уртикария при деца
Лечение на уртикария при деца.

Уртикария при деца: как да действат родителите?

Уртикария – що е то и как се проявява при деца. Причини и симптоматика; изследвания. Как да действаме при първите признаци? Лечение и профилактика; помага ли диетата

Уртикария при деца: сблъсквали ли сте се с такъв проблем? Един от най-актуалните проблеми в практиката на днешните педиатри е именно уртикария при деца: среща се при 2.1 до 6.7% от децата и подрастващите. Според статистиката пикът на този здравословен проблем се развива във възрастовия диапазон 14-40 години. За жалост все по-често характерните обриви се проявяват при деца от яслена и предучилищна възраст.

Струва си да потърсим отговорите на въпроси като какво представлява въпросната уртикария при деца; какви симптоми има, може ли да се предотврати, лекува ли се – как?

Какво представлява проблемът уртикария при деца?

Уртикария (в частност – уртикария при деца), е събирателно название на група патологии, проявяващи се чрез дифузни или ограничени обриви. Характерни са първични папули или мехури, силно сърбящи. По същество се касае за ограничен оток на дермата с хиперемия или зачервяване по периферията и по-блед централен участък.. единичните отоци могат да са с размери от няколко милиметра – до няколко сантиметра.

За уртикария при деца се говори като за остра кожна алергична реакция. При децата на възраст под две години тази патология се проявява само в острата си форма, докато при по-големите и до 12-годишни може да има остри или хронични форми. С този проблем е редно да се занимават детски алерголози и детски дерматолози.

Уртикария при децаУртикария при деца – това обикновено е реакция на хиперчувствителност от бърз, по-рядко от забавен тип. Детският организъм реагира на ендогенни или екзогенни раздразнители. Симптомите възникват при активиране на разположените в кожата клетки-рецептори, като това е последвано от залпово продуциране на възпалителни медиатори – хистамини. Под въздействието на хистамините настъпва разширяване на капилярите, усилване проницаемостта на съдовите стени, излив на течности оттам към околните тъкани. Развива се локален остро възпалителен оток, външно оприличаван на подутина или мехур.

Въпросните образувания – уртики, имат временен характер и в рамките на едно денонощие могат да изчезнат. При усложнения отокът навлиза в дълбочина, обхваща подкожна тъкан и лигавици и формира апоневротичен оток, т.н. Оток на Квинке.

Причини за копривна треска при децата

Копривната треска – уртикария при деца, може да е самостоятелно заболяване или синдром, възникващ при различни патологични състояния. В повечето случаи се касае за хранителни алергии, особено в най-ранна възраст: реагира се на краве мляко, риба, морски дарове, яйца, ядки, цитруси.

При деца над двегодишна възраст уртикарията може да е провокирана от вирусна инфекция – от вирусите на хепатит В и С, цитомегалии, херпесен вирус, коксаки А и В; по-рядко от паразитни инвазии , бактерии – стрептококи от А-група.

Транзиторна копривна треска може да се развие след инфекционна мононуклеоза, микоплазмена инфекция, рубеола.

  • Уртикарията при деца може да е следствие от контакт на детската кожа с продукти от битовата химия, латекс, козметика; с токсични растения и пр. Кожна алергична реакция от типа на копривна треска нерядко се проявява след ухапване от насекомо, контакт с цветен прашец и др.
    В 20 до 30% от случаите на хронична уртикария при деца е установено, че причината са инфекции, хранителни алергии, хизически фактори, хранителни добавки от типа на оцветители, ароматизатори, консерванти. Така могат да въздействат и някои медикаменти от групата на антибиотиците, сулфаниламиди, поливитамини, нестероидни противовъзпалителни средства.

Прояви от типа на уртикария при деца може да има в резултат от слънчевото греене, от въздействието на студа, водата, вятъра; от вибрации, от разчесване на определена предварително раздразнена зона на кожата – дермографична уртикария. Такава реакция може да има веднага – и обривът да изчезне много скоро. Но може да се реагира забавено, например след 4-6 часа, тогава обривите остават върху кожата значително по-дълго, над 24 часа.

  • Развитието на копривна треска при деца може да е провокирано от патологии на щитовидната жлеза – автоимунен тиреоидит; от дисбактериоза на чревния тракт; от заболяване на черния дроб или нервната система. Така при нервна възбуда или повишена телесна температура може да се развие холинергична уртикария при деца. Към редките форми се отнася т.н. уртикарен васкулит, наследствен ангионевротичен оток – при дефектна ферментна система, и др.

Видове копривна треска

Фигурин лесно отслабване диета 10 килограма

Според продължителността на болестното състояние с уртикария при деца, говорим за остра и хронична форма. Продължителността на острата форма, характеризираща се със спонтанно протичане, е не повече от месец и половина. Ако обаче обривите се поддържат повече от 6 седмици, може да се диагностицира хронична копривна треска.

Има класифициране и според клиничните форми на копривната треска:

  • Спонтанна;
  • Физическа – възникваща под въздействието на външни фактори;
  • Контактна.

Ето и друга класификация на разновидностите копривна треска според номенклатурата на алергичните заболявания:

  • Алергична (IgE-опосредствана) копривна треска;
  • Неалергична (не IgE-опосредствана) копривна треска.
  • Автоимунна уртикария

Тази копривна треска протича тежко; често се налага прием на хормонални препарати и циклоспорин. Ако стандартното лечение не дава резултат или се развиват усложнения – медицината препоръчва плазмафореза с цел премахване на образуваните антитела от кръвта.

уртикария при деца
Т.н. уртики могат да бъдат разположени на практика по цялото тяло

Уртикария при деца, особено от автоимунен тип – това винаги е нещо сериозно. То изисква контрол от страна на родителите и готовност за бърза реакция при съответната ситуация. При своевременно оказана медицинска помощ може бързо да се стопира развитието на една алергична реакция и да се предотврати възможно усложнение.

Симптоми на уртикария при децата

Уртикария при деца се разпознава първо по характерните кожни обриви; те могат да са разположени по цялото тяло, включително ходилата, дланите и скалпа. Най-интензивните прояви са в зоната на главата и шията.

При децата по правило специфичният обрив се появява внезапно; първоначално те усещат много силен сърбеж, след което започват да се формират мехури. Обривът може да засегне както кожни участъци, така и лигавици. Възможни са също отоци на устните, веждите, крайниците, дори на ставите. Обикновено бързо формираните обриви и отоци се запазват до 24 часа, но понякога могат да се задържат и за три денонощия.

Най-сериозна е ситуацията при формирането на ангионевротичен оток – Оток на Квинке. Това състояние, известно също и като гигантска копривна треска, е характерно с дълбок оток на кожата и подкожната тъкан. Особено драматично развитие е налице при оток на лигавиците в горните дихателни пътища. Симптомите при това сазатруднено дишане, цианоза – кислороден глад и посиняване на кожата в триъгълника нос-устни; силни пристъпи на кашлица. Ако не бъде оказана спешна медицинска помощ, в такава ситуация детето може и да се задуши; възможен е летален изход.

Ако отокът засегне лигавиците на храносмилателния тракт, следва гадене и упорито повръщане, диария за кратко време. При поражение на вътрешното ухо и мозъчните обвивки се развива главоболие, световъртеж, забавени реакции, гадене и повръщане.
При остра форма на копривна треска болното дете развива висока температура, понякога до 39 градуса, със слабост и главоболие. Не е изключен коментираният Оток на Квинке.

Ако се изпълняват всички лекарски препоръки, включително диета и прием на медикаменти и обривите не преминават, може да се диагностицира хронична уртикария при деца. Това състояние, протичащо с периоди на обостряне и ремисии, при вторична инфекция може да премине в хроничен дерматит.

Диагностика и изследвания

Диагностиката на описваната патология предполага следните мерки:

Снемане на анамнеза – изясняване на причините, провокирали развитието на заболяването; събиране на информация за алергични заболявания в семейството;
Физикален преглед – оценка за характера на обривите, локализация и размери; субективни усещания на пациента, време за задържане на мехурите, остатъчна пигментация на мястото на обрива след отзвучаването му;

Оценка за активността на заболяването. Прави се с помощта на специално разработена скала – Urticaria Activity Score.

Дайте мнение и Вие тук!

Лабораторни изследвания, необходими за изясняване причините за обрива: клинични анализи на кръв и урина, тестове на кръвна хлазма с атопични алергени, чернодробни ферменти, ниво на общия имуноглобулин, фибриноген, протеини и пр.

  • За потвърждаването на диагноза “холинергична уртикария”, възникваща при повишена телесна температура, се провежда проба с динамично физическо натоварване – провокационен тест.
  • Дермографизъм се потвърждава при механични раздразвания на кожата;
  • Слънчева уртикария – чрез фототест;
  • Аквагенна – чрез воден компрес с температура 25 градуса;
  • Студова – чрез ледено кубче на китката;
  • Забавена уртикария, възникваща 6-8 часа след вертикално въздействие върху кожата – чрез тест с окачване на товар.

В някои случаи са необходими разширени изследвания, ако стандартните подходи не са изяснили генезиса на копривната треска: търсят се инфекции – паразитарна, бактериална, гъбична или вирусна; ендокринна или автоимунна патология.

уртикария при деца
Причина за този обрив може да е храна или контакт с дрешка, грижливо изпрана с неподходящ препарат

Допълнително могат да се назначат ултразвукови изследвания на вътрешни органи, рентген на гръден кош, на синусите, електрокардиограма. Ако въпреки всички приложени диагностики не може да се установи каква е причината за една уртикария, тя се определя като идиопатична.

Първа помощ

По правило за острата форма на уртикария при деца е известно, че обривите изчезват сами след няколко часа или 1-2 денонощия, дори и да не се приложи лечение. Но в тази ситуация обривът е по-малкият проблем – тежко се понася сърбежът, който той предизвиква. Затова при оказването на първа помощ задачата е да се овладее това неприятно преживяване. Започва се с отстраняване на дразнителя – храна, медикамент, домашен любимец. За облекчаване на сърбежа се използват нехормонални противоалергични кремове, подходящи за малки деца – например фенистил.

  • Ако нямаме в момента такъв крем, можем да използваме мазило против слънчево изгаряне. Помага и компресът с хладка вода и оцет – необходим ни е разтвор от супена лъжица оцет на 250 мл вода.
  • При наличието на обрив е задължително да се внимава детето да не го чеше непрекъснато. Част от необходимите мерки е мъникът да е с чисти ръце, с изрязани нокти и да носи меки памучни дрехи – това намалява дразненето на кожата.
  • При развитието на отоци, при адене и повръщане, сърцебиене, нарушено дишане, студена лепкава пот, припадъци – задължително се вика спешна медицинска помощ;

До пристигането на спешния екип се прекратява контактът с активиращия алерген; на детето се дава да пие обилно – минерална вода или алкален разтвор, приготвен от грам сода бикарбонат на литър вода. Дава се и ентеросорбент, който ще помогне за извеждането на алергена от организма. Ако отокът е резултат от инжекция или ухапване от насекомо, мястото над въздействието се бинтова стегнато.

Методи за трайно лечение

При избор на тактика за лечение на първо място е важно да се открие причината за заболяването. Основните терапевтични принципи, прилагани за уртикария при деца, включват елиминация на провокиращия фактор, прием на медикаменти и лечение на патологиите, които биха могли да причинят типичните обриви.

  • Като базова терапия обикновено се използват антихистаминови таблетки, които овладяват симптомите на остра копривна треска. При тежко протичане на патологията се прилагат инжекции и венозни вливания на антихистамини и глюкокортикостероиди. Съвременната медицина разполага с нови форми на препарати, които блокират хистаминовите рецептори – за разлика от класическите антихистамини, които имат доста странични ефекти.

Ако копривната треска у едно дете е била провокирана от храни, паралелно с антихистамините се назначават сорбенти за очистване на чревния тракт – например сметка.

  • Лечението на идиопатичната уртикария предвижда спазването на хипоалергенна диета, заедно с приема на медикаменти. Възможно е да се приложи интоксикационна терапия чрез меки сорбенти, венозни вливания, прием на храносмилателни ферменти.

Децата с хронична копривна треска обикновено приемат дълго време и под лекарски контрол лекарства, потискащи действието на свободните хистамини.

  • При тежко протичане на хронична автоимунна уртикария детето трябва да се хоспитализира. В болницата се прилагат специализирани терапии като плазмафореза и корекция на автоимунните компоненти. Ако е налице резистентност към традиционните терапии, се прилага венозно вливане на имуноглобулин и циклоспорин А.

Хипоалергенна диета

Хипоалергенната диета забранява консумацията на следните продукти: морски дарове, шоколад, храни с изкуствени добавки и подобрители; пушени продукти, риби, горчица и майонеза, оцет; яйца, мед, тестени сладости; птиче месо, гъби, патраджани, домати, цитруси, ягоди, бадеми, фъстъци, кафе.

уртикария при деца
Една от задачите на лечението е симптоматично облекчаване на сърбежа

Ето кои са разрешените храни: зеленчукови супи – включително такива с говежди бульон; варено телешко, варени картофи, краве масло, олио, каши – оризва, овесена, елда; пресни краставици, копър, магданоз, пресни млечни продукти – извара, кисело мляко; бял хляб; захар, компоти, печени ябълки, чай.

  • Ако причината за копривната треска е хранителен алерген, детето трябва да се остави за 2-3 дни на гладна диета, само с по литър и половина вода на ден; тази подготовка завършва с очистителна клизма. Следва захранване само с един продукт – 4 пъти дневно по 100 г, сетне 4х200 г, например варени картофи. Два дни се де само този продукт, след което постепенно се добавят един по един продукти от разрешения списък – мляко, хляб, варено месо. Ако при това последователно въвеждане на продуктите детето получи характерния обрив – открили сме причината за болестта и този продукт се изключва от храненето му. Чрез такъв тип елиминация се установява кои храни не вредят на малкия пациент и на тяхната база се съставя здравословното му меню.

Съществува и т.н. алтернативна диета, при която се изключват наведнъж цяла група храни. Ако например детето развие реакция към нестероидни противовъзпалителни, медикаментът се спира заедно с храните, които съдържат природни салицилати – малини, ягоди, вишни, грозде, кайсии, ябълки, праскови, краставици, домати, моркови, картофи.

Вижте и ТОВА:

Излекувах се от уртикария! Топ 15 начини за лечение на копривна треска (+СНИМКИ)

Профилактика против обостряне

Рискът от активиране на описваните уртикарии при деца може да бъде намален чрез умна профилактика. Вижте какви правила предполага тя:

  • Пълно елиминиране на алергена, прекратяване на всякакви контакти;
  • Провеждане на поддържащи курсове по имунотерапия;
  • Спазване на елиминационна диета, изключване от храненето на всички продукти, които могат да причинят остър пристъп;
  • Отказ от прием на лекарства, които могат да отключат алергична реакция;
  • Съвременно лечение на патологии в храносмилателната и нервната система.

Също погледнете и ТОВА:

Уртикария. Бабини рецепти. Витамин Ц

 

Източници:

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Излекувах се от уртикария! Снимки, меню, лекарства при обрив от стрес

Излекувах се от уртикария! Меню, лекарства при обрив от стрес (СНИМКИ!)

Снимки и видео как изглежда. Отзиви “Излекувах се от уртикария”. Меню и диета. Лекарства за …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *