълб. Ангиомът е доброкачествен тумор на кръвоносен съд; от размера и разположението му понякога зависи двигателната активност. Ако ангиомът блокира нерв или поради размерите си затруднява кръвоснабдяването на зона от гръбначния стълб, болестната симптоматика ще включва и болки в гърба. Фастум гел може да е само палиатив, т.е. да решава частично дискомфорта, като намалява болката – но не лекува причината, която я поражда.

При болка в петата, в коляното, в рамото
фастум гел
Пълноценното усвояване на гела го прави предпочитан

Прилагането на фастум гел при локални болки – в петата, коляното, рамото, постига обезболяване и подобряване на двигателната активност, без да лекува причината. В такива случаи може да става дума за шип, възпаление на нерв, проблеми с хрущялната тъкан в става, притискане на нерв или кръвоносен съд.

При ухапване от комар или др. насекомо, сърбеж

Фастум гел не е обичайното средство за спасяване от сърбеж, болка и възпаление след ухапване от насекоми. По-скоро в такива случаи е добре да се потърси фенистил гел. Обикновено след ухапване от комар или друго насекомо потребността е от охлаждане и успокояване. Припомняме, че основната функция на фастум гел е да потисне болката и възпалението при мускули и стави, сухожилия, при навяхване и изкълчване.

Мнения, плюсове и минуси

Въпреки доказаните си положителни ефекти, фастум гел не е панацея и не бихме могли да си служим с него при всяка болка. Освен това има някои противопоказания, които следва да се вземат предвид при избора на безопасен продукт за определена лечебна цел. Като цяло все пак този продукт има масово одобрение от страна както на пациенти, така и на лекари.

При бременност и кърмене

Според лекарите фастум гел не трябва да се прилага в последния триместър на бременността, а също и по време на кърмене. Гелът прониква в тъканите и в кръвта и се разпространява по целия организъм, макар и в не опасно високи дози. За нероденото дете или за кърменото бебе това все пак може да крие някои рискове.
През първите 6 месеца на бременността гелът е допустим терапевтичен продукт, но само след внимателна преценка за риска и под лекарско наблюдение.

Не го прилагайте. Кога е противопоказан?

Лекарите могат да отхвърлят терапията с фастум гел за някои пациенти поради други техни заболявания. В ограничителния списък са секретираща дерматоза, екземи, при открити рани и тежки насядания по тялото, при бронхиални спазми, при ринит, активни уртикарии Вече бе казано, че продуктът не се прилага при деца под 12 години и през последните три месеца от бременността, както и при кърмене. Не е приложим при пациенти със свръхчувствителност към ацетилсалицилова киселина.

Специална преценка за безопасността на лечението с фастум гел е необходима при пациенти със сърдечна недостатъчност, заболявания на бъбреците и черния дроб, язва на стомаха. Такива пациенти се определят като рискови и при тях приложението е ограничено.

мнения, отзиви, коментари, форум
Има ли алергия към фастум гел?
фастум гел
Прилагаме фастум гел 1-2 пъти дневно за 1-2 седмици

Пациенти споделят в някои от популярните форуми, че лечението с фастум гел ги е притеснило с алергични реакции – сърбеж, обриви в третираната зона, раздразнение в гърлото. Преди да използваме този гел, трябва да сме сигурни все пак, че нямаме алергия към кетопрофен, споменатата ацетилсалицилова киселина, друго нестероидно противовъзпалително средство, фенофибрат, някои парфюми и козметика. Последните могат да предизвикат алергична реакция най-вече заради съдържащия се в тях октокрилен.

Възможно е пациентът да няма алергия към изброените компоненти, но при прилагането на гела да получи смущаващите симптоми на алергична реакция. Правилото в такива случаи е елементарно: приемът се спира и се прави консултация с лекуващия. Ако необичайните симптоми прогресират и тревожат пациента, най-добре е да отиде в най-близката болница, като носи със себе си използваната тубичка фастум гел.

Фастум гел и излагане на слънце

Излагането на слънце при лечение с фастум гел може да провокира реакции на фоточувствителност (puls.bg). по тази причина по време на лечението пациентът трябва да избягва слънцето, особено откритото излагане на проблемните зони с полагане на гела. Този режим се спазва в продължение на две седмици след приключването на лечението. Пациентът трябва да спазва режима на ограничения и да носи дрехи, които покриват лекуваната зона и по-голяма част от тялото.

Състав и видове на пазара

Активен компонент на фастум гел е кетопрофенът. Той е нестероидно противовъзпалително, производно от пропионовата киселина. Има ясно изразен обезболяващ и противовъзпалителен ефект. Сто грама фастум съдържат 2.5 г от активната съставка, а така също и помощните вещества етилов алкохол, карбомер 940, етерични масла от лавандула и от портокалови цветове, триетаноламин и вода. На лекарствения ни пазар обикновено се предлагат тубички от по 50 и 100 г фастум гел. По информация от италианския производител продуктът има и други варианти.

Фастум гел 100 g, цена

 

Този вариант на продукта фастум гел е най-популярен. Става дума за мека туба от 100 г, чиято цена е около 13 лв. Възможно е количеството, необходимо за една терапия да е по-малко, но остатъкът се съхранява успешно в хладилник и обикновено влиза в работа скоро Това е възможно и заради широкия диапазон от полезни приложения на гела.

Дайте мнение и Вие тук!

При покупка на такава разфасовка проверете дали тубата е запечатана. Съхранявайте заедно с фабричната картонена опаковка.

50 г и други

Ако рядко имате потребност от медикамент като фастум гел, може да изберете по-малката опаковка от 50 г. За нея обикновено се заплаща към 6.50 лв и повече. Съдържанието е със същите качества както в по-голямата разфасовка. Има информация и за малки тубички – от 20 и от 30 г, но те не са популярни у нас.

Съществува също и вариант с механична помпа, без газ под налягане. В този случай гелът се разпръсква върху проблемната зона и използването му е по-икономично. Лекарствените сайтове не дават информация за тази разновидност; известно е само, че тя също се предлага във вариант от по 50 и от 100 г.

Аналози и заместители

Понякога се налага вместо фастум гел да се използва друг лекарствен продукт. Причините могат да са най-различни: от чисто медицински, например непоносимост към даден компонент, до банални като цената на лекарството. Освен това самата диагноза понякога налага използването на продукт, различен от фастум гел. Сега можем да видим какви варианти на заместване са възможни и защо избираме един или друг измежду доста внушително количество обезболяващи и противовъзпалителни мазила.

Кетопрофен (Ketoprofen)

Действието на медикамента е идентично с това на фастум гел. В характеристиката му присъстват същите показания за употреба, освен може би тези при подагра. Препоръчван е като локално външно противовъзпалтелно. За разлика от фастум гел, който е противопоказан при деца под 12 години, кетопрофенът е с ограничение до 15. Активната съставка е една и съща в двата продукта, като нетопрофенът твърдо се ориентира към острите състояния със силни болки. Продуктът е българско производство и цената му е по-ниска, за 50-грамова тубичка се плаща 4 лева.

Фелоран гел

Активен компонент в този медикамент е натриевият диклофенак. Мазилото може да се намери в няколко варианта: еднопроцентов гел – производство на Софарма (3.50 лв за тубичка от 60 г), петпроцентов на Актавис (4 лв за същото количество), фелоран форте гел на Софарма – също петпроцентов, като за 40 г трябва да се платят около 3.50 лв.

С фелоран отново лекуваме вече познатите болестни проблеми; медикаментът не е подходящ за деца под 14 години и се препоръчва прилагане за 7 дни. Геловете тип фелоран не са подходящи за бременни и кърмачки.

Волтарен или фастум гел

Фамилията волтарен  включва доста богата номенклатура: таблетки от 25 и 50 мг, таблетки с удължено действие от 100 мг, супозитории от 25, 50 и 100 мг, ампули, еднопроцентов спрей и гел в две концентрации – един процент и 2.32%.

Активната съставка на волтарен гел е диклофенак диетиламин. Гелът 1% се набавя срещу 8 лв за 50 г или 14 лв за 100 г.Форте гелът е по 14 лв за 50 г. Видимо волтаренът е по-скъп от фастум гела. Апликациите с този медикамент могат да се правят до 3-4 пъти дневно; ако в рамките на седмица пациентът не почувства подобрение, необходима е смяна на терапията. Най-често повлияването е трайно положително след двуседмично приложение при спортни и битови травми, или след три седмици при дегенеративни заболявания на опорно-двигателния апарат.

Медикаментът не е подходящ за деца под 14 години. Да не се прилага през последните три месеца на бременността. По изключение и под контрол е допустим през първите 6 месеца и по време на кърмене.

Кой от двата гела да изберем? При избора могат да са от значение вече споменатите аргументи. Важна е поносимостта към продукта, финансовите възможности, режимът на прилагане. Волтаренът като че ли е по-интензивен вариант на терапия и подобрението може да се очаква по-рано.

Дийп рилийф гел

В този случай действието на медикамента се базира на свойствата на ибупрофен+левоментол. Ибупрофенът като нестероидно противовъзпалително средство неутрализира болката, възпалението и отока. Левоментолът е с охлаждащ ефект и съдейства за по-бързо облекчаване на болката. Продуктът е сочен като подходящ при вече коментираните болестни състояния, като осигурява дълготраен ефект.

Проблемното място се намазва с този медикамент до три пъти дневно за не повече от две седмици. С гела могат да се изпълняват физиотерапевтични процедури като йонофореза и ултразвук, за по-бързо и дълбочинно проникване на активните съставки в тялото. Не се прилага при деца под 12 години; да се избягва от бременни и кърмачки.

Времето между отделните намазвания трябва да е около четири часа.

Тубичка от 50 г дийп релийф гел струва около 8 лв.

Фламексин

Фламексин с активна съставка пироксикам – още едно нестероидно противовъзпалително средство. На лекарствения пазар у нас не е позната форма за локално външно приложение; предлагат се таблетки и прах за приготвяне на разтвор за пиене. Показателите на продукта са същите като изброените досега, плюс болезнен месечен цикъл. Подходящ е и за овладяване на болки в постоперативен период.

Приемът на този медикамент има някои странични ефекти, заради които той е противопоказан при потребители с язва, хипертония, тежки заболявания на бъбреците и  черния дроб.

Наложителен е лекарски контрол при диабетици и пациенти, приемащи антикоагуланти.

Диклофенак, диклак

Диклофенак гел е поредната възможност за лечение на описаните проблеми, включително болки, отоци и възпаление на опорно-двигателния апарат от дегенеративни промени или травми. Активният компонент е диклофенак натрий; съдържанието му в лекарството е 1%. Продуктът струва 4 лв за опаковка от 50 г.

Диклак гел е вариант на мазилото от друг производител; концентрацията на активния компонент – диклфенак натрий, може да е един или пет процента. Не се използва при деца, бременни и кърмачки. Продава се по около 7 лв за тубичка от 50 г.

Репарил

Репарил гел съдържа един процент есцин и 5% диетиламин салицилат. Приложението му има същите показания както повечето споменати дотук продукти. Добър е също при хематоми, разширени вени, флебит, при усложнения след вензни инжекции и вливания. Тубичка от 40 г се продава за около десет лева.

Лиотон гел

Лиотон гел 1000 е медикамент с активна съставка хепарин натрий. Използва се основно за лечение на състояния, свързани със заболявания на повърхностните вени, включително варикозни язви, отоци, синини и насядания. Подходящ е и за травми и отоци с болка и възпаление на мускули, сухожилия и ставни връзки. Тази група здравословни проблеми е различна като цяло от някои групи диагнози, третирани с повечето от предходните продукти. Акцентът на въздействие е върху увредени меки тъкани.

Лиотон може да се намери в тубички по 30, 50 или 100 г. Цените са съответно от 12 до 23 лв.

Перскиндол

Перскиндол гел – варианти актив и куул, са композиция от натурални съставки, етерични масла от лечебни растения с доказани въздействия. Първоначално след апликиране на доза от гела обработеното място се охлажда, след което иде усещането за загряване.

Използва се при болки в най-уязвимите зони на тялото: поясна област, гръб, ходило, врат, рамене, колена, лакти и пр. Комплексното въздействие се изразява в оптимизиране на периферното кръвообращение, което отвежда към активиране на имунната система и оздравяване.

Източници:

http://osteocure.ru/lekarstva/fastum-gel.html

http://spina-systavi.com/preparaty/mazi/fastym-gel.html

https://osteoz.ru/preparaty/fastum-gel.html

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: [email protected]За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

vestibo-betaserk-cynarizin-01

Вестибо 16, 24 на таблетки: Мнения, аналози. Какво лекуваме?

Как се ползва Вестибо на таблетки от 24 и от 16 мг? Мнения за лекарството. …

Едно мнение

  1. Елена Ат. Йорданова

    Фастум гел представлява почти прозрачна еднородна субстанция със слаба, приятна миризма. Много лесно попива в кожата, не зацапва.

    Активен компонент в япродукта фастум гел е кетапрофенът. Той има обезболяващо, температурно понижаващо противовъзпалително действие.

    При болки на стави и други места се маже леко без натискане на мястото. За деца препоръчително е от съвет на лекар над 12 г.

    Използува се при болки в кръста, натъртване, синини, ишиас, плексит и др.. За деца под 12 години не се използува.Бременни също не се използува най- вече в последните месеци. При излагане на слънце някой пациенти получават алергия. За ухапване от комари, кърлеви, бълхи и други насекоми в при контакт с животни се препоръчва фртинистил гел, който действа охлаждащо. Фастум гел се използува от препоръка на лекар или свободно от реклами по телевизичта, където дават по схема мястото на заболяването и как се прилага. За допълнение се спазва инструкцията, указанието за прилагане на гела.,.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.