хрян - ползи и вреди, за отслабване, рецепти
Листа от хрян

Хрян: Листа и корен. Ползи и противопоказания. Рецепти. За отслабване

Как да си приготвим листа от хрян за отслабване; как действат? Корен от хрян, лечебно приложение и в кулинарията. Японски хрян уасаби. За какво да внимаваме; странични ефекти и противопоказания. Как се отглежда, откъде да си го купим. Точни рецепти за лечение на 101 болести с хрян

Съдържание:

Хрян – това е едно от уникалните творения на природата; знахарите го считат за целебно при сто и една болести, образно казано. Медицината също признава способността му да въздейства положително върху организма. Специално място има хрянът в кулинарията. Етеричните масла, които съдържа коренът на растението, стимулират организма и гарантират положителна динамика на оздравителните процеси при различни заболявания. оптимизират се функциите на стомашно-чревния тракт, подобрява се апетитът. Под различна форма растението хрян се използва за лечение, а в кулинарията е един от вариантите за подобряване на вкусовите качества и за предпазване от бързо разваляне на храната.

Растението хрян и неговите полезни свойства

Растението хрян може да се разпознае по големите, красиви зелени листа. Градинарите признават, че то може да се превърне в истинска напаст за поддържаните терени; попадайки в благоприятни условия започва да се развива бурно и може да образува внушителни масиви. Всъщност това не е лошо, защото коренът и листата имат какво ли не приложение. Помага при простуда и кашлица, ставни заболявания, за усилване растежа на косата. Съдържа огромно количество витамин С – пет пъти повече в сравнение с лимоните. Полезните компоненти се съдържат в парещия му сок; там наистина е стълпотворение от витамини – фолиева киселина, Е, В1, В3, В2, В6. Вълшебната съставка е синапеното масло, катализатор на метаболитните процеси в човешкия организъм. Зареден е и с чудесна комбинация от микроелементи – калий, калций, магнезий, натрий, фосфор, желязо, манган, мед.

Продължаваме с не по-малко важни други компоненти като аминокиселини, каротин, нишесте, фибри, фитонциди, различни органични киселини. Най-концентриран е този състав в корена и предкореновата зона. Това е и причината именно тези части да се използват за различни настойки и извлеци. Трябва да сме наясно обаче, че листата също са лековити и дори цветовете са в състояние да помагат при някои болести.

В много рецепти от народната медицина с хрян се овладяват симптомите на различни заболявания. Да видим за какво става дума:

  • Хрянът има отхрачващо действие, за това се използва при настинки с кашлица;
  • Той е природен антибиотик, спасява от различни инфекции;
  • Добър диуретик е; активно изхвърля жлъчните сокове;
  • Активира функциите на стомашно-чревния тракт; подобрява апетита;
  • Балансира стойностите на кръвната захар;
  • Предпазва от кариес;
  • Ускорява изчистването и зарастването на гнойни рани;
  • Успокоява мускулните болки.

Противопоказания и вреди

Преди да използвате която и да е от споделените рецепти, на всяка цена се посъветвайте с лекаря си дали е безопасна за вас. Хрянът има доказани лечебни свойства, но може и да навреди. Това се случва, ако не се вземат предвид ограниченията при неговото използване.

Най-сериозен страничен ефект е изгарянето на кожата или на лигавици. Най-простото правило е да се спазват пропорциите и дозите на прием, препоръчани и консултирани със специалист. В някои случаи хрянът изобщо не бива да се използва като лекарство, а не бива и да се консумира като подправка. Такова ограничение важи за пациенти с язва, колит, някои видове гастрит (има специалисти, които го изключват при всеки тип гарстрит). Хрянът не е подходящ за деца, не се прилага при патологии на бъбреците, по време на бременност и кърмене, при индивидуална непоносимост.

Алергия

В отделни случаи с приема или прилагането на хрян се свързват алергични реакции, преди всичко от типа на контактен дерматит, т.е. обрив след използването на средство за локално външно приложение със съдържание на хрян.

Непоносимостта към продукти с хрян може да причини смушения във функцонирането на стомашно-чревния тракт, гадене и повръщане.

Други

По принцип всички остри, люти подправки, какъвто е хряновият корен, при консумация в по-голямо количество могат да причинят възпалителен процес в засегнатите лигавици. Това се отнася и за случаите на лечебно приложение на хряна. От нарушаването на нормата могат да пострадат бъбреците и да реагират с възпалителен процес.

И нещо елементарно: при приготвяне на продукти или церове с хрян трябва да внимавате и да си пазите очите. Адски боли и може да има сериозни последици, ако нещо от “злото” растение попадне там!

За отслабване

Фигурин лесно отслабване диета 10 килограма

Класическите медицински диети от миналия век не включват подправките. Тогава те са били квалифицирани като провокатори на апетита и – естествено – мястото им няма как да е в диети за редукция на теглото. Сега се обръща внимание на това, че лютото и пикантното ускоряват метаболизма и това е причина отслабването да разчита именно на подправки в немалко случаи, включително и на хрян. Това всъщност е обяснимо, зящото силният вкус изморява рецепторите и потиска чувствителността им. Хората могат да получат насищане и гастрономическо удоволствие от по-малки количества храна. В някаква степен включването на хряна в менюто помага за този процес и все по-често можете да го срещнете в номенклатурата на продуктите за отслабване.

Хрян и мед за отслабване на корема и прочистване на черен дроб

Ето една идея за настойка от хрян и мед, която ще ви помогне да контролирате апетита си. Прави се така:

  • 200 грама корен хрян настъргваме на ситно с ренде. Сипваме масата в термос и я заливаме с един литър вряла вода. Затваряме капака и оставяме за 24 часа. След това прецеждаме и към настойката добавяме малко по малко 100 г чист мед. От този приятен сироп се приема по 50 мл 15-20 минути преди всяко хранене. Този режим потиска апетита и позволява да го контролираме благодарение на съчетанието от прости въглехидрати и етерични масла. Приемът е три пъти дневно – имате три основни хранения, а между тях може да се похапва плод или пресен зеленчук. В дните, докато сте на този режим, избягвайте силно пикантните храни, мазно и солено, пържено, за да не претоварвате стомашната лигавица.

Трябва да сте наясно, че тази рецепта не се прилага при повишена киселинност на стомашните сокове. Същевременно с хрян и мед можем да действаме за очистване на черния дроб. Цяр за това се приготвя по вече описания начин, само че количеството хрян е половин килограм – всичко друго се повтаря. Повтаря се и режимът на прием – три пъти дневно по една супена лъжица преди хранене. Този вариант е по-агресивен и може да има двоен ефект: отслабване чрез контрол върху апетита, и очистване на черния дроб. Вече споменахме, че този тип терапия не е подходящ при проблеми със стомашно чревния тракт, възпаления на вътрешни органи; не бива да се практикува по време на бременност. Много предпазливо и след лекарска консултация да го пробват хипертониците.

Хрян и джинджифил за талия и пречистване на кръвта
хрян, ползи и вреди
Прасно настърган хрян гарантира успешното действие на продукта

Комбинацията от хрян и джинджифил съчетава доказаните качества на двата продукта: едновременно се ускорява изгарянето на мазнините и се увеличава количеството на течностите, от които организмът се освобождава. Комбинацията въздейства за изтъняването на талията: топят се проблемните мазнини в областта на корема, които винаги са проблем и затрудняват извайването на строен силует. Двойният ефект има и пречистващо въздействие върху целия организъм. Подходящ за оформянето на талия и пречистване на кръвта е следният продукт:

Приготвяме си 125 г прясно настърган хрян, четири лимона, три чаени лъжички мед, две чаени лъжички канела на прах, една супена лъжицанастърган корен от джинджифил. С блендер разбиваме сместа от двата корена и лимоновия сок, а после добавяме меда и разбъркваме. Продуктът се съхранява в хладилник и от него се взема по две супени лъжици два пъти дневно – преди хранене. Модулът продължава три седмици. След едноседмична почивка може да се повтори.

Хрян с лимон преди ядене, топи мазнини

В горната рецепта, както сте забелязали, е включен и сок от лимон. Лимонът винаги е препоръчван при програми за редукция на теглото. Неговата роля засяга липидния обмен, по-точно с негова помощ се насърчава изгарянето на мазнините, включително такива от предишни натрупвания. Препоръчва се хряновата комбинация да се взема винаги преди хранене, за да подейства могъщо като катализатор на обменните процеси и същевременно да улесни контрола върху апетита.

Ето още една комбинация от хрян и лимон с добавки, за стопяване на мазнините:

  • 100 г настърган хрян се смесва с две супени лъжици мед и сока на половин лимон. От сместа се взема по една чаена лъжичка два пъти дневно – преди хранене. Сместа се държи в затворен буркан в хладилника; там запазва качествата си в продължение на три дни. Ако поддържате режим с хрян и лимон, след месец всички ще забележат промяната във вида ви.
Диета с хрян

Споделените дотук рецепти дават възможност за редукция на килограмите, особено ако се постигне реален контрол върху апетита и приеманите калории се намалят. Още по-добре е, ако имаме и външно приложение на хрян за отслабване. Специалистите съветват да се прави това:

  • Антицелулитно обвиване с хрян: Смесваме запарени овесени ядки, 1-2 лъжици сметана и 100 г настърган хрян. Намазваме сместа върху проблемните зони на тялото, увиваме с памучна кърпа, а после с полиетиленово домакинско фолио. Оставяме така за 20 минути и измиваме с хладка вода. Прави се серия от 15 процедури – през ден. В свободните дни изпълняваме антицелулитен масаж с хрян.
  • Антицелулитен масаж с хрян: Смесваме 100 г настърган хрян с 400 мл олио, 50 г стрит сух розмарин и 50 г сухи водорасли ламинария. Сместа престоява две седмици на хладно, след което прецеждаме и изстискваме ингредиентите. Обвиванията и масажът в рамките на един месец помагат да се намали например обиколката на талията с 3 до 7 см. Съчетано с вътрешния прием на показаните продукти, това води към видимо отслабване.

Все пак хората, които разчитат на много бърза редукция на килограмите, не бива да се надяват на хряна. Резултатите са сигурни, но се виждат чак след средно четири седмици. В зависимост от дисциплинираното следване на указанията за вътрешен прием на продукти с хрян, намален прием на калории и подходяща физическа активност, килограмите могат за месец да намалеят с 4 до 7.

Лечебни свойства на корен от хрян. Рецепти за лечение

При много заболявания хрянът помага – облекчава симптоматиката или съдейства за излекуване. При това се използва не само коренът, но също листата и цветовете по специален начин.

Народната медицина например препоръчва хрян приш бъбречни заболявания, но не ако са в остър стадий; при простудни патологии – бронхит, ринит, отит; при захарен диабет, хипертония, астма, хроничен тонзилит, ревматизъм, атеросклероза, радикулит, сърдечни патологии, астма, белодробни заболявания. Всяка терапия следва да взема предвид противопоказанията и допустими странични ефекти. Важно е да се спазват посочваните дозировки, режим и продължителност на приема. Ако от желание да се излекуваме или да отслабнем по-бързо нарушим лечебните схеми, със сигурност ще си навредим лошо.

Хрян против шипове, болки в кръста

Болките в кръста могат да са причинени от преумора, настинка, възпалителни процеси на гръбнака или вътрешни органи, шипове. При такива болки за облекчаване Петър Дънов съветва да се използват зелени листа от хрян. Те трябва да се измият и подсушат, след което се намазват с мед, посипват се със смлян чер пипер и се лепват на кръста. Прикрепват се с вълнен шал и се държат така няколко часа или цяла нощ. Вероятно поради загряването болката отслабва, а може и съвсем да изчезне. Трябва да сте наясно обаче, че това е само възможност за облекчаване – консултацията с лекар е наложителна при първа възможност.

Хрян, брашно и оцет

По една супена лъжица настърган хрян, оцет и брашно се смесват и се прави тесто – ако е необходимо добавяме брашно за сгъстяване или малко вода за разреждане. Намазваме болезненото място със свинска мас, слагаме тестото като компрес, парче памучен плат, вълнен шал – за цялата нощ. Правят се 10-12 такива процедури, докато болките в кръста или ошипените зони намалеят.

Ракия с хрян

Този цяр може да се приготви или от настърган корен, или от зелените листа на хряна. Номерът е от суровината да се извлекат в спирта полезните компоненти, след кето извлекът да се използва продължително за разтривки.

  • Нарязваме 40 пресни листа от хрян и ги заливаме в сух буркан с половин литър хубава ракия. Оставяме да престои на тъмно и хладно и след 10 дни прецеждаме. Мажем болните места и разтриваме поне по два пъти дневно. Спасява от болки при шипове, ставни проблеми и ревматизъм.
  • B cилнa paĸия нaĸиcвaме три нacтъpгaни ĸopeнa xpян и 1 гoлямa глaвa цeлинa, също настъргана. Затваряме съда хубаво и го закопаваме в земята. След 48 часа изваждаме и прецеждаме. От настойката правим компрес и го слагаме на болното място, което предварително намазваме със свинска мас или друга подходяща мазнина.
При генитален херпес

Приготвянето на цяр срещу генитален херпес изисква да се смесят равни части настърган хрян и лют червен пипер. Тази дяволска смес – две супени лъжици, се залива с половин чаша водка и се оставя на хладно за най-малко две седмици. Прецежда се; от настойката, която убива всякакви вируси, се приема три пъти дневно по една чаена лъжичка. Прави се преди хранене, за предпочитане настойката е да се разреди с вода. Да не се взема от хора с проблеми на храносмилателната система!(bgbilka.com).

При подагра, ревматизъм, настойка при артрит

Заболяванията, които разглеждаме, са упорити и трудни за излекуване. За тях са важни режимът на хранене и живот, както и постоянните грижи за облекчаване на симптомите. Ревматичните болки например могат да се повлияят от следната рецепта:

  • 70 настърган корен се заливат с половин чаша зехтин и се оставят за 20-30 минути. След това готовата смес се прехвърля в платнена торбичка и се пуска в приготвената топла вана. Там прекарваме 20 минути, след което се измиваме грижливо от хряновото масло, което е останало по кожата. Поредица от такива всекидневни процедури в продължение на две седмици облекчава страданията от ревматизъм.
  • При подагра мъчителните болки и отоци могат да се овладеят със следната запарка: Супена лъжица настърган хрян се залива с 400 мл вряла вода и се оставя да престои един час. Прецежда се и от течността се пие по една нафена чашка 4 пъти дневно преди хранене.
При диабет
хрян, ползи за лечение рецепти
Комбинациите с хрян могат да са безброй

Балансирането на кръвната захар е едно от стойностните въздействия на хряна. Това е причината той да бъде препоръчван за поддържането на баланса при почти всички диабетици – изключваме единствено бременни, кърмачки и хора със заболявания на стомашно-чревния тракт. Хрянът се комбинира добре с мляко и млечни продукти, с компоненти като чесън, целина и пр. всеки диабетик може да го използва като подправка към различни блюда. Продуктът има най-голяма лечебна сила, когато е пресен. Качествата му се запазват почти напълно и когато е замразен в настъргано състояние, готов за добавяне към топла гозба.

Хрян и чесън

При диабет може да се приготви специална бира с хрян по следната рецепта: трябва ни млад корен, дълъг около 20 см, и девет скилидки чесън. Измиваме хряна, без да го белим, и го накълцваме на малки парченца. Изчистваме чесъна и също го нарязваме. Поставяме материала в буркан и го заливаме с бира – така, че всичко да е покрито добре. Затваряме буркана и го оставяме на тъмно и хладно за десет дни. След това прецеждаме и лекарството е готово! От него се приема по една чаена лъжичка три пъти дневно преди хранене – в два последователни дни. След това се взема три пъти дневно преди хранене по една супена лъжица. В рамките на един месец ще се почувства стабилизиране на кръвната захар. Терапията е подходяща при диабет и от първи, и от втори тип.

Хрян и кисело мляко
хрян, рецепти и противопоказания, вреди
Лековитият хрян – полезен от корена до цветовете

Високата кръвна захар може да се контролира с айран или кисело мляко в съчетание с хрян. Доза за един прием се приготвя от чаена лъжичка сок, изцеден от прясно настърган хрян. Сокът се смесва с неголяма чаша кисело мляко и се изяжда веднага. Това се прави три пъти дневно; за да има желания ефект, всеки път трябва сместа да се приготвя прясна.

При кашлица и настинки

Съставът на хряна го прави средство с отлични качества при настинки и кашлица. Той действа противовъзпалително, антисептично и бактерицидно и по този начин подпомага оздравителните процеси. Ето една лесна рецепта за приготвяне на лек от хрян, подходяща при настинка и суха кашлица:

  • Настъргваме 2-3 супени лъжици хрян-корен, заливаме с гореща вода и дишаме парите в продължение на 10-15 минути. Процедурата е подходяща за деца над едногодишна възраст и възрастни. В съда с хряна може да сипем и чаена лъжичка сода бикарбонат. Процедурата се изпълнява три пъти дневно.
  • Ако кашлицата е упорита и продължителна, може да се приготви друго средство – от 150 грама настърган или смлян корен хрян и сока на един лимон. Прави се смес, която трябва да престои 12 часа, след което се прецежда. Приема се от този сок по една супена лъжица дневно, докато кашлицата спре. Вариантът не е препоръчителен за малки деца.
При бронхит и астма

Съчетанието от хрян и лимон е добро особено при астма и бронхит. Тук препоръчваме смес, която се приготвя от 200 грама прясно настърган корен и сока на три лимона. Не използвайте замразяван хрян! Приема се по една кафена лъжичка два пъти на ден, на гладно – докато сместа свърши. От този сироп може да се взема същата доза и по време на пристъп.

За гърло и при ангина

При възпалено гърло, ангина помага гаргарата с хрянова вода. Приготвяме я, като настъргваме корен хрян и изцеждаме сока, след това го смесваме с охладена преварена вода в пропорция 1:3. С такава вода правим гаргара 5-6 пъти дневно.

За подобно заболяване върши работа смес от един неголям корен хрян – настърган и смесен със супена лъжица мед. Сместа престоява 12 часа, след което я прецеждаме. От получения сироп се пие 3-4 пъти дневно по една супена лъжица преди хранене.

При синузит и хрема (+ задна хрема)

При синузит понякога е достатъчно да се вдишват парите на прясно настърган корен от хрян. След като подишаме, изстискваме сока от настъргания корен през марля и го смесваме с преварена вода в съотношение 1:1. течността е подходяща за използване като капки за нос – при хрема и синузит може да се накапва два пъти дневно по една капка в ноздра.

За хрема и особено – т.н. задна хрема, чудесно средство е сместа от 150 г настърган хрян и сока на два лимона. Приема се сутрин на гладно и на обяд след хранене по една кафена лъжичка и половин час след това не се пие никаква течност.

Каша от хрян за прочистване от храчки и слуз

Хрянът е доказано средство за изчистване на организма от слузести натрупвания, от храчки и гъсти секрети в носа. Има различни варианти за приготвяне и прием на хрян с такава цел, вижте един от тях:

  • Около 150 г хрян настъргваме, смесваме със сока на 2-3 лимона до образуване на каша. Прибираме я в хладилника и приемаме всеки ден два пъти на гладно по една чаена лъжичка. Приемът продължава от две седмици до месец, докато се почувства освобождаване и очистване на организма от образуваната слуз.
При шум в ушите

Шум в ушите – това е най-често проблем на старите хора. Видът на това, което наричаме шум в ушите, може да е различен – както различни впоследствие се оказват и причините за него. Редно е при подобни симптоми страдащият да иде при специалист, защото шумът може да е сигнал за сериозно заболяване. При всички случаи това е неприятно усещане, което вгорчава както дневните, така и нощните часове, пречи на съня, на концентрацията, на сериозни занимания и на възможността да се прекарат приятни минути с любими хора.

Не пречи да използваме вълшебния хрян за облекчаване на споменатите неволи. За целта настъргваме два средно големи корена и зареждаме с получената маса две марлени торбички. Затопляме ги до телесна температура. Едната слагаме на врата, а другата на челото. Мястото, където хряновият компрес се допира до кожата, намазваме с вазелин или свинска мас. Държим до изстиването им.

При високо кръвно

За контрол върху високото артериално налягане помага следната смес: настъргваме на ситно ренде половин чаша корен хрян и го смесваме с по една чаша сок от моркови и червено цвекло, чаша течен мед, чаша лимони – наситнени заедно с кората. Сместа се обърква хубаво в емайлиран съд и се оставя да предстои под капак 4-6 маса. От нея се приема всеки ден по три пъти, единичната мярка е чаена лъжичка.

Като афродизиак

Хрянът е нещо специално по отношение на интимния живот. Вече видяхме колко е важен за храносмилателната, сърдечно-съдовата система, стомашно-чревния тракт, отделителната система и дихателните органи, черния дроб, кожата.  Но също така хрянът е мощен афродизиак. Дори английското му название намеква за тази специфика: Horse-radish буквално означава конски корен. Неведнъж е препоръчван като натурален заместител на виаграта. Ако един мъж има еректилна дисфункция, редовният прием на малки дози хрян ще нормализира нещата.

При камъни в бъбреците

При камъни в бъбреците помага прясно настърган корен от хрян, но тази терапия не бива да се прилага при остри състояния. Достатъчна е една супена лъжица настърган корен; залива се с чаша горещо прясно мляко и се остава да престои десетина минути на топло. Прецежда се и се изпива на глътки за един ден. Терапията се провежда в продължение на 5-7 дни, прави се почивка от 2-3 дни и може да се повтори.

При лечение на гастрит, дразни ли стомаха?

Компетентните веднага ще ви предупредят, че хрянът не е цяр срещу гастрит. Независимо дали е под формата на натурална кашичка, отвара или настойка той дразни лигавицата на стомаха, а ако там се развива възпалителен процес, може само да причини усложнения. Забраната за използване на хрян при пациенти с гастрит е валидна както за остри, така и за хронични състояния. Най-сериодно стоят нещата при гастрит с повишена киселинност на стомашните сокове, но по принцип заболяването и целебният корен в този случай са несъвместими.

При хемороиди

Известно е, че народната медицина може да помогне при хемороиди, но само ако заболяването е в начална фаза. Едно от средствата е хрянът и вижте как може да се процедира за облекчаване на неприятните симптоми.

Супена лъжица настърган хрян се залива с 300 мл вода в емайлиран съд; слага се на слаб огън, докато заври. Отдръпва се  и се оставя да престои под капак един час. Прецежда се; течността се налива в бутилка и се държи в хладилника. Пие се три пъти на ден по една супена лъжица на гладно. Режимът се поддържа, докато изпитата отвара стане един литър.

Лечители се позовават на Петър Дънов, според когото хрянът върши работа и при кървящи хемороиди. Приготвя се цяр за вътрешен прием, като се смесват равни части мед и настърган хрян и от тази смес 2-3 пъти на ден се гълта по една малка лъжичка.

За щитовидна жлеза и при Хашимото

Хрянът категорично е в списъка на забранените продукти при хипотиреоидизъм, т.е. понижена функция на щитовидната жлеза. Съставки от хряна потискат функциите на жлезата. Доказано е и това, че при провеждане на хормонозаместваща терапия с левотироксин консумацията на хрян потиска действието на медикамента (puls.bg).

При цистит

Тъй като хрянът действа като антибиотик и е смъртоносен за редица бактерии и вируси, приложението му при цистит е логично. Действа се по следния начин:

  • Една супена лъжица настърган корен хрян се залива с горещо мляко – една чаша. След 10 минути се прецежда и се пие на глътки за един ден. Същата рецепта върши работа и при бъбречни проблеми. Тази рецепта се изпълнява в 10 поредни дни.

Антибактериалният ефект в случая се дължи на фермента лизозим, който се съдържа в хряна. Тук той е в по-голямо количество, отколкото дори във всепризнатия чесън. Лизозимът уврежда клетъчните мембрани на патогенните микроорганизми и това причинява гибелта им.

В козметиката

Не са много хората, които са наясно с ползите на хряна за кожата и за косата. Приложението на вълшебния корен в козметологията има някои специфики, но по принцип не е трудно да се приготви и в домашни условия една маска за освежаване на кожата или за избелване на лунички.

При акне със сметана, с оцет

За приготвянето на материал за такава маска е достатъчно количество една супена лъжица сок от настърган и изстискан корен хрян и една супена лъжица сметана. Сместа се оставя да престои два дни в хладилник. Изважда се да се затопли до стайна температура и с нея се намазва лицето за през нощта. Възглавницата се постила с кърпа, за да не я изцапаме. Същата процедура с нова смес се прави още 2-3 пъти.

Дайте мнение и Вие тук!

Друг вариант е лосионът от хрян-изцеден сок, и ябълков оцет в пропорция 1:1. С тампонче се намазва лицето сутрин и вечер и след 8-10 минути се измива с хладка вода.

Някои целители препоръчват обривът да се намазва със сок от прясно настърган хрян и да се държи 10-15 минути. Ако започне да щипе и пари, трябва веднага да се измие с топла вода.

Други

Ето още маски за лице, в които главен фактор е хрянът:

  • За вяла и пореста кожа: Една чаена лъжичка настърган хрян смесваме с толкова мед и две лъжички настъргана ябълка. Полагаме маската за десетина минути, след което измиваме с хладка вода. Ако кожата е чувствителна и лесно се раздразва, преди да нанесем хряновата маска я обтриваме с малко студено пресован зехтин.
  • Подмладяваща маска: Хрян – един корен, смиламе с мелничка за месо.  Една лъжичка от получената маса смесваме със същото количество сметана и нанасяме върху лицето и шията за 15 минути. Почистваме с тампон, потопен в затоплено прясно мляко. След пет минути измиваме с хладка вода. Тази маска активира кръвообращението и действа подмладяващо.
Хрян за коса

Хрянът се оказва доста полезен и при грижите за косата: помага против косопад и оплешивяване, при съчетаване с подходящи ингредиенти може да подхранва и да придава блясък и обем.

Маска за коса с хрян против косопад

Някои специалисти препоръчват фрикции на корените на косата с прясно изцеден сок от хрянов корен. По-щадящо е, ако разредим с вода в съотношение 1:2. А най-добре е да действаме по следната рецепта:

  • Настъргваме един неголям корен хрян и слагаме получената кашица в стъклена или керамична чашка. Добавяме една лъжичка сметана и толкова зехтин. Смесваме хубаво и нанасяме внимателно върху скалпа. Нахлузваме шапка за бавя и увиваме с хавлиена кърпа. След 30-40 минути измиваме с шампоан и топла вода.
Хрян със спирт за коса

Това е популярна маска, за която се твърди, че спасява от косопад. Приписват я на професор Мермерски, но тя фигурира в много източници, включително чуждестранни. Множеството варианти се свеждат към едно:

  • Пресен корен хрян се настъргва и с кашата се зарежда малко бурканче, до 2/3 от обема. Долива се с чист медицински спирт и се оставя затворено на тъмно за две седмици. След това се разклаща енергично и се прецежда. Със спиртния извлек се правят всяка вечер фрикции на скалпа и се оставя разтворът да действа през нощта. Отмиваме на сутринта с хладка вода. Съчетаните два ингредиента активират кръвообращението и насърчават развитието на нови косми от събудените фоликули.
Домашен лосион от хрян за сгъстяване на коса

Лосионът се приготвя от настърган хрян и спирт: коренът трябва да е свеж. Настърганата маса в количество 1-2 супени лъжици се залива в стъклен буркан с една водна чаша спирт или домашна ракия. Престоява на тъмно четири седмици, като периодично се разклаща. Прецежда се накрая и се използва за намазване на проблемните места и фрикции. След намазването на скалпа се изчакват 20 минути, следва отмиване с топла вода.

Рецепти с листа от хрян

Листата на хряна също са богати на вече споменатите компоненти. Въпреки това много хора не знаят, че те също могат да се използват както за лечение, така и в кулинарията. Сравнени с други зелени храни, хряновите листа са по-богати и по-хранителни: 59% от състава им са растителните протеини, съдържат и 39% въглехидрати и 20% мазнини. Листата съдържат също  витамини В – 1, 2, 5, 6, 9, също и С, Е, РР, оше калий, калций, магнезий, селен, сяра, фитонциди, авинокиселини, ненаситени мастни киселини, етерични масла, захар, нишесте, смолисти вещества, фибри.

При главоболие

Упоритото главоболие може да се облекчи с помощта на пресни листа от хрян. За целта се намазват слепоочията с крем и към тях се притиска по един хрянов лист. Преди това леко смачкайте листата с пръсти. Задръжте така за десетина минути и скоро ще почувствате облекчение. Главоболието се облекчава и при вдишването на пари от настърган хрянов корен. Настърганият хрян може да се смеси с ябълков оцет за обогатяване на парите.

Против гъбички – листа от хрян
  • Народната медицина препоръчва настойката от хрянови листа като средство и за вътрешен прием, и за локално външно приложение.
  • Необходими са 5-6 пресни зелени листа, които се нарязват и слагат в стъклен буркан. Заливат се със силна ракия или спирт, така че зелената маса да е изцяло покрита. В продължение на седмица съдът стои на тъмно, като от време на време се разклаща. Прецежсда се и се прибира в чиста бутилка в хладилника. От тази настойка се взема за обработка на заразените с гъбички участъци от тялото; прави се всеки ден. Ако се касае за гъбички по ноктите, трябва стъпалата да се накиснат, а ноктите да се изпилят максимално след размекване. Пилата се изхвърля, а почистените нокти се намазват с настойката от елени хрянови листа.

Същата настойка се пие – по 30 г два пъти дневно. Помага за очистване на целия организъм, действа благотворно на белите дробове и на черния дроб.

Антибиотични свойства

Хрянът е натурален антибиотик и това качество се отнася за всички негови части – включително листата. Негови компоненти са в състояние да убиват патогенни микроорганизми или да блокират техния растеж. Ето защо народната медицина препоръчва използването на листата като антисептични превръзки.

Бактерицидните качества на хряновите листа са известни отдавна – неслучайно традиционната кулинария ги препоръчва като средство за предпазване на различни туршии и маринади от пресени и бактерии. Един лесен съвет е да се дъвче парченце от зелен лист. По този начин се дезинфекцира устната кухина и се неутрализират възпаления на устната лигавица. Този номер помага и при гъбички от носенето на зъбна протеза.

Продукти с хрян в магазина

Най-добре е хрян за консумация да се приготвя вкъщи, макар опитите да са понякога не особено сполучливи. На лаика лесно ще му пробутат позасъхнал корен, който трудно се превръща в пюре или нежна каша, каквото трябва да е състоянието на пикантната подправка. Все пак – ако се научите да си набавяте правилната суровина и я обработвате според инструкциите, ще ви се получи приятна добавка към ястията с месо или риба. Варианти на основа пюре от хрян – колкото искате! Може да се комбинира с лимон, с яблков оцет, със зелени подправки, лук и чесън, с червено цвекло, целина и пр. Има и нелоши готови хрянови пасти по щандовете за консервирани подправки в големите търговски вериги, в магазините за здравословни храни и особено във веригата руски магазини “Берьозка” у нас.

Хрян на паста в бурканче

Посочихме местата, от които можете да се снабдите с хрян на паста в бурканче или тубичка този артикул е скъпичък, за 150-200 г трябва да си приготвите 4-7 лв, зависи от марката и доставчика. Така пък си спестявате мъките около приготвянето на домашна хрянова паста, което ще ви накара да плачете няколко пъти по-жестоко в сравнение с белене и кълцане и на най-лютия лук.

Рецепти с хрян за готвене

Хрянът е здравословна храна, стига да знаете как да се възползвате от качествата му и как, увлечени от вкусотиите, да знаете кога да спрете – за да не навредите на стомаха си!

Сарми с листа от свеж хрян

Освен познатите сарми с лозов лист, кисело зеле или лапад, любимото блюдо може да се приготви и със зелените листа на хряна. За целта, както е и при лозовия лист, се избират млади, цели листа, които се измиват грижливо, при необходимост се отстранява внимателно втвърдената средна жилка и се бланшират за 1-2 минути във вода с лимонов сок. Сармите се навиват с плънка – постна с ориз и гъби или с кайма. Вместо ориз може да се използва накиснат житен булгур. Подправя се със задушен стар лук, червен пипер, куркума, джоджен, настърган морков, домати от консерва, кервиз – парче настъргана глава и накълцани листа, по желание чер пипер, кимион. Плънката може да се полага и в сурово състояние, но е по-вкусно ако лукът и гъбите се задушат с ориза и след това се прибави за кратко каймата. Навитите сарми се варят похлупени с чиния до 30 минути. Поднасят се с цедено кисело мляко (по bonapeti.bg).

Хрян в супа

Хрянът придава пикантен вкус и специфичен остър аромат на супите, в които се прибавя. Може да е сполучлива добавка дори към най-обикновената зеленчукова чорбица (виж в gotvach.bg). В този случай всички зеленчуци се задушават леко в 2-3 лъжици мазнина – лук, морков, целина, една супена лъжица настърган хрян, след коет се долива готов бульон или вода. Като заври се прибавя един настърган картоф и/или пащърнак на дребни кубчета, супена лъжица вегета – по желание. За сгъстяване може да се добави заедно с картофа 1-2 супени лъжици добре измито просо. Отдръпваме от огъня и добавяме шепа магданоз и зелен лук – пера.

Хрянът може да се добави и при почти готова супа, както се прави при рибената или агнешката чорба. Тогава може настърганият хрян да се добави за цялото сготвено количество, или да се поднася в отделен съд, настърган и смесен с оцет.

В салата с целина

Вариантите тук са различни, избрахме един от bonapeti.bg с варена целина и дресинг с паста от хрян.

Необходимите продукти са: глава целина, глава червен лук, половин лимон, връзка копър, 60 мл зехтин, 30 мл бял винен оцет, три чаени лъжички паста от хрян – от бурканче, две лъжички дижонска горчица, сол. Целината се обелва и нарязва на едри кубчета. Сварява се до омекване във вода и лимонов сок – течността леко да покрива продукта. Изцежда се, охлажда се и се полива с дресинг – за него сме смесили хряна, горчицата, оцета и зехтина. Поръсваме с накълцания на ситно червен лук и копъра.

В салата с ябълки

За нея ни е необходим неголям корен хрян, който изчистваме и настъргваме. За салатата с хрян избираме зелени ябълки – две са достатъчни. Изчистваме, обелваме и нарязваме на сламки. Заливаме с дресинг, приготвен от лимонов сок, зехтин, малко захар, щипка сол и по желание чер пипер. Объркваме хубаво и добавяме настъргания хрян.

Горчица от хрян

Класическата горчица се прави от синап (хардал); основата са дребни семенца, които се стриват на брашно изцяло или част от тях остават на едри парченца за горчица тип “ретро”.  Смлените семена или синапено брашно е основа и на хряновата горчица. Съществуват множество варианти за приготвянето на продукта – вижте един от известния фитотерапевт д-р Гайдурков:

Смилат се ядки микс – печени без сол или сурови; към тях се прибавят с интензивно разбъркване синапено брашно, настърган и пасиран хрян и малко вода. Подобряваме вкуса с прясно изцеден лимонов сок, малко сол, по желание подправки и куркума за цвят. Всички продукти са “на око”, според наличности и предпочитания (hera.bg).

Как се прави паста от хрян

Паста от хрян може да се приготви по различни начини. Разбираемо – основа на всяка паста е хрянът, който според вещи в материята не трябва да се мели с чопър, а да се рендосва – и то на най-ситното ренде. Така предварително, още при тази обработка се отстраняват влакната на хряна. Получената настъргана маса се обогатява с филия сух бял хляб, накисната в прясно мляко и хубаво изцедена; една зелена ябълка, настъргана на същото ренде; лимонов сок, малко сол и малко захар, зехтин. Разбива се много енергично с вилица до получаване на хомогенна маса. Държи се в бурканче в хладилника (kulinar.bg).

Хрян с оцет

Освен че спасява от главоболие и синузит, комбинацията от оцет и хрян е и вкусна добавка към някои ястия. Вече споменахме чорбите с месо или риба. Не вреди, ако използвате тази апетитна смес и към други ястия по избор.

Приготвянето е просто: хрянът се почиства и настъргва на най-ситното ренде. Посолява се и се смесва с оцет, насипва се в малки бурканчета и се съхранява в хладилник (kulinaria.bg) .

Хрянов сос с майонеза

От базовия хрянов сос/паста с добавена майонеза или заквасена сметана се получават фантастични сосчета. Ако разполагате с много пресни яйца, може да разбиете 1-2 сурови жълтъка с приготвената базова паста от хрян (хрян, филия хляб с прясно мляко, лимонов сок, сол и захар). Жълтъците се прибавят един по един, като се слага и олио или зехтин на много тънка струйка при непрекъснато разбиване. В този вариант има риск, затова е по-сигурно да се добави готова майонеза.

Хрян с боровинки (сос)

Съчетанието на сладки боровинки и суперлют хрян, с неподражаемите им аромати, е основа за соса Къмбърленд – добавка към месни блюда. За него са необходими една кафена чаша боровинки, по една чаена лъжичка настърган хрян и горчица, по един портокал и лимон, половин кафена чашка сок от вишни, сол на вкус (ezine.bg). Боровинките се смачкват на пюре и се смесват с хряна и горчицата. Добавят се соковете от портокал, лимон и вишни, посолява се и – готово.

Разядка от цвекло с хрян

Кулинарите са единодушни, че съчетанието от хрян и червено цвекло е най-доброто, което изобщо може да се измисли. Двата продукта могат да се смесват в каквато си пожелаете форма и пропорции. Вижте един възможен начин за разядка от bonapeti.bg:

Продуктите са – 400 г червено цвекло сварено, две супени лъжици паста хрян от бурканче, една кисела краставичка, 100 г заквасена сметана, копър. Вариантът за поднасяне на разядката включва още мариновата херинга, черен хляб, зехтин, сол и чер пипер. Накълцваме цвеклото и краставичката, добавяме наситнения копър и объркваме заедно със сметаната, солта и черния пипер. Разядката може да бъде спряна и дотук, но по-вкусно ще е да продължим с препичане на хляба – прави се на тиган с малко зехтин. Филийките се намазват с разядката, добавят се парченца херинга и копър. Това е.

Консервиране в буркан

Най-простият начин за консервиране на хрян в буркани е да се настърже, да се посоли, да се разпредели в чисти и сухи буркани. Налива се по малко вода, за да се уплътни масата, затваря се с подходящите капачки и се стерилизира пет минути след завирането.

Хрян в киселото зеле и в туршия

Добавянето на хрян в туршии и в бидона с кисело зеле е за да ги “държи” – полезните съставки на лютивия корен правят киселите продукти по-трайни и ги съхраняват и през по-топлите зими. Корените, които най-често се продават на есенния пазар нацепени на “клечки”, се поставят в съда със зелето/туршията на няколко места, още в самото начало.

Пълнени гъби с хрян

За това ястие от kulinarno.bg ще ни трябват няколко по-едри гъби. Плънката за тях се приготвя от едно пакетче сирене крема – 225 г, консерва рачешко месо, половин чаена лъжичка настърган хрян или паста, малко сос Уорчестър, супена лъжица прясно мляко, малка глава лук – нарязан на ситно. Гъбите се почистват, махат се пънчетата и се пълнят с всички останали продукти, объркани заедно. Посипват се с галета и се запичат десетина минути на 180 градуса в намаслена тавичка.

Настърган хрян с картофи (или върху риба) на фурна

Специалистите от областта на кулинарията отбелязват, че термичната обработка на хряна влошава специфичните му вкусови качества. Затова обикновено се добавя или в края на варенето/печенето, или при готово блюдо. Прясно настърган хрян например е много приятна добавка към картофи на фурна или към риба тон (binar.bg).

Японският хрян уасаби

Уасаби е екзотична азиатска подправка – корен с лютив вкус, известен още и като японски хрян. Популярен е в Европа покрай суши-манията. Вирее само на определени места в Япония – необходима му е течаща чиста вода. Подправката е доста скъпа, един килограм натурален корен струва около 500 лв. Приготвената от уасаби паста според познавачите е нещо фантастично. Заради високата цена обаче по европейските пазари се пласират доста продукти тип “уасаби” – оцветени с хранителна боя в зелено пасти и сосове от обикновен хрян.

Отглеждане

Нарастващият интерес към хряна го прави атрактивна агрокултура. По принцип растението обича влажни почни, но губи част от качествата си както при засушаване, така и при прекомерна влага. Предпочита леки, но богати почви и се препоръчва отглеждане върху терени, които преди това са били заети с домати, картофи и бобови култури. Издържа на ниски зимни температури. Добивът от декар е 600-700 кг корени.

Семена, разсад, кога се садят

Хрянът се отглежда от коренови резници, които се приготвят от по-слаби странични разклонения на корена (agronet.bg). Резниците се вадят от основното коренище през есента, обикновено – през октомври, когато е обичайното време за прибиране на реколтата за тази култура. Резниците се приготвят по специален начин – с дължина 20-25 см; съхраняват се в навлажнен пясък до пролетта, когато се засаждат на определените за културата площи. Предвиждат се разстояния между резниците от около 30-35 см, и 50-60 между редовете.

Практиките са за създаване на площи с многогодишен хрян, които могат да се ползват до десетина години. Има и вариант за едногодишно отглеждане от семена; при новите сортове хрян за 180 дни се получава млада коренова маса с приемливи вкусови качества – сеитбата е през пролетта.

Торене, други грижи, добиви, размножаване

Трябва да се изпълняват стриктно изискванията за отглеждането на тази култура, за да се прибира очакваната реколта. За хряна по принцип битува мнение, че е устойчив като бурен и че веднъж засаден, няма спасение от него. При отглеждането му в големи количества все пак е важно например резниците да се засаждат под ъгъл от 45 градуса, като предварително с груба тъкан се претрива посадъчния материал, за да се отстранят появилите се през зимата пъпки и странични разклонения. Засаждането изисква също резниците да са покрити напълно с около 3-5 см почвен пласт. Такова претриване на израстъци се прави и в началото на август, като се изгребва пръстта около всеки корен, почистват се пъпките и отново зарива растението. Към грижите за “промишления” хрян спадат също торенето по схема и поливането. Торовите комплекси трябва да добавят към почвата азот, фосфор, калий, бор, сяра.

Ако условията и грижите са били на място, реколта може да се прибира още през първата година. Специалистите все пак са на мнение, че най-добри вкусови и лечебни качества имат корените на 2-3 години.

Цена на едро и дребно

Според справка в мрежата, хрян на едро може да се намери през есента на цени 3.50 до 5 лв за кг, при количество над 10 кг. Цената на дребно може да е до 3-4 пъти по-висока – върху около 20 лв за килограм, особено ако продуктът е квалифициран като органичен. Скъпички са също и базовите продукти като сушен, нарязан хрян по 40 лв/кг, или хряново брашно по 45 лв/кг.

Откъде се купува, къде да се продаде?

Пазарите, агромагазините, фермерските борси и варианта с онлайн продажби-покупки. Това са вариантите за пласиране на произведения от български фермери хрян. Без да сме специалисти имаме подозрението, че тази култура все още не си е намерила мястото в зоната на търговията. Същевременно интересът към продукта като към здравословна добавка и лекарство – този интерес надува неимоверно цените. В добавка – има и немалко вносни продукти, които също влияят върху пазарния комфорт на хряна.

За още информация: На латински, италиански и испански: Armoracia (rusticana). На английски: Horseradish. На немски: Meerrettich. На руски: Хрен. На гръцки: Χραίνα. На турски: bayır turpu. На френски: Raifort.

Източници:

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Стафидена вода, рецепти, за отслабване

Стафидена вода: за отслабване, диария и кисти. Диети и рецепти

♠ Полза ♠ Рецепти ♠ Стафидена вода ♠ Със сена и шипка ♠ Със зърнастец …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *