Какви мнения съществуват за глобулите Ломексин?
Против бяло течение. Доволни ли сте от Интимо хелп?

Мнения за Ломексин, Интимо хелп и др. хапчета, глобули и гел за гъбички

Какви мнения съществуват за глобулите Ломексин? Интимо хелп, влагалищни хапчета и гел. Против бяло течение. Доволни ли сте? Заместители: Нистатин, Гиназол, Микомакс и др.

В последното десетилетие фармацевтичната промишленост „бълва“ антимикотични препарати, но проблема с лечението на кандидоза остава. Негова цел е премахване на възбудителя, но категоричен резултат не винаги се постига.

Противогъбични средства
ГрупаПредставители
Полиенови антибиотицинистатин (Nystatin), леворин, микохептин, натамицин, амфотерицин В (Amphotericin)
Имидазолови производниклотримазол (Canesten), фентиконазол (Lomexin), миконазол, оксиконазол, кетоконазол (Nizoral), бифоназол, изоконазол, еконазол
Триазолови производнифлуконазол (Diflucan), итраконазол (Orungal), вориконазол (Vfend)
Алиламинитербинафин, нафтифин
Ехинокандиникаспофунгин
Други групигризеофулвин, циклопирокс за нокти, 5-флуороцитозин, аморолфин

От арсенала антимикотици най-голямо приложение при кандидоза намират противогъбичните препарати от имидазоловия ред. Сред тях изпъква Ломексин с широк обхват срещу гъбички, трихомони и бактерии.

Какво е Ломексин

Ломексин е синтезиран от компанията Recordati (Италия) за местно лечение на повърхностни микози и вагинални кандидози. Неговият агент е фентиконазолов нитрат, който се прилага широко в гинекологичната практика срещу инфекции по гениталните лигавици – вулва и вагина. Fenticonazole nitrate е лекарство от първа линия на избор при кандидоза на влагалището.

Видове Ломексин, цена, откъде?

Ломексин се произвежда в отделни лекарствени форми за микози върху кожа и върху генитални лигавици.

vaginalni-01
Двете форми на Ломексин
 • Ломексин на крем предлага концентрация на фентиконазол от 2%. Удобен е за обработка на кожа, засегната от гъбички, дрожди и микози с инфектиране от грам-положителни бактерии. През кожата фентиконазол се абсорбира локално и минимално попада в системния кръвоток. Това го прави с висок профил на безопасност, но все пак кремът не е разрешен след зачеване и при кърмене. Тубичка от 30 г струва 7.55 лв;
 • Ломексин 600, вагинални глобули (овули, soft capsule) осигуряват концентрация от 600 мг фентиконазол за инфектирания във вагината и влагалището. Препаратът е ефикасен, когато заразяването е от кандида, трихомони или смесено от двете. Капсулите се поместват във влагалището – те също са за местно приложение, но върху лигавици. Кутия с една капсула струва 6.61 лв.
Инструкция и приложение

Ломексин е противогъбичен препарат с широк спектър за локално прилагане в гинекологията. Фентиконазол оказва местно фунгицидно и фунгистатично действие, притежава допълнително антибактериално и противовъзпалително въздействие. Той потиска синтеза на вещество, което регулира проницаемостта на клетъчните мембрани на гъбичките. Активен е спрямо Candida, вкл. albicans, грамположителните Staphylococcus aureus и Streptococcus, а също и по отношение на Trichomonas vaginalis.

 • За гъбички, вкл. хронични. Показано е интравагитално въвеждане на 600 мг или 1000 мг. Глобулата се помества дълбоко във влагалището от легнало положение, преди сън, еднократно. При необходимост се повтаря след 3 дни. При лечение на инфекции от трихомони – повторение след 24 часа. При недостатъчна ефективност – повторение на курса след 10 дни. Ломексин е доказано средство срещу кандидозен вулвовагинит;
 • При бактериална вагиноза. Стандартно се назначават антибиотици за изчистване на влагалищната лигавица – метронидазол, тинидазол, клиндамицин, (активни спрямо анаероби), които се поставят локално, по изключение в таблетиран вид през устата. Но при това невъзпалително заболяване се изменя състава на влагалищната микрофлора, намаляват полезните млечно-кисели бактерии и нарастват патогенните и условно патогенните. Нерядко се появява кандидоза. В такъв случай се назначава и Ломексин в стандартна схема;
 • При цистит. Дрождеподобните гъбички Кандида причиняват не само млечница, но и кандидозен цистит. Лечението му е комплексно. Ломексин е приложим при проникване на инфекцията по възходящ път – от външните полови органи в уретрата и оттам – в пикочния мехур.

Кремът е за локално прилагане – около 5 г от препарата се въвеждат дълбоко във влагалището еднократно вечер, при необходимост – двукратно (и сутрин). Лечението с крема е до пълно клинично оздравяване.

Мнения за Ломексин

В интернет четем истории за експресно излекуване на млечница или за решаване на продължителни проблеми с 1 или 2 глобули Ломексин.

vaginalni-021
Ломексин се цели главно в кандида

Потребителка разказва как 3-месечна кандида, причинена от антибиотици, приключва с две глобули от лекарството, поставени през 3 дни. Друга уточнява, че сърбенето преминава на втория ден, а всички симптоми – на третия.

Разбира се, Ломексин помага и симптомите изчезват, нищо лошо не мога да кажа, споделя пациентка. Но аз лично не очаквах, че глобулата ще се разпадне на малки частици и че бели парченца от обвивката й ще останат там цяла седмица. Това никак не ми хареса.

“Фигурин

Не липсват и негативни отзиви за Ломексин. Една жена разказва как на четвъртия ден след глобулата извароподобното течение от кандида се е увеличило, както и сърбежът. Гинекологът предписал повторение на лечението с още една глобула, но и това не помогнало. Специалистът обяснил, че е въпрос на особености на организма – на някои лекарството помага, на други – не.

Все пак положителните мнения за Ломексин са в пъти повече от негативните. Пациентките споделят за бързо излекуване и за почти моментално приключване на проблема. Особени негативи не се посочват, а най-големият плюс е, че Ломексин унищожава само гъбичките, но не и полезната флора във влагалището.

Погледнете и други мнения за Ломексин и оставете и вие своя коментар ТУК в нашия специализиран форум!

Противопоказания и странични ефекти

Единственото противопоказание за лечение с Ломексин е наличието на индивидуална хиперчувствителност към неговия агент. Регистрираните негативи при терапията също са семпли:

 • Алергичен отговор – уртикария, еритема;
 • Локална реакция – парене, сърбене, раздразнение в мястото на прилагане на препарата.

Негативите имат преходен характер и не изискват спиране на лечението.

По съображения за безопасност Ломексин не се прилага през менструалния цикъл.

За да се запази лекарството в пълна доза, след прилагането му влагалището не се измива, а в следващите дни се използват неутрални или алкални сапуни.

При бременност

Отсъстват данни за влиянието на Ломексин в периодите след зачеване и на лактация. Принципно препаратът е за локално прилагане и не прониква в системния кръвоток. Производителят обаче проявява предпазливост и оставя решението на наблюдаващия гинеколог. Той допуска използването на Ломексин, ако пациентката се наблюдава.

Ако сте бременна и се нуждаете от противогъбично лечение, погледнете и заместителите на Ломексин.

За какво е Интимо хелп

Интимо хелп не е заместител на Ломексин. Той е помощно средство при вагиноза, главно бактериална. В състава му има естествени компоненти като витамините С и Е, инулин и натриева сол на хиалуроновата к-на, която подкрепя съединителните тъкани.

vaginalni-0331
Линията Интимо Хелп
 • Действие: потискане на патогенни бактерии, нормализиране на рН на влагалището. Успокоява патологични симптоми като събрене, бяла секреция с миризма, сухота и опъване на лигавиците. Препаратът се прилага и профилактично след засилен прием на антибиотици.
Видове Интимо хелп, цена, откъде?
 • Интимо хелп на вагинални таблетки. Те са предназначени за вагинални инфекции и профилактично при възникване на риск (антибиотично лечение, пременопауза, пътувания, посещение на обществени басейни и СПА центрове). С терапевтична цел всяка вечер при лягане се въвежда по една таблетка във влагалището максимално дълбоко – курс от 7 – 10 дни. С профилактична цел същото се прави през 3 дни. При влошаване се минава към първата схема. Кутия от 14 таблетки струва 19.30 лв, налична в аптеките;
 • Интимо хелп на гел за мазане. Той е с различен състав, базиран на млечна к-на и глицерол. Действието му е идентично с това на таблетките, но тази форма е предназначена само за външните полови органи, не се поместват във влагалището. Приложим като помощник при инфектиране на кожата и външните лигавици, за предпазване от гъбички след антибиотично лечение и често излагане на риск в обществени обекти. Тубичка от 30 г струва 16.80 лв;
 • Емулсия за измиване. Средство за интимна хигиена, което добре се съчетава с таблетките или гела. Подходяща е при възникване на дразнене и симптоми на инфектиране. Основата е розова вода и хиалурон, който хидратира дълбоко и се бори със сухотата. Добавени са пребиотици, с които бързо се възстановява нормалната флора. Флакон от 400 мл струва 19.60 лв;
 • Интимо хелп кърпички. В линията на полския производител Natur Produkt е предвидено още едно средство за интимна хигиена, удобно при нужда от почистване извън дома. Това са кърпи с алое вера, разчетени за чувствителна кожа и лигавици при вагинално инфектиране. Пакет от 20 кърпички струва 4.30 лв. Понякога се продават в промоционален пакет заедно с таблетките. Кърпичките са произведени от подизпълнител в Румъния, но имат същия профил като останалите средства от линията Интимо хелп.
Инструкция и приложение
 • За бактериална вагиноза влагалището се обработва с таблетките в течение на до 14 дни, по една бройка на нощ. Стандартна дължина на терапевтичния курс е 7 – 10 дни, но кутията предвижда 14 бройки при възникване на нужда от удължаване на третирането. През време на терапията и след това е показано поддържане на хигиена с емулсията и кърпичките;
 • При гъбички и особено при смесено инфектиране се използва гелът за външна обработка и почистване на половите органи – по 1 или 2 пъти за необходимия срок. Гелът се съчетава добре със средствата за хигиена;
 • При бяло течение са приложими всички препарати от линията в стандартна схема.
Мнения. Доволни ли сте от Интимо хелп?

Във форумите се споделя положителен опит от използването на Интимо хелп, но пациентките са наясно, че средствата от тази линия не лекуват, а само облекчават симптоматиката и поддържат нужната хигиена. Особено се цени способността на продуктите да поддържат правилното pH в интимната зона, което ускорява конкретното лечение.

Странични ефекти не се отбелязват, освен два случая на парене. При тях пациентките не са сигурни дали паренето е възникнало поради използване на Интимо хелп или е породено от инфекцията.

Вижте още мнения за Интимо хелп и оставете и своя отзив ТУК в нашия форум!

Странични ефекти и противопоказания

Производителят описва една възможна реакция от таблетките – възникване на усещане за парене в зоната на влагалището. За гела, който е регистриран като медицинско изделие, предупреждения няма. Същото важи и за хигиенните средства. При тях производителят предупреждава да се спре използването, ако възникне индивидуална чувствителност (изразена с дразнене, възпаляване).

Заместители на Ломексин и Интимо хелп

Ломексин е препарат за същинско лечение на гъбички. Той е единственото лекарство с фентиконазол на българския пазар. Ефикасно се замества от всички имидазоли, както и от другите антимикотици (вижте ги в таблицата най-горе).

vaginalni-04
Ще разгледаме и други вагинални антимикотици

Интимо Хелп е помощно средство за поддържане на хигиена и за успокояване на лигавиците при бактериални и гъбични инфектирания, при обилна дразнеща секреция.

Препарати от този клас има действително много. Например вагиналните таблетки Вагилакт подпомагат вагиналната микрофлора чрез изофлавони, лактобацили и млечна к-на. Овулите Видермина CLX предпазват от влагалищно инфектиране и действат успокояващо чрез комбинация от синтетични съставки. Флоражин дава алтернатива за поддържане на хигиената чрез вагинални промивки.

Хапчета за гъбички по половите органи

При гъбична инфекция се предприемат локална и системна терапия с орални средства.

мнения, отзиви, коментари, форум

Преимущество на системната терапия (приемане на лекарство през устата) е високата ефективност. Препаратът се разпределя в много органи и тъкани, унищожавайки възбудителя във всяка локация. Системните антимикотици са много по-удобни за използване в сравнение с локалните.

Изборът на хапчета трябва да се прави според възбудителя. Например Candida krusei е генетично устойчива към флуконазол, а C. glabrata се елиминира от това лекарство само при доза 400 – 800 мг  на ден.

Кандида е причинител на над 85% от влагалищните инфекции. Затова при тях се предпочита лечение с антимикотик с максимално широк спектър. Добър е например интраконазол (Итраконазол фунгизол, Орунгал, Интраназол). Той се съхранява в тъканите 3 дни след края на приема, което гарантира елиминиране на възбудителя.

Разпространена грешка при лечение на вулвовагинална кандидоза е използването на полиенови антимикотици като нистатин в качеството на системни препарати. Тяхната биодостъпност не превишава 5%, затова те не са ефективни извън пределите на храносмилателния тракт.

Дайте мнение и Вие тук!

Подходяща схема за остра вулвовагинална кандидоза с орални антимикотици:

 • итраконазол 2 Х 200 мг за 1 ден или 1 Х 200 мг за 3 дни;
 • флуконазол (Фунгокап) 1 Х 150 мг еднократно.

Подходяща схема за хронична вулвовагинална кандидоза:

 • итраконазол 1 Х 200 мг за 3 – 7 дни;
 • флуконазол 3 Х 150 мг през 72 часа;
 • кетоконазол 2 Х 200 мг за 5 дни.

Подходяща схема за профилактика на рецидиви:

 • итраконазол 1 Х 200 мг еднократно в първия ден от менструацията (повторение 4 – 6 месеца);
 • флуконазол 1 Х 100 или 150 мг веднъж на седмица в течение на 6 месеца и още 6 месеца по 1  път в първия ден от цикъла§
 • кетоконазол 1 Х 100 мг седмично в течение на 6 месеца.

Борбата с рецидивите включва и корекция на предразполагащите фактори като хронични инфекциозни и други патологии, диабет, растройство на имунитета. Препоръчват се витаминни комплекси с биотин.

Глобули против гъбички

Те са средство за локална терапия на лигавиците във влагалището.

Преимущество на локалната терапия е, че лекарствата създават висока концентрация върху лигавицата и осигуряват бързо намаляване на клиничните симптоми. Те не проникват в кръвта, затова се предпочитат при бременност и лактация.

Недостатък е неравномерното разпределение на лекарството по повърхността на лигавиците, което създава условия за съхранение на резервоара на инфекцията и рецидиви. Много пациентки говорят за неудобно приложение, което намалява качеството на живот.

При гъбични инфекции във влагалището се предпочитат имидазоли и триазоли. Най-ефикасни и доказани с опита са глобули и овули с:

 • Клотримазол глобули 100 мг, цена за 6 бр. – 3.96 лв;
 • Канестен Гин глобули с клотримазол 200 мг, цена за 3 бр. – 10.97 лв;
 • Ломексин капсули с фентиконазол 600 мг, цена за 1 бр. – 6.61 лв;
 • Гино – Дактарин капсули с миконазол 400 мг, цена за 3 бр. – 12.92 лв;
 • Макмирор глобули с нифурател 500 мг и нистатин, цена за 12 бр. – 17.45 лв.
Антибиотик за полови инфекции

Бактериалната вагиноза е най-разпространеното инфектиране по женските полови органи, протичащо безсимптомно при 1/3 от пациентките.

vaginalni-05
Вагинални кремове с клотримазол

Традиционните схеми на лечение с антибиотик бързо купират симптоматиката, унищожавайки патогенната и условно-патогенната флора. Обаче едновременно с това се потискат и лактобацилите и се стартират общи процеси на дисбактериоза.

Рецидивите са общ проблем в лечението на бактериални полови инфекции. Водеща причина е резистентност на анаеробите към основният използван антибиотик – метронидазол.

Предпочитани препарати:

 • Местни форми на клиндамицин 2% вагинален крем (Клиндавазин В, Далацин);
 • Местни форми на метронидазол като Флажил песари с 500 мг, цена за 10 бр. – 3.88 лв, Арилин рапид песари с 1000 мг, цена за 2 бр. – 8.94 лв;
 • Комбинации на метронидазол с друг антибиотик или антимикотик като Гиналгин – допълнен с хлорквиналдол, който увеличава спектъра (10 ваг. таблетки – 4.43 лв) и Клион Д ваг. таблетки с метронидазол и миконазол по 100 мг, цена за 10 бр. 7.18 лв;
 • Комбинация от нистатин, неомицин и полимиксин В – Полижинакс глобули, цена за 6 бр. – 7.92 лв;
 • Саниращи препарати с хлорхексидин (Алкаджин овули 10 бр., 32.50 лв), с повидон-йод (Бетадин глобули 200 мг, 14 бр., 10.49 лв) и комбинации като Гинексид (хлорхексидин, билкови екстракти и витамин Е, 10 бр., 25.50 лв).
Възстановяване на влагалищната флора

Приблизително 95-98% от вагиналното флора са лактобацили. Те се нуждаят от възстановяване след лечение с антибиотици и антимикотици. Най-ефикасни за това са пробиотиците, специално разработени за влагалищно приложение. Те въвеждат щамове млечно-кисели бактерии локално (на вагинални капсули) или орално.

Вагиналните субозитории се въвеждат интравагинално, с апликатор или са на глобули. Под въздействие на температурата на тялото те се разтварят.

Примерни наименования (с цени) на подобни препарати са Vagilact Ваг. таблетки (10 бр. за 19.65лв), Natural Factors Мулти с червена боровинка (60 бр. за 51.99 лв), Vidermina Prebiotic при ваг. дисбаланс (10 овули за 19.89 лв), Кандеа пробиотик при ваг. кандидоза и др. гъбични инфектирания (15 капсули за 10.05 лв), Флоражин лактобацили (6 овули за 11.19 лв), Гинофилус (14 капсули за 19.45 лв), Фемифлора Пробиен (20 капсули  за 18.29 лв), Лактажин (7 капсули – 20.99 лв) и мн. др.

За нормализиране на микрофлората се ползват и орални препарати, пробиотици.

Нистатин

Той първи е изобретен като противогъбичен антибиотик, с природен произход. По структура прилича на амфотерицин В, но е по-токсичен, затова се избягва прилагането през устата, но понякога това е наложително.

 • Активност: Candida (млечница);
 • Показания: кандидоза в устата, хранопровода, червата, кожата и лигавиците, кандидозен вулвовагинит;
 • Негативи: диспепсия.

Нистатин е ефективен само при непосредствен контакт с гъбичките. Пероралното му приемане заедно с антибиотици профилактично не е ефективно.

Дозиране:

 • Възрастни – 0,5 -1 млн ЕД през 6 часа. При кандидоза в устата и хранопровода се смучат таблетки на всеки 6 – 8 часа. При вагинална кандидоза – по 1 – 2 таблетки нощем;
 • Деца – 125 – 250 000 ЕД през 6 часа.

Нистатин се продава на таблетки по 250 000 ЕД и 500 000 ЕД, вагинални таблетки по 100 000 ЕД, мехлем с 100 000 ЕД на 1 г. Влиза в състава на комбинирани препарати (Макмирор, Полижинакс).

Още нещо интересно ТУК: Мнения за крем Нистатин, гел и маз. За какво се използва и колко време може да се пие? Лечение на влагалищни гъбички

Гиназол
vaginalni-07
Още две ефикасни мазила

Лекарството е бутоконазол, производно на имидазола.

 • Активност: Candida (най-ефективен), Trichophyton, Microsporum, Epidermaphyton и някои бактерии;
 • Показания: инфектиране на вулва и вагина;
 • Негативи: парене локално, сърбене, раздразнение.
 • Форма: крем за вагинално въвеждане с апликатор.
Микомакс

Той е представител на триазолите – флуконазол. Негови аналози са Дифлукан, Микосист. Флуконазол е съвременен противогъбичен препарат с по-малък спектър от кетоконазол и амфотерцин В, но с много по-добра поносимост от страна на болния. Еднакво ефективен вътрешно и венозно. Няма локална форма.

 • Активност: най-активен спрямо три разновидности на кандида – albicans, purapsilosis и tropicalis, спрямо криптокок и кокцидиоид. В по-малка степен влияе на дерматофити, паракокцидиоиди, бластомицети, хистоплазми, споротрикс;
 • Резистентност: към кандидите glabrata и krusei;
 • Биодостъпност: около 75% и не зависи от храна. Добре прониква в тъканите и се извежда за 30 часа;
 • Негативи: диспепсия, обрив (да се прекрати приема);
 • Показания: системна кандидоза (менингит, сепсис, пневмония и др.) от С. albicans, C. purapsilosis, C. Tropicalis, кандидозен цистит и вулвовагинит, локална кандидоза, дерматофитози.

Дозиране при възрастни

 • При кандидоза на кожа и лигавици: 1 Х 0.1 г за 7 – 14 дни (макс 1 месец);
 • При кандидозен цистит: 0.2 г. в първи ден и по 0.1 г още 4 дни;
 • При системни кандидози: венозно и след стабилизиране по 0.1 – 0.2 г на ден за 6 – 12 месеца;
 • При кандидозен вулвовагинит: 0.15 г еднократно.

Още по темата ТУК: Схема за пиене на Микомакс. Мнения. Може ли с алкохол? Микомакс или Нистатин? Или Кандизол? Гъбички след Микомакс

Канестен
 • Активна съставка: клотримазол с широк спектър против гъбички, основно кандида, трихомонади (не добре изучено) и бактерии като стрепто-, стафилококи и бактероиди;
 • Приложение: само местно;
 • Негативи: лека еритема, парене, сърбеж, обрив;
 • Показания: дерматофитози като трихофития, микроспория, епидермофития, кандидоза на нокти, кожа и лигавици, във влагалището;
 • Форма: крем 1% и глобули вагинални (Канестен Гин).

Още информация и източници на английски: Лечение на бактериална вагиноза; * Лекарства против вагинални гъбички.

Макмирор
 • Агент: нифурател, антисептик;
 • Показания: инфектирания на пикочни пътища, във вагина и вулва от патогени;
 • Форми: вагинални глобули, орални таблетки, крем.

Дозиране

 • при вагинално инфектиране 3 Х 1 таблетка за 1 седмица (и за партньора) + 1 ваг. капсула или 2-3 г крем вечер (10 дни). При липсата на локално лечение таблетките са 4 Х 1;
 • при уринарно инфектиране 3 Х 1 – 2 таблетки според тежестта на инфектиране за 1 – 2 седмици.

И едно видео по темата за интимната хигиена:

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

гъбички по ноктите на краката и др. екзодерил, нистатин, низорал

Гъбички по слабините и другаде: Лечение с крем Канеспор, Ламизил и др. лекарства

Лечение на различните видове гъбички с купешки кремчета и народни мехлеми. Низорал, полинейл, микомакс, ламизил. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.